Guvernul Dancila a retras dosarul Rosia Montana sustinand ca includerea sa in Patrimoniul Mondial ar pune Romania in situatia riscanta de a plati 4,4 miliarde de dolari canadienilor de la Gabriel Resources. Insa aceasta abordare s-ar putea sa fie cea care sa coste cu adevarat Romania, din toate punctele de vedere.
Asta spune fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu, cel care a facut primul pas pentru includerea sitului pe lista UNESCO. Senatorul USR a fost delegat de Parlamentul Romaniei, la Manama, Bahrain, la sesiunea in care, desi era ca si acceptata in Patrimoniul Mondial, Rosia Montana a fost lasata pe dinafara, la cererea Guvernului.
Alexandrescu a explicat, pentru Ziare.com, cum pozitia Guvernului Dancila ar putea fi cea care, in final, sa duca la pierderi financiare.
"In opinia mea si a partidului pe care il reprezint, apararea statului roman ar fi fost ca statul sa staruie si sa obtina includerea Rosiei Montane pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Ar fi aratat in felul acesta ca statul isi protejeaza valorile istorice si zonele cu valoare exceptionala. In fond, aceasta lista despre asta e in primul rand, de recunoastere a unei valori universale exceptionale si ea presupune ca Rosia Montana ar fi intrat intr-o galerie de asemenea situri din lumea intreaga.
Asta insemna pentru statul roman sa isi reprezinte interesele si sa se apere intr-un proces de arbitraj. Din pacate, statul roman a ales varianta contrara, care reprezinta o slabiciune din... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 00:00
Premierul Dacian Ciolos a decis ca dosarul Rosia Montana sa fie depus la UNESCO doar dupa o hotarare comuna luata in Guvern, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu,
El a precizat, insa, ca acest lucru nu se mai poate din cauza atributiilor limitate pe care le are Exectivul care dupa alegeri a devenit interimar.
"Prim-ministrul Dacian Ciolos nu a luat o decizie ca acest dosar sa nu fie depus la UNESCO, ci sa fie depus dupa o hotarare comuna luata in Guvern, ca si in cazul punctului de vedere pe cianuri, trimis Parlamentului. In mod normal, asemenea dosare pot fi depuse si doar cu semnatura ministrului de resort, insa in ceea ce priveste dosarul Rosia Montana statul roman se afla intr-un litigiu", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu.
Din aceasta cauza, a precizat Iolu, premierul ar putea semna un act pentru depunerea dosarului la UNESCO doar dupa o procedura formala prin decizia intregului Guvern.
Rosia Montana a fost inclusa ...citeste mai departe despre "Guvernul Ciolos nu va mai depune dosarul Rosia Montana la UNESCO" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Decembrie 2016, ora 16:53
Chevron exploreaza la Pungesti, dar fara fracturare hidraulica, tehnologie interzisa prin avizul de mediu, nu se folosesc chimicale si nu e nimic periculos. In cazul Rosia Montana, Ministerul Mediului este in procedura de incepere a contractarii unei expertize, a declarat ministrul Attila Korodi.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul Mediului a aratat ca nici nu s-a pus problema explorarii prin fracturare, iar la faza de exploatare a gazelor de sist se poate ajunge in cel putin 4-5 ani.
Ministrul Korodi a aratat ce a gasit la Fondul de Mediu in momentul preluarii mandatului si a explicat marile probleme care ingreuneza absorbtia fondurilor europene, cu riscuri majore: "putem ajunge la inchiderea zonei Marii Negre".
Proiectul Rosia Montana a generat in toamna anului trecut mari tulburari. In ce stadiu ne aflam acum cu acest proiect?
Legea care se referea la proiectul Rosia Montana a fost respinsa de Parlament in urma cu cateva saptamani. Noi suntem in procedura de ...citeste mai departe despre "Ministrul Mediului despre Rosia Montana, gaze de sist si Casa Verde: Putem ajunge la inchiderea zonei Marii Negre Interviu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 08:06
Executivul comunitar asteapta cat de curand informatiile solicitate de la autoritatile romane in cadrul procedurii deschise prin sistemul EU Pilot privind proiectul minier de la Rosia Montana, a declarat luni reprezentantul Comisiei Europene (CE), cu prilejul dezbaterii, in comisia de specialitate a Parlamentului European, a petitiei unei asociatii formate din oameni de stiinta romani. Romania a depasit cu zece zile termenul pentru transmiterea informatiilor, desi a beneficiat de o prelungire a acestuia cu doua saptamani.
