Rusia opreste exporturile de cereale din cauza pandemiei de coronavirus si a secetei persistente. Acest lucru poate duce la o penurie suplimentara de produse alimentare pe piata mondiala.
Rusia, de cativa ani cel mai mare exportator de grau din lume, a oprit temporar livrarea de cereale pe piata mondiala.
Moscova a explicat ca a decis inca de la finele lunii martie sa limiteze vanzarile de grau, secara, orz si porumb catre tari din afara Uniunii Economice Eurasiatice, care include un numar de cinci tari post-sovietice. Din aprilie pana la sfarsitul lui iunie, exporturile acestor bunuri se vor limita la 7 milioane de tone.
Aceasta cota s-a epuizat la sfarsitul lunii aprilie. Avand in vedere cresterea preturilor la cereale pe piata mondiala si a unei ruble slabe, companiile agricole rusesti gasesc vanzarile in strainatate deosebit de atractive.
Iata motivul pentru care exporturile au fost restrictionate. Prin aceasta masura de precautie, guvernul rus doreste sa protejeze piata interna de cresterea pretului la paine, dar si de eventuale lipsuri.
Veniturile Rusiei au scazut cu rapiditate
O astfel de implicare a statului pe piata are o buna justificare in plan intern si este explicabila in aceste momente de mare incertitudine, pricinuite de pandemia de coronavirus. In urma cu saptamani, tari asiatice, precum Vietnam si China, au actionat in mod similar, restrictionand exportul de orez.
Insa pentru economia ruseasca si bugetul de stat, aceasta sistare a... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 13:22
Grains Overseas, alianta formata de cooperativele franceze care cultiva cereale pentru a concura cu furnizorii de la Marea Neagra, ar putea sa nu fie suficienta pentru ca cel mai mare exportator al UE sa piarda piata algeriana vitala in fata concurentei graului rusesc, sustin traderii si analistii, transmite Reuters.
Infiintarea, luna aceasta, a acestei aliante fara precedent, in care InVivo, Axereal si NatUp vor combina exporturile de grau moale si orz furajer in afara UE, este un raspuns la majorarea semnificativa a livrarilor din Rusia si Ucraina.
Ascensiunea Rusiei, care a devenit cel mai mare exportator de grau din lume, a redus vanzarile franceze in tari importante, cum ar fi Egipt si Maroc, astfel incat Franta a devenit mult mai dependenta de Algeria, ale carei cerinte la licitatii exclud efectiv graul din Rusia.
In sezonul agricol 2018/2019, care s-a incheiat la 30 iunie, Franta a livrat aproape zece milioane de tone de grau moale in afara UE, fata de 12 milioane de tone in anii anteriori.
Exporturile Rusiei au scazut de la nivelul record inregistrat in 2017/18, dar la 36 de milioane de tone sunt mult peste totalul UE, de 21 milioane de tone.
Grains Overseas are ca obiectiv mentinerea exporturilor masive de grane franceze in Africa de Nord, evitand pierderile financiare care au afectat tranzactiile in ultimii ani.
"Acesta ar putea fi un soc pentru sectorul francez deoarece va realiza ca nu este singur pe pietele de export. Implicarea a trei... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 14:45
Rusia a exportat aproape de doua ori mai mult grau in primele opt luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2017, arata datele publicate de Agentia vamala rusa, informeaza compania de consultanta UkrAgroConsult.
In perioada ianuarie-august 2018, exporturile de grau au urcat cu 170%, castigurile ajungand la nivelul record de 5,13 miliarde de dolari. Numai in august, Rusia a vandut pe pietele internationale o cantitate de grau cu aproape 22% mai ridicata decat in perioada similara din 2017.
In schimb, exporturile de uleiuri vegetale au scazut cu 1,4% in primele opt luni din acest an, totalizand 1,4 milioane de tone, in timp ce veniturile au inregistrat un declin de 0,7%, la 1,11 miliarde de dolari.
Dar in perioada ianuarie-august 2018 Rusia a importat 217.900 de tone de grau, in crestere cu 24% comparativ cu perioada similara din 2017, valoarea importurilor fiind estimata la 34,5 milioane de dolari. Importurile de orz au scazut la 12,4 milioane de tone iar cele de porumb l 3.700 tone.
Anul trecut, Rusia a exportat in total 44,07 milioane de tone de cereale iar in acest an Ministerul Agriculturii se asteapta ca exporturile de grau sa ajunga la 37 de milioane de tone. mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 11:09
Fermierii europeni, in special cei francezi, vor fi cei mai afectati, daca Rusia reuseste sa intre pe piata din Algeria, tara care ocupa locul patru in topul celor mai mari importatori mondiali de grau, scrie Bloomberg.
