Romania a ajuns la o absorbtie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene, care este de 27%, a declarat marti, la Palatul Victoria, ministrul de resort, Rovana Plumb.
"La inceput de an, Romania prinde viteza. Chiar in aceste zile, cand Romania a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ea se cifreaza la un procent de 26%, apropiat de media Uniunii Europene, care este de 27%.
Vreau sa multumesc pe aceasta cale colegilor mei, tuturor autoritatilor din Romania, dar si Comisiei Europene, doamnelor si domnilor comisari, cat si directiilor de specialitate ale Comisiei Europene, cat si beneficiarilor pentru acest rezultat. Sa nu uitam ca Romania a pornit de la o rata de absorbtie zero, iar din 2017 si pana acum am ajuns la 26%.
Am trimis la Comisia Europeana in decembrie, spre finalul lunii, mai multe cereri de rambursare si asteptam sa se intoarca in Romania cat mai repede inca 355 de milioane euro.
Acest procent de 26% in cifre absolute inseamna aproape 8 miliarde de euro, investitii de care au beneficiat si beneficiaza in continuare milioane de romani, autoritatile locale si, de asemenea, tot ceea ce inseamna mediul de afaceri", a explicat Rovana Plumb.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, cu ajutorul fondurilor europene, au fost si sunt sprijinite o serie de domenii, precum Educatia sau Sanatatea.
"Prin intermediul acestor fonduri europene sunt sprijinite 12.000 de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 15:37
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, l-a contrazis, marti seara, partial, pe ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Plumb a negat ca Romania a platit creditele de la BERD si BEI cu fonduri europene, asa cum a scris Teodorovici pe Facebook, dar explicatia tehnica este aceeasi.
"Referitor la afirmatia ca Romania a platit din fonduri europene creditele de la Banca Europeana de Investitii (n.red. - BEI) si Banca Europeana de Dezvoltare (n.red. - si Reconstructie, BERD), Romania nu a platit din fonduri europene creditele la Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Dezvoltare. Noi am decontat proiecte de infrastructura implementate de autoritatile romane", a spus Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, in cadrul unei declaratii de presa facute la Guvern.
Ministrul Fondurilor Europene a precizat ca toate proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile sunt intai finantate din bugetul de stat.
"Beneficiarul are relatia directa cu statul roman. Statul roman solicita rambursarea si reintregeste bugetul de stat din fonduri europene pentru banii cheltuiti cu finantarea proiectelor de dezvoltare ale Romaniei. Toate aceste lucruri sunt foarte tehnice. Important este de retinut ca, in conformitate cu procedurile europene, Romania nu a platit din fonduri europene credite de la aceste banci europene", a detaliat, in continuare, Plumb.
Ministrul Finantelor i-a raspuns, sambata seara, indirect, pe Facebook, senatorului liberal Florin... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 19:57
Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus ca fostul ministru Rovana Plumb sa fie cercetata de Parchetul General pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, dupa ce judecatorii au admis o plangere depusa de fostul director al Romsilva Ion Dumitru.
Astfel, judecatorii au admis, in parte, plangerea depusa de Ion Dumitru impotriva clasarii, in 26 mai 2017 a ordonantei Parchetului general prin care a fost clasat dosarul in care fostul ministru al Mediului Rovana Plumb era acuzata de abuz in serviciu.
Dosarul a fost transmis la Parchetul General "in vederea completarii urmaririi penale sub aspectul savarsirii de catre intimata Plumb Rovana, in calitatea sa de ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice, a infractiunii de abuz in serviciu prev. de art. 246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art. 5 Cod penal", se mai arata in decizia instantei.
Dosar redeschis dupa decizia CCR pe abuzul in serviciu
Ion Dumitru a depus o plangere impotriva Rovanei Plumb, pe care o acuza de abuz in serviciu, deoarece l-ar fi concediat in anul 2013 din functia de director al Romsilva, dupa ce el a primit o condamnare de trei ani cu suspendare.
Procurorii au clasat dosarul, insa Ion Dumitru a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa-i oblige pe procurori sa redeschida ancheta.
De asemenea, Ion Dumitru cere sa-i fie platite drepturile salariale pe ultimii patru ani si sa fie reincadrat la Romsilva.
In iunie 2013, Ion Dumitru, fost deputat PSD si fost... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 13:44
Gata. Cererea DNA pentru ridicarea imunitatii parlamentare a dnei Rovana Plumb, ca sa-si poata dovedi nevinovatia in fata justitiei, s-a respins.
