Euro este prea puternic in raport cu alte monede, iar aceasta situatie afecteaza exportatorii din uniunea monetara europeana, a declarat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Van Rompuy, care reprezinta la Bruxelles guvernele Uniunii Europene, a adaugat ca efectele economice ale crizei din zona euro, precum cresterea redusa a PIB, persista, insa pericolele privind existenta monedei comune au fost depasite.
"Pericolul existential pentru euro a fost depasit. Am vazut pe pietele financiare. Exista o convergenta mai ridicata si in privinta randamentelor obligatiunilor guvernelor din zona euro", a spus Van Rompuy, prezent la un eveniment organizat de centrul de cercetare German Marshall Fund of the United States.
Imbunatatirea situatiei din zona euro se poate vedea si la nivelul cursului de schimb al monedei europene, a afirmat el.
"Euro este chiar prea puternic pentru exportatorii nostri. Moneda a devenit, in contextul crizei din unele tari emergente, un plasament sigur pentru investitori", a spus Van Rompuy.
Premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault, a declarat, de asemenea, saptamana trecuta, ca euro este "un pic supraevaluat", adaugand ca aceasta este si opinia Fondului Monetar International. mai mult
Duminica, 23 Martie 2014, ora 16:47
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, doreste intarirea uniunii economice si monetare din zona euro prin crearea unui buget central destinat celor 17 state.
Van Rompuy a anuntat ca, in cursul saptamanii viitoare, va lansa consultarile cu statele membre si cu Parlamentul European pentru intarirea Uniunii. Proiectul sau include si o componenta bugetara. Aici ar fi incluse "instrumente pentru gestionarea socurilor asimetrice si de prevenire a contagiunii, eventual prin intermediul unui buget central al zonei euro", noteaza AFP.
UNiunea Economica si Monetara ar putea "implica o emisiune limitata de datorie comuna", iar punerea in comun a riscurilor ar putea sa fie insotita de masuri "in directia unei guvernante comune asupra bugetelor".
Potrivit documentului, "o uniune bugetara ar putea, de asemenea, sa prevada o mai mare capacitate la nivel european (de exemplu, crearea unui oficiu al trezoreriei) si un buget central ale carui rol si functii ar avea nevoie sa fie definite".
La sfarsitul lunii iunie, Van Rompuy a primit mandat din partea statelor membre sa propuna, pana in octombrie, o "foaie de parcurs" cu obiectivul consolidarii zonei euro, in jurul a patru piloni: un cadru financiar, un cadru bugetar, un cadru de politica economica si o intarire a controlului democratic.
Sub aspect financiar, documentul mentioneaza numeroase puncte de clarificat, printre care conditiile in care fondul de salvare al zonei euro va putea recapitaliza direct... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 18:38
Dezamorsarea crizei datoriei le impune tarilor din Uniunea Europeana o mai mare solidaritate, dar renuntarea la suveranitate pe care ea o presupune nu poate fi discutata decat cu moderatie pentru a nu trezi suspiciuni antifederaliste.
"Trebuie sa mergem catre o mai mare integrare financiara, bugetara si economica. Vom avea o uniune economica pentru sfarsitul anului", a afirmat presedintele UE, Herman Van Rompuy, la summitul G-20 din Mexic.
Insarcinat cu pregatirea unui raport pentru summitul european din 28 - 29 iunie, Van Rompuy "este foarte ambitios, cu idei concrete", a marturisit pentru AFP un responsabil european.
"Aceasta integrare se bazeaza pe o uniune economica, o uniune bancara, o uniune bugetara si o uniune politica", a subliniat responsabilul european.
"Criza a aratat necesitatea de a accelera integrarea europeana", a afirmat vineri seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle. Este vorba de "a intari Europa pentru a o face mai eficienta si capabila sa actioneze", a pledat el.
Italia sustine demersul federalist
Seful guvernului italian, Mario Monti, cu sensibilitate federalista, sustine, de asemenea, acest demers. "Pentru a iesi in bune conditii din aceasta criza a zonei euro si a economiei europene, este necesara o mai mare integrare europeana", a declarat el intr-un articol publicat vineri de mai multe ziare, inclusiv Guardian.
"Cu o Europa federala, nu vom mai avea aceasta discontinuitate in procesele decizionale", sustine ministrul sau... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 15:29
Liderii europeni au incheiat cel de-al 18-lea summit informal de la Bruxelles cu o dorinta colectiva ca tara sa ramana in cadrul zonei euro, fara a ajunge insa la un consens in privinta solutiilor pentru cresterea economica si pentru crearea de noi locuri de munca.
