Royal Bank of Scotland nu va mai utiliza acest nume la nivelul grupului, dupa 293 de ani, si va adopta brandul NatWest, care provine de la National Westminster Bank, pe care RBS a cumparat-o in anul 2000 si care este mult mai populara in sondajele de opinie privind satisfactia clientilor din Marea Britanie, transmit Reuters si Bloomberg.
Numele Royal Bank of Scotland va fi folosit in continuare in Scotia.
Noul sef al bancii britanice, Alison Rose, a anuntat masuri de eficientizare, inclusiv prin reducerea costurilor si a activitatii diviziei de investitii bancare, si a revizuit in scadere tintele de profit. Anul trecut, RBS a renuntat la 3.000 de angajati, dar, pentru acest an, Rose nu a dorit sa dea publicitatii estimari privind concedierile.
Rose, care l-a inlocuit in noiembrie pe fostul director general Ross McEwan, devine prima femeie care conduce una dintre cele mai vechi banci din Marea Britanie. Ea a inceput ca stagiara la RBS si a lucrat in banca peste 27 de ani.
Rose spera ca schimbarea numelui va ajuta la reabilitarea imaginii institutiei, dupa ani de turbulente. In timpul crizei financiare din 2008, Guvernul de la Londra a cheltuit peste 45 de miliarde de lire sterline pentru a salva Royal Bank of Scotland.
Vineri dimineata, actiunile RBS inregistrau un declin de 6% la Bursa de la Londra.
Banca a raportat un profit inainte de taxe de 4,2 miliarde de lire sterline in 2019, in crestere cu 24% fata de 2018 si peste estimarile analistilor.... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 15:04
Royal Bank of Scotland (RBS) este pe punctul de a incasa o lovitura financiara majora, in urma implicarii institutiei de credit in vanzarea de instrumente financiare cu risc mare pe piata americana.
Institutia ar putea plati o amenda suplimentara de 4 miliarde de dolari catre autoritatile americane, pentru a compensa implicarea sa in acordarea de credite ipotecare fara acoperire, situatie care a stat la baza declansarii crizei financiare din 2008, informeaza BBC.
In total, suma pe care RBS ar putea ajunge sa o plateasca autoritatilor federale americane se ridica la 10 miliarde de dolari.
Vestea reprezinta un adevarat soc pentru britanici, RBS fiind detinuta in proportie de 72% de autoritatile de la Londra, dupa interventia acestora in recapitalizarea institutiei de credit afectata de criza.
Banca a intrat deja in al noualea an de pierderi consecutive, iar estimarile initiale privind stabilirea compensatiilor financiare pe care institutia de credit britanica trebuie sa le plateasca autoritatilor din SUA sunt cuprinse intre 12 si 20 de miliarde de dolari.
In acest caz, o amenda totala de 10 miliarde de dolari ar putea parea o victorie din partea negociatorilor implicati in discutiile cu procurorul general al SUA, dar una in masura sa puna sub semnul intrebarii situatia financiara a bancii.
RBS nu este singura banca europeana vanata de autoritatile americane pentru punerea in vanzare a unor instrumente financiare fara acoperire, Deutsche Bank si Barclays... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 15:06
Cel mai mare grup bancar britanic, Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS), a revenit pe profit in trimestrul trei din 2014, chiar daca a pus deoparte 400 de milioane de lire sterline (639 milioane de dolari) pentru litigii legate de manipularea dobanzilor pe piata interbancara, transmit Bloomberg si Reuters.
In perioada iulie-septembrie 2014, RBS a inregistrat un profit de 896 de milioane de lire sterline, dupa pierderi de 828 de milioane de lire sterline in trimestrul trei din 2013. Este primul profit din ultimii trei ani inregistrat in trimestrul trei si a depasit estimarile analistilor, care se asteptau la 582 milioane de lire sterline, potrivit Agerpres.
Directorul general al RBS, Ross McEwan, a decis reducerea activitatii diviziei de investitii bancare si operatiunile internationale, dupa ce, in ultimii sase ani, banca nu a mai inregistrat profit anual.