Dezbaterea din Comisia PETI a petitiei depuse de Asociatia AD Astra a oamenilor de stiinta romani din tara si strainatate a prilejuit puncte de vedere contradictorii, desi majoritatea eurodeputatilor, inclusiv Victor Bostinaru, au sustinut ca petitia trebuie sa ramana deschisa, aceasta fiind cea mai buna garantie ca la momentul implementarii unui astfel de proiect minier vor fi respectate cele mai sigure standarde de mediu si se vor utiliza cele mai moderne tehnologii. Ca si la precedenta dezbatere din PE si la fel ca in urma cu doi ani, CE a refuzat sa se pronunte asupra unei eventuale incalcari a legislatiei UE de catre proiectul Rosia Montana, atata timp cat nu s-a obtinut acordul de mediu din partea autoritatilor, iar procesul este inca in desfasurare in Romania.
"Astazi (luni - n.r.) am prezentat datele noi ale petitiei noastre pe care am inaintat-o in 2010 privind proiectul Rosia Montana. Ne-am aratat foarte surprinsi si ingrijorati de faptul... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:45
Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Legii Minelor, care a obtinut doar 160 de voturi "pentru", desi avea nevoie de 204. In ciuda majoritatii lejere a USL, legea a fost respinsa si de Senat, la inceputul lunii, la o diferenta de doua voturi.
Reprezentantii RMGC, companie care a sustinut public proiectul de lege, au refuzat sa comenteze votul parlamentarilor, invocand timp pentru a analiza implicatiile acestei decizii.
Lipsa de popularitate a legii vine de la suspiciunile privind facilitarea proiectului minier de la Rosia Montana. Un alt factor care ar fi putut influenta decizia parlamentarilor a fost opozitia puternica a societatii civile.
Chiar si deputatii USL, formatiunea care a initiat proiectul de lege, s-au plans ca au vazut textul final, cu raportul Comisiei pentru Industrii si Servicii inclus, inainte sa intre in sala de vot. De altfel, comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei au adoptat proiectul, aseara, in doar trei ore, in conditiile in care niciun amendament al opozitiei nu a fost acceptat.
Un proiect "incununat" cu proteste fara precedent
Votul pentru proiectul legislativ a fost insotit de proteste ale societatii civile. Zeci de protestatari au intrat, marti, in sediul Avocatului Poporului, unde au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Nu capitulam", cerand sa discute cu Anastasiu Crisu.
Si in Cluj-Napoca, protestatarii care se opun prevederilor Legii minelor au blocat gangul de intrare in... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 15:20
Daca in ultimii 17 ani, cei de la Gold Corportation au stiut sa-si paveze drumul cu aur spre Rosia Montana, ultimele luni au aruncat sansele proiectului minier intr-o zodie a ghinioanelor. In ciuda bugetelor de milioane de euro alocate pentru promovarea exploatarii, amplele manifestatii de strada din septembrie au aruncat RMGC intr-un con al antipatiei. Compania a intrat sub lupa opiniei publice si a procurorilor, iar esecul proiectului guvernamental dedicat companiei a fost dublat, luni, de respingerea modificarilor pentru Legea minelor.
O noua batalie a companiei RMGC pentru proiectul de la Rosia Montana a fost pierduta, luni, dupa ce senatorii au votat "la mustata" impotriva proiectului de modificare a Legii minelor.
Dupa trei incercari, actul normativ a fost respins la o diferenta de doar doua voturi. Doi senatori au reclamat faptul ca n-au putut vota din cauza unei defectiuni tehnice, insa alti parlamentari i-au acuzat ca, de fapt, ar fi intarziat la sedinta.
Tot luni, un jurnalist de la pesurse.ro sustine ca l-a zarit pe direcrorul RMGC, Dragos Tanase, la Parlament: "Am fost sa ma vad cu un prieten", ar fi justificat reprezentantul canadienilor.
