Deputatii rusi au adoptat marti, 1 iunie, in prima lectura, un proiect de lege care obliga gigantii internetului sa deschida reprezentante locale in Rusia pentru a-i putea sanctiona mai bine in cazul unor infractiuni, informeaza AFP.
Inmultirea masurilor ce vizeaza retelele sociale si mass-media independente sau straine provoaca ingrijorare in randul criticilor puterii, care le percep ca pe incercari de a restrictiona ultimele domenii ale libertatii de exprimare si ale manifestarii opozitiei.
Dupa adoptarea proiectului delege, Duma (camera inferioara a parlamentului rus) a explicat pe site-ul sau ca reprezentantele "companiilor straine de tehnologie a informatiei" vor fi "responsabile pentru orice incalcare a legislatiei ruse, pot coopera cu structurile de stat si pot limita diseminarea continutului ce incalca legislatia rusa".
Legea propusa, a carei adoptare finala va avea loc in saptamanile urmatoare, vizeaza companiile ale caror resurse online au o audienta zilnica de peste 500.000 de utilizatori.
YouTube, Google, Facebook si Twitter sunt mentionate in nota explicativa care insoteste textul.
Proiectul de lege a fost elaborat in paralel cu intensificarea, in ultimele saptamani, a criticillor si actiunilor legale impotriva acestor giganti ai mediului online de catre autoritatile ruse.
Acestora li se reproseaza ca nu au eliminat postarile care faceau apel la participarea la demonstratii in favoarea liderului de opozitie aflat in inchisoare, Aleksei... mai mult
Miercuri, 02 Iunie 2021, ora 08:31
Rusia va elibera o transa de 500 de milioane de dolari catre Belarus. Tranzactia reprezinta partea a doua dintr-un imprumut de 1,5 miliarde de dolari pe care Moscova l-a promis Minskului ca parte a eforturilor de a stabiliza situatia din tara vecina.
Sprijinul financiar a fost anuntat dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a purtat discutii cu Lukasenko.
Moscova si-a intensificat sprijinul pentru presedintele belarus Alexandru Lukasenko, pe fondul indignarii din Occident cu privire la deturnarea avionului Ryanair si arestarea jurnalistului Roman Protasevici.
Minsk a primit o prima transa de 500 de milioane de dolari in octombrie anul trecut si va primi a doua transa inainte de sfarsitul lunii iunie. De asemenea, Rusia s-a angajat sa ia in considerare cresterea zborurilor catre Belarus, pentru a compensa efectul interdictiilor de zbor ale UE, potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasneko, i s-a plans vineri liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de reactia Uniunii Europene in cazul avionului deturnat. ...citeste mai departe despre "Rezultatul intalnirii dintre Putin si Lukasenko de la Soci: Rusia va elibera o transa de 500 milioane de dolari pentru Belarus" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 30 Mai 2021, ora 17:38
Agentia antimonopol rusa (FAS) a anuntat marti ca a condamnat gigantul american Apple la o amenda record de peste 12 milioane de dolari pentru "abuz de pozitie dominanta", relateaza AFP.
"FAS a impus Apple o amenda de 12 milioane de dolari", adica 10 milioane de euro la rata actuala, pentru "abuz de pozitie dominanta in distribuirea de aplicatii mobile pe sistemul de operare iOS", a declarat autoritatea de reglementare intr-un comunicat de presa.
Plangerea aflata la originea acestei amenzi a fost depusa de compania de securitate cibernetica Kaspersky in 2019. Grupul rus a acuzat Apple ca a interzis accesul la o aplicatie de control parental apartinand Kaspersky intr-un moment in care gigantul american urma sa lanseze o aplicatie similara.
"Din punctul nostru de vedere, (gigantul) Apple pare sa fi utilizat pozitia sa de proprietar al platformei pentru a dicta conditiile si a-i impiedica pe ceilalti dezvoltatori sa opereze pe picior de egalitate cu el", afirmase Kaspersky intr-un comunicat in 2019.
"Cu tot respectul, dar nu suntem de acord cu decizia Serviciului federal antimonopol rus si vom contesta decizia sa", a reactionat la randul sau Apple intr-un comunicat transmis AFP.
"Suntem mandri ca am ajutat sute de mii de dezvoltatori in Rusia, inclusiv Kaspersky, sa ajunga la peste un miliard de clienti in 175 de tari prin App Store", afirma Apple.
"Am lucrat cu Kaspersky pentru a aduce aplicatia lor in conformitate cu regulile implementate pentru a proteja... mai mult
Marti, 27 Aprilie 2021, ora 20:19
Rusia isi muta unul dintre cele mai puternice sisteme de razboi electronic (EW), numit Murmansk-BN, in bazele militare din zona arctica rusa, langa granita cu Finlanda.
