Rusia pare sa se afunde tot mai mult in criza generata de prabusirea pretului petrolului si regimul de sanctiuni economice dictat de Occident pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina.
Piata imobiliara din Moscova este sectorul care a resimtit cel mai mult conditiile economice din ce in ce mai vitrege in care se scalda Rusia, vanzarile scazand cu aproape o treime in cursul anului trecut, informeaza International Business Times.
Declin rapid
Pana acum doi ani, Moscova era cotata drept unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii, pretul unei locuinte in capitala Rusiei ajungand la sume exorbitante.
De la declansarea crizei economice insa, Moscova a coborat abrupt de pe pozitia a noua pe locul 50 in clasamentul celor mai scumpe orase de pe glob.
Declinul a fost marcat si de o scadere a tranzactiilor pe piata imobiliara, anul trecut vanzandu-se doar 113.000 de apartamente mai vechi, cu 49.000 mai putine fata de anul 2014.
Piata apartamentelor nou construite a inregistrat, de asemenea, o scadere de 18% in cursul anului trecut.
Prabusirea pietei imobiliare din capitala Rusiei a survenit pe fondul deprecierii continue a rublei, in acest moment cursul de schimb rubla/euro fiind la un minim istoric.
Pe anul in curs, declinul sectorului imobiliar din Rusia este de asteptat sa continue, expertii FMI prognozand o contractie economica de 1%, ca urmare a pretului redus al petrolului.
Prognoza anterioara emisa de economistii Fondului mentiona o scadere a... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 09:34
1O posibila alianta impotriva teroristilor Statului Islamic care sa includa si Rusia s-ar putea dovedi de bun augur pentru detensionarea relatiilor dintre Moscova si Occident.
Deja investitorii incep sa prinda incredere in acest scenariu, uitandu-se cumai mult interes catre afacerile din Rusia, remarca agentia Bloomberg.
Putin nu mai e baiatul rau
Swedbank Robur din Stockholm a trecut deja la achizitionarea unor pachete de actiuni in companiile de stat din Rusia.
NN Investment Partners din Haga isi regandeste strategia investitionala, dupa ce summit-ul G20 a aratat ca Putin, Obama si liderii europeni sunt pe punctul de a se angaja intr-o ofensiva comuna dusa impotriva terorismului.
Actiunile companiilor din Rusia au crescut aproape peste noapte, iar titlurile de stat s-au apreciat in urma speculatiilor privind o eventuala ridicare a sanctiunilor impuse dupa declansarea crizei din Ucraina.
"Rusia nu mai este vazuta ca un personaj negativ, asa cum se intampla cu un an in urma. Riscurile politice sunt in scadere, iar strainii care s-au retras din Rusia cumpara acum actiuni in nestire", explica Elena Loven, reprezentantul Swedbank.
Banca suedeza a cumparat actiuni ieftine de pe bursa de la Moscova pe care le-a adaugat portofoliului de un miliard de euro detinut deja.
Gasirea unui teren comun de actiune cu Statele Unite ar putea mari miza pentru investitorii interesati de economia Rusiei.
Agentia Standard&Poor's a emis o analiza conform careia... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 12:54
1Oficialii rusi vor sa se spele pe maini de orice vina care le-ar putea fi imputata in criza generata de prabusirea preturilor pe piata petrolului. Ministrul Energiei de la Moscova, Alexander Novak, chiar a indicat principalii actori care au dus la aparitia acestei situatii: companiile din Statele Unite si grupul tarilor OPEC.
Intr-un interviu acordat postului american CNBC, Novak a anuntat ca Rusia nu are de gand sa intervina pentru a modifica cotele de extractie din prezent, in ciuda speculatiilor starnite de discutiile purtate cu reprezentantii OPEC.
Razboi saudito-american
Supra-productia este principala cauza pentru scaderea dramatica a pretului petrolului in ultimele sase luni, de la 114 dolari per baril, in iunie 2014, la aproximativ 50 de dolari.
In ciuda trendului descendent al preturilor, grupul tarilor OPEC a optat inca din toamna anului trecut sa creasca nivelul productiei de petrol, dezechilibrand si mai mult piata de energie si dand startul a ceea ce unii analisti au calificat drept un razboi al petrolului saudito-american.
Rusia, un alt mare exportator de petrol, si-a ajustat productia in conformitate cu cererea existenta de pe piata, iar ministrul de resort de la Moscova, Alexander Novak, sustine ca tara sa nu are niciun amestec in situatia generata de aruncarea unor cantitati suplimentare in piata.
"Industria de petrol si gaze este una dintre cele mai importante din Rusia si, chiar daca exista o crestere a influentei noastre pe pietele... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:52
Directorul executiv al companiei petroliere Rosneft, Igor Sechin, a anuntat ca Rusia ar putea sa creasca productia de petrol in viitorul apropiat.
