"Organismele modificate genetic, dupa parerea mea, sunt singura alternativa. Ati vazut ca s-au bagat si aceste plante care merg la biocombustibili si iata ce s-a intamplat in 2010. De 40 de ani, nu a mai fost inregistrata o asemenea crestere de preturi la cereale cum a fost in 2010-2011. Sa ai cresterea pretului la grau de la 120 de euro/tona la 340 de euro/tona, un pret de 3 ori mai mare in nici sase luni de zile, este o diferenta fantastica", a declarat pentru Bloombiz.ro Aurel Popescu, presedintele Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN). De ce cultivarea produselor agricole modificate genetic este mai rentabila decat a celor nemodificate?
Din mai multe motive. In primul rand, rezistenta la boli. Apoi, urmeaza productia mai mare la hectar. Trei, curatirea terenului.
In plus, este nevoie de o tehnologie mai simpla decat la organismele nemodificate genetic.
Mai este vorba despre rezistenta la inghet si la seceta.
Sunt multiple cauze. Va dau si un exemplu. Soia nemodificata genetic nu se mai cultiva in Romania pentru ca tehnologia este greoaie iar rezistenta la inghet si la seceta este foarte slaba si atunci exista un risc foarte mare pentru agricultori.
Soia modificata genetic creeaza si o ingrasare a solului, prin faptul ca pe radacinile plantei se formeaza niste bobite de ingrasamant natural care ii fac foarte bine viitoarei culturi.
Ministrul Tabara a afirmat ca Romania pierde anual aproape un miliard de euro pentru ca nu cultiva soia... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 13:29