Romania a ajuns la o absorbtie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene, care este de 27%, a declarat marti, la Palatul Victoria, ministrul de resort, Rovana Plumb.
"La inceput de an, Romania prinde viteza. Chiar in aceste zile, cand Romania a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ea se cifreaza la un procent de 26%, apropiat de media Uniunii Europene, care este de 27%.
Vreau sa multumesc pe aceasta cale colegilor mei, tuturor autoritatilor din Romania, dar si Comisiei Europene, doamnelor si domnilor comisari, cat si directiilor de specialitate ale Comisiei Europene, cat si beneficiarilor pentru acest rezultat. Sa nu uitam ca Romania a pornit de la o rata de absorbtie zero, iar din 2017 si pana acum am ajuns la 26%.
Am trimis la Comisia Europeana in decembrie, spre finalul lunii, mai multe cereri de rambursare si asteptam sa se intoarca in Romania cat mai repede inca 355 de milioane euro.
Acest procent de 26% in cifre absolute inseamna aproape 8 miliarde de euro, investitii de care au beneficiat si beneficiaza in continuare milioane de romani, autoritatile locale si, de asemenea, tot ceea ce inseamna mediul de afaceri", a explicat Rovana Plumb.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, cu ajutorul fondurilor europene, au fost si sunt sprijinite o serie de domenii, precum Educatia sau Sanatatea.
"Prin intermediul acestor fonduri europene sunt sprijinite 12.000 de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 15:37
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, l-a contrazis, marti seara, partial, pe ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Plumb a negat ca Romania a platit creditele de la BERD si BEI cu fonduri europene, asa cum a scris Teodorovici pe Facebook, dar explicatia tehnica este aceeasi.
"Referitor la afirmatia ca Romania a platit din fonduri europene creditele de la Banca Europeana de Investitii (n.red. - BEI) si Banca Europeana de Dezvoltare (n.red. - si Reconstructie, BERD), Romania nu a platit din fonduri europene creditele la Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Dezvoltare. Noi am decontat proiecte de infrastructura implementate de autoritatile romane", a spus Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, in cadrul unei declaratii de presa facute la Guvern.
Ministrul Fondurilor Europene a precizat ca toate proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile sunt intai finantate din bugetul de stat.
"Beneficiarul are relatia directa cu statul roman. Statul roman solicita rambursarea si reintregeste bugetul de stat din fonduri europene pentru banii cheltuiti cu finantarea proiectelor de dezvoltare ale Romaniei. Toate aceste lucruri sunt foarte tehnice. Important este de retinut ca, in conformitate cu procedurile europene, Romania nu a platit din fonduri europene credite de la aceste banci europene", a detaliat, in continuare, Plumb.
Ministrul Finantelor i-a raspuns, sambata seara, indirect, pe Facebook, senatorului liberal Florin... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 19:57
Gata. Cererea DNA pentru ridicarea imunitatii parlamentare a dnei Rovana Plumb, ca sa-si poata dovedi nevinovatia in fata justitiei, s-a respins.
A renuntat sa-si apere in instanta cu fruntea sus, cinstit si corect, nevinovatia clamata la Parlament, la televiziuni si oriunde vreti, cu exceptia salilor de judecata, singurele indreptatite sa asculte, sa chibzuiasca si sa achite sau sa condamne.
Doamna deputat insa n-a dorit sa iasa basma curata prin judecata dreapta, preferand sa se ascunda dupa deget, in baza unui proverb batranesc, parca anume nascocit pentru cei cu imunitatea la ananghie: hotul neprins e negustor cinstit.
Si asta stiti de ce? Pentru ca in statul de drept numit Romania, cativa dintre cei mai inalti demnitari apara prezumtia de nevinovatie a clientilor lor politici, acuzand prezumtia de vinovatie a justitiei. Fara indoiala, cu asta au speriat-o pe doamna Plumb.
Presedintele Senatului nu pierde niciun prilej fara sa se refere la o pretinsa subordonare politica a instantelor, parca anume ca sa decredibilize statul de drept.
Presedintele Camerei Deputatilor ii tine isonul in surdina, declarandu-se pentru desfiintarea tuturor imunitatilor, dar sustinand mentinerea lor, pentru fiecare caz in parte, inclusiv cel de fata. Halal!
