Rompetrol, a doua companie petroliera pe piata locala, si ENI Romania au pierdut irevocabil procesul cu Consiliul Concurentei, prin care atacasera amenda primita pentru o intelegere de tip cartel, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei le-a redus suma de plata la 2% din afacerile pe 2010.
Instanta confirma astfel ca societatile petroliere au incalcat legea concurentei, insa le reduce amenda de la 2,6% la 2% din cifra de afaceri realizata in anul 2010.
Potrivit deciziei instantei, Rompetrol Downstream SRL este obligata sa plateasca 122,73 milioane lei, iar amenda pentru ENI Romania SRL se ridica la 8,61 milioane lei.
Ambele decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt irevocabile.
De asemenea, instanta a confirmat irevocabil la inceputul lunii iulie incalcarea legii concurentei si de catre compania petroliera MOL Romania, prin participarea la o intelegere de tip cartel pe piata carburantilor. Instanta a redus insa amenda aplicata de autoritatea de... citeste mai departe despre "Cartelul benzinarilor: Rompetrol si ENI pierd definitiv procesul cu Consiliul Concurentei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 13:25
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, joi, ca o decizie finala a instantei in ceea ce priveste amenda aplicata de institutie, in 2011, companiilor petroliere va fi data la sfarsitul anului 2015 sau inceputul lui 2016.
Consiliul Concurentei a sanctionat in 2011 companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi care cumuleaza peste 200 milioane de euro, reprezentand aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010. Companiile au atacat amenzile in instanta.
Autoritatea de concurenta a castigat la Curtea de Apel procesele cu OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol, MOL si Lukoil, pierzand insa cu ENI.
"Trebuie sa vedem motivarile Curtii de Apel, iar de obicei dureaza cateva luni pana cand instanta isi motiveaza decizia. Din acel moment, cei care au pierdut pot sa faca recurs. Partea proasta este ca deja termenele pe care ni le da Inalta Curte sunt pentru 2015. Daca venim acum cu o cauza, nu primim termen 2014, ci 2015. Deci, aproape sigur in momentul in care vor veni deciziile de la Curtea de Apel Bucuresti recursurile vor fi programate de Inalta Curte pentru 2015. Asta inseamna ca nu vom avea un rezultat final inainte de sfarsitul anului 2015, inceputul lui 2016", a spus Chiritoiu la o conferinta pe tema concurentei.
Autoritatea de reglementare in domeniul concurentei a constatat ca exista dovezi ca respectivele companii s-au... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 14:21
Consiliul Concurentei a castigat, la Curtea de Apel Bucuresti, procesul cu Lukoil pentru amenda data companiei petroliere in ianuarie 2012, au declarat, pentru Agerpres, surse din domeniu.
Compania poate formula recurs in termen de 15 zile de la comunicarea deciziei, potrivit site-ului Curtii de Apel.
Curtea de Apel Bucuresti a respins pe 8 octombrie, ca fiind nefondata, cererea Lukoil de anulare a amenzii de 136 de milioane de lei primita de la Consiliul Concurentei in ianuarie 2012.
La acea data, cele sase mari companii petroliere de pe piata romaneasca (OMV Petrom, OMV Marketing, Rompetrol, Lukoil, MOL si Eni-Agip) au fost amendate pentru ca s-au inteles intre ele sa scoata de pe piata un sortiment de benzina, ceea ce contravine Legii Concurentei.
Pana acum, Consiliul Concurentei a mai castigat la Curtea de Apel procesele cu Rompetrol, MOL si OMV Marketing, l-a pierdut pe cel cu Eni si mai este in pronuntare cel cu OMV Petrom.
In ceea ce priveste procesul cu OMV Petrom, termenul este 9 octombrie. Pana la ora 15.15, nu existau informatii pe site-ul Curtii de Apel Bucuresti privind o eventuala decizie in acest caz.
La finele lunii septembrie, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declara, pentru Agerpres, ca, de regula, companiile care pierd fac recurs la Inalta Curte. "Si noi vom merge mai departe la Inalta Curte in cazul procesului cu Eni", a precizat el.
In total, petrolistii au fost amendati, in ianuarie 2012, cu 880 de... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 15:43
Consiliul Concurentei a castigat, la Curtea de Apel Bucuresti, procesul cu Rompetrol pentru amenda data companiei petroliere in 2010, au declarat, pentru Agerpres, surse din domeniu.
