In 4 septembrie 1995, Regia Autonoma a Cuprului Deva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest S.A a semnat un contract cu firma "Gabriel", care nu era inregistrata oficial la acea data. Firma castigase o licitatie, organizata de Minvest si Ministerul Industriilor. Obiectul contractului a fost "evaluarea si procesarea iazurilor si a minereurilor aurifere" de la Rosia Montana.
In data de 28 mai 1996, au fost inregistrate in registrul companiilor doua companii private: Gabriel Resources Ltd., o firma canadiana, si Gabriel Resources Limited, firma engleza cu sediul in Jersey, Marea Britanie.
La 17 decembrie 1996, Gabriel Resources Ltd. a intrat intr-o intelegere cu firma omonima din Jersey, in urma careia actionarii lui Gabriel Jersey si-au vandut actiunile si au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel Resources Ltd. In aprilie 1997, Gabriel Jersey a devenit subsidiara in proportie de 100% a lui Gabriel Resources Ltd.
La 7 iunie 1997 este creata compania cu capital mixt Euro Gold Resources, ai carei actionari principali sunt compania canadiana Gabriel Resources Ltd. si Compania miniera de stat Minvest Deva. Conform Legii minelor, in luna decembrie 1998 Minvest a primit, de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Licenta de exploatare nr. 47, pentru minim 20 de ani, cu care sa continue exploatarea la mina din masivul Cetate.
In anul 1999, Euro Gold isi schimba numele in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In acelasi an, RMGC... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:57
Pentru a patra duminica la rand, protestatarii au iesit in strada la Bucuresti si in tara contra proiectului de exploatare miniera cu cianuri de la Rosia Montana.
Manifestantii s-au reunit initial in numar de cateva mii in Piata Universitatii si au pornit in mars catre Bulevardul Pache Protopopescu, Soseaua Iancului, Soseaua Pantelimon, intorcandu-se la Universitate pe Bulevardul Ferdinand.
De partea cealalta, 33 de mineri au coborat din nou duminica seara in subteran la Rosia Montana, ei revenind la suprafata dupa cateva ore. Impreuna cu alte cateva sute de persoane, ei au sustinut inceperea proiectului.
Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a vizitat localitatea duminica, sfatuindu-i pe ceilalti parlamentari sa se deplaseze la Rosia Montana si sa asculte argumentele localnicilor si le-a transmis celor care se opun proiectului ca trebuie sa propuna solutii pentru locuri de munca, el adaugand: "Nu poti sa fi numai asa, Gica Contra".
Sambata, peste 5.000 de persoane au iesit in strada si au facut un lant uman in jurul Palatului Parlamentului. Pentru prima data in istorie, Parlamentul a fost inconjurat de un lant uman. Ulterior, protestararii s-au regrupat in Piata Constitutiei, unde pret de cateva zeci de minute au cerut demisia tuturor celor implicati in proiectul Rosia Montana. S-a scandat "Nu corporatia face legislatia" si "Noi nu vrem cianura" pe ritm de "We will rock you". mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 09:05
Ultimile zile au adus elemente suplimentare problemei ridicatre in jurul contractului de exploatare a resurselor de la Rosia Montana. Din nefericire, nu sunt elemente de natura tehnica sau economica apte de a clarifica situatia mediului si a redeventei ci de natura politica.
Dupa parerea mea, ceea ce putea fi mai rau s-a intamplat. Rosia Montana a devenit un subiect eminamente politic, oportunitate sau poate chiar pretext de a reaseza raporturile politice in cadrul aliantei de la guvernare.
Nimic nu poate fi mai daunator ratiunii economice decat interesul electoral/politic. Suntem in situatia in care ratiunea unui proiect economic de interes national poate fi negata de ratiunea unui interes politic, in care ratiunea unui interes national poate fi negata de ratiunea unui interes de grup.
Mina versus strada
Un proiect de importanta Rosiei Montana, a carui eficienta dar si pericol inca nu ne sunt clare este "discutat" in relicvele galeriilor romane sau in piata publica. Pe de o parte, suntem martorii unei mineriade duioase si galante, iar pe de alta parte, suntem martorii unor adunari populare care au inlocuit violenta si actele de vandalism specifice strazii, cu audieri de muzica de Bach.
