Ministrul Culturii, George Ivascu, spune ca statul roman a obtinut o victorie la reuniunea UNESCO de la Manama, unde, desi Rosia Montana avea aviz pozitiv de a fi inclusa in patrimoniul mondial, Guvernul a cerut amanarea deciziei.
"Dupa cum stiti, statul roman risca sa piarda 4,4 miliarde de dolari la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acum, pe 2 iulie, in consens, cei 21 de membri reprezentanti ai guvernelor din UNESCO au decis ca interesul Romaniei este intemeiat si rational si au decis amanarea acestui lucru pana cand se va lamuri litigiul pe care il are Romania de rezolvat la Washington", a declarat Ivascu, la Antena 3, potrivit Agerpres.
Rosia Montana, protejata oricum? Tudose, 29 august, 2017: Putea sa o declare protejata pe la noi prin casa, iar noi o protejam, noi o deprotejam
Ivascu sustine ca oricum Rosia Montana este protejata de legislatia nationala.
"Guvernul Romaniei, dupa ce am avut si intalnirea la CSAT, a hotarat ca cel mai important pentru noi este amanarea, care inseamna ca trei ani de zile, pana cand procesul se va finaliza, nu se intampla absolut nimic.
Noi printr-o simpla solicitare putem oricand reintra pe lista aceasta UNESCO. Dar ce trebuie specificat in mod special este ca Legea 5 din 2000, precum si Legea 422 din 2001 au declarat acest lucru ca fiind monument istoric de importanta nationala si universala.
Deci noi suntem protejati oricum de legile noastre si nu poate exploata nimeni si stiti foarte bine ca pentru a obtine... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 15:18
Stoparea de catre Guvernul Dancila a procedurii de includere a localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este o situatie unica, avand in vedere ca primise deja recomandare de inscriere in Lista Patrimoniului Mondial.
"Asta a fost instructiunea pe care am primit-o, de stopare a dosarului la nivelul la care se ajunsese. El primise deja recomandarea de inscriere in Patrimoniul Mondial, acum cateva saptamani, iar acest lucru urma sa se discute peste cateva saptamani in Bahrein, la o reuniune mai mare a Patrimoniului Mondial.
Instructiunea pe care am primit-o de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, a fost, pe de o parte, stoparea evaluarii la nivelul la care se ajunsese si, totodata, organizarea unei intalniri intre o delegatie din partea unor ministere de la Bucuresti si dna Rossler de la Patrimoniul Mondial. Intalnirea a avut loc chiar in aceste zile la Paris. Patrimoniul Mondial urmeaza sa dea raspuns in cateva zile, pentru ca e o situatie inedita, adica nu cred ca s-a mai intamplat", a declarat pentru Mediafax Adrian Cioroianu.
Si fostul ministru tehnocrat al Culturii Vlad Alexandrescu a declarat, la RFI Romania, ca e surprins de decizia Guvernului.
"Decizia de care am aflat si eu cu surprindere ieri vine in contextul in care organismul de experti acreditat de UNESCO, ICOMOS, a facut public de curand avizul cu privire la includerea Rosiei Montane in patrimoniul mondial al umanitatii ca fiind un aviz pozitiv. Nu numai ca acest... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 14:39
Senatorul USR Mihai Gotiu sustine, intr-o interpelare adresata premierului Mihai Tudose, ca Romania poate plati 4 miliarde dolari despagubiri, daca nu isi apara corect sansele in dosarul Rosia Montana.
"Putem pierde litigiul in care Gabriel Resources solicita despagubiri de peste 4 miliarde de dolari, pentru ca n-am fost de acord sa aruncam in aer Rosia Montana, doar daca statul roman nu isi apara corect sansele, pentru a acoperi astfel uriasa mizerie din cel mai mare caz de coruptie din Romania contemporana, daca ne raportam la durata lui in timp, sumele vehiculate si numarul impresionant de politicieni, de la nivel local si pana la nivel central, implicati", arata senatorul Mihai Gotiu, intr-o interpelare adresata premierului.
Potrivit unui comunicat al USR, interpelarea a fost facuta in contextul in care, conform unor surse din cadrul Executivului, firma de avocatura care reprezinta Romania in disputa cu compania canadiana i-ar fi trimis o scrisoare premierului in care i-ar sugera sa se retraga din arbitraj si sa avizeze proiectul minier de la Rosia Montana.
