Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis luni ca, in cazul Rosia Montana, este necesar sa fie facuta distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO.
Patrimoniul este deja clasat si protejat de legea romaneasca, spune el, iar principala piedica in calea restaurarii complete a zonei nu are legatura cu procedura pentru includerea in patrimoniul UNESCO, ci cu faptul ca in regiune nu exista un plan urbanistic general.
Ministerul Culturii a transmis luni ca va organiza, "in perioada urmatoare", o intalnire cu primaria localitatii Rosia Montana, pentru a discuta "coordonatele unui program specific de sustinere si asistenta tehnica in zona".
"In momentul de fata, principala piedica in calea dezvoltarii durabile a zonei o reprezinta lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG). Institutia noastra va propune Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei sa finanteze acest PUG, prin programul aflat deja in derulare, pentru finantarea zonelor incluse in patrimoniul UNESCO", se arata intr-un comunicat.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat: "Este necesar sa facem distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric de la Rosia Montana, pe de o parte, si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO, pe de alta parte, intrucat sunt doua lucruri total diferite.... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:04
Muntii din Transilvania poate nu sunt bantuiti de vampiri, in schimb sunt plini de aur care atrage ceea ce unii numesc "atentia pradatorilor" - intr-o lupta continua care refuza sa se stinga, scrie National Geographic intr-un articol dedicat situatiei privind Rosia Montana.
"Lupta amara priveste propunerea unei companii straine de a construi cea mai mare mina de aur din Europa intr-un sit istoric numit Rosia Montana", scriu jurnalistii.
In conditiile in care Rosia Montana contine resurse extrem de rare, "este cu atat mai surprinzator faptul ca Guvernul din Romania a retras temporar dosarul Rosia Montana de la UNESCO".
Rosia Montana ar fi putut fi in Patrimoniul Mondial. In schimb, am devenit o premiera in istoria UNESCODosarul Rosia Montana la UNESCO: Cum ar putea decizia Guvernului Dancila sa se intoarca impotriva RomanieiPetitie si protest dupa ce Guvernul Dancila a stopat procedura de includere a Rosiei Montane in UNESCORosia Montana primise deja recomandarea de inscriere in Patrimoniul Mondial: Asa ceva nu s-a mai intamplat in istoria UNESCO
"In centrul dezbaterii se afla un litigiu cu compania miniera care vrea acces la sit (Rosia Montana Gold Corporation, societate controlata de compania canadiana Gabriel Resources) . In urma protestelor masive declansate in 2013, Guvernul roman a decis sa nu elibereze autorizatii care ar fi permis companiei canadiene sa mearga inainte cu proiectul si a adoptat mai multe 'protectii legale' pentru Rosia Montana.
Ca... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 11:51
Aproximativ 2.000 de persoane participa, duminica, la Alba Iulia, la manifestarile de Ziua Nationala, iar in timpul depunerilor de coroane la statuia lui Mihai Viteazul reprezentantii Guvernului si ai partidelor politice au fost huiduiti de cateva sute de opozanti ai proiectului de la Rosia Montana.
Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale au inceput, sambata dimineata, cu depuneri de coroane si jerbe de flori la statuile lui I.I.C Bratianu si Iuliu Maniu din centrul municipiului, ceremonii similare avand loc si la busturile Regelui Ferdinand si Reginei Maria din fata Catedralei Reintregiri, precum si la statuia lui Mihai Viteazul.
Printre participantii la ceremonii se afla ministrul Afacerilor Excterne, Titus Corlatean, ministrului delegat pentru invatamant superior, Mihnea Costoiu, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, presedintele PDL, Vasile Blaga, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, liderul Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, si fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.
De asemenea, la manifestarile de Ziua Nationala de la Alba Iulia, sunt prezenti primarul Mircea Hava, prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser, seful Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, parlamentari si reprezentanti ai romanilor din diaspora.
Inca de la inceput, manifestarile au fost marcate de scandari pentru unirea Basarabiei cu Romania, aproximativ 300 de tineri afisand steaguri tricolore si pancarte cu mesaje precum "Vrem Unire", "Basarabia e... mai mult
Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 12:30
Manifestantii care au participat duminica la marsul de protest neautorizat din centrul Capitalei au fost legitimati de jandarmi, unul dintre acestia fiind dus la o sectie de politie pentru ca a refuzat sa prezinte un act de identitate.
