O eventuala exploatare a gazelor de sist, peste 4-5 ani, va fi efectuata doar in baza unei noi proceduri, cu un nou acord de mediu eliberat pe baza evaluarii impactului asupra mediului, a declarat ministrul de resort, Rovana Plumb, la Washington, dupa o intalnire cu oameni de afaceri americani.
Ministerul, aflat in delegatia premierului Victor Ponta in SUA, a precizat ca a solicitat in prealabil companiei Chevron masuri suplimentare de protectie, respectiv o evaluare de impact de mediu, inclusiv pentru etapa de explorare.
"Dupa ce s-a finalizat evaluarea de impact de mediu, s-a procedat la emiterea acordului de mediu pentru explorare. Emiterea acordului de mediu pentru explorare inseamna permisiunea pentru companie de a instala forajul, iar pe de alta parte obligatia Ministerului Mediului, prin Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, de a monitoriza in permanenta modul in care se face explorarea", a spus Plumb.
Referitor la operatiunea de exploatare, ministrul a precizat ca aceasta nu se va face decat in baza unui nou acord de mediu.
"In momentul in care se va face exploatare, peste 4 sau 5 ani, in momentul acela vorbim de o noua procedura prin care acordul de mediu se va da pe baza evaluarii de impact de mediu pentru exploatare", a spus Ministrul Mediului.
Premierul Victor Ponta se afla in vizita oficiala la Washington, cu mai multi ministri.
Dupa discutia cu premierul, compania americana a transmis agentiei Mediafax o... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 10:38
Ministerul Mediului se va pronunta in cazul exploatarii de la Rosia Montana in ceea ce priveste acordul de mediu in functie de decizia luata de Parlament, in urma dezbaterilor, a anuntat ministrul Rovana Plumb, sambata, la Oradea.
Potrivit ministrului, prin noile conditii impuse, acest proiect ar putea deveni "cel mai sigur din Europa", fiind raportat la tehnologiile si standardele aplicate in Italia, Spania, Finlanda si Suedia, astfel incat procedurile existente acolo sa fie aplicate si in Romania.
"Sunt convinsa ca in urma dezbaterilor din Parlament se va contura si punctul de vedere privind aceasta investitie. Am avut curajul de a aduce in dezbaterea Parlamentului acest proiect deosebit de important, ca si cel privind gazele de sist, care concura la independenta energetica a Romaniei", a precizat, intr-o conferinta de presa, Rovana Plumb.
Ea a mentionat ca ministerul a lucrat, de la inceputul anului, la acest nou proiect privind Rosia Montana, alaturi de echipa guvernamentala, deoarece proiectul prezentat in anii anteriori nu corespundea din punct de vedere al standardelor de mediu si al interesului national.
"Am gandit un nou proiect, am negociat astfel incat sa obtinem un acord care, din punctul meu de vedere, al ministrului Mediului, sa poata sa raspunda tuturor cerintelor prin standardele de mediu europene si nu numai, internationale. Practic, am preluat toate standardele europene de mediu si am respectat toate conditiile impuse prin legislatia... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 16:55
Societatea Lane Energy, controlata de grupul american ConocoPhillips, a inceput extractia gazelor de sist la un put din apropiere de Lebork, nordul Poloniei, a declarat miercuri adjunctul ministrului polonez al Mediului, Piotr Wozniak.
Aproximativ 8.000 de metri cubi de gaze sunt extrase zilnic "cu titlu experimental" incepand din data de 21 iulie, a precizat Piotr Wozniak. "Aceasta este o veste buna pentru Polonia dar si pentru Europa", a apreciat Wozniak, adaugand ca rezultatele ar trebui sa incurajeze si alte companii sa accelereze lucrarile de explorare a gazelor de sist, transmite AFP.
Cantitatea zilnica produsa deocamdata la Lebork nu poate fi considerata inca drept productie comerciala, insa potrivit presei poloneze este cea mai mare cantitate de gaze de sist produsa pana acum in Europa.
Putul de foraj de la Lebork este unul din cele 48 efectuate pana acum in Polonia de un numar de aproximativ 15 companii care beneficiaza de licentele pentru a efectua lucrari de explorare si exploatare a gazelor de sist. Polonia, tara care consuma 15 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, majoritatea importate din Rusia, intentioneaza sa investeasca 12,5 miliarde de euro pana in 2020 pentru a exploata zacamintele sale de gaze de sist estimate la 768 miliarde metri cubi.
