Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, joi, la Medias, referitor la proiectul Rosia Montana, ca nu poate accepta ca Romania sa stea "pe un munte de resurse" si, totusi, romanii sa fie "saracii Europei", chiar daca poate accepta ca "s-a gresit in lege", fiind necesara modificarea acesteia.
Ilie Sarbu a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa la Medias, daca este de parere ca protestele fata de proiectul Rosia Montana sunt justificate, el raspunzand negativ, transmite corespondentul Mediafax.
"Au aceasta lacuna a informarii. De-aia nu sunt justificate. Ca sunt greseli, ca s-a gresit in lege, acum de-aia se lucreaza la un alt proiect de lege. Asta pot accepta. Dar, niciuna dintre extreme nu e buna. Nu pot accepta sa stam pe un munte de resurse si sa fim saracii Europei. Putem sa alegem drumul in care noi stam pe un munte de resurse, nu vorbesc doar de aur si argint, ci de tot ce avem noi, de gaz si de tot, si sa ramanem saracii Europei", a declarat Ilie Sarbu.
In opinia sa, lucrurile trebuie tratate cu "intelepciune".
"Trebuie ca toate lucrurile sa le tratam cu mult mai multa intelepciune. E un termen care nu e agreat in general. Si rezolva multe situatii. Ne-am invatat ca intotdeauna sa le tratam in forta si se vede si in dialogurile noastre politice: cele care s-au purtat cu intelepciune au dus la rezultate incredibile pentru noi, ca tara. Cele care s-au purtat cu pumnul, chiar daca manusa era de catifea, nu au dat rezultate. Asa cred ca e si... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 17:46
Parlamentari din Comisia speciala pentru Rosia Montana vor vizita miercuri mai multe cariere din zona miniera si se vor intalni cu autoritatile locale si alti reprezentanti ai unor institutii si ONG-uri.
Din cei 21 de membrii ai Comisiei speciale pentru Rosia Montana vor merge in teritoriu doar 12 parlamentari.
Acestia vor vizita, printre altele, statia pilot de tratare a apelor acide, zona protejata Carpeni, carierele Cetate, Cirnic, Orlea, Jig, zona protejata Biserica Greco Catolica, zona protejata centrul istoric.
Membrii Comisiei vor avea si intalniri cu sindicatul Viitorul mineritului si ONG-uri locale pro minerit si locuri de munca, cu autoritatile locale/regionale, cu Alburnus Maior, cu Fundatia Pro Muntii Apuseni, alte asociatii si fundatii din orasul Campeni.
Dupa deplasarea la Rosia Montana, joi, de la ora 18,00, vor avea discutii la Parlament cu toate persoanele care au solicitat acest lucru prin intermediul site-ului dedicat comisiei speciale. Printre acestea: Razvan Orasanu - director Societatea Academica din Romania, Florin Dobrescu - secretar al Fundatiei "Ion Gavrila Ogoranu", Bagiu Ovidiu Ilie - Asociatia Fapte Bucuresti si ONG-urile si fundatiile care au protestat impotriva acestui proiect.
Potrivit presedintelui Comisiei, senatorul Darius Valcov, lunea viitoare vor fi audieri cu ministrul Marilor Proiecte si ministrul Justitiei, marti cu ministrul Economiei, ministrul Delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, ministrul Finantelor... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 09:08
Toate elementele existente la ora actuala la Rosia Montana, in afara de aur si argint, sunt sub gradul de a fi exploatate, a afirmat, marti, dupa sedinta Comisiei Speciale pentru proiectul minier din Muntii Apuseni, Gheorghe Dutu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
"In urma analizelor care s-au facut pana in prezent in laboratoare autorizate, a rezultat faptul ca nu sunt alte elemente chimice care ar putea, la ora actuala, sa fie exploatate la Rosia Montana. Nu putem discuta in procente despre ce posibilitate ar fi sa fie descoperite si alte elemente pentru a fi exploatate acolo. S-au facut teste de fezabilitate, in laboratoare internationale acreditate, auditate. Deci, elementele care exista la ora actuala in zona sunt sub gradul de a fi exploatate", a mentionat Dutu.
Oficialul ANRM a mentionat, marti, in Comisia Speciala, ca produsul final minier ce va iesi in urma exploatarii de la Rosia Montana va contine 17% aur si 83% argint, conform legislatiei si acordului incheiat cu investitorul.
