Mare majoritate a companiilor monitorizate de Camera de Comert germano-rusa doresc ca Angela Merkel, cancelarul german, sa promoveze legaturi mai bune cu Rusia, a anuntat miercuri organizatia citata, relateaza dpa.
Aproximativ 87% dintre persoanele chestionate in cadrul sondajului efectuat la peste 140 de companii au indicat ca Merkel ar trebui sa participe la mai multe evenimente destinate imbunatatirii climatului de afaceri intre cele doua tari.
Un astfel de eveniment este forumul economic anual din Sankt Petersburg, reprezentativ pentru oportunitatile de investitii in Rusia. Ministrul german al Economiei Peter Altmaier a semnat o initiativa de promovare mai puternica a relatiilor bilaterale, la forumul desfasurat la inceputul acestei luni.
Pentru imbunatatirea relatiilor, 'politica germana poate trimite un semnal clar fara a incalca sanctiunile', a declarat presedintele Camerei de Comert, Matthias Schepp, la Moscova, referindu-se la masurile impuse de UE Rusiei de la anexarea Peninsulei Crimeea, in urma cu cinci ani. El a sugerat ca liderii tarilor ar trebui sa discute mai des.
Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai eforturilor occidentale vizand ca Rusia sa inceteze implicarea in criza din Ucraina. "Germania nu ar trebui sa ia untul de pe painea partenerilor sai, indiferent daca sunt in tari aflate sub sanctiuni", a spus Schepp, insistand ca Germania sa dea un semnal pozitiv.
Germania si-a... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 15:02
Sanctiunile adoptate de administratia de la Washington au facut "aproape imposibila" finantarea unor mari proiecte in Rusia, a declarat miercuri directorul general de la grupul petrolier austriac OMV, Rainer Seele.
La inceputul lunii august, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a promulgat o lege adoptata anterior de Congresul SUA, prin care se impun sanctiuni economice Rusiei, pentru presupusul amestec in alegerile prezidentiale americane din 2016. Legea da presedintelui Donald Trump posibilitatea de sanctionare a companiilor care lucreaza la conductele venind din Rusia, de exemplu prin limitarea accesului lor la bancile americane sau prin excluderea de pe piata publica din Statele Unite.
OMV este una din cele cinci companii occidentale care sunt implicate in proiectul Nord Stream 2 alaturi de grupul rus Gazprom, informeaza Interfax. Toate companiile occidentale s-au angajat sa furnizeze fiecare pana la 950 milioane de euro pentru a finanta partea care le revine din proiectul Nord Stream 2.
"Finantarea unor mari proiecte de infrastructura a devenit practic imposibila dupa introducerea unor astfel de sanctiuni", a declarat Rainer Seele. Acesta a adaugat ca partenerii proiectului Nord Stream 2, cel mai probabil, nu vor putea sa finanteze 70% din costurile conductei, asa cum si-au propus, astfel ca vor fi nevoiti fie sa caute fonduri la bancile rusesti si asiatice fie sa se bazeze pe capitalul propriu pentru a finanta acest proiect.
Gazprom a anuntat ca... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 12:37
Unele mari companii occidentale inca privesc cu nostalgie catre Rusia, iar multe sunt dispuse sa-si reia activitatea in zona, manate de speranta ca legaturile dintre Moscova si Occident se vor detensiona curand.
Noi magazine si fabrici valorand miliarde de euro au fost anuntate pe piata din Rusia de retaileri precum Ikea sau Leroy Merlin, care mizeaza pe iesirea din hibernare a consumatorilor rusi, anunta Bloomberg.
Planuri marete
Proiectele pe care Ikea vrea sa le realizeze in Rusia, in urmatorii 5 ani, includ deschiderea mai multor magazine ale retailerului de mobila, investitia totala urmand sa atinga valoarea de 1,4 miliarde de euro.
Producatorul suedez de mobila si decoratiuni nu este singura companie gata sa mizeze pe redresarea economiei Rusiei.
