Actiunile Gabriel Resources au inchis joi la Toronto in crestere cu 10,6%, la 83 de centi, dupa ce au urcat cu pana la 16% in timpul sedintei bursiere, insa compania a pierdut 43% din valoare de la inceputul acestei saptamani.
Titlurile Gabriel au oscilat joi intre 71 centi si 87 centi, dupa ce au inchis miercuri la 75 centi.
La finalul sedintei de joi, capitalizarea de piata a companiei este de 318,8 milioane dolari canadieni.
Ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Sova, a declarat, joi, ca, in cazul in care proiectul Rosia Montana nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretentii la despagubiri de 2 miliarde de dolari, care inseamna 550 milioane dolari cheltuieli pe investitii realizate si 1,5 miliarde profitul estimat.
Volumul tranzactionat a fost in continuare peste medie, de 2 milioane de actiuni, insa mai redus fata de rulajele din primele trei sedinte ale saptamanii.
Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit luni cu 54%, la 68 centi, cea mai slaba inchidere din ultimii 14 ani, dupa ce premierul Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta in cele doua camere ale Parlamentului.
Declinul a continuat marti, insa titlurile au crescut puternic miercuri, cu 15%.
Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.
Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, compania... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 10:55
Actiunile Gabriel Resources au inregistrat miercuri o crestere de pana la 23% in primele ore de tranzactii pe bursa din Canada, dupa ce cotatia s-a prabusit cu 56% pe parcursul primelor doua zile ale saptamanii.
Titlurile au scazut luni cu 54%, de la 1,47 dolari canadieni (inchiderea din sedinta de vineri) la 68 de centi. Actiunile au inchis marti la 65 de centi, cu 4,4% mai putin decat in ziua precedenta, desi pe parcursul sedintei declinul a ajuns pana la 22%.
Compania si-a revenit miercuri pe bursa de la Toronto, inregistrand o crestere de pana la 23,1%, la 80 de centi.
Actiunile Gabriel s-au prabusit luni, dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta la Senat, apoi la Camera. In prima parte a sedintei de luni, titlurile companiei erau in picaj cu aproximativ 70%.
Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.
Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care dezvolta proiectul minier. Restul titlurilor sunt detinute de stat, prin Minvest Deva.
Directorul general al companiei, Jonathan Henry, a declarat intr-un interviu publicat marti deThe Globe and Mail ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamana viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana.
"In... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 08:42
Bulevardul Regina Elisabeta din Capitala a fost deblocat de manifestanti dupa sase ore, a doua zi de proteste la Universitate fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana fiind incheiata fara incidente.
Aproximativ o mie de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat luni dupa-amiaza, pentru a doua zi consecutiv, in zona fantanii de la Universitate, pentru a protesta fata de proiectul de exploatare miniera de la de la Rosia Montana, aprobat de Guvern saptamana trecuta.
Ca si in prima zi de protest, manifestantii au afisat steaguri tricolore si bannere pe care scria "Jos sclavia", "Rusine!", "Mai, mai, draga Rovana/ Ia mana de pe Rosia Montana", "Ei, nu! Noi, nu!", "Nu faceti ketchup din Rosia Montana!". Cele aproximativ 1.000 de persoane care au protestat, printre care si copii, au scandat "Jos Basescu!", "Jos Ponta!", "Ape curate, nu cianurate" si "PDL - USL aceeasi mizerie".
Dupa cateva ore de protest, timp in care manifestatia s-a desfasurat fara incidente, in jurul orei 22.30, manifestantii s-au mutat din zona fantanii de la Universitate pe Bulevardul Regina Elisabeta si au blocat circulatia rutiera. Protestatarii s-au asezat pe carosabil, unde mai multe ore au scandat mesaje impotriva proiectului de exploatare de la Rosia Montana si au batut ritmic cu sticle de plastic in asfalt.
In timpul protestului de pe Bulevardul Regina Elisabeta, jandarmii au stat grupati in dispozitiv si au facut apel la protestatari sa se retraga de pe carosabil,... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 09:40
Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Alba, liberalul Florin Roman, atrage atentia asupra faptului ca Minvest Deva, care detine 19,31% din actiunile societatii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), este in insolventa. In urma procedurii, statul poate pierde pachetul de actiuni.
"Faptul ca Minvest Deva este in insolventa poate produce (...) un real pericol ca aceste actiuni sa fie pierdute sau disipate", a sustinut vicepresedintele CJ Alba.
Propunerea sa pentru Ministerul Economiei este ca pentru securizarea pachetului minoritar pe care il are statul roman prin Minvest Deva in acest proiect, actiunile sa fie preluate de urgenta fie la Ministerul Economiei, fie la Ministerul Marilor Proiecte.
