Pretul energiei pe piata spot a atins un nivel record miercuri. Astfel, dupa ce s-a scumpit alarmant in ultimele zile, pretul unui MWh a ajuns la nu mai putin de 650 de lei.
De fapt, scumpirile pe piata spot au inceput in urma cu mai multe zile si au fost cauzate de faptul ca in regiune productia de energie este redusa, iar cererea e mare, din cauza frigului.
Cine nu si-a asigurat consumul incheind din timp contracte de livrare plateste acum sume uriase pentru energia cumparata de pe piata spot, unde pretul MWh a ajuns, pe 16 ianuarie, mai intai la 630 de lei si apoi la 650 de lei (pentru energie cumparata astazi si care se va livra maine, pe 17 ianuarie, intre orele 17:00 si 20:00).
In general, insa, furnizorii de energie nu se alimenteaza doar din piata spot, ci apeleaza si la alte modalitati de a se aproviziona.
Pentru Romania situatia este, insa, una delicata in conditiile in care - daca greva minerilor de la CE Oltenia nu inceteaza - ar putea fi nevoita sa cumpere energie din piata spot, afectata de aceste scumpiri majore.
Cu stocurile de carbune pe care le mai are, CE Oltenia mai poate livra energie doar pana la jumatatea saptamanii viitoare. Si chiar daca greva ar inceta mai devreme, oricum parte din stocurile de carbune ale CE Oltenia s-au consumat si cu greu ar mai putea fi refacute de durata iernii. Iar asta reprezinta o vulnerabilitate in plus pentru alimentarea Romaniei cu energiei electrica.
Motivul: situatii neprevazute - cum ar fi o... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 15:05
Daca greva minerilor de la CE Oltenia se prelungeste, Romania ar putea fi nevoita sa importe cantitati uriase de energie foarte scumpa, ceea ce mai devreme sau mai tarziu ne va arde pe toti la buzunare.
Protestul minerilor de la CE Oltenia a izbuncit vineri seara, la cariera Jilt Nord. Pana luni dimineata, actiunea s-a extins, iar mineritul s-a oprit in toate carierele complexului. De la acel moment, CE Oltenia - care produce circa 20% din energia Romaniei - functioneaza doar cu carbune dintr-o rezerva care se va epuiza in cel mult 10 zile.
Chiar daca stiu cat de important e sa alimenteze centralele cu carbune, muncitorii nu s-au lasat cu niciun chip induplecati sa coboare din nou in mina, in cursul zilei de luni.
Apasati de greutatea muncii in subteran, oamenii cer majorari salariale de 45%, vouchere de vacanta, dar si conditii mai bune de lucru. Asa cum Ziare.com v-a relatat deja, in urma negocierilor purtate luni cu administratia CE Oltenia, salariatii n-au obtinut decat voucherele de vacanta si promisiunea unor majorari salariale in cuantum de numai 12%. N-a fost nici pe departe suficient ca sa-i convinga pe oameni sa reia lucrul.
Ce se va intampla daca minerii nu ajung nici in zilele urmatoare la o intelegere cu administratia CE Oltenia si nu reincep productia de carbune? Ei bine, intr-o astfel de situatie, complexul risca sa isi opreasca activitatea din lipsa de materie prima, lasand Romania fara o cincime din energia de care are mare nevoie, in plina... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 10:13