Lumea a intrat intr-o stare de anormalitate economica, din perspectiva economistului Nouriel Roubini. Omul care a prevazut criza financiara din 2008 nu da nicio sansa de schimbare a situatiei in care politicienii, economistii bancilor centrale si investitorii par sa se complaca.
"Intr-adevar, in 2016, economia mondiala va fi caracterizata de anormalitate, in termeni de productie, politici economice, inflatie si comportamentul activelor cheie si al pietelor financiare", scrie Roubini intr-un editorial din Project Syndicate.
Un an turbulent
Inca de la inceputul acestui an, economia globala a avut de infruntat o noua sesiune de volatilitate a pietelor, caracterizata de prabusirea rapida a pretului actiunilor si a unor active cu risc ridicat.
Sunt destui factori care intretin acest trend: temerea de o aterizare fortata a economiei din China, spaima ca economia americana s-ar putea poticni tocmai in momentul in care Rezerva Federala a crescut rata dobanzii de referinta sau tensiunile inregistrate intre Arabia Saudita si Iran.
La fel, petrolul, laolalta cu lipsa de lichiditati de pe piata si impactul asupra sectorului energetic, mentin vii temerile privind incapacitatea de plata a unor state sau companii si a unei crize sistemice in piata bancara.
Europa mentine la randul ei aceeasi angoasa privind unitatea blocului comunitar, avand acum de confruntat sperietoarea Brexit, in vreme ce partidele populiste de dreapta si de stanga castiga tot mai mult teren pe... mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 09:00
1Ca si in alti ani, la inceputul ultimului trimestru, profesorul Nouriel Roubini, foarte popular in lume si datorita supranumelui de profet al crizelor, face o trecere in revista a situatiei economice globale, cu relele prin care am trecut si cu surprizele care ne asteapta.
Articolul, publicat in Project Syndicate, compara economia mondiala cu un avion cu reactie, care are nevoie de toate cele patru motoare ca sa zboare in siguranta, sa poata trece printre nori si sa traverseze inevitabilele furtuni.
Zborul intr-un motor
Din pacate, constata ca, din cele patru motoare ale avionului cu reactie, doar unul este in buna stare de functionare: cel din zona anglofona, care cuprinde SUA si Marea Britanie.
Al doilea motor, cel al zonei euro, a stagnat tocmai acum, dupa ce reusise sa depaseasca printr-o redresare destul de anemica zonele de turbulenta de dupa anul 2008.
Cel de al treilea motor al lumii, Japonia, care sa afla intr-o buna stare tehnica, poate ar incepe sa functioneze ...citeste mai departe despre ""Profetul crizelor" se pronunta din nou. Cum e zborul intr-un motor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 14:00
Economistul Nouriel Roubini avertizeaza asupra noilor provocari existente la nivel mondial.
Riscurile economice, financiare si geopolitice ale lumii se schimba. Daca unele din trecut au o probabilitate redusa, altele din prezent le-au luat locul si sunt foarte periculoase pentru intreaga lume, apreciaza economistul american Nouriel Roubini, potrivit Live Mint.
Acum un an sau doi, existau sase riscuri principale care stateau in centrul scenei mondiale.
- O spargere a zonei euro (incluzand Grecia si pierderea accesului pe pietele de capital pentru Italia si Spania).
- O criza fiscala in Statele Unite.
- Deflatia in mai multe economii avansate.
- O criza a datoriei publice in Japonia.
- Un posibil razboi intre Israel si Iran pentru o presupusa proliferare a armelor nucleare iraniene.
- O rupere mai larga a ordinii regionale in Orientul Mijlociu.
Toate aceste riscuri au fost reduse, iar in prezent alte sase riscuri le-au ...citeste mai departe despre "Roubini darama prognozele anterioare si avertizeaza lumea asupra noilor riscuri" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 12:16
Cu prilejul incheierii de an, cunoscutul economist Nouriel Roubini si-a publicat opinia cu privire la tendintele economiilor mondiale, atat in 2014, cat si in viitorul mai indepartat.
Asa cum noteaza Project Syndicate, anul 2013 s-a dovedit a fi dificil din punct de vedere economic. Economiile avansate au reusit sa inregistreze cresteri aproape simbolice, cu un trend care se situeaza in jurul a 1%, in timp ce economiile emergente si-au incetinit cresterile anterioare, limitandu-se la o medie de 4,9%.
