Fostul premier Dacian Ciolos admite ca a purtat un dialog cu ambasadorul roman la UNESCO, despre procesul de inscriere a sitului Rosia Montana in patrimoniul universal, dar precizeaza ca Adrian Cioroianu a scos declaratiile din context. Realitatea este una, spune Ciolos: "dosarul a fost depus la UNESCO in timpul mandatului meu si prin vointa mea".
"Dialogul prezentat de domnul Cioroianu e real, dar e doar un mic fragment dintr-un proces de decizie prin care am trecut in Guvernul pe care l-am condus in care am cautat o solutie pentru a putea depune dosarul la UNESCO fara a afecta alte institutii ale statului roman in arbitrajul international pe acest subiect.", se arata intr-un raspuns al lui Dacian Ciolos la solicitarea Ziare.com,.
Adrian Cioroianu, care reprezinta tara noastra la UNESCO, a relatat, joi seara, un dialog cu Dacian Ciolos, in acea vreme prim-ministru, care l-a intrebat daca, odata depus, dosarul Rosia Monta ar putea fi retras ulterior.
"Exista o serie de opinii divergente la nivelul Guvernului, nu stiu ce sa facem, sa-l depunem, sa nu-l depunem?", ar fi spus Ciolos.
Fostul prim-ministru s-a reasigurat ca dosarul poate fi retras si conversatia s-a incheiat. "Dupa cinci minute, suna din nou telefonul", a continuat Cioroianu. "'Domnule Cioroianu, am avut discutii cu mai multi ministri, nu depunem dosarul'. 'Domnule prim-ministru, cum ziceti'".
Ciolos recunoaste dialogul, dar spune ca a fost parte a unui proces mai complex, care s-a si finalizat... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2018, ora 11:53
Adrian Cioroianu, ambasadorul Romaniei la UNESCO, a vorbit joi seara la Festivalul de Film si Istorii Rasnov, in cadrul unei dezbateri despre patrimoniu, despre situatia dosarului Rosia Montana.
El a subliniat ca in zona minelor romane "nu cred ca se va mai putea face vreodata exploatare miniera", dar si ca "acest dosar oricand are sanse, dupa evaluarea care a fost facuta".
Istoricul a spus ca ultimele patru guverne cu care a lucrat au aratat o "lipsa de vointa", ministerele si nu ministrii fiind cele care s-au opus depunerii dosarului de includere a sitului in lista Patrimoniului Mondial.
"As inaspri pedepsele", a spus Cioroianu, dupa ce a fost intrebat ce ar schimba pe partea de patrimoniu in tara noastra. "Eu nu cred ca Germania s-a nascut educata. Legea merge mana in mana cu pedeapsa. La noi se taie paduri si se polueaza ape, pentru ca nu exista amenda".
El a punctat ca electoratul este de vina pentru realegerea primarilor in ale caror localitati se prabusesc cladiri si nu fac nimic in acest sens. "Daca un primar e realeas dupa ce pe teritoriul lui se intampla astfel de lucruri, inseamna ca nu ne pasa. Eu tot astept intrebarea despre Rosia Montana", a completat ambasadorul.
Despre cazul acestui dosar, el a declarat: "Neputinta e una, lipsa de vointa e altceva. Eu observ lipsa de vointa la ultimele patru guverne cu care am avut de-a face".
Mereu a existat cineva care s-a opus
El a povestit cum, in noiembrie 2016, a primit de la Bucuresti sugestia ca... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2018, ora 10:41
Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO ar fi trebuit sa discute, duminica, solicitarea Guvernului Romaniei de suspendare a dosarului Rosia Montana, doar ca, in ultimul moment, Romania si-a schimbat pozitia.
Daca pana sambata, cand au inceput discutiile la UNESCO, Romania solicita suspendarea deciziei privind inscrierea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, pana la finalizarea disputei legale cu Gold Corporation, acum tara noastra a cerut returnarea dosarului de nominalizare, sustine, intr-o postare pe Facebook, senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii in guvernul Ciolos.
