Uniunea Europeana a prelungit joi sanctiunile economice impotriva Rusiei cu inca sase luni pentru a protesta impotriva rolului Moscovei in conflictul din estul Ucrainei si in Crimeea, dupa o decizie in acest sens a liderilor UE de saptamana trecuta, relateaza dpa.
Sanctiunile au fost adoptate initial in iulie 2014, in replica la anexarea de catre Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea si la sprijinul sau pentru separatistii prorusi din estul Ucrainei.
Sanctiunile, care vor ramane in vigoare pana in ianuarie 2020, vizeaza sectoarele ruse financiar, energetic si de aparare, reducand accesul bancilor rusesti la pietele UE si limitand unele exporturi ale UE.
UE a legat relaxarea sanctiunilor de progrese in implementarea acordului de pace de la Minsk, care prevede o incetare neconditionata a focului si ca ambele parti sa retraga armamentul greu de pe linia frontului in estul Ucrainei.
Saptamana trecuta, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron, ale caror tari sunt mediatoare in conflict, i-au pus la curent pe omologii lor din statele UE despre stadiul implementarii acordului de la Minsk.
Liderii UE au cerut "reluarea urgenta a eforturilor de negociere" precum si aplicarea unor masuri de dezvoltare a increderii, a precizat blocul comunitar intr-un comunicat dat publicitatii joi.
UE a mai impus si alte sanctiuni drept reactie la conflictul din Ucraina, intocmind o lista cu 170 de persoane si 44 de entitati vizate de interdictii... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 19:25
Rusia a nationalizat o banca importanta cu sediul in Crimeea, care a fost sanctionata de Occident pentru ca a finantat anexarea peninsulei la tara condusa de Vladimir Putin in martie 2014.
Russian National Commercial Bank (RNKB) a anuntat, marti, ca e detinuta in proportie de 100% de statul rusesc, transmite The Telegraph.
"Ne straduim sa oferim locuitorilor peninsulei servicii financiare de calitate", a mentionat seful bancii, Ruslan Arefyev.
Anul trecut, SUA au trecut RNKB pe lista neagra a sanctiunilor pentru ca Rusia s-a folosit de ...citeste mai departe despre "Rusia isi intareste pozitia in Crimeea: Ce se intampla cu o banca aflata pe lista neagra a Occidentului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 10:29
In Crimeea vor opera pana la sfarsitul lunii aprilie peste 200 de sucursale ale bancilor din Rusia, a declarat viceguvernatorul bancii centrale de la Moscova, Mikhail Sukhov.
"Pana la sfarsitul lunii, reteaua de sucursale ale bancilor rusesti care opereaza cu rubla va ajunge la peste 200 de unitati", a spus el, citat de RIA Novosti.
Viceguvernatorul spera ca procesul de tranzitie la rubla in Crimeea sa se accelereze. Regiunea ucraineana Crimeea a fost anexata de Rusia in luna martie.
"In urma cu doua saptamani nu aveam aceasta retea bancara. Daca totul va decurge in acelasi ritm ca pana acum, vom avea fundamentul economic ca rubla sa devina principala metoda de plata pe intreg teritoriul Federatiei Ruse, inclusiv in Crimeea", a spus Sukhov.
Premierul rus Dimitri Medvedev a anutat in martie ca Rusia va desemna Crimeea ca zona economica speciala, oferind scutiri de taxe pentru a atrage investitori. De asemenea, premierul a cerut bancilor din Rusia sa-si deschida sucursale bancare in regiune.
Mai multe banci s-au retras din Crimeea dupa anexarea acesteia de catre Rusia.
Banca ungara OTP Bank a oprit saptamana trecuta operatiunile in regiune, intrucat mai multe reglementari fiananciare introduse de autoritatile de la Moscova sunt contrare legislatiei ucrainene si fac imposibila continuarea activitatii.
Privatbank, cea mai mare banca comerciala din Ucraina, a fost prima institutie de credit care a oprit activitatea in primele zile ale interventiei Rusiei,... mai mult
Marti, 22 Aprilie 2014, ora 14:59
Moscova a publicat joi propria sa lista cu sanctiuni impotriva unor importanti oficiali americani, la scurt timp dupa anuntarea unor noi sanctiuni de catre presedintele american Barack Obama impotriva Rusiei ca represalii la anexarea Crimeii de catre Federatia Rusa, informeaza AFP.
'Nu trebuie sa existe nicio indoiala: la fiecare act ostil, vom raspunde in mod adecvat', a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe intr-un comunicat.
'Am avertizat in mod repetat ca utilizarea de sanctiuni este o arma cu doua taisuri si va afecta Statele Unite ca un bumerang', se mentioneaza in comunicat, adaugand ca aceasta modalitate de a actiona este contraproductiva.
Lista cu sanctiuni a Moscovei vizeaza noua persoane
Lista cu sanctiuni a Moscovei vizeaza noua persoane a caror intrare pe teritoriul Rusiei va fi de acum interzisa. Printre oficialii americani vizati se numara trei consilieri ai presedintelui Barack Obama - Caroline Atkinson, Daniel Pfeiffer si Benjamin Rhodes.
Liderul majoritatii democrate din Senat Harry Reid, liderul republican din Camera Reprezentantilor John Boehner, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat Robert Menendez, senatorul conservator John McCain, senatoarea democrata Mary Landrieu si senatorul Daniel Coats sunt si ei vizati de sanctiunile ruse.
Aceasta lista a fost publicata dupa ce presedintele Barack Obama a anuntat sanctiuni suplimentare pentru inca 20 de oficiali rusi - parlamentari, oameni de afaceri, colaboratori... mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 09:55
Banca centrala a Rusiei a urcat dobanda cheie cu 1,5 puncte, la 7%, pentru a asigura stabilitatea financiara, in timp ce rubla s-a depreciat luni dimineata cu 2% fata de dolar si a atins minime istorice fata de un cos de monede de referinta, iar bursa de la Moscova afiseaza un declin de peste 9%.
Activele financiare din Rusia sunt in scadere puternica dupa ce, in weekend, presedintele Vladimir Putin a solicitat si a primit avizul parlamentului pentru desfasurarea de trupe in Ucraina in vederea protejarii cetatenilor rusi si bazei navale de la Sevastopol, cartierul general al flotei ruse din Marea Neagra, transmite Bloomberg.
Forte pro-ruse au preluat controlul in Peninsula Crimeea
Forte pro-ruse au preluat controlul in Peninsula Crimeea, insa nu a fost anuntata inca nicio confruntare.
Banca centrala a Rusiei a anuntat, in noaptea de duminica spre luni, ridicarea dobanzii de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, de la 5,5% la 7%, pentru a combate riscurile inflationiste si a consolida stabilitatea financiara, potrivit unui comunicat al institutiei, care nu a facut nicio referire la Ucraina.
Anterior aceste decizii, dobanda a fost mentinuta la 5,5% timp de un an si patru luni.
"Mutarea reprezinta, clar, un efort de a sprijini mai puternic moneda, care resimte presiuni astazi (luni - n.r.) din cauza factorilor politici", comenteaza pentru Bloomberg un economist al Bank of America.
Principalele temeri ale investitorilor privind economia rusa se... mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 10:31