Pfizer a anuntat ca vrea sa construiasca o fabrica de medicamente in Rusia, in vreme ce Mars are in plan ridicarea unor fabrici de guma de mestecat si mancare pentru animalele de companie.
Leroy Merlin intentioneaza, de asemenea, sa extinda reteaua de magazine din Rusia printr-o investitie de 1,8 miliarde de euro, dozata pe mai multi ani.
"Este un moment bun pentru investitii. Cred cu tarie in potentialul pietei din Rusia pe termen lung", s-a confesat Walter Kadnar, directorul sucursalei Ikea din aceasta tara.
Ultimul magazin Ikea din Rusia a fost inaugurat in urma cu 5 ani, mult inainte ca tensiunile dintre Moscova si Occident sa reduca expunerea firmelor din vest pe aceasta piata, dar in toamna... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:37
1Un producator american de bere se bucura de un succes nebun in Rusia, in contextul unui climat deloc avantajos.
In tara condusa de Vladimir Putin, productia a scazut cu mai mult de 30 la suta din 2008 pana in prezent, insa compania Budweiser originara din SUA "inoata" contra curentului, transmite Bloomberg.
Aurul negru perverteste: Occidentalii isi fenteaza propriile sanctiuni si colaboreaza nestingherit cu Rusia
Filiala din Rusia a acestui producator de bere american a inregistrat o crestere de doua cifre in ultimul an, in ciuda sanctiunilor impuse de Occident. Insa cum s-a intamplat acest lucru?
Spre deosebire de SUA si Europa, in Rusia bauturile alcoolice de la Budweiser sunt vazute ca facand parte din gama premium, astfel ca sunt mai atragatoare pentru tineri, in special. Cu toate acestea, nu sunt cele mai scumpe beri de pe piata.
iPhone si iPad nu mai sunt dorite in Rusia - vezi motivele
Principalul motiv este ca berile Budweiser nu sunt importante, ci sunt ...citeste mai departe despre "Producatorul american de bere ce se bucura de un succes nebun in Rusia: Care e secretul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Martie 2016, ora 11:45
Cu toate ca Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni Moscovei, punand pe lista neagra oameni de afaceri si companii rusesti, in urma anexarii Crimeii, totusi giganti energetici, precum Exxon Mobil si British Petroleum au incheiat afaceri cu Rusia.
Astfel, directorul de exploatare al companiei americane Exxon Mobil, Neil Duffin, care a participat la Forumul economic de la St. Petersburg, a semnat un acord cu Igor Sechin, directorul Rosneft, in vederea explorarii petrolului in Siberia, potrivit NY Times.
Tranzactia a avut loc la doar cateva saptamani dupa ce guvernul Statelor Unite a impus sanctiuni impotriva lui Igor Sechin, care a fost mult timp consilier al presedintelui rus, Vladimir Putin.
In ciuda impulsionarii guvernelor occidentale de a izola Moscova in urma agresiunii din Ucraina, gigantii energetici isi aprofundeaza relatiile lor cu companiile rusesti.
Ca si Exxon, British ...citeste mai departe despre "Gigantii americani si britanici fac afaceri cu Rusia, sfidand sanctiunile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 09:58
Daca SUA si Uniunea Europeana au impus sanctiuni Moscovei si au pus de lista neagra multi oficiali si oameni de afaceri rusi, in urma anexarii Crimeei de catre Rusia, iata ca Exxon, cunoscuta si puternica firma americana, anunta ca nu va renunta la proiectul sau din domeniul petrolier din Rusia.
Compania ExxonMobil nu are planuri de a abandona proiectul petrolier din insula Sahalin, din Oceanul Pacific. Ea lucreaza cu firma ruseasca Rosneft, al carui CEO, Igor Sechin este pe lista sanctiunilor Statelor Unite, potrivit Reuters.
Soarta parteneriatului dintre Exxon si Rosneft este urmarita indeaproape, dupa ce Valdimir Putin a declarat luna trecuta ca Rusia si-ar putea reconsidera participarea companiilor occidentale in economia tarii, inclusiv in proiectele energetice.