Cel mai grav mi se pare insa faptul ca Parlamentul, care nu are prerogative de instanta, a intrat cu bocanii in Constitutie, organizand un soi de proces, unde dna Plumb s-a aparat de acuzatiile ce i se aduc, iar... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 14:24
Cererea DNA de incepere a urmaririi penale fata de ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, se va afla azi la vot final pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor.
Asta dupa ce, luni, comisia juridica a votat impotriva ridicarii imunitatii lui Plumb.
Au fost 14 voturi "pentru" si 9 voturi "impotriva".
Rovana Plumb s-a aparat ieri in fata deputatilor juristi in Dosarul Belina, afirmand ca acestia stiu foarte bine ce au de facut.
E a spus, din nou, ca este nevinovata, ca niciodata nu a incalcat legea si ca in toata activitatea de ministru pe care a desfasurat-o a tratat cu maxima responsabilitate si a actionat cu buna credinta.
Dezbaterea din cadrul Comisie Juridice nu a fost insa lipsita de scandaluri si replici cel putin incredibile.
Mai exact, atat avocatul Rovanei Plumb, cat si colegii sai de partid, in frunte cu Eugen Nicolicea, au sustinut, de fapt, obiectul dosarului DNA nu exista pentru ca insula Belina nu e insula si bratul Pavel nu e brat.
"Deci albia minora inseamna intre mal si mal, cu insula (Belina - n.red.) din interior. In momentul in care un curs de apa a disparut - bratul Pavel - atunci malul s-a mutat pe partea ailalta a insulei, firesc, deci nu mai exista in albia minora", a spus Nicolicea, citat de Mediafax.
Intrebat de jurnalisti daca s-a "redesenat geografia" in acest caz al insulei Belina si bratului Pavel, Nicolicea a raspuns: "S-a redesenat ceea ce s-a intamplat la fata locului, nu geografia. Geografia... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 07:11
Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, este asteptata astazi la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pentru a fi audiata in vederea intocmirii avizului pentru cererea DNA de incepere a urmaririi penale in Dosarul Belina.
Presedintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, a spus saptamana trecuta ca va trimite o solicitare Parchetului General pentru a pune la dispozitie documentele cerute de avocatul Rovanei Plumb.
"Ne straduim sa terminam aceasta situatie luni (avizul in ceea ce priveste urmarirea penala a Rovanei Plumb - n.red.) ca sa intre pe ordinea de zi marti. Conditia ca sa se poata intampla aceasta situatie este sa ne raspunda Parchetul General in termenul acesta si sa participe Rovana Plumb (...)
Va fi chemata tot luni, vom vedea programul pe care il facem. Rog colegii sa participe la redactare (...) Daca nu izbutim sa ne incadram, va trebui sa decidem ce facem daca Parchetul nu ne va raspunde la adresa pana luni si ce facem daca exista o solicitare de neputinta de participare.
Eu voi milita sa terminam acest lucru luni, deci este mult mai devreme decat termenul stabilit", a declarat Eugen Nicolicea.
Rovana Plumb s-a declarat nevinovata si a sustinut ca ancheta procurorilor este un atac la PSD si la adresa statului de drept.
"Am vazut dosarul, nu pot sa va dau niciun detaliu din dosar, dar pot sa spun cu fermitate si cu toata sinceritatea ca nu sunt vinovata, ca nu am incalcat legea - ambele hotarari de Guvern sunt date cu... mai mult
Luni, 16 Octombrie 2017, ora 07:54
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat vineri ce vor face de acum inainte cei trei ministri care au demisionat, Rovana Plumb, Sevil Shhaideh si Razvan Cuc.
Astfel, Sevil Shhaideh va fi consilier de stat in Guvernul Tudose.
"Ca si consilier, domnia sa ne va ajuta foarte mult pe ceea ce are experienta si cred ca este cea mai buna din tara pe aceasta zona in tot ceea ce inseamna dezvoltare regionala, reforma administrativa, la Guvern", a declarat premierul Mihai Tudose.
Rovana Plumb a fost propusa presedinte al Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputatilor, functie care a fost detinuta de Victor Ponta.