In Romania, grupul energetic american Chevron intentioneaza sa demareze lucrari de explorare a gazelor de sist la trei blocuri (Costinesti, Vama Veche si Barlad). Ministrul Mediului, Rovana Plumb... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 13:10
Compania petroliera Chevron a obtinut certificatul de urbanism pentru explorarea gazelor de sist intr-o noua zona din judetul Vaslui, a patra de pana acum, dupa ce Consiliul Judetean eliberase aceleasi document, in decembrie 2012 si ianuarie 2013, pentru alte trei perimetre de explorare.
Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat cel de-al patrulea certificat de urbanism pentru societatea Chevron Romania in vederea obtinerii autorizatiei de constructie necesara amplasarii unei noi sonde de explorare a gazelor de sist pe teritoriul judetului Vaslui.
Noua zona unde compania americana ar urma sa isi amplaseze sonda de explorare este in comuna Puiesti, la un kilometru si jumatate de localitatea Cetatuia.
Potrivit documentelor depuse la CJ Vaslui, Chevron detine trei parcele grupate pe o suprafata de 29.600 de metri patrati in extravilanul localitatii Puiesti.
Ca si in cazul celorlalte trei certificate de urbanism primite in decembrie 2012 si ianuarie 2013, societatea care doreste explorarea gazelor de sist va trebui sa depuna o serie de documente pentru a putea sa obtina si autorizatia de constructie, cum ar fi acordul de mediu, precum si avizele Companiei Apele Romane si Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.
La jumatatea lunii iulie, compania petroliera Chevron a obtinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de sist pentru trei zone din judetul Vaslui, respectiv Paltinis (Bacesti), Silistea (Pungesti) si Popeni... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 09:37
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice va organiza dezbateri publice pentru a analiza avantajele si riscurile exploatarii gazelor de sist, prima dintre aceste dezbateri urmand sa aiba loc la inceputul lunii iunie la Bucuresti, a anuntat sambata ministrul de resort Rovana Plumb, invitata la emisiunea Income Magazine de la postul TV Antena 3.
"Vom organiza dezbateri publice. Vom incepe prin organizarea unei dezbateri publice la Bucuresti, in prima decada a lunii iunie, cu specialisti, cu experti si, bineinteles cu organizatii neguvernamentale, pentru a putea explica in mod cat se poate de stiintific care sunt avantajele si dezavantajele", a spus Rovana Plumb.
Aceasta a reiterat ca trebuie facuta o departajare clara intre explorare, care va dura minimum cinci ani, si exploatare.
"Trebuie sa facem o departajare clara intre procesul de explorare, unde vom vedea daca tara noastra dispune sau nu de resurse si unde nu exista niciun risc de mediu, si componenta de exploatare, care presupune risc de mediu. Perioada de explorare va dura minimum cinci ani, timp in care este posibil sa apara si alte tehnologii de exploatare mai prietenoase cu mediul. Din informatiile pe care le avem, exista in procedura de analiza alte doua noi tehnologii, care sunt prietenoase cu mediul, si care asigura totodata si protectia cetatenilor care locuiesc in apropierea zonelor de exploatare", a precizat Rovana Plumb, subliniind ca riscurile de mediu sunt asociate tehnologiei de fracturare... mai mult
Sambata, 18 Mai 2013, ora 15:26
Grupul energetic american Chevron, care detine concesiuni pentru a efectua prospectiuni a gazelor de sist in Romania, a obtinut aprobarea pentru a efectua lucrari de explorare pe litoralul Marii Negre, au declarat miercuri pentru AFP surse din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis autorizatii de studii seismice pentru blocurile Costinesti si Vama Veche", sustin sursele AFP. Potrivit acestora, autorizatiile permit efectuarea unor "explozii controlate" la o adancime de 10 pana la 15 metri.
Aceste autorizatii ar fi fost eliberate la mijlocul lunii aprilie, in pofida controverselor provocate de metoda de extractie a gazului de sist prin fracturarea hidraulica. Din punctul de vedere al organizatiilor semnatare, aplicarea metodei fracturarii hidraulice genereaza riscuri asupra carora trebuie sa se pronunte intreaga comunitate, dupa o analiza extrem de atenta si riguroasa.
