Regia Nationala a Padurilor Romsilva este o companie de stat care se ocupa cu protejarea, conservarea si dezvoltarea padurilor din Romania, avand in grija si fondurile de vanatoare si de pescuit. A fost adesea in vizorul public din cauza scandalurilor legate de taierea padurilor si, cu toate acestea, inregistreaza sume uriase. Doar in anul 2019 a inregistrat un profit brut de 86 de milioane de lei.
Ziare.com va propune o trecere in revista a averilor oamenilor care se afla la conducerea companiei de stat.
Teodor Tigan
Teodor Tigan este directorul general al Romsilva din octombrie 2020, mandatul fiind pana la finalul anului 2021.
Potrivit declaratiei de avere pe care a completat-o in 2020, detine 6 terenuri. Primul este agricol, cumparat in intervalul 1990-2009, cu o suprafata de aproximativ 16 hectare si jumatate.
Al doilea teren este intravilan, cumparat in 1997-2007, cu o suprafata de 714 metri patrati.
Al treilea teren este atat agricol, cat si extravilan, cumparat in 1990-2007, de aproximativ un hectar.
Urmatorul teren este agricol, cumparat in 2009, de 600 de metri patrati.
Mai detine un teren atat agricol, cat si intravilan, cu o suprafata totala de aproximativ o jumatate de hectar.
Ultimul teren este agricol, cumparat in 2005, cu o suprafata de 0.2 hectare.
Mai declara 3 case si 3 apartamente. Primele doua case sunt obtinute prin cumparare, in 1997, respectiv 2006, de 320 de metri patrati, respectiv 180 de metri patrati.
Ultima casa... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 05:30
Administratorul, o angajata si o societate de turism din Alba Iulia au fost trimise in judecata de Parchetul de pe langa Judecatoria Alba Iulia pentru falsificarea a peste 600 de facturi privind vanzarea unor pachete turistice catre angajatii mai multor companii de stat.
Z. Dorina, G. Laura si persoana juridica Alba Travel&Events SRL sunt acuzate de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Potrivit rechizitoriului, in perioada 2013-2018, in realizarea obiectului de activitate la punctul de lucru din Alba Iulia, prin intermediul celor doua inculpate persoane fizice au fost emise in fals 632 de facturi privind vanzarea unor pachete turistice si 634 de chitante aferente acestora, cunoscand ca inscrisurile nu sunt conforme cu realitatea, pentru ca angajati ai mai multor societati sa beneficieze din partea societatilor angajatoare de decontarea presupuselor cheltuieli ocazionate de aceste concedii de odihna.
Ulterior, inculpatele au stornat aceste facturi sau a emis alte facturi cu valori negative, prin 643 de facturi si 670 de dispozitii de plata catre casierie care atesta in mod neadevarat faptul ca au restituit clientilor incasarile pentru servicii neprestate.
"In perioada 2013-2018, in realizarea obiectului de activitate la punctul de lucru din
mun. Alba Iulia, jud. Alba, prin intermediul inculpatelor Z. Dorina (administrator) si G. Laura (angajata), inculpata SC Alba Travel&Events SRL a ajutat angajatii mai multor societati sa induca in eroare societatile... mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2020, ora 00:14
La o zi dupa ce l-a demis pe Gheorghe Mihailescu de la conducerea Romsilva, Consiliul de Administratie al institutiei si-a motivat decizia. Mai exact, consiliul spune ca, printre alte masuri paguboase, Mihailescu a destituit ilegal angajati, a refuzat sa colaboreze cu unele departamente, a mintit in sedinte si a institutit, fara vreo justificare, un climat tensionat in Romsilva.
Potrivit Consiliului de Administratie, Gheorghe Mihailescu a dispus ca in locul Serviciul de paza si protectia padurilor din cadrul Romsilva sa se infiinteze Serviciul de Control, paza si protectia padurilor.
Seful de pana atunci al serviciului restructurat, adica Dan Ioan Aldea, a fost trecut de pe o functie de conducere pe alta inferioara, de executie. Iar la carma noului serviciu - adica la Control, paza si protectia padurilor - a fost numit un alt sef.
Ulterior, instanta a stabilit ca mutarea din functie a lui Aldea a fost ilegala. Asa ca Mihailescu l-a reincadrat pe acesta pe functia de sef de serviciu. Singura problema era ca serviciul al carui sef a redevenit Aldea nu mai exista in organigrama Romsilva.
In paralel, serviciul de Control, paza si protectia padurilor a functionat, avand propriul sef (altul decat Dan Ioan Aldea).