"Am transmis aceasta atentionare pentru ca eu cred ca lucrurile sunt foarte serioase si, daca tot discutam de o noua participare a statului in acest proiect, este foarte important sa nu cumva sa punem in pericol ceea ce deja avem si sa securizam cele 19,31% din actiuni", a conchis Florin Roman.
RMGC este o companie infiintata in 1997, in care actionari sunt Gabriel Resources, cu 80,69%, si compania de stat Minvest Deva, cu 19,31%. La Rosia Montana s-au investit pana in prezent in proiectul "RMGC" peste 400 de milioane de dolari, in conditiile in care nu a demarat inca exploatarea propriu-zisa a zacamantului auro-argintifer. mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 12:28
Certificatul de urbanism al proiectului minier de la Rosia Montana ramane valabil, dupa ce Tribunalul Cluj a validat documentul, respingand in acelasi timp actiunea de anulare a acestuia inaintata de doua organizatii non-guvernamentale.
In decembrie, anul trecut, Tribunalul Bucuresti a respins o actiune similara formulata de Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice.
Validarea certificatului de urbanism se face pentru a patra oara in ultimii doi ani, atat de catre instantele din Bucuresti, cat si de cele din Cluj.
In ultimii ani, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a castigat 15 procese, majoritatea initiate de ONG-uri.
Conform datelor RMGC, care citeaza estimarile din 2010 ale specialistilor britanici de la Oxford Policy Management, la un pret al aurului de 900 de dolari pe uncie, proiectul minier de la Rosia Montana aduce peste patru miliarde de dolari in economia Romaniei, ceea ce ar genera o contributie totala la PIB-ul Romaniei de 19 miliarde dolari.
In prezent, pretul aurului este de aproximativ 1.600 dolari pe uncie. mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 19:13
In spatele firmei canadiene Gabriel Resources, care detine peste 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan, care au investit sute de milioane de dolari in proiectul minier din Apuseni, informeaza Mediafax.Gabriel Resources anunta la sfarsitul anului 2009 ca Paulson & Co. si Electrum Strategic Holdings detin cate 18% din actiuni, urmate de Newmont Mining Corp (SUA), unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume, si BSG Capital Markets, parte a Beny Steinmetz Group (BSG), cu 9% din tiluri.BSG isi poate dubla numarul de actiuni detinute prin exercitarea, pana la sfarsitul acestui an, a unei optiuni care i-ar asigura lui Steinmetz 16% din capitalul Gabriel Resources, diminuand in acelasi timp participatiile Paulson & Co., Electrum si Newmont la 17%, 17% si, respectiv, 14%.Paulson & Co. este fondul de hedging al cunoscutului miliardar american John Paulson, iar Electrum face parte din grupul de companii controlat de Thomas Kaplan, un investitor important in proiecte aurifere.Practic, toti actionarii cunoscuti ai Gabriel sunt mari investitori in aur si au facut o buna parte din avere prin astfel de afaceri.Paulson a devenit miliardar in 2007, cand a fãcut, personal, 3,5 miliarde de dolari pariind impotriva creditelor ipotecare subprime. El a castigat anul trecut 5 miliarde de dolari mizand pe aur si a stabilit astfel un nou record pentru industria... mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 18:13
Reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation au dat asigurari sambata, la Cluj, ca proiectul de exploatare miniera pe care doresc sa il dezvolte la Rosia Montana respecta toate exigentele internationale, compania fiind prima din Europa care a adoptat "Codul international de management al cianurii".Horea Avram, vicepresedinte de mediu al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a afirmat la workshop-ul pe tema "Mediu - cercetare, protectie, management", desfasurat in cadrul Conferintei Internationale "Environment & Progress 2009", ca marile proiecte industriale necesita rigurozitate suplimentara pentru a atrage investitori, transmite NewsIn.
"Aderarea la aceste coduri voluntare de conduita si respectarea lor are atat ratiuni morale, cat si economice. In prezent, nicio companie care cauta investitori importanti pe piata financiara nu mai este judecata doar dupa modalitatea in care respecta legile unei tari.
Este privita intr-un cadru global. Pentru a primi o finantare de zeci sau sute de milioane de dolari, trebuie sa poti oferi toate garantiile posibile ca proiectul pe care il propui este viabil nu doar economic, ci si din punct de vedere social sau al mediului.
Proiectul propus de RMGC se inscrie in toate exigentele impuse la nivel international", a afirmat Avram.
"Codul international de management a cianurii", adoptat in premiera europeana de RMGC, include cele mai bune practici pentru managementul cianurii, acoperind toate aspectele legate de utilizarea acesteia in... mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2009, ora 23:21