Rusia a inceput sa livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminica directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters.
In conformitate cu strategia sa, care vizeaza ocolirea Ucrainei, Rusia a decis sa construiasca gazoductul TurkStream via Marea Neagra si sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltica.
"Livrarile de gaze naturale rusesti, nu doar pentru noi dar si pentru Grecia si Macedonia de Nord, se realizeaza cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granita Bulgariei cu Turcia" a declarat duminica directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Citeste si: Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Cat gaz livreaza Gazprom
Anterior, grupul rus Gazprom a informat ca de la data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei si aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus ca in prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizata si a adaugat ca este posibil ca aceasta conducta sa fie utilizata in sistem revers pentru a transporta... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:35
Ungaria si-a asigurat livrarile de gaze pentru anul urmator, chiar daca Moscova si Kievul nu vor reusi sa ajunga la un acord privind tranzitul gazelor naturale pana la finalul anului, a declarat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, dupa discutiile pe care le-a avut cu directorul Gazprom, Alexei Miller, la Moscova, informeaza MTI.
"Astazi am semnat un acord cu directorul Gazprom care asigura ca grupul va aproviziona Ungaria cu gaze naturale anul urmator indiferent daca Rusia si Ucraina vor semna un nou acord de tranzit", a declarat Peter Szijjarto.
Potrivit acestuia, este posibil sa apara o situatie in care Rusia sa inceteze sa mai livreze gaze naturale Europei via Ucraina.
"De aceea trebuie sa ne pregatim pentru cel mai negativ scenariu atunci cand planificam aprovizionarea cu energie a tarii", a spus Szijjarto.
Cu privire la securitatea energetica pe termen lung a Ungariei, Szijjarto a spus ca Guvernul de la Budapesta mizeaza pe o noua ruta sudica de aprovizionare cu gaze naturale.
In prezent, Gazprom discuta cu Bulgaria si Serbia despre o posibila livrare de gaze naturale spre Austria si Ungaria via conducta TurkStream, a spus Szijjarto, care a promis ca Ungaria va dispune de infrastructura necesara pentru aceasta ruta de aprovizionare inca de la inceputul anului urmator.
Referindu-se si el la conducta TurkStream, directorul Gazprom, Alexei Miller a spus ca grupul rus este in discutii avansate cu Bulgaria, Grecia si Serbia iar finalizarea... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 09:43
Finlanda ar putea primi in viitor gaze naturale din Norvegia, printr-o retea de gazoducte care ar urma sa treaca prin statele baltice si Polonia, ca parte a eforturilor de reducere a dependentei de livrarile din Rusia, transmite Reuters.
Helsinki si Tallinn construiesc un gazoduct catre Estonia, numit Conectorul baltic, care trece pe sub Golful Finic, cu o capacitate de transport de 7,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi.
"Planul este ca Finlanda sa fie deplin conectata la reteaua de gaze europeana si sa aiba acces si la alte surse, cum ar fi gazele naturale din Norvegia", a afirmat, pentru Reuters, Herkko Plit, directorul general al Baltic Connector Oy, unul dintre cei doi proprietari ai planificatului gazoduct.
Conectorul baltic va permite importul de gaze printr-o conducta care va lega Polonia si Lituania, numita GIPL, si care ar urma sa fie finalizata pana in decembrie 2021. Aceasta va fi legata de Conectorul baltic, care va uni Polonia cu Norvegia, prin Danemarca.
Decizia de investitii in proiectul Conectorului baltic, a carui valoare este estimata la 2,1 miliarde de euro, este asteptata de partenerii sai, operatorii retelelor de transport al gazelor naturale din Polonia si Danemarca, Gaz-System si Energinet, pana la finalul lui 2018.
In ultimii ani, Finlanda si tarile din Europa de Est au incercat sa-si reduca dependenta de gazele din Rusia, partial din cauza temerilor ca Moscova ar putea folosi monopolul gazelor pentru influenta politica, asa cum a... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 17:56
Polonia a mai facut, miercuri, un pas spre independenta sa energetica fata de Rusia, dupa ce semnat doua contracte pe termen lung cu compania americana Venture Global LNG privind livrarea de gaze naturale lichefiate din SUA timp de 20 de ani.