In prezent, Franta este cel mai mare furnizor de grau al Algeriei, care cumpara cantitati mari de grau de peste hotare pentru a-si hrani populatia. Insa in ultima vreme au aparut speculatii potrivit carora relatiile comerciale dintre Franta si Algeria ar putea fi subminate de Rusia care poate sa ofere grau la preturi mai mici.
Recent, Rusia si Algeria au avut o serie de discutii preliminare in vederea extinderii relatiilor comerciale. Saptamana trecuta, o delegatie de oficiali algerieni a vizitat Rusia, inclusiv sediul Oficiului de stat pentru calitatea cerealelor. Potrivit Autoritatii Federale Sanitar Veterinare din Rusia (Rosselkhoznadzor), in viitorul apropiat va fi efectuata o livrare de proba de grau rusesc. Pana acum graul rusesc nu a putut intra pe piata din Algeria din cauza unor probleme de calitate.
"Daca Algeria decide sa isi deschida usa pentru graul rusesc de panificatie, acesta ar fi un cutremur care s-ar resimti pe piata mondiala. Ar fi un cosmar pentru exporturile franceze", a apreciat Gabriel Omnes, analist la firma de consultanta Strategie Grains.
In ultimii ani, fermierii europeni au avut dificultati in a concura cu graul ieftin rusesc, cedand treptat teren pe principalele lor piete de export. In sezonul care s-a incheiat in... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 15:57
Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, a cumparat joi o cantitate de 240.000 de tone de grau din Rusia si Romania, la o licitatie organizata de Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean.
GASC a cumparat 180.000 de tone de grau din Rusia si 60.000 de tone de grau din Romania, continuand dominatia graului de la Marea Neagra, care a reprezentat si la precedentele licitatii cea mai mare parte din cantitatea achizitionata de autoritatile de la Cairo, transmite Reuters.
Livrarile vor fi efectuate in perioada 11 - 20 septembrie.
Pretul mediu platit de GASC este de 253 de dolari pe tona FOB (Free on Board - pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pentru ca marfa sa fie incarcata la bord - n. r.), in crestere fata de pretul mediu de 217 dolari pe tona, platit la precedenta licitatie pentru 60.000 de tone de grau din Rusia.
Confuzia privind politica Egiptului in domeniul cornului secarei (o ciuperca care paraziteaza diferite cereale - n. r.) a provocat anul trecut turbulente pe pietele globale de grau, incheiate doar in urma deciziei Guvernului egiptean de a renunta la cerinta privind un continut zero de cornul secarei la importurile de grau, dupa trei licitatii care au trebuit sa fie anulate din cauza refuzului traderilor de a respecta un... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 15:30
Exporturile alimentare ale Rusiei au crescut cu 25% anul trecut, la nivelul record de 19 miliarde de dolari, arata datele publicate de Centrul rus de export.
Este cel mai semnificativ avans din 2012 si vine pe fondul majorarii livrarilor de grau, peste congelat si zahar, transmite Bloomberg.
Cel mai mare exportator de grau din lume si-a majorat din ce in ce mai mult cota de piata in ultimii ani, vanzandu-si recolta la preturi atractive, iar anul acesta nivelul exporturilor ar urma sa se situeze din nou la un nivel record.
Aproximativ jumatate din statele lumii cumpara grau din Rusia, tara care incearca sa-si reduca dependenta de importurile agricole si care a impus embargouri la unele produse alimentare occidentale, ca raspuns la sanctiuni.
Pretul mai ridicat la grau a ajutat de asemenea Rusia sa obtina mai multi bani din exporturi anul trecut, a afirmat directorul firmei de consultanta SovEcon, Andrei Sizov.
Graul rusesc a fost exportat in special in Egipt, care importa cantitati imense de grane pentru a-i hrani pe cei 95 de milioane de locuitori. In 2017, Egiptul a depasit China, devenind cel mai mare cumparator de produse alimentare rusesti, pentru prima data din 2012.
Anul trecut, importurile alimentare ale Egiptului din Rusia au crescut cu 44%, la 1,74 miliarde de dolari, in timp ce importurile Chinei s-au situat la 1,72 miliarde de dolari.
Gratie solului fertil si investitiilor in agricultura, productia de grau a Rusiei a crescut exploziv in... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 16:14
Rusia ar urma sa vanda in acest sezon peste hotare aproximativ 36,6 milioane de tone de grau, fiind cea mai mare cantitate exportata de o tara in ultimii 25 de ani, potrivit estimarilor firmelor de consultanta SovEcon si IKAR.