Vlad Alexandrescu a anuntat pe Facebook ca dosarul Rosia Montana a fost pus ultimul pe lista a carei dezbatere a inceput inca de sambata, dupa toate celelalte situri inscrise pentru a fi acceptate in Patrimoniului Mondial.
"Se poate presupune ca intarzierea cu inca o zi a votului se datoreaza faptului ca Delegatia permanenta a Romaniei la UNESCO si-a precizat pozitia fata de nominalizarea Rosiei Montane, printr-o nota ce a fost distribuita participantilor, apostilata de Delegatul permanent al Romaniei la UNESCO, Adrian Cioroianu.
Daca pana la inceperea sesiunii Comitetului Romania solicita "amanarea" deciziei privind inscrierea, Romania are acum o solicitare diferita catre membrii Comitetului: returnarea dosarului de nominalizare catre statul gazda pentru mai multe informatii (decizie de 'referral', in termenii Conventiei UNESCO).
Delegatia permanenta a Romaniei la UNESCO... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 16:21
Dosarul Rosia Montana va fi discutat vineri in Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, intrunit in aceasta perioada la Manama, Bahrein. In mod normal si dupa ce primise deja recomandare favorabila, de azi am fi putut spune ca Rosia Montana este un loc unic, cu o valoare exceptionala recunoscuta la nivel mondial si, astfel, devine zona protejata.
In schimb, membrii Comitetului Patrimoniului UNESCO vor asculta explicatiile unui secretar de stat din cadrul Ministerului Culturii, trimis la Manama sa spuna de ce Guvernul Dancila a cerut retragerea pentru moment a dosarului.
O poveste incalcita
Drumul Rosiei Montane catre includerea in patrimoniul mondial a inceput in urma cu un deceniu, insa pana acum un an si jumatate a lipsit mereu semnatura politica pentru ca acest lucru sa devina realizabil.
Insa pe 5 ianuarie 2017, in ultima zi de mandat, ministrul tehnocrat al Culturii Corina Suteu anunta ca a trimis la UNESCO dosarul. A fost ultima actiune a Guvernului tehnocrat, demarata "dupa consultarea prim-ministrului Dacian Ciolos si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe", dupa cum anunta Suteu.
Succesorul sau din primul din cele trei guverne PSD ce au urmat, Ionut Vulpescu, nu s-a aratat dornic sa sustina demersurile, pentru ca programul de guvernare nu spunea nimic de Rosia Montana - arie protejata.
Dosarul insa si-a urmat cursul la UNESCO. Intre februarie si august 2017 a avut loc evaluarea tehnica, in toamna lui 2017 experti ai UNESCO au intreprins o... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 07:32
Stoparea de catre Guvernul Dancila a procedurii de includere a localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este o situatie unica, avand in vedere ca primise deja recomandare de inscriere in Lista Patrimoniului Mondial.
"Asta a fost instructiunea pe care am primit-o, de stopare a dosarului la nivelul la care se ajunsese. El primise deja recomandarea de inscriere in Patrimoniul Mondial, acum cateva saptamani, iar acest lucru urma sa se discute peste cateva saptamani in Bahrein, la o reuniune mai mare a Patrimoniului Mondial.
Instructiunea pe care am primit-o de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, a fost, pe de o parte, stoparea evaluarii la nivelul la care se ajunsese si, totodata, organizarea unei intalniri intre o delegatie din partea unor ministere de la Bucuresti si dna Rossler de la Patrimoniul Mondial. Intalnirea a avut loc chiar in aceste zile la Paris. Patrimoniul Mondial urmeaza sa dea raspuns in cateva zile, pentru ca e o situatie inedita, adica nu cred ca s-a mai intamplat", a declarat pentru Mediafax Adrian Cioroianu.
Si fostul ministru tehnocrat al Culturii Vlad Alexandrescu a declarat, la RFI Romania, ca e surprins de decizia Guvernului.
"Decizia de care am aflat si eu cu surprindere ieri vine in contextul in care organismul de experti acreditat de UNESCO, ICOMOS, a facut public de curand avizul cu privire la includerea Rosiei Montane in patrimoniul mondial al umanitatii ca fiind un aviz pozitiv. Nu numai ca acest... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 14:39