Au scazut riscurile
Roubini apreciaza totusi ca, in 2014, performanta economica va impulsiona usor cresterile atat in tarile avansate, cat si in cele emergente. Cele dintai, dupa ce s-au chinuit o jumatate de deceniu sa mentina o povara fiscala suportabila (cu exceptia Japoniei), cautand in acest timp politici fiscale de acomodare, dau de inteles ca vor creste intr-un ritm de 1,9%, ceea ce reprezinta o oarecare imbunatatire.
In plus, unele riscuri care ne speriau pana nu ...citeste mai departe despre "Nouriel Roubini, prorocul crizelor, despre ce ne va aduce 2014" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 07:15
Dezvoltarea economiei la scara globala in urmatorii cinci ani va fi determinata de patru tendinte-cheie, a declarat renumitul analist economic Nouriel Roubini, la cea de-a 10-a reuniune anuala a Forumului economic de la Ialta.
Forumul a reunit fosti lideri politici mondiali, cunoscuti experti in economie si la care a luat parte si presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a carei tara exercita in prezent presedintia prin rotatie a UE, potrivit portalul ucrainean Podrobnosti.
Primul factor, potrivit lui Roubini (profesor de economie si afaceri internationale la New York University) este cresterea ratei dobanzii. In ciuda faptului ca SUA profeseaza in continuare strategia de criza privind mentinerea ratei dobanzilor la un nivel scazut, foarte curand va exista o majorare a ratei in toate marile economii ale lumii, a prezis el, cu ocazia lucrarilor forumului Strategia europeana de la Ialta, ce a avut ca tema anul acesta "Ucraina si lumea in epoca de schimbare: Factori de succes".
"Aceasta va fi rezultatul politicii de stabilizare", a spus Roubini, adaugand ca epoca ratelor cu dobanda zero se incheie si foarte curand procesul de gasire a banilor se va muta in directia opusa.
Al doilea factor va fi incetinirea cresterii economiei chineze, ceea ce va duce la o schimbare a modelului economic in China, in opinia sa. Conform prognozelor reputatului economist american, laureat al premiului Nobel, cresterea economica in China in acest an va scadea de la 10%-11%, anul... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 17:05
Economistul Nouriel Roubini, poreclit Dr. Doom, din cauza estimarilor sale apocaliptice asupra economiei mondiale, a anuntat o serie noua de previziuni, care i-a pus pe ganduri pe participantii Forumului Economic de la Davos.
"Intreaga Europa este in recesiune, iar cresterea economiei americane este una extrem de anemica. Exista o incetinire economica si in China, chiar acum", considera Roubini, citat de Business Insider.
Datele publicate de guvernul britanic arata ca economia Marii Britanii s-a contract mai mult decat anticipau analistii, aducand tara mai aproape de o recesiune de tip W.
Fondul Monetar International (F MI) a inrautatit estimarile pentru cresterea economica mondiala si a avertizat chiar ca in zona euro criza trece printr-o "faza noua, foarte periculoasa".
Economistul Nouriel Roubini crede ca zona euro are prea multe probleme. "In zona euro sunt multe probleme, cum ar fi datoriile publice foarte mari si conturile curente ale unor state.
Acestea nu pot fi rezolvate de catre Banca Centrala Europeana, prin tiparirea de bani. Se vor rezolva in ani de zile, iar acum congatiunea deja s-a raspandit", puncteaza Roubini.
Economistul mai crede ca solutia iesirii din criza consta in relaxarea monetara masiva. "Banca Centrala Europeana trebuie sa actioneze rapid cu masuri de "relaxare monetara masiva" pentru a preveni agravarea crizei, in timp ce masurile de austeritate ar trebui domolite", spune Roubini.