'Ne reducem costurile si suntem in grafic pentru a ne indeplini obiectivele privind capitalul. Dar inca avem multe probleme legale si inca avem multe de facut pentru a restabili increderea clientilor', a afirmat, vineri, McEwan.
Vineri, actiunile RBS au urcat cu 3,5%, la 378 de penny, la bursa de la Londra. Anul acesta, titlurile bancii au crescut cu 12%.
Veniturile au scazut cu 11%, la 4,4 miliarde de lire sterline, dupa ce banca a redus activitatile diviziei de investitii bancare. Profitul inainte de taxe s-a ridicat la 1,27 miliarde de lire sterline in trimestrul trei, fata de pierderi de 634... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 16:47
Royal Bank of Scotland (RBS), la care statul britanic este actionarul majoritar, este acuzata intr-un raport oficial ca a falimentat companii viabile pentru a le cumpara activele la preturi avantajoase.
Lawrence Tomlinson, consilier al Ministerului Comertului, a inaintat luni guvernului britanic un raport acuzator la adresa bancii la care statul detine o participatie de 81%, dupa ce a salvat-o de la faliment in 2008.
"Exista numeroase exemple bulversante de companii solide distruse de RBS, al impactului devastator avut asupra vietii antreprenorilor", a declarat Tomlinson.
Acuzatiile sale se concentreaza pe divizia bancii insarcinata cu restructurarea companiilor aflate in dificultate, numita Global Restructuring Group (GRG).
Firme mici si mijlocii fara probleme reale au fost trecute in mod artificial sub tutela GRG, sub diverse pretexte, cum ar fi incalcarea unor conditii minore din contractele de creditare.
Aceste firme au fost supuse unor amenzi sau taxe exorbitante, de ordinul sutelor de mii de lire, care le-au adus in faliment. O alta filiala a RBS a profitat apoi, cumparand activele acestor firme, in special bunurile imobiliare lichidate.
Tomlinson a cerut adoptarea unor masuri immediate pentru oprirea acestui comportament "lipsit de scrupule".
Guvernul a transmis imediat raportul Autoritatii pentru Conduita Financiara (FCA) si Autoritatii de Reglementare Prudentiala (PRA).
"Unele dintre aceste acuzatii sunt foarte grave si astept un raspuns... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 17:22
Royal Bank of Scotland (RBS) si-a marit tinta in ceea ce priveste reducerile de personal de la 3.500 la 3.800 de posturi. Dintre acestea, 3.000 de posturi vor fi restructurate pana la sfarsitul acestui an, iar restul in 2013. Reducerile se vor face din cadrul sectorului de investitii.
Banca este detinuta de catre guvernul britanic in proportie de 82%, dupa ce a avut nevoie sa fie salvata de la faliment in 2008. De atunci, aproximativ 34.000 de persoane au fost concediate din RBS.
Un studiu citat de Reuters previzioneaza ca peste 15% din cei 500.000 de angajati ai sectorului bancar de investitii isi vor pierde slujba, din cauza crizei zonei euro si a reglementarilor mai stricte.
RBS se afla si ea sub presiuni pentru a-si reduce activitatea pe segmentele ce presupun riscuri, precum cel de investitii, si sa adopte reglementari interne mai stricte.
Pe fondul acestui anunt, actiunile bancii au scazut cu 2,25% la bursa londoneza.
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna. Cine urmeaza mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 08:10
Cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, Lloyds Banking Group a declarat pierderi nete pe intreg anul 2011 pe fondul unei economii slabite in tara de origine, precizand ca se asteapta la scaderea veniturilor in acest an.
Pierderea neta a fost de 2,8 miliarde de lire sterline (4,4 miliarde de dolari), comparativ cu o pierdere de 320 de milioane de lire sterline pentru 2010, potrivit Bloomberg.
Veniturile de anul acesta vor fi in scadere fata de cele de anul trecut avand in vedere perspectivele economice, potrivit lui Antonio Horta-Osorio, CEO-ul companiei. Banca se asteapta ca mediul extrene sa ramana o provocare.