A renuntat sa-si apere in instanta cu fruntea sus, cinstit si corect, nevinovatia clamata la Parlament, la televiziuni si oriunde vreti, cu exceptia salilor de judecata, singurele indreptatite sa asculte, sa chibzuiasca si sa achite sau sa condamne.
Doamna deputat insa n-a dorit sa iasa basma curata prin judecata dreapta, preferand sa se ascunda dupa deget, in baza unui proverb batranesc, parca anume nascocit pentru cei cu imunitatea la ananghie: hotul neprins e negustor cinstit.
Si asta stiti de ce? Pentru ca in statul de drept numit Romania, cativa dintre cei mai inalti demnitari apara prezumtia de nevinovatie a clientilor lor politici, acuzand prezumtia de vinovatie a justitiei. Fara indoiala, cu asta au speriat-o pe doamna Plumb.
Presedintele Senatului nu pierde niciun prilej fara sa se refere la o pretinsa subordonare politica a instantelor, parca anume ca sa decredibilize statul de drept.
Presedintele Camerei Deputatilor ii tine isonul in surdina, declarandu-se pentru desfiintarea tuturor imunitatilor, dar sustinand mentinerea lor, pentru fiecare caz in parte, inclusiv cel de fata. Halal!
Cel mai grav mi se pare insa faptul ca Parlamentul, care nu are prerogative de instanta, a intrat cu bocanii in Constitutie, organizand un soi de proces, unde dna Plumb s-a aparat de acuzatiile ce i se aduc, iar... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 14:24
Cererea DNA de incepere a urmaririi penale fata de ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, se va afla azi la vot final pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor.
Asta dupa ce, luni, comisia juridica a votat impotriva ridicarii imunitatii lui Plumb.
Au fost 14 voturi "pentru" si 9 voturi "impotriva".
Rovana Plumb s-a aparat ieri in fata deputatilor juristi in Dosarul Belina, afirmand ca acestia stiu foarte bine ce au de facut.
E a spus, din nou, ca este nevinovata, ca niciodata nu a incalcat legea si ca in toata activitatea de ministru pe care a desfasurat-o a tratat cu maxima responsabilitate si a actionat cu buna credinta.
Dezbaterea din cadrul Comisie Juridice nu a fost insa lipsita de scandaluri si replici cel putin incredibile.
Mai exact, atat avocatul Rovanei Plumb, cat si colegii sai de partid, in frunte cu Eugen Nicolicea, au sustinut, de fapt, obiectul dosarului DNA nu exista pentru ca insula Belina nu e insula si bratul Pavel nu e brat.
"Deci albia minora inseamna intre mal si mal, cu insula (Belina - n.red.) din interior. In momentul in care un curs de apa a disparut - bratul Pavel - atunci malul s-a mutat pe partea ailalta a insulei, firesc, deci nu mai exista in albia minora", a spus Nicolicea, citat de Mediafax.
Intrebat de jurnalisti daca s-a "redesenat geografia" in acest caz al insulei Belina si bratului Pavel, Nicolicea a raspuns: "S-a redesenat ceea ce s-a intamplat la fata locului, nu geografia. Geografia... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 07:11
Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, este asteptata astazi la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pentru a fi audiata in vederea intocmirii avizului pentru cererea DNA de incepere a urmaririi penale in Dosarul Belina.
Presedintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, a spus saptamana trecuta ca va trimite o solicitare Parchetului General pentru a pune la dispozitie documentele cerute de avocatul Rovanei Plumb.
"Ne straduim sa terminam aceasta situatie luni (avizul in ceea ce priveste urmarirea penala a Rovanei Plumb - n.red.) ca sa intre pe ordinea de zi marti. Conditia ca sa se poata intampla aceasta situatie este sa ne raspunda Parchetul General in termenul acesta si sa participe Rovana Plumb (...)
Va fi chemata tot luni, vom vedea programul pe care il facem. Rog colegii sa participe la redactare (...) Daca nu izbutim sa ne incadram, va trebui sa decidem ce facem daca Parchetul nu ne va raspunde la adresa pana luni si ce facem daca exista o solicitare de neputinta de participare.
Eu voi milita sa terminam acest lucru luni, deci este mult mai devreme decat termenul stabilit", a declarat Eugen Nicolicea.
Rovana Plumb s-a declarat nevinovata si a sustinut ca ancheta procurorilor este un atac la PSD si la adresa statului de drept.
