Valoarea actiunilor detinute de stat la Romtelecom se situeaza undeva intre 300 si 600 milioane de euro, cea mai buna varianta de vanzare a acestuia fiind negocierea directa, a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.
"Valoarea reala a pachetului Romtelecom se situeaza intre 300 si 600 milioane de euro si cu siguranta va fi o negociere foarte dura pentru ca noi credem ca acest operator are un potential de piata extraordinar, numai daca ne referim la investitiile care sunt in curs de pregatire si la investitiile care vor urma in perioada imediat urmatoare finantate din fondurile europene in perioada 2014-2020. Cuantificand acest potential, credem ca este absolut necesar sa cerem un pret corect, care sa reflecte faptul ca Romtelecom este unul dintre principalii trei operatori telecom de pe piata locala", a spus Cotovelea, citat de Mediafax.
Romtelecom este controlat de grupul elen OTE - 54,01% si statul roman - 45,99%. Actionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom.
Acesta sustine ca vanzarea participatiei minoritare detinute de stat la Romtelecom este una dintre prioritatile Guvernului.
"Pana la finele acestui semestru vom avea o proiectare foarte exacta din partea unei echipe de consultanti pe care o avem in minister si vom vedea, in urma unei analize, care va fi cea mai favorabila din punct de vedere financiar si al incadrarii in unitatea de timp. Poate sa fie un IPO, poate sa fie o negociere directa. Eu tind sa... mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 13:22
Listarea pe bursa a actiunilor detinute de statul roman la Romtelecom va avea loc in cursul acestui an, in prezent fiind semnat contractul cu consultantul pentru privatizarea companiei, a declarat, joi, fostul ministru pentru Societatea Informationala, Dan Nica, in conferinta de bilant.
"S-a semnat contractul cu consultantul de privatizarea al Romtelecom si mergem in linie dreapta. Este un program foarte ambitios si ne tinem de acest calendar ca sa avem pentru prima data in decursul acestui an prima listare la bursa si accesul la actiunile detinute de grupul Romtelecom. Este un lucru pe care l-am promis si urmarim matematic ca acest lucru sa se intample, respectiv ca aceste etape sa se indeplineasca cu strictete", a spus Nica.
Desi nu a dorit sa faca precizari in privinta pachetului de actiuni care va fi listat pe bursa si nici perioada exacta din acest an, fostul sef al MSI a afirmat ca spera ca listarea sa se intample foarte repede in decursul acestui an.
"Sper ca listarea sa se intample foarte repede in decursul acestui an. Nu pot sa va dau luna sau alte detalii care tin de alt domeniu pentru ca este vorba de o listare la bursa si de niste lucruri care trebuie pregatite si aranjate, dar am luat toate masurile pentru ca, impreuna cu consultantul si cu ceilalti actionari ai grupului Romtelecom, sa ne asiguram ca acest lucru se va intampla in cele mai bune conditii", a precizat Dan Nica.
MSI a semnat un contract pentru asistenta in cazul privatizarii... mai mult
Joi, 06 Martie 2014, ora 13:53
Comisia de evaluare si selectare a consultantului pentru finalizarea privatizarii Romtelecom din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala a desemnat, miercuri, castigator consortiul format din SSIF Swiss Capital S.A., UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities S.A.
Al doilea consortiu care a depus oferta in acest proces este cel format din Deutsche Bank AG (Londra, Marea Britanie) si Raiffeisen Capital & Investment SA; subcontractor: Clifford Chance Badea. Oferta acestui consortiu a fost descalificata, pentru ca nu au fost depuse toate documentele solicitate in Cererea de Oferta, precizeaza MSI.
Procedura de atribuire a fost aceea de selectare prin Cerere de oferte.
Conform conditiilor impuse prin Cererea de Oferta, onorariul consultantului va avea o componenta fixa si una variabila.
Potrivit MSI, oferta financiara a consortiului desemnat castigator are o componenta fixa de zero lei si o componenta variabila de 2,085% cu TVA, care se aplica la profitul brut, considerat diferenta matematica dintre valoarea pachetului de actiuni vandut si, respectiv, valoarea aceluiasi pachet de actiuni detinut calculat la valoarea sa nominal/ contabila inregistrata in evidentele contabile ale MSI.