Anterior, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat ca din punct de vedere tehnic orice investitie trebuie sa respecte toate normele si regulamentele privind protectia mediului. "Atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-au solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc", a explicat ministrul Mediului.
Rovana Plumb a precizat ca pentru a se... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 17:16
Ministrul Mediului, doamna Rovana Plumb, a sustinut zilele trecute ca explorarea gazelor de sist in Romania nu prezinta niciun risc pentru ca aceasta se face ca si in cazul explorarii gazelor conventionale, si nu prin fracturare hidraulica, si a precizat ca a dat aviz de mediu pentru explorarea in zona Dobrogea.
Prin aceasta declaratie, doamna ministru se pozitioneaza diametral opus fata de ceea ce sustinea doar cu cateva luni in urma, in perioada campaniei electorale.
Atunci, in contextul unei largi opozitii populare impotriva inceperii exporarilor, USL a promis ca daca va prelua guvernarea va interzice orice activitate in acest domeniu.
Oricum, prin decizia de incepere a explorarilor, actuala guvernare isi pierde din credibilitate dar este interesant de stiut daca in cele cateva luni care au trecut de la alegeri s-a beneficiat de informatii noi si studii aprofundate care sa schimbe radical pozitia ministerului sau, pur si simplu," la razboi ca la razboi", adica la alegeri poti sa spui vrute si nevrute caci orice mijloc populist este bine venit daca iti aduce voturi.
Explorarea este al fel de riscanta ca exploatarea
Ultimii ani se remarca in intrega lume printr-o atentie sporita acordata gazelor de sist. Doua au fost motivele. Primul este economic : exploatarile din Statele Unite ale Americii au pierdut din profitabilitate datorita fluctuatiilor negative ale pretului pe piata mondiala si a obligativitatii investitiilor in conducte si statii de... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 09:42
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, sustine ca explorarea gazelor de sist in Romania nu prezinta niciun risc pentru ca aceasta se face ca si in cazul explorarii gazelor conventionale, si nu prin fracturare hidraulica, si a precizat ca a dat aviz de mediu pentru explorarea in zona Dobrogea.
"Orice investitie trebuie sa respecte toate normele si regulamentele in ceea ce priveste protectia mediului. Atat timp cat in ceea ce priveste explorarea gazelor de sist in Romania nu se utilizeaza metoda de fracturare hidraulica, din punct de vedere al protectiei mediului nu exista niciun risc.
Asa ca, atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-a solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc", a declarat Rovana Plumb, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta.
Ea a mai spus ca aceasta explorare a gazelor de sist dureaza aproximativ cinci ani, iar dupa aceasta perioada pot aparea tehnologii moderne mai putin riscante pentru mediu.
"Explorarea gazelor de sist dureaza cam cinci ani, in care pot aparea tehnologii moderne, mai putin riscante in ceea ce priveste mediul, pe care bineinteles ca le putem utiliza. Dar pentru aceasta perioada de explorare, de cinci ani, din punct de vedere al mediului va asigur cu toata seriozitatea ca nu exista niciun fel de risc neuitilizandu-se acea tehnologie privind... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 09:15
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca asteapta decizia UE in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, aceasta urmand sa fie adoptata si de Romania.
"Primele indicii ale unuia din cele trei studii demonstreaza clar ca exista riscuri majore din punctul de vedere al protectiei mediului. Acum nu avem un punct de vedere clar.
Urmeaza dezbateri la nivelul Comisiei Europene si in Parlamentul European. Vom participa cu specialisti la acestea, ne vom spune punctul de vedere ca stat membru, apoi, in functie de formularile si concluziile care se vor trage la nivelul UE, ne vom alinia", a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Oficialul guvernamental a mai spus ca pana in prezent s-au conturat doua opinii distincte, una dintre acestea facand referire la o legislatie incompleta, iar cea de-a doua la faptul ca exista risc in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist.
"In momentul de fata suntem sub moratoriu si ramanem asa!", a precizat ministrul Mediului.
Citeste mai multe despre Rovana Plumb, despre gazele de sist: Suntem sub moratoriu si ramanem asa pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 17:49