Parlamentarii comisiei speciale pentru Rosia Montana s-au reunit, marti, pentru a discuta despre investitia pe care canadienii de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vor sa o deruleze intr-un proiect de extractie a aurului.
Incepand de miercuri, timp de doua zile, membrii comisiei se vor deplasa la Rosia Montana, unde vor sta de vorba cu reprezentanti ai minerilor, ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, ai ONG-urilor si... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 14:36
Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a afirmat, marti, in cadrul Comisiei Speciale dedicate exploatarii miniere de la Rosia Montana, ca ministerul de resort nu a dat acordul de mediu si nicio derogare de la legislatia in vigoare pentru acest proiect.
"Ministerul Mediului a actionat ca reprezentant al statului roman si s-a asigurat ca, indiferent de operatorul care va actiona in Romania, mediul sa fie respectat in Romania. Ministerul a respins proiectul vechi si a impus standarde cerute de legislatia europeana. Ministerul Mediului nu a dat acord de mediu si nicio derogare de la legislatia in vigoare, a cerut si a impus conditii si standarde de mediu, astfel incat sa nu existe niciun fel de prejudiciu la nivelul cetatenilor.
Ne-am consultat cu Finlanda si Suedia pe teme similare, cu Comisia Europeana, sa preluam cele mai bune practici. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reusit sa impuna garantii de mediu si standarde de mediu la nivel international, iar pozitia noastra este de aparator al statului, al legilor in vigoare si al cetatenilor", a declarat ministrul Mediului.
Potrivit oficialului MMSC, concentratia de cianura a fost redusa pentru proiectul de la Rosia Montana.
"In actuala varianta a proiectului, statul a impus o garantie de mediu dubla fata de ceea ce prevedea vechiul proiect, de la 76 milioane dolari la 146 milioane dolari. De asemenea, am redus concentratia de cianura la o treime din media europeana, care este de 10... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 11:00
Mii de oameni au format un lant in jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o ora, in semn de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana, la sfarsitul actiunii mai multe sute dintre ei regrupandu-se la Universitate, unde au reluat scandarile si au blocat intersectia.
Cateva sute de oameni au protestat la Universitate fata de proiectul Rosia Montana, manifestantii blocand mai mult timp intersectia, dupa care s-au grupat pe Bulevardul Nicolae Balcescu, in fata Teatrului National, circulatia fiind reluata.
Sambata, s-a incheiat cea de-a treia saptamana de proteste ce au loc in Capitala fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana.
In intervalul 19.00 - 20.00, mii de oameni au format un lant in jurul Palatului Parlamentului si au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana".
Protestatarii s-au strans in Parcul Izvor, de la ora 18.30, printre ei regasindu-se mai multi participanti la marsul biciclistilor desfasurat anterior in Capitala.
Dupa realizarea lantului uman, protestatarii s-au imprastiat, mai multe sute dintre ei regrupandu-se insa la Universitate, unde au reluat scandarile si au blocat intersectia.
Protestatarii au cerut retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 09:50
Garantia de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, in contul statului roman pentru proiectul de la Rosia Montana este de 146 milioane de dolari, la care se adauga o garantie suplimentara, in caz de accident ecologic, in valoare de 25 milioane dolari, in fiecare an, a declarat, sambata seara, la Antena 3, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
'Rolul ministerului in acest proiect de lege /exploatarea de la Rosia Montana, n.r./ a fost sa ne asiguram ca introducem toate standardele de mediu conform tuturor directivelor de mediu europene. Am introdus garantii financiare de mediu, ceea ce nu exista in anii anteriori. Garantia de mediu este de 146 milioane de dolari anual, ea urmand sa fie reintregita ori de cate ori se apeleaza la ea. Aceasta garantie de mediu va intra in vigoare inainte de pornirea proiectului. Acesti bani sunt la dispozitia statului roman si, in plus fata de acesti bani, pentru ca ecologizarea zonei nu se poate face intr-un singur an, mai avem o garantie suplimentara pentru a preveni accidentele de mediu, in valoare de 25 milioane dolari anual. Aceste sume sunt puse la dispozitia statului in fiecare an, pe toata perioada de exploatare (...) Daca investitorul reabiliteaza zona conform contractului, ei isi banii inapoi, dar daca intra in faliment, statul ramane cu banii de garantie', a explicat ministrul Mediului.
