Criminalitatea cibernetica costa economiile din intreaga lume aproximativ 600 de miliarde de dolari pe an, sau 0,8% din PIB-ul mondial, in crestere fata de aproximativ 445 de miliarde de dolari in anul 2014, arata un studiu publicat miercuri de firma McAfee, specializata in protectia impotriva atacurilor informatice, si centrul de reflexie Center for Strategic and International Studies (CSIS).
Autorii raportului subliniaza ca aceasta crestere a criminalitatii cibernetice in ultimii trei ani se datoreaza faptului ca piratii informatici adopta rapid noi tehnologii precum si raspandirii criptomonedelor, informeaza AFP.
"Lumea digitala a transformat aproape fiecare aspect al vietii noastre, in special notiunea de risc si criminalitate, astfel incat activitatile criminale sunt mai eficiente, mai putin riscante, mai profitabile si mai usor de pus in practica", sustine directorul de tehnologie de la McAfee, Steve Grobman.
Raportul precizeaza ca bancile raman tintele favorite ale piratilor informatici, iar statele sunt cea mai periculoasa sursa de cybercrime. Rusia, Coreea de Nord si Iranul sunt cele mai active in atacurile care vizeaza institutiile financiare in timp ce China este cea mai activa vand vine vorba de spionajul cibernetic.
Atacurile de tip 'ramsomware' sunt modalitatea de atac cu cel mai puternic ritm de crestere, gratie proliferarii unor adevarate piete pe Internet, al caror numar a depasit pragul de 6.000, care ofera servicii de piraterie.
Autorii... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 17:46
Aeroportul international din Odessa si sistemul de metrou din Kiev au fost atacate cibernetic, marti.
Compania de stat Computer Emergency Response Team (CERT) a confirmat aceste atacuri si a cerut ca retelele de transport sa fie in stare de alerta, relateaza Reuters.
"Cerem proprietarilor sistemelor de telecomunicatii, altor surse de informatii, infrastructurii din transporturi in primul rand precum si utilizatorilor de internet obisnuiti sa se conformeze cerintelor mai stricte de securitate cibernetica", se arata intr-un comunicat difuzat de CERT.
Politia cibernetica din Ucraina si Ministerul Infrastructurii au mentionat ca atacurile de marti nu par sa fie un atac cibernetic in masa asupra tarii. Banca Centrala a anuntat, de asemenea, ca sistemul bancar functioneaza normal.
Aeroportul din Odessa a anuntat intarirea masurilor de securitate, in timp ce metroul din Kiev a semnalat, de asemenea, un atac cibernetic asupra sistemului de plati.
"Anuntam ca sistemul IT al aeroportului international Odessa au fost tinta unui atac cibernetic. Toate serviciile aeroportului functioneaza dupa reguli mai stricte", a precizat aeroportul.
Ucraina a fost victima principala a unui atac cibernetic major la inceputul acestui an si guvernul de la Kiev a avertizat pe 13 octombrie ca exista riscul unui nou atac.
Ucraina, care considera ca Rusia se afla in spatele unor atacuri care au loc in mod constant asupra sistemelor sale informatice, incearca sa elaboreze o strategie... mai mult
Marti, 24 Octombrie 2017, ora 21:02
Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat serviciile americane de informatii de infectarea cu virusul WannaCry care s-a raspandit in intreaga lume, in timp ce atacul cibernetic parea ca s-a temperat in Europa.
Liderul de Kremlin a citat luni, la Beijing, declaratii ale unui director Microsoft, care a criticat Guvernul american pentru ca "stocheaza" arme cibernetice.
Putin a respins totodata orice legatura a acestui atac cibernetic mondial cu Rusia.
"Microsoft a spus-o direct: sursa initiala a virusului sunt agentiile americane de securitate. Rusia nu are absolut nimic a face cu asta", a declarat el.
Acest atac a afectat Ministerul rus de Interne, furnizorul de servicii de telefonie mobila MegaFon, grupul financiar detinut de stat Sberbank si alte ministere si companii de stat - ceea ce face din Rusia una dintre cele mai grav afectate tari de atac, potrivit Kaspersky Lab, o companie in domeniul securitatii cibernetice cu sediul la Moscova.
"N-au existat pagube semnificative in privinta institutiilor noastre - fie ca e vorba de banci, sanatate ori altceva", a spus Putin.
"Insa este ingrijorator in general (...). Duhuri scapate din lampa, asa, mai ales daca au fost create de servicii secrete, ii pot afecta inclusiv pe autorii si creatorii lor", a avertizat el.
Citeste toate stirile pe tema atacului cibernetic din ultimele zile
In schimb, Tom Bossert, un consilier pe probleme de securitate interna al presedintelui american Donald Trump, afirma ca atacul... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 23:11
Mai multe banci din Rusia au fost tinta unui atac cibernetic masiv, in timp ce sistemele informatice ale companiei nationale ruse de cai ferate sunt de asemenea afectate, au anuntat sambata unele dintre aceste institutii, in contextul in care circa 100 de tari au suferit un atac informatic descris de Europol ca fiind "fara precedent".
Iata ce stim pana acum despre cel mai mare atac de tip ransomware din istorie
"Am constatat o expediere masiva catre banci a unui program malware (...), dar resursele institutiilor bancare nu au fost compromise", a precizat centrul pentru monitorizare si protectie cibernetica a Bancii Rusiei, citat de EFE.
Acesta a mai mentionat ca entitatile financiare ruse nu au suferit pagube, intrucat au fost avertizate de la jumatatea lunii aprilie despre posibilitatea unor atacuri informatice si au fost instruite cu privire la metodele de protectie.
Acelasi centru mai mentioneaza ca, la inceputul lunii mai, toate bancile ruse au fost informate despre amenintarea unui "cobalt strike", un tip de virus diferit de cel "ransomware" aflat la originea recentului atacul cibernetic masiv la nivel mondial.
La randul ei, compania nationala rusa de cai ferate RZhD a anuntat ca sistemele ei informatice au fost atacate partial de un virus de tipul WanaCrypt0r, dar atacul nu a perturbat traficul feroviar si in prezent se lucreaza pentru "eliminarea virusului si actualizarea sistemelor antivirus".
Ministerul rus de Interne a confirmat la randul sau ca... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 16:56
Un atac cibernetic de amploare lansat de pe mii de calculatoare piratate in peste 30 de tari vizeaza de marti mai multe mari banci din Rusia, sustine laboratorul Kaspersky, specializat in securitate informatica.
Cea mai mare institutie financiara a tarii, banca publica Sberbank, a anuntat ca a fost vizata de un atac cibernetic, dar ca a reusit sa-l neutralizeze fara ca activitatile sa-i fie afectate, relateaza AFP.
Potrivit Kaspersky, atacuri "complexe" de tipul DDoS, care constau in tentativa de a face un server indisponibil suprasolicitandu-l cu cereri de accesare au inceput marti, la ora 13.00 GMT si continuau joi. Cu o durata medie de o ora, dar putand atinge si aproape 12 ore, acestea au afectat "site-urile de Internet a cel putin cinci institutii financiare care se afla printre primele zece" rusesti, a precizat societatea intr-un comunicat.
Aceste operatiuni au constat in lansarea a 660.000 de cereri de accesare pe secunda de pe o retea de computere piratate fara stiinta ...citeste mai departe despre "Atac cibernetic de amploare asupra marilor banci din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 22:32