Compania poloneza de stat PGNiG a anuntat miercuri semnarea acestor contracte, care confirma un acord preliminar convenit in luna iunie, cu privire la livrarea a doua milioane de tone de gaze naturale lichefiate (GNL) pe an. Aceste contracte garanteaza securitatea energetica a Poloniei, careia i se permite de asemenea sa revanda aceste gaze naturale lichefiate pe piata internationala, informeaza AFP.
"Nu pot sa dezvalui valoarea contractelor, insa pot sa va spun ca pretul gazelor americane va fi cu 20% mai mic decat cel al gazelor rusesti", a declarat directorul general al grupului polonez PGNiG, Piotr Wozniak.
"Incepand din 2022, in sfarsit Polonia nu va mai importa gaze naturale rusesti. Multumesc lui Dumnezeu!", a adaugat Wozniak, cu prilejul unei ceremonii la care au participat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, si ambasadorul american la Varsovia, Goergette Mosbacher.
Aceasta din urma a subliniat ca administratia Trump vrea sa faca din SUA "cel mai mare exportator mondial de gaze lichefiate".
Grupul rus Gazprom furnizeaza Poloniei o cantitate de 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an incepand din 1996, la un pret catalogat de autoritatile de la Varsovia ca fiind mult mai mare decat cel oferit altor... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 14:53
Gazoductul Nord Stream 2 este important pentru a asigura Germaniei furnizarea de energie iar Rusia este un furnizor sigur si demn de incredere, a afirmat luni Thomas Bareiss, secretar de stat pentru energie in Guvernul de la Berlin, transmite Reuters.
Presedintele american Donald Trump afirmase ca proiectul sporeste dependenta de gazul rusesc si a avertizat firmele occidentale care au investit in Nord Stream 2 ca risca sanctiuni.
Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.
Insa mai multe tari din Estul Europei, in frunte cu Polonia, se opun proiectului Nord Stream 2, care ar urma sa duca la diminuarea tranzitului gazelor naturale rusesti via Ucraina, denuntand implicatiile politice ale proiectului.
"Stiu ca SUA sunt ingrijorate ... dar nu este asa de simplu. Pentru Germania, Rusia este un furnizor de gaze sigur si demn de incredere. Proiectul Nord Stream 2 ar trebui sa continue deoarece gazoductul asigura furnizarea de energie in Europa", a afirmat Bareiss la summitul Bloomberg NEF Future of Energy.
Jumatate din proiectul Nord Stream 2 este detinut de Gazprom, care va furniza jumatate din finantarea necesara pentru proiectul in valoare de 9,5 miliarde de euro. Restul este impartit intre companii germane Uniper si... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 17:42
Ucraina a decis sa treaca termocentralele de pe gaze naturale pe pacura si sa inchida scolile in incercarea de a face economii la gaze naturale, dupa ce grupul rus Gazprom a refuzat sa reia livrarile spre Ucraina, a anuntat vineri ministrul ucrainean al Energiei, Ihor Nasalyk
Deficitul in aprovizionarea cu gaze naturale vine intr-un moment in care consumul a atins un nivel de varf, dupa ce un val de frig a acoperit cu zapada cea mai mare parte din teritoriul Ucrainei si a dus la scaderea temperaturilor sub zero grade Celsius, transmite Reuters.
Nasalyk a informat Parlamentul de la Kiev ca lipsa livrarilor de gaze naturale rusesti a creat un deficit de aprovizionare de pana la 20 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, echivalentul a o zecime din consumul zilnic al Ucrainei.
Prin transferul termocentralelor de pe gaze naturale pe pacura a fost posibila economisirea unei cantitati de aproximativ 15 milioane metri cubi pe zi, a informat Nasalyk.
De asemenea, Ministerul Energiei a cerut autoritatilor locale sa suspende activitatea gradinitelor, scolilor si universitatilor pana la data de 6 martie.
Joi, grupul rus Gazprom a anuntat ca a decis sa revina la sistemul de plata anticipata in relatia cu Ucraina adaugand totodata ca nu va relua livrarile de gaze naturale pana cand nu va fi incheiat un act aditional la actualele contracte.