Razboiul pentru aurul de la Rosia Montana nu este inca pierdut. Proiectul de modificare a Legii minelor va merge mai departe la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Legea minelor, aceeasi Marie cu alta palarie
Proiectul de ordonanta de urgenta privind exploatarea de la Rosia Montana a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:21
Decizia Comisiei parlamentare speciale, de respingere a proiectului de lege pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana, a avut efecte surprinzatoare in randul celor doua tabere de interese. Desi concluziile raportulului eliberat ingroapa definitiv legea lui Sova, dedicata canadienilor, reprezentantii RMGC au salutat decizia Comisiei, in timp ce protestatarii se declara nemultumiti de activitatea parlamentarilor.
Chiar daca, cel mai probabil, "legea lui Sova" nu va fi niciodata votata de Parlament, dupa votul de respingere a parlamentarilor din cadrul Comisiei speciale, concluziile raportului nu au pus punctul pe "i" in privinta neregulilor acestei initiative, asadar, exista un risc ridicat ca acestea sa se regaseasca in viitoarea lege care va reglementa activitatea miniera in Romania, avertizeaza protestatarii.
"In mod previzibil, comisia a preferat sa ignore problemele reale ale proiectului minier ce tin de regimul proprietatii private si de sentintele judecatoresti definitive. Raportul comisiei trateaza pe larg neregulile mai degraba de ordin organizational din trecut, semnalate la momentul respectiv de societatea civila, dar nu face referire la gravele incalcari ale Constitutiei propuse de Guvern prin aceasta lege", au declarat reprezentantii Alburnus Maior, una dintre asociatiile care au monitorizat evolutia si s-au opus proiectului canadian, in ultimii 16 ani.
Mai exact, protestatarii sunt nemultimiti ca parlamentarii nu au reusit in cele doua luni de... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:17
Actiunile Gabriel Resources, compania canadiana care finanteaza proiectul minier de la Rosia Montana, se prabusesc la bursa, dupa o scadere de circa 70% in mai putin de o ora, pe fondul protestelor de amploare si a deciziei premierului Victor Ponta, de a respinge proiectul minier. Canadienii anunta ca vor da statul roman in judecata, in cazul in care Guvernul opreste dezbaterea parlamentara.
Gabriel Resources a anuntat, in cadrul unui comunicat publicat pe site-ul bursei de la Toronto, ca va ataca in instanta decizia Guvernului de a opri de la dezbaterea parlamentara proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana, pentru incalcari multiple ale tratatelor de investitii internationale. In acest context, reprezentantii companiei declara ca asteapta o confirmare a pozitiei Guvernului in aceasta privinta.
Senatul a aprobat, luni, cu 91 de voturi "pentru", 18 "impotriva" si o abtinere, ca Proiectul de lege referitor la Rosia Montana sa fie supus dezbaterii in procedura de urgenta, Senatul fiind prima Camera sesizata.
In urma acestei decizii s-a stabilit ca pana pe data de 11 septembrie sa fie elaborate avizele comisiilor sesizate, iar pana pe 17 septembrie sa fie elaborat si raportul care va fi un raport comun al Comisiei pentru administratie si al Comisiei economice.
Ponta vrea abandonarea proiectului
Premierul Victor Ponta a anuntat ca proiectul de lege in privinta exploatarii de la Rosia Montana va intra, luni, in procedura de respingere la... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 14:10
Mai multi eurodeputati unguri au indemnat Comisia Europeana (CE) sa "intervina ferm" impotriva tehnologiilor pe baza de cianuri in legatura cu planurile de reactivare a unei mine de aur la Rosia Montana in vestul Romaniei.
Ungurul Erik Banki si europarlamentarii romani de etnie maghiara Laszlo Tokes si Csaba Sogor i-au trimis miercuri o scrisoare in acest sens comisarului european insarcinat cu Mediul Janez Potocnik.
Ei citeaza un text initiat de parlamentari unguri, adoptat cu o majoritate zdrobitoare in mai 2010, vizand o interzicere totala a unor asemenea tehnologii pe teritoriul Uniunii Europene (UE).
Semnatarii scrisorii isi exprima "dezamagirea profunda" fata de esecul CE de a actiona pe baza acestui text si ii cer comisarului european explicatii in acest sens.
Invocand proiectul Guvernului roman, trimis spre aprobare in Parlament, de aprobare a proiectului de la Rosia Montana, ei adauga in scrisoare ca textul din 2010 a sugerat, totodata, ca statele UE sa nu sustina proiecte implicand riscuri de scurgeri de cianuri, in perspectiva interzicerii acestora. mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 17:51