"Am propus pentru postul de presedinte la Comisia pentru Afaceri Europene, care era vacant, pe doamna Rovana Plumb, iar pentru postul de chestor, care ramane liber prin plecarea dlui Paul Stanescu, pe dl. Adrian Tutuianu", a mai spus presedintele PSD,
Simplu parlamentar va ramane, in schimb, Razvan Cuc, care a fost ministru al Transporturilor.
Vezi ce alte declaratii a mai facut Liviu Dragnea dupa sedinta CExN
Cei trei ministri care au demisionat vor fi inlocuiti astfel: Marius Nica va prelua Fondurile Europene, Felix Stroe se va ocupa de Transporturi, iar Paul Stanescu va merge la Ministerul Dezvoltari.
Citeste si:
Cine este Marius Nica, propus la Ministerul Fondurilor Europene: Apropiat al Rovanei Plumb, a mai detinut aceasta functie
Cine este Paul Stanescu, propus ministru al Dezvoltarii: Unul dintre cei mai influenti lideri din... mai mult
Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 16:00
Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii, este urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu, in dosarul "Insula Belina".
Totodata, in acelasi dosar, procurorii anticoruptie cer avizul Parlamentului pentru urmarirea penala a Rovanei Plumb, acuzata de complicitate la abuz in serviciu.
Shhaideh a fost citata vineri la DNA, unde s-a prezentat impreuna cu avocatul pentru a lua la cunostinta acuzatiile care i se aduc.
Citeste si Sevil Shhaideh a fost audiata la DNA in calitate de suspect.
Intr-un comunicat remis de DNA se precizeaza ca este vorba despre un dosar deschis in iulie 2017 in care astazi s-a decis extinderea urmaririi penale fata de mai multe persoane de la Ministerul Dezvoltarii si de la Biroul de Cadastru Teleorman.
Sevil Shhaideh, care nu este parlamentar, este acuzata de fapte comise in 2013, cand era secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, in cazul sau nefiind nevoie, conform legii, de avizul Parlamentului sau al presedintelui Romaniei.
In schimb, DNA a decis sa demareze demersurile in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de ministrul delegat pentru Fonduri Europene in functie, Rovana Plumb, deputat PSD si fost ministru al Mediului la data comiterii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu de care este acuzata.
Procurorii DNA spun ca, in 2013, "prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 15:05
Liderii politici trebuie sa raspunda provocarilor generate de saracie, pentru ca exista riscul unor mutatii politice periculoase si fenomenul poate crea un teren propice pentru cresterea curentelor extremiste, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb, la Comisia pentru Dezvoltare Sociala de la ONU.
Ministrul Rovana Plumb a prezentat, la Comisia pentru Dezvoltare Sociala de la Organizatia Natiunilor Unite, viziunea Guvernului Romaniei asupra dezvoltarii sociale, reducerii saraciei si stimularii politicilor sociale, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Rovana Plumb a vorbit despre noua strategie privind incluziunea sociala si combaterea saraciei, document pus in dezbatere publica de catre Guvern, explicand ca acesta cuprinde si instrumente de ajutor social, precum introducerea venitului minim de insertie, adica o noua forma de ajutor social, care combina mai multe tipuri de ajutoare sociale si care se ...citeste mai departe despre "Rovana Plumb da sfaturi liderilor lumii: Saracia trebuie combatuta, alimenteaza curentele extremiste" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 14:17
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca asteapta decizia UE in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, aceasta urmand sa fie adoptata si de Romania.
"Primele indicii ale unuia din cele trei studii demonstreaza clar ca exista riscuri majore din punctul de vedere al protectiei mediului. Acum nu avem un punct de vedere clar.
Urmeaza dezbateri la nivelul Comisiei Europene si in Parlamentul European. Vom participa cu specialisti la acestea, ne vom spune punctul de vedere ca stat membru, apoi, in functie de formularile si concluziile care se vor trage la nivelul UE, ne vom alinia", a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Oficialul guvernamental a mai spus ca pana in prezent s-au conturat doua opinii distincte, una dintre acestea facand referire la o legislatie incompleta, iar cea de-a doua la faptul ca exista risc in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist.
"In momentul de fata suntem sub moratoriu si ramanem asa!", a precizat ministrul Mediului.
Citeste mai multe despre Rovana Plumb, despre gazele de sist: Suntem sub moratoriu si ramanem asa pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 17:49