Horatiu Potra (foto stanga), un fost veteran al Legiunii Straine franceze, devenit contractor privat in diferite razboaie civile africane, a fost pus sub control judiciar de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 pentru infractiunea de amenintare, dupa ce i-ar fi trimis doua mesaje lui Adrian Volintiru (foto dreapta), directorul general al SNGN Romgaz, potrivit RISE Project.
Horatiu Potra este seful diviziei de securitate a companiei African Minerals, patronata de controversatul Frank Timis, fondatorul afacerii "Rosia Montana".
Adrian Volintiru, directorul general al SNGN Romgaz ar fi primit pe 12 februarie urmatorul mesaj text de la un numar necunoscut.
"Buna ziua domnul Director, va dorim noroc in afaceri cat si pe postul ocupat politic. Ai uitat regula, cand traiesti bine, trebuie sa inapoiezi ceva. Nu respecti ce promiti, ai uitat cine te-a pus acolo. O sa-ti aducem aminte rapid! Speram ca-ti place padurea din Bazna sau Blajel la fel cum iti plac femeile. O sa facem o plimbare sa te familiarizezi, sunt locuri ascunse greu de accesat! Fi intelept, profita de piscina hotelului vecin Expro si nu ne pune sa ne deplasam in Transilvania ca-i de rau pentru tine si cei dragi! Succes!"
Urmatorul mesaj ar fi fost si mai succint: "Venim acum!"
Numarul de telefon de la care au plecat amenintarile a fost identificat prin triangulatie de politistii Directiei Operatiuni Speciale si localizat in automobilul lui Horatiu Potra, mai scrie RISE Project.
Ancheta... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 20:52
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anuntat joi, la finalul sedintei de guvern, ca autoritatile au toate motivele sa fie optimiste ca includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO va avea loc in aceasta vara.
Ministrul Culturii a fost intrebat ce mesaj a primit dupa reluarea procedurii si daca sunt sanse reale ca Rosia Montana sa intre in patrimoniul UNESCO.
"Practic aici vorbim de o reluarea procedurii, procedura fusese suspendata de catre guvernul PSD, noi am decis reluarea acestei proceduri, ne-am incadrat in termenul necesar pentru ca situatia patrimoniului de la Rosia Montana sa poate fi discutata in sedinta din aceasta vara, care va fi in China", a spus ministrul Culturii.
El a precizat ca este optimist ca includerea Rosiei Montana in patrimoniul UNESCO va avea loc in aceasta vara.
"Semnalele sunt pozitive, legate de politica guvernului de a avea deschidere spre o monitorizare a celor de la ICOMOS si de la UNESCO legat de ce se intampla la Rosia Montana si sigur avem toate motivele sa fim optimisti ca includerea in patrimoniul UNESCO se va intampla in aceasta vara", a explicat ministrul. ...citeste mai departe despre "Ministrul Culturii, optimist ca Rosia Montana va fi inclusa in UNESCO in aceasta vara" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 16:15
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis luni ca, in cazul Rosia Montana, este necesar sa fie facuta distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO.
Patrimoniul este deja clasat si protejat de legea romaneasca, spune el, iar principala piedica in calea restaurarii complete a zonei nu are legatura cu procedura pentru includerea in patrimoniul UNESCO, ci cu faptul ca in regiune nu exista un plan urbanistic general.
Ministerul Culturii a transmis luni ca va organiza, "in perioada urmatoare", o intalnire cu primaria localitatii Rosia Montana, pentru a discuta "coordonatele unui program specific de sustinere si asistenta tehnica in zona".
"In momentul de fata, principala piedica in calea dezvoltarii durabile a zonei o reprezinta lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG). Institutia noastra va propune Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei sa finanteze acest PUG, prin programul aflat deja in derulare, pentru finantarea zonelor incluse in patrimoniul UNESCO", se arata intr-un comunicat.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat: "Este necesar sa facem distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric de la Rosia Montana, pe de o parte, si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO, pe de alta parte, intrucat sunt doua lucruri total diferite.... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:04
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a cerut si a primit de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu 5 ani a licentei de concesiune pe care o detine de 20 de ani in vederea exploatarii resurselor de la Rosia Montana.
Statul roman a cerut doar majorarea redeventei percepute din valoarea productiei miniere de la 4% la 6%, potrivit modificarilor legislative ce au intervenit intre timp, potrivit unui comunicat transmis de RMGC.
"ANRM a transmis limpede RMGC ca valabilitatea licentei nu va fi prelungita decat daca RMGC accepta aceasta modificare cu privire la redeventa.