Desi presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a oferit o adevarata demonstratie de sprijin pentru Grecia, membrii uniunii monetare au convenit sa pregateasca totusi planuri de urgenta in cazul in care Atena decide sa renunte la moneda unica, scrie Euronews.
"Zona euro si-a demonstrat solidaritatea, alaturi de FMI, platind suma 150 miliarde de euro pentru sustinerea Greciei, incepand cu 2010. Continuarea reformelor cruciale pentru a reveni la o datorie sustenabila, incurajarea investitiilor private si consolidarea institutiilor (Greciei) sunt cele mai bune garantii pentru un viitor mai bun in cadrul zonei euro" si "speram ca dupa alegeri, noul Guvern grec va face aceasta alegere", a declarat Van Rompuy.
"Toti sefii de stat sau de guvern si-au manifestat solidaritatea cu Grecia. Nimeni nu vrea Grecia in afara zonei euro sau in afara UE, nu numai din motive de riscuri, dar si din motive de solidaritate", a precizat si presedintele Traian Basescu.
Cu toate acestea, seful statului roman a subliniat faptul ca in cel mai pesimist scenariu, Romania este pregatita, inslusiv legislativ, sa limiteze daunele provocate de iesirea Greciei din uniunea monetara.
Hollande si Merkel nu mai fac echipa... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 12:15
Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, va prezenta in iunie un raport asupra principalelor etape pentru "aprofundarea Uniunii monetare", a anuntat acesta in noaptea de miercuri spre joi la finalul unui summit la Bruxelles.
Participantii la summit sunt de acord sa spuna ca "trebuie sa trecem la o noua etapa a Uniunii economice si monetare, sporind consensul pentru ca UE sa fie mai aliniata cu Uniunea monetara", a declarat Van Rompuy.
"Voi realiza un raport in iunie, in stransa cooperare cu presedintele Comisiei, cel al Eurogrup si cel al Bancii Centrale Europene privind principalele etape si metoda de lucru pentru a atinge acest obiectiv", a anuntat el.
Van Rompuy a subliniat ca mai multi dintre participantii la summit au exprimat "opinii diverse asupra unor subiecte ca euro-obligatiunile intr-o perspectiva pe termen lung, o supervizare mai integrata a bancilor si o schema comuna de garantare a depozitelor" bancare.
Dupa prezentarea acestui raport, adica dupa luna iunie "vom incepe munca" a mai explicat el. "Vom discuta despre ce se poate realiza sub tratatele actuale, insa putem considera si alte ipoteze".
"Ne vom pune de acord cu privire la principalele elemente ale aprofundarii Uniunii monetare si asupra instrumentelor prin care se poate realiza", a incheiat acesta. mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 09:35
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a pronuntat din nou impotriva crearii unor obligatiuni comune ale zonei euro, afirmand ca politicienii nu trebuie sa permita pietelor financiare sa dicteze si ca o astfel de masura ar submina stabilitatea economica, transmite BMediafax.Crearea obligatiunilor comune ale zonei euro ar necesita modificari ale Tratatului Uniunii Europene care ar avea nevoie de cativa ani pentru a fi implementate si ar putea incalca constitutia Germaniei, a afirmat Merkel intr-un interviu acordat televiziunii ZDF.
Cancelarul german a aratat ca o astfel de masura ar putea fi adoptata "in viitorul indepartat", insa introducerea unor obligatiuni ale zonei euro in aceasta perioada ar submina si mai mult stabilitatea economica, astfel ca "nu reprezinta un raspuns in prezent".
"In acest moment ne aflam intr-o criza dramatica, iar obligatiunile euro sunt exact raspunsul gresit. Ne-ar conduce catre o uniune a datoriilor, nu o uniune a stabilitatii. Fiecare tara trebuie sa ia propriile masuri pentru a-si reduce datoriile", a declarat Merkel.
Pietele financiare cer tot mai mult liderilor europeni sa creeze obligatiuni comune ale zonei euro, in timp ce temerile privind criza datoriilor de stat si incetinirea economiei globale trag in jos de la inceputul lunii august actiunile din Europa si din intreaga lume.
Merkel se opune vehement acestei propuneri, alaturi de Franta si, mai nou, de pretedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Pe de alta parte, Comisia... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 11:32