In interpelare, vicepresedintele Senatului ii solicita lui Mihai Tudose sa confirme sau sa infirme existenta scrisorii si sa prezinte principiile pe care se fundamenteaza apararea statului roman.
De asemenea, senatorul USR l-a interpelat pe premier in privinta masurilor pe care Guvernul le-a initiat si le sustine pentru dezvoltarea agriculturii (indeosebi cresterea animalelor), turismului si industriilor... mai mult
Luni, 21 August 2017, ora 22:28
Comisia Parlamentara formata pentru a analiza proiectul Rosia Montana va da aviz negativ acestui proiect, au anuntat liderii USL. "Asta este, poate urmatorul va fi mai bun", a declarat resemnat premierul Ponta. Ne asteapta o noua lege, proiectul nu "primeste cartonasul rosu", si doar se are in vedere o alta abordare.
In mod paradoxal, decizia Comisiei Parlamentare a carei rol era acela de a analiza toate aspectele privind exploatarea de la Rosia Montana, depindea de deciza politica a USL. Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana se va reuni, luni seara, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, in conditiile in care termenul fixat de Birourile permanente ale celor doua Camere pentru elaborarea raportului a expirat duminica.
"Cred ca au decis sa abordeze subiectul intr-un stil "european", sa nu dea o lege pentru o firma ci sa creeze o legislatie adecvata in ceea ce priveste exploatarea si extractia minereurilor. Si, in situatia in care si cazul Rosia Montana, se va plia pe aceasta lege globala, se va putea pune in aplicare si acest proiect de investitii. Cred ca este o chestie de normalitate. Nu i se arata cartonasul rosu acestui proiect, ci i se spune ca abordam altfel. Probabil ca vom asista la aparitia unei legi in ceea ce priveste acest cadru de exploatare a resurselor unde probabil vom intalni si extractia aurului pe langa alte minerale", a declarat pentru Business24 Ionel Blanculescu, analist financiar si consultantul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 15:00
Garantia de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, in contul statului roman pentru proiectul de la Rosia Montana este de 146 milioane de dolari, la care se adauga o garantie suplimentara, in caz de accident ecologic, in valoare de 25 milioane dolari, in fiecare an, a declarat, sambata seara, la Antena 3, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
'Rolul ministerului in acest proiect de lege /exploatarea de la Rosia Montana, n.r./ a fost sa ne asiguram ca introducem toate standardele de mediu conform tuturor directivelor de mediu europene. Am introdus garantii financiare de mediu, ceea ce nu exista in anii anteriori. Garantia de mediu este de 146 milioane de dolari anual, ea urmand sa fie reintregita ori de cate ori se apeleaza la ea. Aceasta garantie de mediu va intra in vigoare inainte de pornirea proiectului. Acesti bani sunt la dispozitia statului roman si, in plus fata de acesti bani, pentru ca ecologizarea zonei nu se poate face intr-un singur an, mai avem o garantie suplimentara pentru a preveni accidentele de mediu, in valoare de 25 milioane dolari anual. Aceste sume sunt puse la dispozitia statului in fiecare an, pe toata perioada de exploatare (...) Daca investitorul reabiliteaza zona conform contractului, ei isi banii inapoi, dar daca intra in faliment, statul ramane cu banii de garantie', a explicat ministrul Mediului.
Potrivit oficialului, votul personal din Parlament in ceea ce priveste subiectul Rosia Montana va... mai mult
Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 11:38
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, in Comisia pentru administratie din Senat, ca in cazul unei exploatari la Rosia Montana nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica, ea spunand ca nu exista o alta tehnologie aferenta componentei de roci de acolo decat pe baza de cianura.
"Nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica datorita conditiilor geologice din zona respectiva, care asigura (impiedica - n.r. ) in mod natural, prin argila, care e un strat impermeabil, patrunderea substantelor in panza. In zona respectiva nu s-a identificat aceasta panza freatica", a spus Rovana Plumb, la dezbaterea Proiectui de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.
Totusi, in interventia sa in fata membrilor comisiei senatoriale, Rovana Plumb a declarat, ca si in declaratiile sale anterioare facute in presa, ca ministerul pe care il conduce va da acordul de mediu privind proiectul Rosia Montana doar dupa votul care va fi dat in Parlament. Ea subliniat ca s-a referit la Acordul integrat de mediu. "Acordul integrat de mediu nu este un aviz pentru a da liber poluarii", a mentionat aceasta.