In aceasta saptamana, Ministerul rus al Apararii a lansat un scurt material video in care se prezinta desfasurarea celor mai noi sisteme mobile de razboi radio-electronic Murmansk-BN, in zonele situate de-a lungul frontierei cu Finlanda, relateaza Defense Romania.
Murmansk-BN este un sistem rusesc de blocare a comunicatiilor pe distante mari, special conceput sa bruieze comunicatiile militare prin satelit de inalta frecventa ale NATO si ale Statelor Unite.
Russia moves its most powerful electronic warfare system close to border with Finlandhttps://t.co/HCcvj7DSQW- Defence Blog (@Defence_blog) November 7, 2020
Rusii sustin ca aceste sisteme de razboi electronic (EW) sunt capabile sa bruieze de la mii de kilometri distanta comunicatiile navelor militare si ale avioanele straine. Sistemul Murmansk-BN cartografiaza automat activitatile in curs in zona sa operationala si defineste masurile necesare pentru a neutraliza amenintarile.
Unitati din puternicul sistem Murmansk-BN sunt amplasate in Severmorsk (Peninsula Kola) si in Kamceatka si pot acoperi intreaga ruta maritima nordica. Sistemul are o raza de 5.000 de kilometri, dar poate ajunge la 8.000 de kilometri, in conditii de vreme favorabila, cel putin asta sustin rusii.
Norvegienii s-au plans de bruiaj
Conform sursei citate, in... mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2020, ora 09:39
Rusia s-a declarat gata sambata sa ofere asistenta "necesara" Armeniei, in conflict cu Azerbaidjan in regiunea separatista Nagorno-Karabah, daca luptele se extind pe teritoriul armean, informeaza France Presse.
Anuntul Moscovei, care si-a reinnoit apelul la incetarea focului, a venit dupa ce prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a cerut mai inainte presedintelui Vladimir Putin sa inceapa consultari "urgente" asupra ajutorului pe care l-ar putea oferi Rusia pentru a asigura securitatea tarii sale.
Cererea armeana, care ridica temeri privind o escaladare a conflictului, a venit dupa esecul noilor discutii intre Armenia si Azerbaidjan care vizau instaurarea unei incetari a focului.
Rusia are o baza militara in Gumri, al doilea oras ca marime al Armeniei. De asemenea, ea este legata de Erevan printr-un tratat de securitate colectiva, dar a sustinut in trecut ca acesta nu se extinde la regiunea separatista Nagorno-Karabah.
"Rusia va acorda Erevanului toata asistenta necesara daca confruntarile au loc direct pe teritoriul Armeniei", a declarat Ministerul de Externe rus intr-un comunicat.
In acelasi timp, purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse Maria Zaharova a precizat la televiziunea rusa ca "formatele concrete" ale unei asistente vor fi discutate.
Intr-o scrisoare catre Vladimir Putin, Pashinyan a declarat sambata dimineata ca luptele se apropie de granitele armene si a acuzat din nou Turcia ca sprijina Azerbaidjanul.
Carey Cavanaugh, fost ambasador al... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 16:18
Rusia a depus la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) o cerere de precalificare a primului sau vaccin impotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, Sputinic V, a anuntat marti Fondul suveran rus, relateaza AFP.
Implicat in dezvoltarea acestui vaccin, Fondul suveran a anuntat intr-un comunicat ca a depus o cerere de "inregistrare accelerata si o precalificare" a Sputnik V la OMS.
Rusia "este una dintre primele tari din lume care cere OMS precalificarea vaccinului sau impotriva noului coronavirus", subliniaza autoritatile.
"In contextul pandemiei, inregistrarea accelerata a vaccinului potrivit procedurii (OMS) va face vaccinul rus accesibil tuturor intr-un termen mai scurt in comparatie cu procedurile convetionale", se precizeaza in cmunicat.
"O preselectie reusita va permite vaccinului Sputin V sa fie inclus pe lista medicamentelor folosite de (...) de catre tari la cumparari angro de medicamente", se precizeaza in comunicat.
Rusia a anuntat la inceputul lui august ca a dezvoltat si inregistrat "primul" vaccin impotriva covid-19 pus la punct de Centrul de Cercetare Gamaleia din Moscova impreuna cu Ministerul rus al Apararii.
In Rusia, inregistrarea de catre autoritati este o etapa prealabila fazei finale a testelor clinice.
Denumit Sputinik V - o trimitere la primul satelit artificial din Istorie conceput de Uniunea Sovietica -, el a fost primit cu scepticism in lume, mai ales pentru ca nu a atins faza finala a testelor la momentul anuntului.