Un mic pas in acest pare sa fi fost facut chiar anul acesta, Ministerul de Dezvoltare Economica anuntand o productie pe anul in curs de 530,5 milioane tone de petrol, in crestere cu aproape 4 milioane de tone fata de 2014, noteaza agentia TASS.
Europa, client de baza
Sechin sustine ca, in ciuda crizei de pe piata petrolului si a sanctiunilor dictate impotriva Moscovei, "industria petroliera a continuat sa extraga intr-un ritm normal, pastrand productia la un nivel stabil".
"Europa este cel mai mare client al nostru", a apreciat seful Rosneft, mentionand ca o eventuala crestere a productiei pana la 700 milioane de tone/anual va dicta si comercializarea petrolului pe pietele care ofera cele mai bune preturi.
"Europa ramane un consumator cheie, dar cresterea pietei din regiunea Asia-Pacific se dovedeste extrem de atractiva.
Acum, chiar daca expediem volume mari de combustibil in regiunea Asia-Pacific, acestea nu depasesc 13-15 procente in structura globala a exporturilor noastre", a specificat Sechin.
Prin comparatie exportul de petrol rusesc pe piata europeana reprezinta 39% din total.
Piata sigura
Directorul Rosneft crede ca cererea de energie va continua sa creasca in urmatorii ani, chiar daca, in anumite regiuni ale globului, criza economica inca nu a luat sfarsit.
"Pana la sfarsitul deceniului ne... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 11:57
1Ministrii de Externe din Rusia si Arabia Saudita se vor intalni, marti, 11 august, la Moscova pentru a discuta in amanunt situatia creata de prabusirea pretului petrolului, dar si amenintarile din Orientul Mijlociu, incluzand razboiul civil din Siria si ascensiunea Statului Islamic.
Ministrul saudit Adel al-Jubeir vine la Moscova la doar doua saptamani dupa intalnirea trilaterala de la Doha cu omologul sau rus Serghei Lavrov si secretarul de stat american John Kerry, informeaza agentia Reuters.
Siria, punct fierbinte
Discutiile se vor axa pe problema ridicata de evolutia razboiului civil din Siria, in care Rusia si Iranul sustin fortele regimului Assad, in timp ce Washingtonul si aliatul sau din regiune, Arabia Saudita, au optat pentru incurajarea rebelilor opozanti.
Dupa ultima intalnire cu John Kerry, ministrul Lavrov a explicat ca Moscova si Washingtonul nu au gasit modalitatea de a trece peste acest obstacol.
Oficialul rus a mentionat ca o actiune comuna impotriva Statului Islamic, in teritoriile ocupate de gruparea terorista in Siria si Irak, necesita o lamurire a acestei situatii.
Problema petrolului
Pe de alta parte, Lavrov si Jubeir vor atinge si problemele generate de prabusirea pietei petrolului, un eveniment care a declansat o criza profunda in Rusia.
Conform estimarilor FMI, economia rusa risca sa inregistreze o scadere a PIB-ului cu 9% procente in anii urmatori, ca urmare a sanctiunilor economice aplicate de Occident si a pretului redus... mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 09:55
Criza financiara nu mai lasa loc de manevra nici macar in afacerile cu petrol din Rusia, desi acestea pareau o sursa sigura de venituri, chiar daca diminuate in ultima vreme.
Supuse presiunilor exercitate de prabusirea pietei petrolului si de noile impozite aplicate in Rusia, marile companii petroliere bat la usa Kremlinului pentru a cere scutiri fiscale, arata agentia TASS.
Postul de televiziune RBC din Moscova a anuntat miercuri, 05 august, ca directorul executiv al Rosneft, Igor Sechin, i-a trimis o scrisoare lui Putin prin care ii solicita scaderea impozitelor in industria petroliera si petrochimica.
In document, Sechin il avertizeaza pe presedintele rus de eventualitatea aparitiei unei crize in alimentarea cu petrol pe piata interna.
Deocamdata, Kremlinul a refuzat sa comenteze situatia, purtatorul de cuvant Dmitri Peskov afirmand ca nu este normal sa se comenteze public corespondenta oficiala a institutiei.
Reporterii RBC sustin ca in documentul inaintat liderului de la Kremlin, Sechin avertizeaza asupra efectului taxelor crescute impuse in sarcina petrolistilor rusi.
In opinia sefului Rosneft, una dintre marile companii petroliere in care statul rus detine pachetul majoritar, Rusia risca sa se confrunte cu o criza a carburantilor in 2017, iar marile firme din domeniu vor fi nevoite sa isi inghete proiectele de modernizare. mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 16:48
Optimismul lui Vladimir Putin, care in martie anunta ca Rusia a lasat in urma cea mai neagra perioada a actualei crize economice, ar putea fi dat peste cap de noile prognoze privind evolutia pietei petrolului in viitor.