Gratie solului fertil si investitiilor in agricultura, productia de grau a Rusiei a crescut exploziv in ultimii ani ceea ce a permis acestei tari sa cucereasca cote de piata de la alti mari exportatori precum SUA si Canada, transmite Bloomberg.
Insa, recolta de grau din ce in ce mai mare a Rusiei se adauga unei supraoferte mondiale de grau care a dus in jos cotatiile futures la bursa de la Chicago cu 50% incepand de la mijlocul lui 2012.
Cea mai recenta recolta de grau a Rusiei a depasit orice asteptari gratie temperaturilor favorabile din primavara si vara.
Recolta record si nivelul relativ scazut al rublei a mentinut graul rusesc competitiv la export, in timp ce conditiile favorabile din timpul iernii a mentinut liniile de navigatie deschise pentru o perioada mai mare de timp decat de obicei.
Estimarile SovEcon si IKAR cu privire la livrarile de grau ale Rusiei sunt mai mari decat cele ale Departamentului american al Agriculturii, care prognozeaza pentru acest sezon livrari de grau rusesc de aproximativ 36 milioane de tone.
Acestea ar fi cele mai mari exporturi de grau realizate de o tara dupa cele 36,8 milioane de tone livrate de SUA in sezonul 1992-1993.
Cu toate acestea, recordul absolut in materie de exporturi de grau este... mai mult
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 17:16
Exporturile de grau ale Rusiei continua sa se extinda la nivel global, in conditiile in care cel mai mare exportator mondial de grau isi devanseaza competitorii, informeaza Bloomberg.
Ultimul exemplu in acest sens este Sudanul, unde in acest sezon exporturile de grau ale Rusiei au crescut cu 87%, ceea ce a facut din aceasta tara africana cel de al saptelea mare consumator mondial pentru graul rusesc, arata cifrele publicate de Institute for Agricultural Market Studies.
Modificarea atitudinii consumatorilor, cumulata cu al treilea an de recolte consistente si deprecierea rublei, a permis Rusiei sa livreze grau pana in tari indepartate precum Indonezia, ceea ce a redus cotele de piata ale furnizorilor traditionali precum SUA, Uniunea Europeana si Australia.
"Competitivitatea graului provenit din regiunea Marii Negre este principalul motiv pentru care graul rusesc a inlocuit graul din Australia pe piata din Sudan. Australia nu a exportat aproape nimic in ultimii ani in Sudan si fara indoiala situatia se va repeta si in acest an", a declarat Tom Basnett, manager la firma de consultanta Market Check din Sydney.
Potrivit firmei de consultanta, in sezonul 2016-2017, Rusia a fost principalul furnizor de grau al Sudanului, urmata de Uniunea Europeana. In sezonul care a inceput in luna iunie 2017 si pana in luna decembrie 2017 Sudanul a cumparat deja 821.000 de tone de grau din Rusia. Aceasta in conditiile in care Sudanul nu a importat grau rusesc pana in 2014, anul in... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 15:33
1Rusia este din nou cel mai mare exportator mondial de grau, o schimbare care reorienteaza comertul global cu grau in jurul regiunii Marii Negre, amintind de dominatia fostei Uniuni Sovietice in acest domeniu, desi in conditii complet diferite, transmite Bloomberg.
Tarile care alcatuiau fosta URSS au recoltat 18% din productia globala de grau in 2017, cel mai ridicat nivel din 1980, arata datele Departamentului american al Agriculturii (USDA).
Rusia ar urma sa devina anul acesta cel mai mare furnizor de grau, depasind SUA, estimeaza USDA. Cota Americii in productia globala de grau a scazut la 6% in 2017, cel mai redus nivel de cand se fac aceste statistici, respectiv din 1960.
Terenul si climatul favorabil din regiunea Marii Negre au reusit intotdeauna sa furnizeze recolte semnificative, a apreciat John Schnittker, fost economist-sef si subsecretar de stat la Departamentului american al Agriculturii in timpul presedintelui Lyndon Johnson.
Potrivit sursei citate, exista doua diferente importante intre perioada prezenta si cea din timpul Razboiului Rece: imbunatatirea calitatii graului si utilizarea lui.
Chiar daca cota URSS in productia globala de grau era la nivelul record de 31% in 1966, tara inca importa grau, partial deoarece o mare parte din graul sau era folosit la hrana animalelor, aproape trei cincimi la sfarsitul anilor '70 si la inceputul anilor '80, iar cetatenii sovietici mancau o cantitate ridicata de cereale.
Un alt factor important era... mai mult
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 17:03
2