Rompetrol poate formula recurs in termen de 15 zile de la comunicarea deciziei, potrivit site-ului Curtii de Apel.
Curtea de Apel Bucuresti a respins pe data de 30 septembrie, ca fiind nefondata, cererea Rompetrol de anulare a amenzii in valoare de 159 de milioane de lei primita de la Consiliul Concurentei in ianuarie 2010. Cele sase mari companii petroliere de pe piata romaneasca au fost amendate, atunci, pentru ca s-au inteles intre ele sa scoata de pe piata un sortiment de benzina, ceea ce contravine Legii Concurentei.
Pana acum, Consiliul Concurentei a mai castigat la Curtea de Apel procesele cu MOL si OMV Marketing, l-a pierdut pe cel cu Eni si mai sunt in pronuntare cele cu OMV Petrom si cu Lukoil.
Potrivit Curtii de Apel, tot marti, 1 octombrie, a fost si urmatorul termen in procesul dintre Consiliul Concurentei si Lukoil. Deocamdata, pe site-ul Curtii de Apel nu s-a publicat nicio decizie in acest caz.
In ceea ce priveste procesul cu OMV Petrom, urmatorul termen este 2 octombrie.
In urma cu o saptamana, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declara, pentru AGERPRES, ca, de regula, companiile care pierd fac recurs la Inalta Curte.
"Si noi vom merge mai departe la Inalta Curte in cazul procesului cu Eni", a precizat el.
In total, petrolistii... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 17:08
Consiliul Concurentei a castigat, la Curtea de Apel, procesul cu Petrom pentru amenda data companiei petroliere in 2010, a anuntat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"Am castigat procesul cu Petrom la Curtea de Apel in urma cu doua saptamani. De regula, companiile care pierd merg mai departe, la Inalta Curte", a spus Chiritoiu pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, Consiliul a mai castigat pana acum la Curtea de Apel procesul cu MOL, l-a pierdut pe cel cu Eni si mai sunt in pronuntare cele cu OMV, Lukoil si Rompetrol.
"Si noi vom merge mai departe la Inalta Curte in cazul procesului cu Eni", a mai spus Chiritoiu.
Cele sase companii petroliere au fost amendate in ianuarie 2010 pentru ca s-au inteles intre ele sa scoata de pe piata un sortiment de benzina, ceea ce contravine Legii Concurentei.
In total, petrolistii au primit o amenda de 880 de milioane de lei, cea mai mare din istoria sanctiunilor aplicate de Consiliul Concurentei.
Petrom a primit cea mai mare amenda, respectiv 336 milioane de lei, pentru ca, potrivit autoritatii de concurenta, a fost initiatoarea cartelului.
OMV a primit o amenda de 137 milioane de lei, Rompetrol - 159 milioane de lei, Lukoil - 136 milioane de lei, MOL - 80 milioane de lei si Agip (Eni) - 12,9 milioane de lei. mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 08:29
Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, a deschis o actiune impotriva Guvernului la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris, solicitand rambursarea a 91,6 milioane lei.
Grupul solicita acest bani pentru lucrari de ecologizare efectuate in perioada 2009-2010 si pentru care nu a primit banii de la buget.
Statul s-a angajat, prin Legea 555/2004 privind privatizarea SNP Petrom, sa despagubeasca in perioada 2005-2019 compania Petrom pentru poluarea istorica inainte de privatizare.
La inceputul anului 2008, OMV Petrom a evaluat cheltuielile de mediu pe care ar urma sa le recupereze de la stat la 1,707 miliarde de lei (511 milioane euro), ceea ce reprezinta peste trei sferturi din pretul incasat de stat la privatizarea companiei.
Lucrarile pentru care OMV Petrom cere 91,6 milioane de lei de la statul roman la Curtea de Arbitraj au fost derulate in 2009-2010 si au vizat la decontaminarea unor terenuri de la combinatul chimic Doljchim si la rafinaria Petrobrazi, ambele unitati fiind detinute de OMV Petrom. Actiunea la Curtea de Arbitraj a fost deschisa in luna decembrie a anului trcut.
In nota de fundamentare a unui proiect de HG se arata ca Ministerul Mediului a respins, in luna noiembrie a anului trecut, pretentiile OMV Petrom, considerand ca "raspunderea statului roman nu poate fi angajata in ce priveste plata sumelor notificate, deoarece nu sunt indeplinite conditiile de acordare a despagubirilor pentru pierderile de mediu suferite de... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 19:58
Pretul benzinei din Romania s-a dublat in ultimii trei ani, pana la 1,2 euro pe litru. Scumpirile par a nu se opri aici, in ciuda recentelor amenzi usturatoare aplicate de Consiliul Concurentei benzinarilor.