Jandarmii au verificat actele de identitate ale tuturor celor pe care i-au oprit in zona Bulevardului Regina Elisabeta, dupa ce au participat la un mars de protest neautorizat in centrul Capitalei si au blocat circulatia pe mai multe strazi, scandand mesaje contra exploatarii miniere de la Rosia Montana si a explorarii gazelor de sist.
Dupa ce le-au fost inregistrate datele de identitate, protestatarii au fost lasati sa plece, doar unul dintre acestia fiind dus de jandarmi la o sectie de politie, intrucat a refuzat sa prezinte un act de identitate.
In timp ce manifestantii erau legitimati, pe Bulevardul Regina Elisabeta au trecut trei tineri care aveau un banner pe care scria, cu verde si rosu, "Asociatia viitorilor detinuti politici". Jandarmii i-au oprit si le-au cerut sa se legitimeze, insa acestia le-au spus ca ei nu au participat la marsul de protest si erau in trecere pe Bulevardul Regina Elisabeta. In timp ce jandarmii i-au legitimat, acestia au cantat si au dansat.
Protestul fata de proiectul minier de la Rosia Montana a inceput in jurul orei 17.00, in zona statuilor de la Universitate, unde s-au adunat aproximativ 200 de manifestanti.
Acestia au afisat bannere pe care scria "Inima de la Pungesti bate si la Bucuresti",... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 08:59
In 4 septembrie 1995, Regia Autonoma a Cuprului Deva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest S.A a semnat un contract cu firma "Gabriel", care nu era inregistrata oficial la acea data. Firma castigase o licitatie, organizata de Minvest si Ministerul Industriilor. Obiectul contractului a fost "evaluarea si procesarea iazurilor si a minereurilor aurifere" de la Rosia Montana.
In data de 28 mai 1996, au fost inregistrate in registrul companiilor doua companii private: Gabriel Resources Ltd., o firma canadiana, si Gabriel Resources Limited, firma engleza cu sediul in Jersey, Marea Britanie.
La 17 decembrie 1996, Gabriel Resources Ltd. a intrat intr-o intelegere cu firma omonima din Jersey, in urma careia actionarii lui Gabriel Jersey si-au vandut actiunile si au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel Resources Ltd. In aprilie 1997, Gabriel Jersey a devenit subsidiara in proportie de 100% a lui Gabriel Resources Ltd.
La 7 iunie 1997 este creata compania cu capital mixt Euro Gold Resources, ai carei actionari principali sunt compania canadiana Gabriel Resources Ltd. si Compania miniera de stat Minvest Deva. Conform Legii minelor, in luna decembrie 1998 Minvest a primit, de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Licenta de exploatare nr. 47, pentru minim 20 de ani, cu care sa continue exploatarea la mina din masivul Cetate.
In anul 1999, Euro Gold isi schimba numele in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In acelasi an, RMGC... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:57
Membrii PNL din Comisia speciala care analizeaza proiectul minier Rosia Montana au votat impotriva proiectului de lege in forma trimisa de Guvern, in cadrul dezbaterilor de joi, potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Cristina Pocora.
"Primul vot care s-a dat astazi a fost pe marginea proiectului de lege asa cum a fost el trimis de Guvern catre Parlament. A fost o propunere atat a colegilor liberali, cat si a colegului de la UDMR. Exact acest lucru, sa se dea un vot pe proiectul de lege in forma in care a fost venit de la Guvern. In cadrul acestui vot, Partidul National Liberal a votat impotriva proiectului de lege in forma trimisa de Guvern.
Daca ar fi existat o majoritate, atunci raportul ar fi putut sa fie negativ, am fi putut merge cu acest raport in Plenul Camerei Deputatilor si Senatului si sigur ca s-ar fi decis acolo. In momentul in care a picat respingerea proiectului lege, se merge mai departe cu dezbaterea proiectului, se depun amendamente, se discuta amendamente. Noi am primit la Comisie doar cateva amendamente de dimineata, sigur ca pe parcurs colegii pot veni cu aceste amendamente", a spus Pocora.
Potrivit acesteia, in momentul de fata se dezbate si va exista un vot pe amendamente si apoi un vot final asupra raportului pe amendamente.
"Repet, ceea ce s-a votat dimineata, la prima ora, a fost un vot pe proiectul de lege asa cum a venit el de la Guvern, in aceasta forma, iar acolo PNL a fost consecvent pe pozitia sa, adica impotriva proiectului... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 15:40
Directorul general al RMGC, Dragos Tanase, a afirmat joi ca pana in prezent compania a investit in patrimoniul de la Rosia Montana 30 milioane de dolari, iar noul acord prevede sa mai investeasca 70 milioane de dolari, sustinand ca toate obiectivele principale de patrimoniu sunt in afara exploatarii.
