Analizand cele mai recente date asupra evolutiei economice din zona euro, cunoscutul economist Nouriel Roubini considera ca aceasta a pornit pe calea revigorarii, dar continuarea depinde de modul cum va fi condusa redresarea economiei, cum abordam obstacolele ivite si cum poate fi ea sustinuta in continuare.
Cauzele care au influentat negativ economia europeana sunt evidente. Anul trecut, zona euro era aproape de a-si dubla recesiunea. Dar, cand a constatat ca intra in deflatie tehnica, BCE a apasat pe tragaci, declansand relaxarea cantitativa, inclusiv prin achizitii de obligatiuni suverane - scrie Roubini intr-un articol publicat de Project Syndicate.
Impactul financiar a fost imediat: odata cu relaxarea monetara, euro a scazut rapid, randamentele obligatiunilor de asemenea, iar pietele bursiere au inceput sa cumpere insistent. In plus, a intervenit scaderea brusca a preturilor la petrol. Toti acesti factori au stimulat cresterea economica.
Sunt indicii pentru un oarecare ...citeste mai departe despre "Nouriel Roubini: Zona euro da semne ca reinvie, dar totul depinde de nemti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 09:15
Toate politicile monetare aplicate de bancile centrale in ultimii sase s-au transformat in mod neasteptat din masuri neconventionale de combatere a efectelor crizei financiare intr-un instrument uzual constant in piete.
Rezultatul folosirii masurilor neconventionale in politica monetara a pietelor a adus in cele din urma la o rebeliune in randul pseudo-economistilor creionati dupa model austriac si la o serie de lovituri transmise in piata.
Intreaga pleiada a economistilor "austrieci", speculantii de pe piata metalelor pretioase, fanaticii Bitcoin si altii si-au prezentat luni in sir scenariile catastrofale despre hiperinflatie, prabusirea dolarului, cresterea pretului aurului si eventuala inlocuire a valutelor actuale cu cripto-moneda digitala, arata profesorul Nouriel Roubini, intr-un editorial publicat in Project Syndicate.
O piata intoarsa pe dos
Predictiile acestora s-au dovedit false, peisajul actual aratand o piata intoarsa pe dos fata de prognozele pesimiste de acum un an.
Dolarul a castigat teren in fata euro, a yenului si a altor valute, inflatia este in continua scadere, cu bancile centrale ale statelor incapabile sa pastreze pragul de 2%, aurul a scazut cu peste 30 de procente fata de pretul de varf din 2013, de 1.900 de dolari uncia, iar bitcoin s-a dovedit cea mai slab cotata moneda a anului trecut, pierzand peste 60 din valoare.
Predicatorii dezastrelor economice au o vina majora in sarcina lor: au confundat cauza cu efectul.
Motivul... mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 08:00
Datoriile tarilor suverane trebuie sa fie restructurate cu ajutorul guvernelor europene, dar si a creditorilor privati. Cu toate acestea, Germania se arata profund nemultumita si, potrivit analistilor citati de Forbes, merge dupa principiul - "daca noi ne platim factura, altii de ce sa fie iertati?".
O moneda europeana comuna, si prin urmare o politica monetara comuna nu este viabila pe termen lung daca nu este completata de o politica fiscala comuna, spune presedintele BCE, Jean Claude Trichet.
Potrivit analistilor, o politica fiscala comuna nu poate fi posibila fara o autoritate unica europeana care ar putea sa o puna in aplicare.
Prin urmare, varianta cea mai plauzibila pare a fi Germania cu un pic de ajutor din partea Frantei.
Este foarte putin probabil ca economiile mai slabe din zona euro sa fie de acord, fara sa protesteze.
Dezordinea din zona euro confirma faptul ca economia europeana nu este suficient de integrata pentru a reusi ca zona monetara unica, fara ajutor.
Acest lucru a fost tinut secret cand zona euro a fost creata sau mai tarziu cand au fost incluse si Grecia, Slovenia, Cipru, Malta si Slovacia.
Cu toate acestea, fondatorii au crezut ca pot scapa. Acestia au crezut ca beneficiile adoptarii unei monede comune pot grabi ziua in care economia europeana sa poata fi cu adevarat integrata.
Ratele dobanzilor s-au apropiat, insa politica monetara anti-inflationista a adus unele tari sarace in pragul datoriilor, cu un somaj ridicat "in faza cronica", ceea ce a... mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 19:06