"Am vazut dosarul, nu pot sa va dau niciun detaliu din dosar, dar pot sa spun cu fermitate si cu toata sinceritatea ca nu sunt vinovata, ca nu am incalcat legea - ambele hotarari de Guvern sunt date cu... mai mult
Luni, 16 Octombrie 2017, ora 07:54
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a spus ca decizia sa privind demisia era luata, nu la cald, ci dupa ce a cumpanit, ea spunand ca este nevinovata, dar ca aceasta este cea mai buna hotarare pentru partid.
"Mi-am prezentat pozitia in cadrul forului de conducere, am spus clar ca am luat o decizie, nu la cald, am cumpanit. (....) Nu am renuntat la demisie si nu ma joc, sunt ferma in momentul in care iau o decizie. Vreau sa le multumesc tuturor colegilor si sa ii rog pe toti cei care sunt de buna credinta sa inteleaga gestul nostru. Demnitatea este ceea ce ne ramane", a declarat Rovana Plumb, la finalul sedintei CEx.
Intrebata daca, in opinia sa, premierul a gresit, Rovana Plumb a spus ca ea, de cand este in PSD, nu a vorbit public despre problemele partidului, ci doar in cadrul forurilor statutare.
"In continuare, nu sunt vinovata, dar nici nu doresc sa se foloseasca o serie intreaga de pretexte in bataliile politice (...) Sunt o fire luptatoare. Ceea ce s-a schimbat sunt mai multi factori la care nu as vrea sa fac referire in momentul de fata, dar vreau sa va asigur ca nu exista o motivatie decat politica, pentru ca nu vreau si nu mi-am dorit niciodata sa punem sub semnul intrebarii guvernarea (...) Nu am vorbit de presiune politica, am spus ca sunt un om de partid si am spus ca intotdeauna voi respecta ceea ce romanii ne-au incredintat prin votul lor", a mai spus Plumb.
Intrebata daca este suparata pe premierul Tudose, Rovana Plumb a spus ca in... mai mult
Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 06:45
Liderii PSD se reunesc, luni, in Biroul Permanent al partidului, pentru a discuta despre cazul vicepremierului si ministru al Dezvoltarii Sevil Shhaideh - pusa sub urmarire penala in dosarul "Insula Belina" - si al ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, in cazul careia DNA a cerut sesizarea Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de urmarire penala.
Tot luni, ar urma sa ajunga la Parlament sesizarea procurorilor in cazul Rovanei Plumb.
Presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, spunea ca partidul "priveste cu ingrijorare" situatia, care va fi analizata in cadrul Biroului Permanent de luni.
Intrebat daca s-ar impune demisia celor doi ministri, Badalau a spus ca decizia este una politica si se va lua in cadrul Biroului Permanent. "Vom avea toate datele, deocamdata n-avem toate datele si in urma unei discutii, pentru ca suntem un partid democratic, vom lua decizia", a declarat Badalau, la RFI.
Liderul PSD a mai spus ca si vicepremierul Sevil Shhaideh, si ministrul Rovana Plumb sunt "niste oameni, niste ministri extrem de seriosi, cu putere de munca si care au facut extrem de multe lucruri bune".
El a mai spus ca "discutia" este pe doua acte administrative intocmite acum patru ani si s-a declarat convins ca Sevil Shhaideh si Rovana Plumb "au respectat procedurile corecte".
La randul sau, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica seara, la Antena 3, ca "dosarul Belina" este o "fictiune" si reprezinta un atac violent la... mai mult
Luni, 25 Septembrie 2017, ora 06:53
Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii, este urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu, in dosarul "Insula Belina".
Totodata, in acelasi dosar, procurorii anticoruptie cer avizul Parlamentului pentru urmarirea penala a Rovanei Plumb, acuzata de complicitate la abuz in serviciu.
Shhaideh a fost citata vineri la DNA, unde s-a prezentat impreuna cu avocatul pentru a lua la cunostinta acuzatiile care i se aduc.
Citeste si Sevil Shhaideh a fost audiata la DNA in calitate de suspect.
Intr-un comunicat remis de DNA se precizeaza ca este vorba despre un dosar deschis in iulie 2017 in care astazi s-a decis extinderea urmaririi penale fata de mai multe persoane de la Ministerul Dezvoltarii si de la Biroul de Cadastru Teleorman.
Sevil Shhaideh, care nu este parlamentar, este acuzata de fapte comise in 2013, cand era secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, in cazul sau nefiind nevoie, conform legii, de avizul Parlamentului sau al presedintelui Romaniei.
In schimb, DNA a decis sa demareze demersurile in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de ministrul delegat pentru Fonduri Europene in functie, Rovana Plumb, deputat PSD si fost ministru al Mediului la data comiterii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu de care este acuzata.
Procurorii DNA spun ca, in 2013, "prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 15:05