Anterior, agentia de stiri rusa ITAR TASS citase o sursa din regiunea Sahalin, anuntand ca Exxon ar putea parasi proiectul, iar ...citeste mai departe despre "Puternica firma americana Exxon face un anunt socant, legat de Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Mai 2014, ora 10:20
In urma noii legi semnate de presedintele Vladimir Putin privind sistemele de plati externe, Rusia ar putea da o lovitura puternica companiilor americane Visa si MasterCard. Acestea vor trebui sa plateasca o suma considerabila de 3 miliarde de dolari, ca "taxe de securitate" pentru a mai putea opera in Rusia.
Un nou raport publicat de catre Morgan Stanley arata ca cele doua companii vor plati Bancii Centrale a Rusiei 1,9 miliarde de dolari - Visa- si 1 miliard de dolari - MasterCard, potrivit RT.
Conform noii legi, care va intra in vigoare pe 1 iulie 2014, sistemelor de plati externe li se va percepe 25% din suma medie de profit a transferurilor dintr-o zi calendaristica, ce va fi platita in fiecare trimestru la Banca Centrala de la Moscova.
Morgan Stanley a calculat ca este neprofitabil atat pentru Visa, cat si pentru MasterCard sa mai continue sa ...citeste mai departe despre "Rusia da o lovitura puternica companiilor americane Visa si MasterCard" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 08:57
Compania petroliera franceza Total discuta un parteneriat cu Lukoil pentru dezvoltarea unor proiecte de sist in Rusia, guvernul de la Moscova orientandu-se catre surse neconventionale pentru a compensa scaderea productiei la exploatarile vechi din zona Siberiei, potrivit Financial Times (FT).
Lukoil, cea mai mare companie energetica privata din Rusia, detine licenta de explorare petroliera pentru uriasa formatiune de sist Bajenov, ale carei resurse nu au fost inca dovedite.
Bajenov este considerat cel mai mare zacamant de sist din Rusia, care detine cele mai mari rezerve petroliere de sist din lume, potrivit estimarilor Departamentului Energiei din SUA.
Lukoil si grupul francez Total discuta formarea unei companii mixte
Surse apropiate situatiei au declarat pentru FT ca Lukoil si grupul francez Total discuta formarea unei companii mixte (joint venture) pentru a dezvolta proiecte din Rusia, dificile din punct de vedere tehnic, categorie in care sunt incluze zacamintele petroliere de sist.
Sursele citate au subliniat ca nu exista nicio garantie ca in urma discutiilor se va ajunge la un acord. Contactati de FT, reprezentantii Total si Lukoil au refuzat sa comenteze informatiile.
Cele doua companii au inceput discutiile pentru formarea unui parteneriat inainte ca Rusia sa anexeze Peninsula Crimeea si ca Statele Unite si Uniunea Europeana sa vorbeasca despre sanctiuni economice impotriva Rusiei. Continuarea tratativelor subliniaza predispozitia unor companii... mai mult
Vineri, 28 Martie 2014, ora 12:52
Economia rusa, una dintre putinele din lume in crestere la acest moment, este vazuta de companiile germane deopotriva ca fiind atractiva si riscanta, in contextul nivelului ridicat al coruptiei din aceasta tara, in timp ce criza cipriota a alimentat disensiunile de natura politica dintre Germania si Rusia.
Oficialii corupti si oligarhii puternici submineaza dezvoltarea tarii si ingreuneaza activitatea companiilor germane din Rusia, scrie publicatia germana Der Spiegel.
In curand, presedintele rus Vladimir Putin se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel, in cadrul Hannover Messe 2013, cel mai important eveniment international din domeniul tehnologiei, la care Rusia este partener in acest an.
Cu aceasta ocazie, Putin le va putea arata reprezentantilor industriei germane un tablou de date economice impresionant.
Citeste mai multe despre Cum afecteaza coruptia din Rusia companiile germane pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 12:10