Tribunalul de arbitraj international al Bancii Mondiale - ICSID (Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investitii - n. r.) a admis, partial, argumentele localnicilor din Romania in opozitie cu proiectul de exploatare aurifera de la Rosia Montana, in urma unei petitii depusa in octombrie 2018 de mai multe organizatii de mediu, potrivit unui comunicat al Greenpeace CEE Romania, transmis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, instanta a acceptat Petitia amicus curiae depusa in procesul de arbitraj dintre Romania si compania miniera Gabriel Resources in legatura cu proiectul minier Rosia Montana, insa a conditionat admiterea, in sensul ca a exclus toate marturiile si argumentele juridice din partea localnicilor din Rosia Montana si a respins solicitarea lor de a participa la audieri.
Petitia amicus a prezentat noi fapte cu privire la incalcarile dreptului constitutional, de mediu si ale drepturilor omului in legatura cu eforturile Gabriel Resources de a construi cea mai mare exploatare miniera in cariera deschisa din Europa si a inclus marturii ale proprietarilor din Rosia Montana care si-au exprimat opozitia fata de proiectul minier in ultimii 15 ani si care au avut de suferit in urma lucrarilor pregatitoare ale proiectului, inclusiv din cauza relocarii involuntare.
"Prin excluderea marturiilor celor direct afectati, tribunalul submineaza grav scopul esential al petitiei amicus. Pentru localnicii din Rosia Montana, aceasta decizie... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 12:26
Muntii din Transilvania poate nu sunt bantuiti de vampiri, in schimb sunt plini de aur care atrage ceea ce unii numesc "atentia pradatorilor" - intr-o lupta continua care refuza sa se stinga, scrie National Geographic intr-un articol dedicat situatiei privind Rosia Montana.
"Lupta amara priveste propunerea unei companii straine de a construi cea mai mare mina de aur din Europa intr-un sit istoric numit Rosia Montana", scriu jurnalistii.
In conditiile in care Rosia Montana contine resurse extrem de rare, "este cu atat mai surprinzator faptul ca Guvernul din Romania a retras temporar dosarul Rosia Montana de la UNESCO".
Rosia Montana ar fi putut fi in Patrimoniul Mondial. In schimb, am devenit o premiera in istoria UNESCODosarul Rosia Montana la UNESCO: Cum ar putea decizia Guvernului Dancila sa se intoarca impotriva RomanieiPetitie si protest dupa ce Guvernul Dancila a stopat procedura de includere a Rosiei Montane in UNESCORosia Montana primise deja recomandarea de inscriere in Patrimoniul Mondial: Asa ceva nu s-a mai intamplat in istoria UNESCO
"In centrul dezbaterii se afla un litigiu cu compania miniera care vrea acces la sit (Rosia Montana Gold Corporation, societate controlata de compania canadiana Gabriel Resources) . In urma protestelor masive declansate in 2013, Guvernul roman a decis sa nu elibereze autorizatii care ar fi permis companiei canadiene sa mearga inainte cu proiectul si a adoptat mai multe 'protectii legale' pentru Rosia Montana.
Ca... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 11:51
Tica Darie are 25 de ani, este din Suceava, a studiat design multimedia in Danemarca, la Copenhagen School of Design and Technology, iar din 2013 locuieste in Rosia Montana, localitate care l-a inspirat sa descopere tainele antreprenoriatului social.
La nici un an dupa mutarea sa in Rosia Montana, Tica Darie infiinta brandul Made in Rosia Montana, care pune in valoare talentul vecinelor sale cu experienta in manevrarea andrelelor. Astfel, 35 de femei din Rosia Montana au un venit onorabil, iar tinerii din marile orase, si nu numai, se pot bucura de ceea ce doar o bunica iti poate oferi: sosete, fulare sau manusi tricotate.
Astazi, Tica Darie vinde articole vestimentare din lana merino, lucrate manual, in valoare de 40.000 euro. Si si-a propus sa-si dubleze vanzarile.
Desigur, nu putea ajunge pana aici fara sustinere. Faptul ca a fost unul dintre castigatorii unei competitii de idei cu impact social i-a asigurat banii necesari pentru dezvoltarea initiala.
Ce a reusit sa faca Made in Rosia Montana in urma castigarii finantarii?