Aceasta dupa ce miercuri, un tribunal international de arbitraj de la Stockholm a decis ca Gazprom trebuie sa plateasca firmei... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 14:20
Conducta de gaze BRUA, ce ar fi urmat sa duca gaze din Marea Neagra pana in Austria, ar putea fi blocata in Ungaria, potrivit intentiilor autoritatilor de la Budapesta. Masura ar fi o lovitura data Uniunii Europene si un sprijin pentru industria gazului din Rusia.
BRUA este un proiect din care fac parte Bulgara, Romania, Ungaria si Austria, care prevede legarea retelelor de gaze naturale din cele patru tari si exportul de gaze naturale din Marea Neagra.
Insa gazoductului finantat de UE i s-ar putea pune o piedica importanta, daca autoritatile din Romania si cele din Ungaria vor conveni un cadru de reglementare care ar urma sa excluda partenerul Austria, iar astfel sa beneficieze Rusia.
Cum asa?
Care sunt termenii partii maghiare
Operatorul maghiar FGSZ a luat prin surprindere piata europeana a gazului, vineri, atunci cand a anuntat ca nu mai este dispus sa sustina sectorul Romania - Ungaria - Austria al conductei, scrie site-ul ICIS, care furnizeaza informatii din piata de profil.
In schimb, FGSZ a transmis ca singura parte "viabila economic" a conductei BRUA ar fi actualul intercontector Romania - Ungaria, care ar urma sa fie modificat pentru a transporta 5,26 de miliarde de metri cubi anual, fata de 4,4 miliarde, in prezent.
In acest sens, FGSZ a contactat Transgaz, iar daca ANRE va fi de acord cu aceasta modificare, ar ramane in continuare data de inceput a operatiunilor comerciale, respectiv 1 octombrie 2022, sustine partea maghiara.
Potrivit... mai mult
Vineri, 21 Iulie 2017, ora 22:48
Un numar de opt state ale Uniunii Europene, intre care si Romania, contesta intr-o scrisoare proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar dubla cantitatea de gaze livrate direct de Rusia in Germania.
Scrisoarea, adresata presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost semnata de premierii Romaniei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Poloniei, Slovaciei, precum si de presedintele Lituaniei, relateaza agentia Reuters, citata de News.ro.
In acest fel este relansata o dezbatere care a plasat Germania in opozitie cu statele din estul si centrul Europei. "Daca proiectul va merge inainte, Nord Stream-2 va genera consecinte geopolitice cu potential destabilizator", se arata in documentul datat 7 martie.
Comisia Europeana nu a confirmat primirea scrisorii.
"Proiectul Nord Stream-2, aflat in prezent in pregatire, poate implica anumite riscuri pentru securitatea energetica din regiunea Europei Centrale si de Est", potrivit sursei citate.
Germania intoarce spatele ...citeste mai departe despre "Romania si alte 7 state membre UE se "zburlesc" la Germania din cauza gazelor Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 20:28
Romania a importat zilele trecute gaze din Rusia la un pret mai mic decat cel al gazelor din productia interna, in conditiile in care, anii trecuti, pretul de import era de 530 de dolari pe mia de metri cubi, adica de mai bine de doua ori mai mult fata de cel autohton, a declarat, marti, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor.
"Zilele trecute, cand a fost ger, am avut o surpriza foarte mare sa constat ca am importat 5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, in varf de consum, la un pret sub cel de productie interna, fata de 530 de dolari pe mia de metri cubi, cat plateam pe vremuri", a aratat Iancu, in cadrul unei conferinte pe tema cogenerarii si eficientei sistemului de termoficare.
La finele saptamanii trecute, Romania a inregistrat un varf de consum de gaze naturale, din cauza temperaturilor extrem de scazute.
Potrivit ministrului Energiei, Victor Grigorescu, romanii au consumat in aceasta perioada 62 de milioane de metri cubi pe ...citeste mai departe despre "Surpriza de la rusi: Ne-au dat gaze mai ieftine ca productia noastra proprie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 12:13