Ministrul a continuat totusi sa sustina ca studiile cuprinse in cele sase mii de pagini ale studiului de evaluare de impact aupra mediului, cele trei mii de pagini care constau in rapoarte internationale si europene facute... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 09:45
Senatorii Comisiei juridice au dat marti aviz negativ, in unanimitate, la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Rosia Montana, care va fi dezbatut in procedura de urgenta.
Prezent la dezbateri, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a sustinut ca toate regulile cu privire la acest caz sunt respectate cu strictete, in timp ce, conform punctului de vedere al Ministerului Justitiei, a fost dat un raspuns cu anumite observatii la o varianta a acestui proiect de lege, care a fost discutat in sedinta de Guvern.
Presedintele Comisiei juridice, Tudor Chiuariu, a propus aviz negativ la acest proiect, luand in considerare avizul Consiliului Legislativ, dar si pozitia Partidului National Liberal.
Senatorul PDL Marinica Dinca a anuntat ca vota impotriva acestui proiect. El a afirmat ca actul normativ nu este dezbatut pe indelete in Parlament din cauza presiunilor din strada, dar si din cauza "oamenilor care s-au exprimat pentru discutii pe indelete".
Impotriva proiectului s-a exprimat si senatorul PSD Toni Grebla, vicepresedinte al Comisiei juridice, marturisind totodata ca el este in favoarea exploatarii miniere intr-o zona afectata de saracie.
"Din pacate, datorita presiunii opiniei publice, a unui curent nu stiu cat de negativ care s-a conturat in jurul acestei exploatari de la Rosia Montana, suntem nevoiti sa preluam un proiect de lege pe care nu avem alta solutie decat sa-l respingem. Dar exploatarea miniera in Romania trebuie sa... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 14:27
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, ca nu a avizat proiectul legislativ Rosia Montana, iar acest lucru a fost interpretat excesiv in presa. Proiectul de lege ar fi primit avizul ministrului delegat Dan Sova, ministrului Mediului Rovana Plumb si ministrului Culturii Daniel Barbu.
"S-a interpretat excesiv si intr-o forma care m-a pus intr-o situatie oarecum stanjenitoare in Guvern. Nu am spus nicio clipa ca ma distantez de Guvern; eu am spus ca nu am dat aviz si, intr-adevar, documentul este la Parlament fara avizul meu", a afirmat Vosganian, potrivit Agerpres.
El a explicat ca societatea Rosia Montana s-a impartit in doua, iar societatea-mama Minvest Deva a ramas la Ministerul Economiei, in timp ce Rosia Montana a trecut la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS), care a initiat proiectul legislativ, impreuna cu Ministerul Mediului si Ministerul Culturii.
"Proiectul a fost initiat de ministerul domnului Sova, ministerul doamnei Plumb si ministerul domnului Barbu, iar ministerului domnului Vosganian nu a dat aviz. Nu m-am numarat printre avizatori", a spus Vosganian. mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 15:17
Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat duminica, la Bucuresti, impotriva inceperii exploatarii de aur si argint de la Rosia Montana si impotriva avizului dat de Guvernul Ponta pentru proiectul de lege privind inceperea lucrarilor.
Sute de protestatari s-au strans in Piata Universitatii, la Fantani, duminica de la ora 17.00, numarul lor crescand ulterior pana la aproximativ 3.000 de persoane.
Manifestantii au scandat lozinci atat pentru guvernanti, cat si pentru Opozitie - "USL/PDL - aceeasi mizerie", iar in jurul orei 20.00 apoi au marsaluit pana la Guvern, unde au cerut demisia premierului Ponta, iar o parte din eu chiar ar fi incercat sa intre in sediul institutiei.
Si dupa miezul noptii, in jur de 1.000 de protestatari se aflau inca in Piata Universitatii, unde si-au instalat corturi si continua sa scandeze impotriva politicienilor si a canadienilor de la Gold Corporation.
Nici jurnalistii nu au scapat "nelozincati" - "Presa romana, plina de minciuna", au strigat manifestantii, explicand ca "firma canadiana cheltuieste foarte multi bani pentru reclame in presa si cand acele reclame apar, criticile dispar subit".
Manifestantii anunta ca nu se vor opri aici, ci vor continua si zilele urmatoare, in numar tot mai mare. "Iesim in strada ca in '90", spun ei.
Si in tara mii de oameni au iesit in strada, in mai multe orase, cerand acelasi lucru: retragerea proiectului si demisiile celor care l-au avizat.
Guvernul a aprobat, in sedinta de marti,... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 08:45