In ianuarie 2009, benzina costa in Romania 0,66 euro pe litru, iar in 2012 a ajuns la 1,2 euro pe litru, potrivit datelor Comisiei Europene. Benzina s-a scumpit indiferent de contextul politico-economic, chiar daca la nivel international se ieftinea, benzina romaneasca a fost mereu mai scumpa.
In Statele Unite benzina costa aproximativ 3 lei pe litru, adica este de doua ori mai ieftina decat in Romania.
Consiliului Concurentei a decis sanctionarea companiilor petroliere OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL Romania si Eni Romania cu amenzi de 205 milioane de euro, pentru ca au influentat in mod deliberat pretul benzinei, incalcand regulile de baza ale concurentei.
Aceste companii petroliere au avut discutii in 2007-2008 pentru a retrage benzina Eco Premium fiindca era un produs care asigura 20% din vanzarile de benzina. Pentru a nu pierde niciuna cota de piata impotriva concurentului, acestea s-au pus de acord si au stabilit sa retraga cu totii sortimentul de benzina de pe piata.
Cine plateste, de fapt, amenzile?
Amenzile vor fi incluse in pretul benzinei, adica va fi suportat din buzunarul soferilor, este de parere Ion Lixandru, vicepresedintele Asociatiei Transportatorilor Rutieri din Romania.
Economistul Mircea Cosa spune ca amenzile date de... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 08:00
Plenul Consiliului Concurentei a decis sa sanctioneze companiile petroliere OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL Romania si Eni Romania cu amenzi de 880 milioane de lei (205 milioane de euro la cursul actual), aproximativ 3% din cifrele de afaceri pe 2010.
Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, amenda cea mai mare a fost primita de compania Petrom, fiindca a fost initiatorul deciziei de a retrage de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium in anii 2007-2008.
Amenda oferita companiilor petroliere este cea mai mare sanctiune data de Consiliul Concurentei din ultimii ani.
"Este cea mai mare amenda data si e greu sa-mi imaginez ca vom avea cazuri similare. De asemenea, este singura amenda bazata pe probe directe, care s-a dat companiilor petroliere in Europa. Am decis sa sanctionam companiile petroliere fiindca au incalcat legea Concurentei, care spune ca o companie nu trebuie sa stie ce face concurenta.
Aceste companii petroliere au avut discutii in 2007-2008 pentru a retrage benzina Eco Premium fiindca era un produs care asigura 20% din vanzarile de benzina. Pentru a nu pierde niciuna cota de piata impotriva concurentului, acestea s-au pus de acord si au stabilit sa retraga cu totii sortimentul de benzina de pe piata", a declarat presedintele Consiliului Concurentei.
Companiile petroliere au fost instiintate de decizie in cursul zilei de luni si vor avea 30 de zile la dispozitie sa se decida daca ataca in instanta sau nu.
"Companiile ar fi avut posibilitatea sa... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 17:28
Rompetrol a anuntat ca va contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei, pe care o considera nelegala si neintemeiata. Rompetrol, alaturi de alte sase companii petroliere, a fost sanctionata in urma unei investigatii desfasurate pe piata carburantilor.
"Rompetrol Downstream, membra a Grupului Rompetrol, a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurentei de sanctionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4. Consideram ca, in ceea ce priveste Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigatie au fost total nejustificate si nedovedite, iar decizia Consiliului Concurentei de sanctionare este, in egala masura, nelegala si neintemeiata", se arata intr-un comunicat transmis de grupul Rompetrol.
"Activitatile comerciale desfasurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate intotdeauna in stricta conformitate cu dispozitiile legale. Rompetrol nu a fost informata cu privire la existenta unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzina Premium E4 si nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun", spun cei de la Rompetrol.
Conform sursei citate, comportamentul pe piata al companiei a fost intotdeauna unul independent si a vizat exclusiv respectarea prevederilor legale care impuneau comercializarea sortimentului Premium E4 pana la 1 ianuarie 2009 si trecerea ulterioara la productia de carburanti care respecta normele Euro 5.
Rompetrol a decis sistarea productiei... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 14:40