In aceste conditii, Consiliul de Administratie a decis ca "in perioada 24.10.2019 - 16.11.2019 au existat doua persoane pe postul de sef de serviciu".
In plus, Gheorghe Mihailescu - "fara sa fi prezentat situatia reala Consiliului de Administratie" - a... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 15:28
Directorul general Gheorghe Mihailescu a fost schimbat din functie, printr-o decizie a Consiliului de Administratie a Romsilva. In locul acestuia a fost numit Codrut Ion Bilea.
Gheorghe Mihailescu fusese numit initial director interimar al Romsilva, in octombrie 2018. Ulterior, in august 2019, a fost numit director general, cu mandat pana in luna decembrie 2021. La acel moment, Romsilva anunta ca Mihailescu a fost selectat cu respectarea normelor OUG 109/2011, a guvernantei corporative. Cu alte cuvinte, numirea nu s-ar fi facut pe criterii politice, ci pe unele de competenta.
Pe durata mandatului lui Mihailescu, presa de investigatie a scos la iveala mai multe probleme din silvicultura romaneasca. Spre exemplu, o ancheta realizata de jurnalistii Recorder a aratat ca sistemul e corupt. Si, dupa cum se vedea clar in imagini, Gheorghe Mihailescu - in loc sa admita ca sunt probleme si sa le rezolve - prefera sa incerce sa le minimizeze si sa participe la diverse ceremonii.
La acel moment, Guvernul n-a luat nicio masura concreta nici pentru a opri coruptia din sistem si nici pentru a afla de ce chiar sefii paznicilor padurii ignorau problemele.
Marti, pe 4 februarie, Consiliul de Administratie al Romsilva a anuntat, insa, ca i-a revocat mandatul de director general lui Gheorghe Mihailescu. Pana la acest moment, Romsilva nu a oferit inca detalii oficiale cu privire la motivele revocarii directorului general.
Potrivit informatiilor Ziare.com, Gheorghe Mihailescu... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 16:28
Regia Nationala a Padurilor (RNP) - Romsilva anunta demararea procesului de inscriere a dreptului de proprietate publica a statului roman asupra fondului forestier aflat in proprietatea publica si administrat de regie in Sistemul Integrat de Cadastru si Carte Funciara.
Potrivit unui comunicat de presa al Regiei, transmis luni AGERPRES, Romsilva are inregistrate datele in format geospatial - GIS - pentru aproximativ 2,7 milioane de hectare fond forestier aflate in proprietatea publica a statului.
De asemenea, in cursul acestui an, isi propune sa inscrie provizoriu la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) dreptul de proprietate a statului roman pentru circa un milion de hectare, in evidentele special constituite.
"Procesul de inscriere a dreptului de proprietate in numele statului roman asupra fondului forestier proprietatea publica a statului urmeaza sa fie finalizat in urmatorii doi ani. Inscrierea dreptului de proprietate se face in baza procedurii operationale 'Intabularea dreptului de proprietate publica a statului asupra fondului forestier' elaborata de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Procedura foloseste elementele de identificare puse la dispozitie de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, iar inregistrarea dreptului de proprietate a Statului Roman asupra fondului forestier aflat in proprietatea publica a statului este gratuita", se mentioneaza in comunicat.
RNP - Romsilva administreaza, in prezent, 3,14... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 15:35
Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a livrat populatiei in acest an peste 1,5 milioane metri cubi de lemn de foc, cu 50% mai mult decat anul trecut, reusind sa depasim criza lemnului de foc cu care ne-am confruntat, a declarat joi directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihailescu, intr-o conferinta de presa.
"La sfarsitul anului trecut si la inceputul acestui an tara se confrunta cu criza lemnului de foc, dar am reusit sa depasim acel impediment major. Anul acesta am livrat pana la aceasta data din padurile proprietate publica a statului roman 1,5 milioane mc de lemn, cu 50% mai mult decat am livrat anul trecut, la un pret mediu de 170 lei/mc. Ca o estimare, credem ca vom atinge 1,7 milioane mc de lemn de foc livrati populatiei. Avem acest lemn deja pregatit, fasonat, in depozite la drumuri forestiere sau in cele standard, dar pe piata cererea a scazut", a precizat Mihailescu.
El a precizat ca in ultimii doi ani s-a inregistrat o crestere a volumului de lemn pentru foc vandut direct populatiei, ajungand in acest an, pana in prezent, la 1,56 milioane mc.