Desi Gabriel Resources si RMGC se opun cu tarie pozitiei ANRM si interpretarii legale a Agentiei si si-au exprimat in scris dezacordul cu aceasta pozitie si cu modul in care ANRM a gestionat procesul de extindere a licentei, Gabriel Resources si RMGC au concluzionat ca, dat fiind actualele circumstante, nu exista nicio alta modalitate de a prezerva drepturile legale existente ale RMGC, inclusiv extinderea licentei, decat sa accepte majorarea redeventei, asa cum a solicitat ANRM.
In consecinta, pe 18 iunie a fost incheiat un act aditional care prevede prelungirea valabilitatii licentei pana pe 20 iunie 2024 si nivelul revizuit al redeventei", se arata in comunicatul Gabriel Resources.
Citeste aici totul despre povestea incalcita de la Rosia Montana. Cine vrea exploatarea si cu ce pret
Prelungirea licentei vine in conditiile in care la finalul anului, in luna decembrie,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 15:52
Ministrul Culturii, Daniel Breaz, sustine ca ideea includerii localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este o "trasnaie" si ca acest lucru ar aduce pierderi de miliarde de dolari Romaniei.
"O alta mare trasnaie a Guvernului Ciolos, vizavi de includerea in patrimoniul UNESCO, asa cu forta, pe repede-inainte. Nu poti, ca sa incluzi in patrimoniul UNESCO ceva de importanta Rosiei Montane, sa faci un dosar intr-un birou, peste noapte si UNESCO sa accepte.
In momentul de fata noi ne luptam, si e implicat si Ministerul Culturii aici, sa castigam acel proces, prin care, daca reusea trasnaia respectiva, haideti sa facem Romania patrimoniu UNESCO, sa fie toata situri arheologice, sa blocam tara, sa nu mai construim nimic, sa nu mai dezvoltam infrastructura. Asa este in mintea unora. Nu se poate asa ceva.
Includerea in patrimoniul UNESCO a Rosiei Montane va aduce pierderi de cateva miliarde de dolari statului roman.
Ne luptam sa castigam acel proces, un proces ce trebuie castigat de statul roman, nu este un proces care sa aduca beneficii Romaniei, trebuie sa ne luptam pana la capat si cu siguranta Rosia Montana, asa cum a fost pregatit dosarul respectiv, total aiurea, nu are ce sa caute in patrimoniul UNESCO. Suntem in judecata tocmai pentru a discuta si a reusi sa blocam acest lucru. A fost acceptat sa fie retras. Daca Rosia Montana ajungea sa fie sit UNESCO, practic era un proces de cateva miliarde de dolari, pierdut din start de catre Romania", a spus Breaz,... mai mult
Duminica, 05 Mai 2019, ora 14:39
Tribunalul de arbitraj international al Bancii Mondiale - ICSID (Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investitii - n. r.) a admis, partial, argumentele localnicilor din Romania in opozitie cu proiectul de exploatare aurifera de la Rosia Montana, in urma unei petitii depusa in octombrie 2018 de mai multe organizatii de mediu, potrivit unui comunicat al Greenpeace CEE Romania, transmis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, instanta a acceptat Petitia amicus curiae depusa in procesul de arbitraj dintre Romania si compania miniera Gabriel Resources in legatura cu proiectul minier Rosia Montana, insa a conditionat admiterea, in sensul ca a exclus toate marturiile si argumentele juridice din partea localnicilor din Rosia Montana si a respins solicitarea lor de a participa la audieri.
Petitia amicus a prezentat noi fapte cu privire la incalcarile dreptului constitutional, de mediu si ale drepturilor omului in legatura cu eforturile Gabriel Resources de a construi cea mai mare exploatare miniera in cariera deschisa din Europa si a inclus marturii ale proprietarilor din Rosia Montana care si-au exprimat opozitia fata de proiectul minier in ultimii 15 ani si care au avut de suferit in urma lucrarilor pregatitoare ale proiectului, inclusiv din cauza relocarii involuntare.
"Prin excluderea marturiilor celor direct afectati, tribunalul submineaza grav scopul esential al petitiei amicus. Pentru localnicii din Rosia Montana, aceasta decizie... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 12:26
Mai multe organizatii componente ale Campaniei "Salvati Rosia Montana" au depus o cerere de interventie in procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources impotriva statului roman, in care sunt prezentate "noi date si perspective referitoare la incalcarile drepturilor omului".