Concert in cadrul protestelor fata de exploatarea de la Rosia Montana, din 10 septembrie
Premierul Victor Ponta "scoate" din subteran cei vreo treizeci de minerii protestatari promitandu-le ca "se ca rezolva", iar protestatarilor le dau lacrimile in bratele sotiilor... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 08:02
Un amplu protest simultan, in Romania si in marile orase ale lumii, a avut loc duminica.
Mii de oameni au iesit in strada, majoritatea la Bucuresti, pentru a protesta fata de proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana folosind cianura, de catre firma canadiana Gabriel Resources.
In Capitala, aproximativ 15.000 (medie a estimarilor organizatorilor, jandarmeriei si media) de manifestanti au marsaluit din Piata Universitatii prin cartierele Tineretului si Timpuri Noi, in urma unui apel lansat pe Facebook si alte retele de socializare, desi mitingul nu a fost autorizat.
Evenimentul creat pe Facebook a strans peste 12.000 de participanti virtuali, dar in strada ar fi iesit chiar 25.000 de oameni, potrivit organizatorilor.
Voci diferite din Jandarmerie spuneau ca la miting participau, in jurul orei 23:00, intre 7.000 si 15.000 de persoane.
Demonstratie pentru proiectul de lege, la Rosia Montana
Intre timp, minerii de la Rosia Montana au iesit si ei in strada, pentru a cere aprobarea proiectului RMGC, care le-ar permite sa lucreze si sa primeasca salariile de care au nevoie, pentru a-si intretine familiile.
Spre seara, premierul Victor Ponta a fost in galeria aflata in conservare, unde 33 de mineri s-au blocat in aceasta saptamana si a vorbit cu acestia, convingandu-i sa mearga acasa. mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 08:59
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in situatia respingerii proiectului privind Rosia Montana consecinta negativa este "stergerea judetului Alba de pe harta economica", mentionand ca doreste ca toti parlamentarii PSD sa voteze in cunostinta de cauza si nu pe "criterii politice".
Ponta a fost intrebat daca va mai exista o discutie cu parlamentarii PSD pentru a fi pusa la punct o pozitie a partidului in subiectul Rosia Montana.
"Nu, pentru ca eu le cer colegilor mei de la PSD sa voteze in cunostinta de cauza, pana nu vad proiectul de lege si nu audiaza lumea, nu au cum sa fie in cunostinta de cauza. E o problema importanta, care priveste pe de o parte ingrijorarea si opozitia unei parti din societate, pe de alta parte insa vorbim si de consecintele negative. Faptul ca de exemplu judetul Alba practic il stergem de pe harta economica a tarii si despre celelalte consecinte. Motiv pentru care toti cei de la PSD vreau sa voteze, cand vor vota pentru sau contra, in cunostinta de cauza si nu pe criterii politice", a afirmat Ponta.
Comisia juridica din Senat a adoptat, marti, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.
Proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana a primit, marti, raport negativ din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 10:31
Geologul Aurel Santimbrean, care a fost peste 20 de ani, pana in 1987, sef la exploatarea miniera de stat de la Rosia Montana, afirma ca nu aurul si argintul sunt cele mai valoroase zacaminte din zona vizata pentru exploatare de catre Gold Corporation, adevaratele "comori economice" fiind metalele rare.
"Zacamintele de titan, germaniu, arseniu, molibden, vanadiu, nichel, cobalt, galiu si wolfram sunt evidentiate calitativ si cantitativ in documentatia pe care Rosia Montana Gold Corporation a cumparat-o de la Agentia Nationala de Resurse Minerale", a declarat, luni, pentru Agerpres, fostul geolog sef al minelor de la Rosia Montana.
El sustine ca prin exploatarea acestor metale rare, nementionate in proiectul de lege adoptat de Guvern, dar cu utilizari in industriile performante ale lumii, Gold Corporation devine "multimiliardara in doi-trei ani, in timp ce statul roman nu are niciun beneficiu din exploatarea acestor zacaminte facute cadou".
Utilizarea metalelor rare
Santimbrean a amintit, in context, ca titanul este folosit in combinatii cu fierul, vanadiul, molibdenul, printre alte elemente, cu scopul de a produce aliaje puternice si usoare pentru industria aerospatiala, uz militar, proteze medicale, implanturi ortopedice si dentare, bijuterii, telefoane mobile, etc.