Printr-o finantare de 10.000 de euro. Tica Darie a reusit sa inchirieze si sa renoveze spatiul de lucru, a achizitionat materie prima, a dezvoltat prototipuri, si-a acoperit cheltuielile de marketing si transport si a primit consultanta de business pentru rafinarea modelului de afaceri.
De asemenea, a beneficiat de sprijin pentru construirea si implementarea unui plan de vanzari, accesarea unor noi lanturi de distributie si... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 17:47
Organizatia Alburnus Maior a trimis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis, dupa declaratiile acestuia de joi seara, referitoare la proiectul minier de la Rosia Montana.
"Declaratia dumneavoastra recenta potrivit careia 'proiectul trebuie rediscutat, (...) asa cum a fost conceput, nu mi se pare potrivit' nu face decat sa realimenteze nemultumirea opiniei publice, mai ales in contextul ultimatumului companiei.
Nu putem sa nu remarcam similitudinea pozitiei dvs cu alte declaratii sterile ce au iritat zecile de mii de cetateni ce au iesit in strada pentru respectarea legii.
In 2011, premierul Emil Boc declara ca 'proiectul Rosia Montana trebuie rediscutat', in timp ce presedintele Traian Basescu sustinea ca 'proiectul sa inceapa cu renegocierea beneficiilor'. Chiar si prim-ministrul Ponta a anuntat renegocierea cu succes in 2013. Toate aceste luari de pozitie au atras dupa sine mentinerea pe linie de plutire a unui proiect neviabil si profund nelegal, prin livrarea acestor ...citeste mai departe despre "Iohannis, solicitat sa lamureasca declaratiile despre Rosia Montana - comparatii cu Boc si Basescu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 21:44
Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a utilizat in primele noua luni ale acestui an 22,8 milioane dolari canadieni (16,1 milioane de euro) din rezerve si anunta cheltuieli in crestere cu avizarea si comunicarea in a doua jumatate a anului, in contextul dezbaterii din Parlament.
Gabriel Resources, inregistrata in Canada si listata la bursa de la Toronto, avea la finele lunii septembrie lichiditati de 56,2 milioane dolari canadieni, potrivit unui comunicat transmis vineri de compania care detine 80% din actiunile RMGC.
Potrivit raportarilor anterioare, Gabriel avea la finele anului trecut rezerve de 79 milioane dolari canadieni.
"Intensificarea activitatii asociate procedurilor de avizare si activitatilor de comunicare in ultima parte a celui de-al treilea trimestru din 2013, in contextul dezbaterii parlamentare anuntate, ar trebui sa creasca in continuare utilizarea numerarului pe pacursul trimestrului al patrulea din 2013", se arata in comunicat.
Comisia parlamentara speciala a respins, luni, cu 17 voturi "pentru" si doua abtineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana. Avizul comisiei este unul consultativ.
Gabriel Resources a inregistrat in trimestrul al treilea o utilizare a numerarului net de 3,5 milioane dolari canadieni pe luna, suma care nu include efectul variatiei cursului de schimb valutar si cel al returnarilor de taxe, fata de 3,2 milioane dolari in trimestrul al doilea.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 16:53
In 4 septembrie 1995, Regia Autonoma a Cuprului Deva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest S.A a semnat un contract cu firma "Gabriel", care nu era inregistrata oficial la acea data. Firma castigase o licitatie, organizata de Minvest si Ministerul Industriilor. Obiectul contractului a fost "evaluarea si procesarea iazurilor si a minereurilor aurifere" de la Rosia Montana.
In data de 28 mai 1996, au fost inregistrate in registrul companiilor doua companii private: Gabriel Resources Ltd., o firma canadiana, si Gabriel Resources Limited, firma engleza cu sediul in Jersey, Marea Britanie.
La 17 decembrie 1996, Gabriel Resources Ltd. a intrat intr-o intelegere cu firma omonima din Jersey, in urma careia actionarii lui Gabriel Jersey si-au vandut actiunile si au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel Resources Ltd. In aprilie 1997, Gabriel Jersey a devenit subsidiara in proportie de 100% a lui Gabriel Resources Ltd.
La 7 iunie 1997 este creata compania cu capital mixt Euro Gold Resources, ai carei actionari principali sunt compania canadiana Gabriel Resources Ltd. si Compania miniera de stat Minvest Deva. Conform Legii minelor, in luna decembrie 1998 Minvest a primit, de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Licenta de exploatare nr. 47, pentru minim 20 de ani, cu care sa continue exploatarea la mina din masivul Cetate.