In opinia sa, euro ar trebui depreciat... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 19:25
Cunoscutul economist Nouriel Roubini face previziuni sumbre referitoare la economia mondiala: actuala criza va genera un dezastru economic, ce ar putea fi urmat de un razboi.Economistul Nouriel Roubini spune ca austeritatea fiscala ar putea aduce un dezastru economic, urmat de razboi, conform Money News. "Eu nu prezic inceperea celui de-al Treilea Razboi Mondial, dar privind in mod serios, daca a existat o criza financiara globala, dupa prima, atunci vom merge in regres: instabilitatea politica si sociala din Europa si din celelalte economii dezvoltate va deveni extrem de severa", a declarat Roubini. In anii '30, pentru ca am facut o greseala politica majora, am trecut printr-o instabilitate financiara, devalorizarea valutelor, tiparirea de bani in exces, razboaie comerciale, regimuri populiste, radicale si agresive au venit la putere din Germania pana in Italia, din Spania pana in Japonia si apoi am sfarsit prin cel de-al Doilea Razboi Mondial. "Si pentru asa ceva trebuie sa va faceti griji. Vom face aceeasi greseala ca in timpul Marii Crize, cand am folosit stimulente financiare prea repede. Acesta este un risc foarte mare acum", a spus economistul. Si nici China nu va fi scutita de probleme economice. "China va avea peste doi ani o aterizare fortata. Exista o supraincarcare atat de mare, de la imobiliare pana la infrastructura si daca ea nu va schimba modelul de crestere economica, care sa se bazeze mai mult pe consum si mai putin pe investitii, in cele... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 21:39
Legendarul economist Nouriel Roubini este platit sa calatoreasca in toata lumea pentru a profeti apocalipsa. Acesta a tinut in ultima perioada un numar incredibil de discursuri. Adeptii care nu reusesc sa fie in sala, il urmaresc pe diverse retele sociale, cum ar fi Twitter. Iata cele mai interesante profetii din 2011 ale celebrului profesor.In luna iulie, Roubini a zburat la Aspen in statul american Colorado.
"SUA are urgent nevoie de un stimul mai puternic, urmat de masuri de redresare fiscala. Daca nu se va intampla asta, intregul mecanism fiscal se va prabusi", a spus Roubini.
In aceeasi luna, Roubini a ajuns la Shanghai. Le-a spus chinezilor ca riscul unei aterizari periculoase a statului este foarte mic pe termen scurt. Insa acesta nu este la fel de optimist in ceea ce priveste viitorul tarii dupa anul 2013.
Din China, Roubini a ajuns la Sydney in Australia. Cu toate ca este optimist in ceea ce priveste viitorul acestui stat, economistul a avertizat in legatura cu o posibila "boala olandeza", produsa de profiturile miniere care ar putea duce la o economie "in doua viteze".
Cu o luna inainte, Roubini se afla in Singapore, unde vorbea despre "furtuna perfecta" a problemelor din China, Europa, Japonia si SUA. Acestea vor duce la o prabusire a economiei mondiale dupa 2013, crede economistul.
In mai, la Budapesta, Roubini spunea ca Grecia va fi fortata sa-si restructureze datoriile, dar ca procesul va fi unul incorect.
"Nu are sens sa arunci bani buni pentru a salva bani... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 11:18
Redresarea economica este inca departe, sustin unii dintre cei mai mari economisti ai lumii, avand in vedere ca multe banci sunt inca insolvente, datoriile, atat ale companiilor si persoanelor fizice, cat si ale statelor, sunt imense si nu se fac investitii. Chiar daca prabusirea economica a inceput sa fie atenuata, in ultimul timp fiind si cateva semne de stabilizare, rata de contractie este, inca, destul de rapida. "Cred ca economia se va contracta pana la sfarsitului anului, crescand de la minus sase la suta, la minus doi, nu la plus doi", a spus Nouriel Roubini, profesor la Universitatea New York si Scoala de Afaceri Stern, in cadrul unui forum despre criza economica, organizat de The New York Review of Books si PEN World Voices, referindu-se la economia Statelor Unite. Anul viitor, cresterea nu va fi mai mare de 0,5 procente, ceea ce inseamna ca se va inregistra, in continuare, o contractie, fara a se ajunge pe plus. Potrivit lui Niall Ferguson, specialist in istoria economiei si profesor la Universitatea Harvard, problemele din sistemul financiar au aparut in august 2007, cand era clar ca multe institutii bancare erau aproape insolvente, daca ar fi fost examinate cu atentie. Insa, la acea vreme, toata lumea era in "stare de negare", care a durat pana in septembrie anul trecut, cand Lehman Brothers si-a declarat falimentul. "Dupa faliment, sistemul financiar si-a incetat functionarea si am fost nevoiti sa-l sustinem in viata artificial. In acelasi... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2009, ora 09:16