De asemenea, germaniul se gaseste in natura in cantitati mici si are excelente proprietati semiconductoare si se utilizeaza la fabricarea semiconductoarelor. Molibdenul este utilizat pentru... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:10
Aproximativ 4.000 de persoane au sarbatorit, duminica, la Rosia Montana, "Ziua Minerului", iar la finalul manifestarii 50 de primari din zona Apusenilor, reprezentanti ai administratiei judetene, prefectul de Alba, parlamentari si reprezentanti ai companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation au solicitat demararea proiectului minier din localitate.
De Ziua Minerului, la Rosia Montana, au fost organizate intreceri sportive, concerte de muzica populara si usoara, precum si o petrecere in stil mineresc, transmite corespondentul Mediafax.
Ziua Minerului de la Rosia Montana a fost organizata de Primaria Rosia Montana cu sprijinul Consiliului Judetean Alba, companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation si al Sindicatului Viitorul Mineritului.
Cu aceasta ocazie, primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui, a transmis public un mesaj comun al celor 50 de edili din zona Apusenilor, care au vorbit in numele celor peste 100.000 de locuitori din localitatile pe care acestia le reprezinta.
"Cuvintele noastre trebuie auzite peste tot. Cred ca astazi este cel mai bun moment ca sa le aratam ca suntem oameni muncitori, oameni modesti, oameni care nu vrem pomeni, nu vrem ajutoare sociale, vrem un loc de munca. Vrem sa muncim nu sa cersim (...) In spatele meu sunt 50 de primari. Toti suntem nebuni ca vrem minerit? Nu suntem nebuni. Vrem locuri de munca nu vrem altceva", a spus primarul din Rosia Montana.
Edilul i-a inmanat deputatului USL Ioan Darzu un apel pentru a-l... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 11:05
Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, declara ca proiectul Rosia Montana este inacceptabil in forma actuala.
Ar putea fi utilizate tehnologii fara cianura, la fel de eficiente economic si tehnologic, iar beneficiile pentru statul roman ar putea ajunge si pana la 80% din productie.
"Ar fi oare tarile arabe atat de bogate daca ar obtine doar redevente de numai 6%?", intreaba presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, intr-un interviu acordat Ziare.com.
Academia Romana a exprimat un punct de vedere in urma cu cativa ani, nefavorabil demararii acestui proiect. Va mentineti acest punct de vedere si dupa ce Guvernul Ponta a venit cu noua propunere legislativa, in care conditiile sunt usor modificate?
Academia isi mentine pozitia exprimata in decursul anilor cu privire la proiectul Rosia Montana si in general cu privire la exploatarea aurului din Muntii Apuseni. Nu suntem impotriva valorificarii resurselor naturale ale Romaniei (inclusiv prin minerit), dar aceasta trebuie sa se faca in mod INTELIGENT, in interesul tarii si cu respectarea conditiilor de dezvoltare durabila.
Citeste mai multe despre Presedintele Academiei Romane: Proiectul Rosia Montana nu este acceptabil - Interviu pe Ziare.com. mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 08:55
Gabriel Resources, compania inregistrata in Canada care vrea sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Montana, se asteapta sa obtina avizul Parlamentului Romaniei pentru exploatarea din Muntii Apuseni in termen de doua-trei luni.
"Speram ca va fi un proces de doua, pana la trei luni. Este putin incert", a declarat directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
Gabriel Resources controleaza Rosia Montana Gold Corporation, dezvoltatorul controversatului proiect minier de la Rosia Montana.
Compania, inregistrata in Canada, este sprijinita de fondul de hedging Paulson & Co., controlat de miliardarul american John Paulson, de BSG Resources, detinuta de Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogati oameni din Israel, de Electrum Strategic Holdings, a omului de afaceri american Thomas Kaplan, un important investitor in industria aurului, si de Newmont Mining Corp, unul dintre cei mai mari producatori de aur la nivel mondial.
Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat saptamana trecuta de Guvern si va fi dezbatut in Parlament.
Proiectul de lege prevede cresterea participatiei statului in proiect cu 5,69 puncte procentuale, la 25%, si majorarea redeventelor de la 4% la 6% din valoarea productiei. Proiectul de lege califica exploatarea de la Rosia Montana drept un proiect de interes national.
Mii de persoane au protestat duminica si luni impotriva... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 12:10