In anul 1999, Euro Gold isi schimba numele in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In acelasi an, RMGC... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:57
Comisia Parlamentara formata pentru a analiza proiectul Rosia Montana va da aviz negativ acestui proiect, au anuntat liderii USL. "Asta este, poate urmatorul va fi mai bun", a declarat resemnat premierul Ponta. Ne asteapta o noua lege, proiectul nu "primeste cartonasul rosu", si doar se are in vedere o alta abordare.
In mod paradoxal, decizia Comisiei Parlamentare a carei rol era acela de a analiza toate aspectele privind exploatarea de la Rosia Montana, depindea de deciza politica a USL. Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana se va reuni, luni seara, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, in conditiile in care termenul fixat de Birourile permanente ale celor doua Camere pentru elaborarea raportului a expirat duminica.
"Cred ca au decis sa abordeze subiectul intr-un stil "european", sa nu dea o lege pentru o firma ci sa creeze o legislatie adecvata in ceea ce priveste exploatarea si extractia minereurilor. Si, in situatia in care si cazul Rosia Montana, se va plia pe aceasta lege globala, se va putea pune in aplicare si acest proiect de investitii. Cred ca este o chestie de normalitate. Nu i se arata cartonasul rosu acestui proiect, ci i se spune ca abordam altfel. Probabil ca vom asista la aparitia unei legi in ceea ce priveste acest cadru de exploatare a resurselor unde probabil vom intalni si extractia aurului pe langa alte minerale", a declarat pentru Business24 Ionel Blanculescu, analist financiar si consultantul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 15:00
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a oferit Institutului National al Patrimoniului din Romania 70 de milioane de dolari pentru restaurarea unor monumente, cu conditia inceperii proiectului de minerit de la Rosia Montana, se arata intr-un acord semnat de institutia romana si compania miniera in 2011.
INP si RMGC se obligau sa pastreze in regim de confidentialitate termenii si conditiile protocolului.
"Partile inteleg si agreeaza faptul ca angajamentul de finantare asumat de catre RMGC prin prezentul protocol, cu privire la elementele de patrimoniu cultural national, este in mod fundamental corelat cu progresul RMGC in dezvoltarea proiectului in fazele de construire si de exploatare", se mai arata in document.
Prima transa de bani, in valoare de 7 milioane de dolari, trebuia platita in termen de cinci zile de la data semnarii contractului subsecvent, iar cea de-a doua, in valoare, de 3 milioane de dolari - pana la data de 10 decembrie 2011.
Restul contributiei, de 60 de milioane de dolari, urma sa fie platit in opt transe in valoare de cate 7,5 milioane de dolari fiecare, plata primei transe urmand sa se faca "in termen de 30 de zile de la data incheierii in mod valabil si a emiterii in favoarea RMGC a ultimei autorizatii de construire ulterior careia si prin implementarea careia etapa de construire a proiectului este finalizata astfel incat sa poata incepe faza exploatarii".
Documentul a fost obtinut in justitie
Protocolul a fost obtinut de ActiveWatch... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 12:09
Guvernul si compania canadiana Gabriel Resources negociaza cresterea participatiei statului la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) de la 19,31% la maxim 25% si a redeventei platite de la 4% la 6%.
Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.
Compania a luat nota de declaratiile premierului Victor Ponta privind includerea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), alaturi de alte proiecte, in Planul national de investitii si locuri de munca, se arata intr-un comunicat al Gabriel.
Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, figureaza in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, joi, de Guvern si este prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.
Beneficiile pentru Romania citate in planul autoritatilor ca fiind de pana la 78% din ceea ce genereaza proiectul reprezinta estimari privind cheltuieli directe si indirecte cu contractorii si furnizorii in Romania, impreuna cu taxe (atat pentru companie, cat si pentru angajati), precum si distribuirea de profituri statului roman si sunt bazate pe anumite presupuneri pe termn lung, tehnice, financiare, economice si altele, inclusiv cele pentru preturile materiilor prime (precum o cotatie de 1.200 de dolari pe uncia de aur) si rate ale cursului de schimb, noteaza compania canadiana.... mai mult
Sambata, 13 Iulie 2013, ora 13:56