Noua scadere survenita in ultimele saptamani in pretul petrolului anunta nori negri care se aduna deasupra prognozei optimiste a oficialilor de la Moscova de a relua cresterea economica in cursul anului viitor, apreciaza analistii consultati de agentia Bloomberg.
Doi ani de criza
O analiza ING estimeaza ca Rusia are nevoie de un pret de 80 de dolari/baril pentru a-si echilibra bugetul, in caz contrar stagnarea pretului petrolului la 60 de dolari putand prelungi perioada de contractie economica cu inca un an, dupa cum reflecta economistii bancii centrale.
"Rusia va infrunta o recesiune sau o stagnare in cursul anului viitor daca petrolul va evolua in jurul pretului de 50 de dolari/baril.
Vor fi nevoiti sa reduca cheltuielile, sa amane o parte din investitiile in sectorul Apararii si sa apeleze la ce a mai ramas in Fondul de Rezerva", descrie situatia Dimitry Polevoy, unul din economistii din Moscova ai ING Bank.
Dupa prabusirea rublei si aplicarea sanctiunilor economice de catre Occident, oficialii de la Moscova au fost nevoiti sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare cu 10 procente.
In acelasi timp, unul dintre fondurile suverane de investitii ale guvernului rus, Fondul de Rezerva a fost aproape secatuit in incercarea de a acoperi... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 13:02
3Dupa ce pietele globale si mai ales economia rusa au resimtit din plin socul prabusirii pietei petrolului a venit randul oligarhilor rusi sa ofteze adanc cand isi arunca privirile pe extrasele de cont.
Recensamantul 2014 intocmit de Wealth-X si UBS Billionaires arata ca averile celor 114 miliardari rusi au avut de suferit de pe urma crizei petrolului si a investitiilor acestora in sectoare colaterale industriei petroliere, dezvaluie postul CNBC.
Usmanov, lovitura fulgeratoare
Dezechilibrului fulgerator din piata de energiei i s-au adaugat si sanctiunile economice dictate de Occident dupa anexarea Crimeii, prabusirea rublei si inflatia galopanta din Rusia.
Liderii topului miliardarilor din Rusia au inregistrat si pierderile cele mai mari.
Astfel, Alisher Usmanov, cel mai bogat om din tara si actionarul majoritar al companiei miniere Metalloinvest a fost unul dintre marii perdanti pe aceasta conjunctura nefavorabila, sustine Max Schneider, director Wealth-X.
"Usmanov a pierdut nu mai putin de 4,5 miliarde de dolari intre martie si decembrie 2014. Aceasta suma reprezinta aproape un sfert din averea sa", spune Schneider.
Alta victima importanta a caderii inregistrate de preturile materiilor prime este Mihail Friedman, presedinte Alfa Group, cu pierderi de 2,7 miliarde, aproximativ 18% din avere.
Avere injumatatita
"In orice caz, omul care a suferit cel mai mult in 2014 a fost Leonid Mikelson, presedinte si director al firmei de gaze Novatek, cu... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 15:37
Fundatia pe care Vladimir Putin si-a cladit suprematia politica in Rusia ultimului deceniu si jumatate cedeaza treaptat sub picioarele presedintelui rus. Devalorizarea accentuata a rublei rupe brutal valul propagandei de care Putin s-a folosit in ultimul an pentru a-i tine pe rusi aproape.
Daca anexarea Crimeii si intretinerea relatiilor tensionate cu Ucraina l-au facut liderul incontestabil al simpatiei populare, realitatea economica il poate spulbera usor pe Putin de pe piedestalul sau fragil, considera analistii politici de la Moscova, citati de Bloomberg.
"Tatucul" doborat de economie
Din 1999, politica nationalista cu largi accente populiste impusa de Vladimir Putin a facut din acesta un favorit al maselor in competitiile electorale din Rusia, amintind de ciudata popularitate a dictatorului Stalin.
Insa, conjunctura politico-economica in care s-a trezit Rusia prinsa pe picior gresit in relatiile cu UE si SUA, ca si scaderea dramatica a pretului celui mai exportat produs rusesc, petrolul, pot contribui din plin la mazilirea publica a lui Vladimir Putin.
"Oamenii au crezut intr-un lider puternic, care sa faca ordine in tara si sa creasca nivelul de trai. Acum insa, avem un Putin care are in mana toate fraiele puterii, iar totul in jurul sau se prabuseste", considera Dimitri Oreskin, un analist politic independent de la Moscova.
Interventia Bancii Centrale a Rusiei si cresterea dobanziii cheie la 17% nu au putut opri dezastrul inregistrat de rubla... mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 07:30