Cererea, depusa pe 2 noiembrie, prezinta punctele de vedere ale comunitatii in procesul de arbitraj de la Centrul International pentru Solutionarea Disputelor legate de Investitii (International Center for the Settlement of Investment Disputes, ICSID), din cadrul Bancii Mondiale, potrivit unui comunicat transmis.
"In aceasta solicitare amicus curiae, echipa juridica prezinta noi date si perspective referitoare la incalcarile drepturilor omului, pe care le-au suferit membrii comunitatii care s-au opus planurilor de constructie a celei mai mari exploatari aurifere in cariera deschisa din Europa.
De asemenea, solicitarea prezinta in detaliu efectele devastatoare asupra comunitatii locale pe care le-a avut proiectul minier al companiei miniere, firma canadiano-britanica Gabriel Resources. (...) In incercarea sa de relocare a comunitatii locale, compania a incalcat numeroase principii internationale de drepturile omului. Daca ar fi fost realizata, exploatarea miniera ar fi nivelat patru munti, ar fi distrus vestigii arheologice si ar fi folosit mii de tone de cianura", se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, pentru ca nu a reusit sa deschida exploatarea miniera, compania incearca acum... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 14:37
Adrian Cioroianu, ambasadorul Romaniei la UNESCO, a vorbit joi seara la Festivalul de Film si Istorii Rasnov, in cadrul unei dezbateri despre patrimoniu, despre situatia dosarului Rosia Montana.
El a subliniat ca in zona minelor romane "nu cred ca se va mai putea face vreodata exploatare miniera", dar si ca "acest dosar oricand are sanse, dupa evaluarea care a fost facuta".
Istoricul a spus ca ultimele patru guverne cu care a lucrat au aratat o "lipsa de vointa", ministerele si nu ministrii fiind cele care s-au opus depunerii dosarului de includere a sitului in lista Patrimoniului Mondial.
"As inaspri pedepsele", a spus Cioroianu, dupa ce a fost intrebat ce ar schimba pe partea de patrimoniu in tara noastra. "Eu nu cred ca Germania s-a nascut educata. Legea merge mana in mana cu pedeapsa. La noi se taie paduri si se polueaza ape, pentru ca nu exista amenda".
El a punctat ca electoratul este de vina pentru realegerea primarilor in ale caror localitati se prabusesc cladiri si nu fac nimic in acest sens. "Daca un primar e realeas dupa ce pe teritoriul lui se intampla astfel de lucruri, inseamna ca nu ne pasa. Eu tot astept intrebarea despre Rosia Montana", a completat ambasadorul.
Despre cazul acestui dosar, el a declarat: "Neputinta e una, lipsa de vointa e altceva. Eu observ lipsa de vointa la ultimele patru guverne cu care am avut de-a face".
Mereu a existat cineva care s-a opus
El a povestit cum, in noiembrie 2016, a primit de la Bucuresti sugestia ca... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2018, ora 10:41
Muntii din Transilvania poate nu sunt bantuiti de vampiri, in schimb sunt plini de aur care atrage ceea ce unii numesc "atentia pradatorilor" - intr-o lupta continua care refuza sa se stinga, scrie National Geographic intr-un articol dedicat situatiei privind Rosia Montana.
"Lupta amara priveste propunerea unei companii straine de a construi cea mai mare mina de aur din Europa intr-un sit istoric numit Rosia Montana", scriu jurnalistii.
In conditiile in care Rosia Montana contine resurse extrem de rare, "este cu atat mai surprinzator faptul ca Guvernul din Romania a retras temporar dosarul Rosia Montana de la UNESCO".
Rosia Montana ar fi putut fi in Patrimoniul Mondial. In schimb, am devenit o premiera in istoria UNESCODosarul Rosia Montana la UNESCO: Cum ar putea decizia Guvernului Dancila sa se intoarca impotriva RomanieiPetitie si protest dupa ce Guvernul Dancila a stopat procedura de includere a Rosiei Montane in UNESCORosia Montana primise deja recomandarea de inscriere in Patrimoniul Mondial: Asa ceva nu s-a mai intamplat in istoria UNESCO
"In centrul dezbaterii se afla un litigiu cu compania miniera care vrea acces la sit (Rosia Montana Gold Corporation, societate controlata de compania canadiana Gabriel Resources) . In urma protestelor masive declansate in 2013, Guvernul roman a decis sa nu elibereze autorizatii care ar fi permis companiei canadiene sa mearga inainte cu proiectul si a adoptat mai multe 'protectii legale' pentru Rosia Montana.
Ca... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 11:51