Potrivit oficialului, votul personal din Parlament in ceea ce priveste subiectul Rosia Montana va... mai mult
Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 11:38
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, in Comisia pentru administratie din Senat, ca in cazul unei exploatari la Rosia Montana nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica, ea spunand ca nu exista o alta tehnologie aferenta componentei de roci de acolo decat pe baza de cianura.
"Nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica datorita conditiilor geologice din zona respectiva, care asigura (impiedica - n.r. ) in mod natural, prin argila, care e un strat impermeabil, patrunderea substantelor in panza. In zona respectiva nu s-a identificat aceasta panza freatica", a spus Rovana Plumb, la dezbaterea Proiectui de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.
Totusi, in interventia sa in fata membrilor comisiei senatoriale, Rovana Plumb a declarat, ca si in declaratiile sale anterioare facute in presa, ca ministerul pe care il conduce va da acordul de mediu privind proiectul Rosia Montana doar dupa votul care va fi dat in Parlament. Ea subliniat ca s-a referit la Acordul integrat de mediu. "Acordul integrat de mediu nu este un aviz pentru a da liber poluarii", a mentionat aceasta.
Ministrul a continuat totusi sa sustina ca studiile cuprinse in cele sase mii de pagini ale studiului de evaluare de impact aupra mediului, cele trei mii de pagini care constau in rapoarte internationale si europene facute... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 09:45
Ministerul Mediului se va pronunta in cazul exploatarii de la Rosia Montana in ceea ce priveste acordul de mediu in functie de decizia luata de Parlament, in urma dezbaterilor, a anuntat ministrul Rovana Plumb, sambata, la Oradea.
Potrivit ministrului, prin noile conditii impuse, acest proiect ar putea deveni "cel mai sigur din Europa", fiind raportat la tehnologiile si standardele aplicate in Italia, Spania, Finlanda si Suedia, astfel incat procedurile existente acolo sa fie aplicate si in Romania.
"Sunt convinsa ca in urma dezbaterilor din Parlament se va contura si punctul de vedere privind aceasta investitie. Am avut curajul de a aduce in dezbaterea Parlamentului acest proiect deosebit de important, ca si cel privind gazele de sist, care concura la independenta energetica a Romaniei", a precizat, intr-o conferinta de presa, Rovana Plumb.
Ea a mentionat ca ministerul a lucrat, de la inceputul anului, la acest nou proiect privind Rosia Montana, alaturi de echipa guvernamentala, deoarece proiectul prezentat in anii anteriori nu corespundea din punct de vedere al standardelor de mediu si al interesului national.
"Am gandit un nou proiect, am negociat astfel incat sa obtinem un acord care, din punctul meu de vedere, al ministrului Mediului, sa poata sa raspunda tuturor cerintelor prin standardele de mediu europene si nu numai, internationale. Practic, am preluat toate standardele europene de mediu si am respectat toate conditiile impuse prin legislatia... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 16:55
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, ca nu a avizat proiectul legislativ Rosia Montana, iar acest lucru a fost interpretat excesiv in presa. Proiectul de lege ar fi primit avizul ministrului delegat Dan Sova, ministrului Mediului Rovana Plumb si ministrului Culturii Daniel Barbu.
"S-a interpretat excesiv si intr-o forma care m-a pus intr-o situatie oarecum stanjenitoare in Guvern. Nu am spus nicio clipa ca ma distantez de Guvern; eu am spus ca nu am dat aviz si, intr-adevar, documentul este la Parlament fara avizul meu", a afirmat Vosganian, potrivit Agerpres.
El a explicat ca societatea Rosia Montana s-a impartit in doua, iar societatea-mama Minvest Deva a ramas la Ministerul Economiei, in timp ce Rosia Montana a trecut la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS), care a initiat proiectul legislativ, impreuna cu Ministerul Mediului si Ministerul Culturii.
"Proiectul a fost initiat de ministerul domnului Sova, ministerul doamnei Plumb si ministerul domnului Barbu, iar ministerului domnului Vosganian nu a dat aviz. Nu m-am numarat printre avizatori", a spus Vosganian. mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 15:17