"Ca tendinta va putem spune ca in 2016 vindeam pe piata 840.000 metri cubi, in 2017 peste un milion de metri cubi si estimam 1,7 milioane anul acesta. Datorita modificarii codului silvic si pretul pe piata s-a temperat, s-a asezat in cu totul alta ecuatie. Iata cum, printr-un mecanism de piata, lucrurile se pot regla, cu o singura conditie, sa nu blochezi resursa prin mecanisme administrative inutile. In acest... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 12:58
Lemnul rezultat din lucrarile silvice desfasurate in zonele de conservare durabila nu provine din taieri ilegale, ci din lucrari silvice legale si autorizate, transmite marti seara Romsilva. Reagia reactioneaza, astfel, la raportul Agentiei americane pentru Investigatii de Mediu (EIA - Environmental Investigation Agency), care arata ca firma prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer continua sa se aprovizioneze cu material lemnos provenit din parcurile nationale ale Romaniei.
EIA spunea ca in ultimele 18 luni furnizorii de lemn au transportat peste 35.000 de metri cubi de lemn provenit din doua parcuri nationale.
"Lemnul rezultat din lucrari silvice din zonele de conservare durabila a parcurilor nationale sau naturale are o provenienta legala, lucrarile silvice fiind in concordanta cu legislatia privind ariile naturale protejate, planurile de management si amenajamentele silvice, toate elaborate de specialisti in arii protejate si silvicultura, aprobate de autoritati", spune Romsilva.
Regia atrage atentia ca solicitarea EIA de a fi oprite lucrarile silvice in zonele de conservare durabila a parcurilor nationale nu are nicio baza legala si nu se bazeaza pe niciun studiu. Romsilva sustine, astfel, ca toate parcurile nationale si naturale au zone de protectie stricta si integrala, unde interventia oamenilor este interzisa, si zone de conservare durabila "tampon", unde legislatia prevede foarte clar anumite lucrari silvice.
"Spre exemplu, Regia Nationala a... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 23:28
Un volum de doua milioane de metri cubi de lemn din padurile statului ar putea ramane ne-exploatat pana la finalul anului, in lipsa unor masuri legislative imediate, cu efecte negative inclusiv asupra asigurarii masei lemnoase necesare pentru incalzirea populatiei, atrage atentia Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, intr-un comunicat de presa.
"Regia Nationala a Padurilor - Romsilva apreciaza ca, in lipsa unor masuri legislative imediate, in padurile proprietate publica a statului ar putea ramane ne-exploatat, pana la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurarii masei lemnoase necesare pentru incalzirea populatiei si a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scaderea volumului de masa lemnoasa pus pe piata, pot interveni majorari de preturi, pe fondul cererii mari si al ofertei scazute", se mentioneaza in comunicatul transmis vineri AGERPRES.
Totodata, regia avertizeaza asupra unui posibil blocaj pe piata lemnului si asupra unor posibile riscuri in asigurarea lemnelor de foc pentru populatie, ca urmare a aplicarii articolului 59 din Codul Silvic, cu modificarile ulterioare. Romsilva noteaza ca, prin respectivele modificari, trebuie sa efectueze lucrari silvice de ingrijire a padurilor in regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestari servicii, la o cota majorata, din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din padurile... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 14:27
Pentru ca numarul ursilor din Romania a ajuns greu de gestionat, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, Ciprian Pahontu, sustine ca acestia ar trebui pur si simplu ucisi, deoarece relocarea nu functioneaza pe termen lung, iar europenii nu ii vor, desi i-am oferit.
"Gestionarea populatiei de ursi este una foarte serioasa si foarte controversata la ora actuala. Stiti ca acele cote de interventie s-au eliminat anul trecut. Nu stiu daca a fost o solutie buna sau care va fi solutia buna, dar, cu siguranta, populatia de urs din Romania este foarte mare, habitatul lor s-a restrans de-a lungul timpului si, cumva, numeric, aceasta populatie trebuie gestionata.
Ministerul Mediului este cel care coordoneaza partea de carnivore mari si animale ocrotite, iar partea de vanatoare este gestionata de Ministerul Apelor si Padurilor. In cazul ursilor, trebuie o analiza foarte serioasa a populatiei si o reglare numerica cred ca este absolut necesara, pentru ca habitatul nu cred ca mai suporta, ca si substanta, o populatie atat de mare de ursi", a declarat Ciprian Pahontu pentru Agerpres.
Acesta a explicat ca, atunci cand "densitatea e depasita", ursii vin si in zonele locuite. Iar oamenii gresesc, hranindu-i.
"Va dau exemplu: la Sinaia sunt cateva obiective, unde special le dau mancare, ca sa vina turistii. Cred ca un studiu bine fundamentat si o decizie la nivel guvernamental va trebui luata pe tema populatiei ursilor, pentru ca am vazut zilele acestea ca... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 15:47