Componenta variabila prevazuta este una de tip "comision de succes", incasarea acestuia fiind conditionata de vanzarea actiunilor Romtelecom si se va efectua numai dupa incasarea sumei aferente tranzactiei. Componenta variabila ofertata include toate taxele... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 08:27
Consortiile Raiffeisen Capital&Investment-Deutsche Bank AG Londra si Swiss Capital-BT Securities-UBS Limited au depus, joi, oferte pentru furnizarea de servicii de consultanta in vederea vanzarii participatiei detinute de stat la Romtelecom, au declarat surse pentru Mediafax.
Consortiul Swiss Capital-BT Securities-UBS va fi asistat de casa de avocatura Musat&Asociatii.
Termenul initial pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 14 noiembrie, dar a fost prelungit pana joi, 21 noiembrie, ora 12.00, la solicitarea potentialilor investitori, conform unui anunt al Ministerului pentru Societatea Informationala din 5 noiembrie.
Firmele intersate trebuie sa dovedeasca ca au participat in ultimii 10 ani in calitate de consultant in cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifra de afaceri de cel putin 2,5 miliarde de lei sau au finalizat un contract de consultanta cu o valoare de cel putin 1,3 miliarde de lei la companii de stat.
O alta cerinta este ca ofertantii sa fi participat in ultimii 5 ani in calitate de consultant in investitii financiare pe piata de capital sau vanzari de pachete de actiuni cumulate in mediul privat in valoare de cel putin 500 milioane de lei.
Criteriile de selectare sunt alternative si, in cazul unui consortiu/asociere, autoritatea contractanta solicita indeplinirea oricaruia din aceste criterii de catre cel putin un membru al asocierii/consortiului.
"Viitorii ofertanti trebuie sa dovedeasca ca in ultimii trei... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 13:51
Vanzarea pe Bursa de la Bucuresti a actiunilor detinute de catre stat la Romtelecom ar constitui un indicator prin care aceasta companie ar fi corect apreciata de catre piata, a declarat, miercuri, Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala, in cadrul editiei a doua a Internet & Mobile World /IMWorld/ 2013 de la Romexpo.
"Pentru preluarea pachetului de actiuni detinut de catre stat la Romtelecom nu stiu sa va spun cati investitori s-ar putea arata interesati, deoarece trebuie stabilita si ce metoda va fi aleasa. Poate sa fie vanzare de actiuni, poate sa fie vanzare de actiuni la Bursa, poate sa fie metoda combinata. Eu tin foarte mult si sper sa reusim un lucru pe care l-am incercat demult: sa vindem actiunile Romtelecom pe Bursa din Bucuresti. Macar daca o parte dintre acestea ar putea fi listate pe Bursa din Bucuresti, ar aduce un plus extraordinar si cred ca ar fi un indicator prin care aceasta companie ar fi corect apreciata de catre piata. Performantele actuale ale companiei merita sa fie apreciate de piata si acest lucru poate fi facut doar printr-o cotatie la Bursa", a spus Nica.
Intrebat care ar fi valoarea estimata a pachetului de actiuni detinut de catre stat la Romtelecom, ministrul Comunicatiilor a evitat sa dea un raspuns concret, dar a inaintat o varianta de "sute de milioane de euro".
"Consultantul financiar care va fi angajat nu va fi decat unul de top pentru ca noi estimam o valoare mare a pachetului de actiuni pe care il detinem la... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 13:08
Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a publicat, pe propria pagina de Internet, anuntul privind lansarea procedurii de achizitie de servicii juridice in procesul de finalizare a privatizarii societatii Romtelecom, valoarea contractului fiind de maximum 500.000 de lei, fara TVA.
Conform caietului de sarcini, contractul, ce va avea o durata de doi ani de la data semnarii acestuia, ar urma sa aiba o valoare cuprinsa intre 128.000 si 500.000 de lei.