O mare... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 19:26
Departamentul pentru Comert al Statelor Unite a incheiat luni un acord preliminar cu Rosatom, compania de stat pentru energie nucleara din Rusia, pentru reducerea importurilor americane de uraniu rusesc, in urmatorii 20 de ani, in incercarea Washingtonului de stimulare a mineritului intern si a energiei nucleare, transmite Reuters.
Cele doua parti au initiat un amendament la o lege din 1992 referitoare la prevenirea dumpingului, prelungind acordul pana in anul 2040, dar reducand cantitatea de uraniu importata de SUA din Rusia pentru imbogatire de la 20% la 15%, incepand din 2028.
"Daca va fi finalizat, acest acord va contribui la restaurarea avantajului Americii in energia nucleara si va proteja industria locala de uraniul rusesc", a declarat secretarul pentru Comert Wilbur Ross.
Proiectul de amendament a fost una dintre recomandarile facute de Grupul de Lucru pentru Combustibil Nuclear, un organism inter-agentii, pentru a raspunde ingrijorarilor existe la Washington ca Statele Unite au cedat pozitia de lider mondial in domeniul etehnologiei nucleare si pentru a sustine producatorii locali de energie nucleara si activitatile extractive de uraniu, care sufera de lipsa investitiilor.
Amendamentul permite companiilor americane care au contracte de achizitii de uraniu cu Rusia sa le mentina intacte.
Departamentul pentru Comert intentioneaza sa finalizeze amendamentul pana pe 5 octombrie.
Citeste si:
Israelul sustine ca Iranul va avea in 2020 destul uraniu... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 09:56
Un inalt oficial sanitar din Rusia a declarat marti ca Germania nu pare sa aiba suficiente dovezi pentru a sustine ca opozantul rus Alexei Navalnii a fost otravit, iar Kremlinul considera la randul sau ca medicii germani s-au pripit.
Spitalul Charite din Berlin, care il trateaza de sambata pe Navalnii, aflat in coma, dupa evacuarea sa dintr-un spital din Siberia, a transmis luni ca Navalnii a fost otravit cu un fel de inhibitor de colinesteraza, care impiedica eliberarea normala a acetilcolinei, un neurotransmitator.
Directorul Biroului de Medicina Legala din Moscova, Serghei Sigheev, a spus ca este "prematur" sa se ajunga la o astfel de concluzie fara identificarea unei otravi anume, conform unor comentarii transmise de agentia oficiala de presa rusa TASS.
"Activitatea colinesterazei variaza semnificativ de la o persoana la alta, in special din cauza anumitor boli cronice", a declarat Sigheev, potrivit DPA.
"In prezent putem vorbi doar de faptul ca s-a descoperit la pacient o scadere a activitatii colinesterazei. Pe asta se bazeaza concluzia privind otravirea cu un inhibitor de colinesteraza. Concluzia este prematura", a spus el.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marti ca medicii germani s-au pripit cu concluzia lor, potrivit AFP.
"Analiza medicala a medicilor nostri si cea a medicilor germani concorda in totalitate. Insa concluziile lor difera. Nu intelegem aceasta precipitare a colegilor germani", a spus el... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 14:05
Postul american de stiri CNN publica mai multe imagini dintr-un laborator de cercetare din Moscova, care dezvaluie ritmul accelerat in care Rusia lucreaza la un vaccin contra coronavirusului.
Matthew Chance, de la CNN, spune ca aceasta cursa pentru un vaccin ridica ingrijorari ca Rusia ar putea incalca reguli legale si etice.
Rusia a anuntat saptamana trecuta ca a finalizat primele studii clinice ale unui vaccin impotriva noului coronavirus, testat pe oameni. Urmeaza ca etapa studiilor clinice sa se incheie pana la sfarsitul lunii iulie, dezvaluie Digi 24.
Studiile clinice pe oameni, care au inceput la jumatatea lunii iunie, au fost facute de Ministerul Apararii al Rusiei si de Centrul de Cercetari in Epidemiologie si Microbiologie Nikolai Gamaleia. Locatia selectata pentru acestea a fost un prestigios spital militar din Moscova, iar subiectii au fost un grup de voluntari format din soldati rusi si civili.
Un al doilea grup de 20 de voluntari, vaccinati pe 23 iunie, se afla in prezent in izolare la spital sub supraveghere medicala.
Studiile clinice ale acestui vaccin sunt asteptate sa fie finalizate pana la sfarsitul lunii iulie.
Citeste si: Vaccin anti-COVID-19: Rusii ar putea incepe studiile clinice in doua saptamani ...citeste mai departe despre "Rusia accelereaza testarile pentru obtinerea unui vaccin anti-COVID. Apar ingrijorari ca s-ar putea incalca reguli legale si etice" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Iulie 2020, ora 16:01