"Pana astazi, investitia totala in patrimoniu este de 30 milioane de dolari. Prin noul acord ne propunem sa mai investim inca 70 de milioane de dolari doar in Rosia Montana. La Rosia Montana am adus o contributie la patrimoniul national undeva la 30 milioane de dolari", a spus Tanase, la comisia parlamentara pentru Rosia Montana.
El a aratat ca programul de cercetare a patrimoniului de la Rosia Montana a fost cu siguranta cel mai important program de cercetare al patrimoniului din istoria Romaniei finantat privat, pentru ca la Rosia Montana au fost 380 de cercetatori care au luat fiecare aspect de patrimoniu din zona si l-au analizat.
"Am avut opt muzee implicate sub coordonarea Muzeului National de Istorie din Bucuresti, am avut sase universitati implicate, sase institute de cercetare, trei centre de cercetare, tot programul a fost auditat in nenumarate randuri de oameni specializati in acest domeniu.
Rezultatele sunt fara precedent: am cercetat 13 situri arheologice, 1.400 de morminte, am inventariat 1.500 de obiecte, 140 kilometri de galerie, din care am gasit fragmente de galerii romane insumate astazi la 7 kilometri, am reusit sa reabilitam 20 de case in... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 15:02
Toate elementele existente la ora actuala la Rosia Montana, in afara de aur si argint, sunt sub gradul de a fi exploatate, a afirmat, marti, dupa sedinta Comisiei Speciale pentru proiectul minier din Muntii Apuseni, Gheorghe Dutu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
"In urma analizelor care s-au facut pana in prezent in laboratoare autorizate, a rezultat faptul ca nu sunt alte elemente chimice care ar putea, la ora actuala, sa fie exploatate la Rosia Montana. Nu putem discuta in procente despre ce posibilitate ar fi sa fie descoperite si alte elemente pentru a fi exploatate acolo. S-au facut teste de fezabilitate, in laboratoare internationale acreditate, auditate. Deci, elementele care exista la ora actuala in zona sunt sub gradul de a fi exploatate", a mentionat Dutu.
Oficialul ANRM a mentionat, marti, in Comisia Speciala, ca produsul final minier ce va iesi in urma exploatarii de la Rosia Montana va contine 17% aur si 83% argint, conform legislatiei si acordului incheiat cu investitorul.
Parlamentarii comisiei speciale pentru Rosia Montana s-au reunit, marti, pentru a discuta despre investitia pe care canadienii de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vor sa o deruleze intr-un proiect de extractie a aurului.
Incepand de miercuri, timp de doua zile, membrii comisiei se vor deplasa la Rosia Montana, unde vor sta de vorba cu reprezentanti ai minerilor, ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, ai ONG-urilor si... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 14:36
Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a afirmat, marti, in cadrul Comisiei Speciale dedicate exploatarii miniere de la Rosia Montana, ca ministerul de resort nu a dat acordul de mediu si nicio derogare de la legislatia in vigoare pentru acest proiect.
"Ministerul Mediului a actionat ca reprezentant al statului roman si s-a asigurat ca, indiferent de operatorul care va actiona in Romania, mediul sa fie respectat in Romania. Ministerul a respins proiectul vechi si a impus standarde cerute de legislatia europeana. Ministerul Mediului nu a dat acord de mediu si nicio derogare de la legislatia in vigoare, a cerut si a impus conditii si standarde de mediu, astfel incat sa nu existe niciun fel de prejudiciu la nivelul cetatenilor.
Ne-am consultat cu Finlanda si Suedia pe teme similare, cu Comisia Europeana, sa preluam cele mai bune practici. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reusit sa impuna garantii de mediu si standarde de mediu la nivel international, iar pozitia noastra este de aparator al statului, al legilor in vigoare si al cetatenilor", a declarat ministrul Mediului.
Potrivit oficialului MMSC, concentratia de cianura a fost redusa pentru proiectul de la Rosia Montana.
"In actuala varianta a proiectului, statul a impus o garantie de mediu dubla fata de ceea ce prevedea vechiul proiect, de la 76 milioane dolari la 146 milioane dolari. De asemenea, am redus concentratia de cianura la o treime din media europeana, care este de 10... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 11:00