Practic, MSI urmareste, prin intermediul contractului de achizitie publica, sa beneficieze de servicii de asistenta, consultanta si/sau reprezentare juridica pe tot parcursul procesului de privatizare, inclusiv in relatia cu consultantul, banca de investitii sau consortiul format dintr-o banca de investitii si consultant juridic.
Persoanele interesate pot accesa documentatia aferenta acestei proceduri de achizitii pe site-ul MSI si pot depune ofertele la sediul ministerului de resort pana la data de 6 septembrie 2013, ora 12.00. In aceeasi zi, va fi programata si deschiderea ofertelor, iar criteriul de atribuire a contractului este pretul cel mai scazut.
Hotararea de Guvern privind reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom a fost publicata, in data de 5 august, in Monitorul Oficial.
Potrivit documentului, ministerul de resort va angaja un consultant specializat, banca de investitii sau consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii financiare pe piata de... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 13:15
Daca statul va reusi sa vanda intreaga participatie minoritara pe care o mai detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social al operatorului de telefonie fixa, capitalizarea Bursei de la Bucuresti ar creste cu un miliard de euro. De asemenea, statul roman nu ar mai figura printre putinele tari europene unde compania nationala de telecomunicatii nu este listata la bursa.
Dupa doua incercari esuate, statul reia finalizarea procesului de privatizare al Romtelecom, compania care detinea monopolul in telefonia fixa. Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale considera ca acest demers este oportun, in contextul in care Romtelecom a obtinut un profit de 13,8 milioane euro.
Luni a fost publicat in Monitorul Oficial hotararea care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom. Conform documentului, ministerul de resort va angaja un consultant specializat, banca de investitii sau consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii financiare pe piata de capital.
Indemnizatia membrilor comisiei, inclusiv a presedintelui acesteia, va fi in cuantum de maximum 2.500 lei/luna, iar cheltuielile vor fi suportate de Ministerul Societatii Informationale. Actiunile au o valoare nominala de 10 lei, echivalentul sumei de 146,461 milioane lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom.
Beneficii pentru Bursa
In cazul in care cea de-a treia tentativa a statului de a vinde si restul actiunilor... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 17:48
Hotararea care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), le detine in companie, a fost publicata in Monitorul Oficial (MO).
Conform documentului, ministerul de resort va angaja un consultant specializat, banca de investitii sau consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii financiare pe piata de capital.
In vederea organizarii procesului de selectie, evaluarii ofertelor consultantilor si selectarii consultantului se va constitui o comisie de evaluare si selectare a consultantului.
Indemnizatia membrilor comisiei, inclusiv a presedintelui acesteia, va fi in cuantum de maximum 2.500 lei/luna, iar cheltuielile vor fi suportate de Ministerul Societatii Informationale.
Guvernul a adoptat, in data de 24 iulie 2013, o Hotarare care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care statul roman, prin MSI, le detine in companie.
Actiunile au o valoare nominala de 10 lei, echivalentul sumei de 146,461 milioane lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom.
Potrivit ministerului de resort, finalizarea procesului de privatizare este considerata oportuna in contextul economic actual si al profitabilitatii companiei care, in anul 2012, a inregistrat un profit de 312,634 milioane lei la o cifra de... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 11:54
Statul va angaja un consultant specializat pentru a vinde intreaga participatie minoritara pe care o mai detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social al operatorului de telefonie fixa, operatiune avizata, miercuri, de Guvern, a anuntat Ministerul pentru Societatea Informationala.
Optiunea principala a Guvernului este, la acest moment, ca actiunile sa fie vandute prin listare la Bursa de Valori Bucuresti, dar asteapta si opinia consultantului care urmeaza sa fie angajat selectat, astfel incat profitul statului din aceasta operatiune sa fie cat mai mare.
"In sedinta de miercuri a Guvernului a fost adoptata hotararea pentru modificarea si completarea HG 727/2005 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Romtelecom, care a fost precedata de aprobarea unui memorandum pe aceeasi tema. Hotararea prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care statul, prin minister, le detine in companie. Aceste actiuni au o valoare nominala de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Atributiile consultantului
Hotararea prevede selectarea de catre minister a unui consultant specializat, respectiv o banca de investitii sau un consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii... mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 09:25