Romania are nevoie de resursele de gaze din Marea Neagra pentru a-si atinge tintele ambitioase de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pe care si le-a asumat prin Green Deal, a afirmat, luni, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-o conferinta de profil.
"Green Deal, Pactul Verde european, este subiectul fierbinte al acestui an. Prin Green Deal, Uniunea Europeana isi propune reducerea cu 55% a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2030, o ambitie foarte mare la care Romania a accesat si cred ca putem sa-i facem fata. Pentru 2050, UE are o ambitie si mai mare, sa atingem o neutralitate din punctul de vedere al emisiilor", a spus ministrul, in deschiderea forumului.
"Importanta geostrategica si economica a Marii Negre in actualul context european", organizata de publicatia Financial Intelligence.
Popescu a subliniat ca, pentru Romania, care isi asigura 25% din energie utilizand carbunele, atingerea acestor tinte inseamna foarte mult de lucru.
"Am lansat in dezbatere publica Planul National Integrat de Energie si Schimbari Climatice, unde Romania si-a asumat o tinta foarte ambitioasa de 30,7% pentru energia regenerabila in anul 2030. Sigur, poate ca se intreaba unii de ce este sub media europeana de 32% sau de ce am crescut de la 24% la doar 30%. Cred ca este o tinta foarte ambitioasa si realista, care poate fi atinsa. Romania trebuie sa-si asume tinte realiste pe care le poate duce la indeplinire. Daca ne gandim ca in... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 12:48
Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, vrea sa achizitioneze servicii jurdice pentru a negocia cumpararea unei cote de participare de la gigantul american ExxonMobil pe perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra.
Subiectul se afla pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) din 11 martie.
"Aprobarea achizitionarii de servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare externa a Romgaz pentru negocierea si dupa caz achizitia unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep", arata convocatorul transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Premierul Ludovic Orban a vorbit luna trecuta despre intentia Exxon Mobil de a vinde participatia de 50% pe care o are la proiectul din Marea Neagra si a precizat ca ar putea exista un consortiu format din Romgaz, OMV Petrom si o alta firma care sa faca o oferta.
La randul sau, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat ca o prioritate a mandatului sau este ca exploatarile din Marea Neagra sa se realizeze, in cel mai scurt timp, insa a transmis companiei Exxon ca, daca doreste sa plece, "sa respecte legislatia romaneasca pe care au folosit-o cand au intrat".
Americanii de la ExxonMobil se pregatesc sa renunte la exploatarea gazelor din Marea NeagraIohannis: Informatia privind vanzarea participatiei Exxon la Marea Neagra nu este reala
"Aceste exploatari reprezinta si o consolidare a securitatii nationale,... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 22:39
Romgaz analizeaza posibilitatea de a prelua o participatie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagra, a anuntat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz. Acesta spune ca pe 18 noiembrie, consultantul care se ocupa de exitul Exxon din Romania a contactat producatorul roman de gaze pentru inceperea negocierilor.
"Am fost contactati, ieri (luni - n.red.), printr-un e-mail, de catre consultantul care ii consiliaza pe cei de la Exxon in acest exit. Ne-au anuntat ca urmeaza un proces de exit si ca, daca suntem interesati, ne invita la masa discutiilor. Urmeaza sa purtam discutii in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii OMV", a spus Volintiru.
El a precizat ca nu stie cand va avea loc prima runda de discutii.
"Trebuie sa analizam primele documente. Ne-am gandit, din punctul nostru de vedere, ca ar fi bine sa preluam o participatie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanta aceasta preluare din surse proprii, din surse atrase si facand un mix din cele doua", a sustinut oficialul Romgaz.
Potrivit acestuia, producatorul roman de gaze era de mult timp interesat de aceasta tranzactie.
"Din punctul de vedere al Romgaz, este unul dintre pasii pe care ii facem pentru diversificarea activitatii si spre marirea portofoliului de business al companiei si, implicit, al tarii. Este un pas firesc, foarte normal. Noi eram cu ochii de mult pe aceasta oportunitate", a continuat el.
Totodata, Volintiru a subliniat ca acest lucru nu inseamna renuntarea la... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 17:40