Lloyds, detinuta in proportie de 41% de statul britanic a redus 42.000 de locuri de munca in ultimii trei ani si a inchis unitatile din afara Marii Britanii. In plus, banca anunta in luna noiembrie ca poate pierde obiectivele financiare stabilite din cauza starii precare a economiei.
De asemenea, Royal Bank of Scotland, cel mai mare creditor de stat din Marea Britanie a anuntat o pierdere neta de 2 miliarde de lire sterline pe provizioane constituite pentru acoperirea creditelor neperformante din Irlanda. mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 10:06
Banca japoneza Sumitomo Mitsui va cumpara divizia de avioane a Royal Bank of Scotland (RBS) pentru suma de aproximativ 7,3 miliarde de dolari, fiind cea mai mare achizitie in leasing la nivel mondial.
Astfel, cea de-a doua cea mai mare banca din Japonia, Sumitomo Mitsui va detine o flota de 206 aeronoave, la care va adauga ulterior 87 de unitati, pana in 2015, potrivit unui comunicat al companiei, informeaza Bloomberg.
Sumitomo Mitsui a anuntat ca va folosi divizia de avioane pentru a se extinde pe pietele emergente si Asia.
Referitor la aceasta achizitie, analistii japonezi sunt de parere ca aceasta actiune a Sumitomo Mitsui este una pozitiva, deoarece genereaza marje de profit mai mari decat ar fi generat o operatiune pe piata interna.
Astfel, de aici inainte, bancile japoneze ar putea deveni jucatori importanti in achizitia de active europene.
Tranzactia financiara este cea mai mare preluare a unei banci japoneze din ultimii 13 ani, valoarea tranzactiei depasind 7 miliarde de dolari. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 07:50
Banca Royal Bank of Scotland (RBS) ar putea reduce personalul diviziei de investment banking in cadrul unei reorganizari a departamentului. Intre 3.000 si 4.000 de posturi ar putea fi eliminate, conform unei surse apropiate situatiei.
Raportul de evaluare a diviziei Global Banking and Markets a RBS va fi prezentat probabil joi si ar putea cuprinde de asemenea vanzarea unor operatiuni si active, precum si restrangerea operatiunilor pe majoritatea sectoarelor de activitate, a adaugat sursa citata.
Totodata, o parte din divizie va fi combinata cu departamentul de plati si tranzactii, care are numerosi clienti in comun cu divizia de investitii.
Reprezentantii bancii au refuzat sa comenteze informatiile.
O alta mare banca europeana, grupul francez Societe Generale, avertizeaza intr-un document intern ca veniturile diviziei de investitii vor scadea semnificativ in acest an, din cauza cresterii costurilor de finantare si masurilor de restrangere a portofoliului de active.
Guvernul britanic a preluat 83% din actiunile RBS dupa ce a fost nevoit, la inceputul crizei financiare mondiale, in perioada 2008-2009, sa finanteze institutia cu 46 miliarde de lire sterline pentru a o salva de la faliment.
Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a declarat in luna decembrie ca banca trebuie sa restranga divizia GBM pentru a reduce gradul de risc. Activele diviziei au scazut la jumatate in ultimii trei ani.
Bancile britanice trebuie de asemenea sa separe... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 11:06
Royal Bank of Scotland, cea mai mare banca britanica controlata de guvern, a raportat o pierdere pe trimestrul al treilea mult mai mare decat cea estimata de analisti.
Problemele RBS se datoreaza crizei cu care se confrunta Europa, informeaza Bloomberg.
Profitul operational a scazut cu 63% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 267 de milioane de lire si ratand tinta de 343 de milioane estimata de analisti.
"Pe sectorul de investitii, banca noastra a facut un profit modest in al treilea trimestru, dar s-a mentinut in linie cu competitorii. Ne asteptam la continuarea conditiilor dificile in al patrulea trimestru", a spus CEO-ul Stephen Hester, citat de Bloomberg.
"Profitabilitatea ramane slaba si este afectata de impactul caderii in sectorul de investitii" spune analistul Gary Greenwood.
RBS, care a taiat 27 000 de locuri de munca de la ultimul ajutor guvernamental din 2008, a dat semnale ca planifica noi taieri de personal ca sa reduca costurile. mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 12:38