Importanta investitiilor in educatie si schimbarile pe care le aduce tehnologia au fost principalele teme in jurul carora au gravitat dezbaterile din cea de-a doua zi a RBL Summit (editia a opta).
"Daca nu investim azi in educatie, vom investi maine in penitenciare", a avertizat Dragos Anastasiu, fondator Eurolines si membru RBL, in deschiderea evenimentului de astazi.
Ruxandra Mercea, director executiv Transylvania College, a moderat sesiunea "Educatia - cea mai sigura investitie in viitor" la care au participat Ligia Deca, consilier de stat in Administratia Prezidentiala; Dominica Petrovai, fondator Mind Education Health; Lucian Cosinschi, director regional pentru Europa al Minerva Schools; Doru Castaian, profesor Merito 2018 si Theodora Cleja, Alumni Transylvania College.
"Venim dintr-o cultura punitiva si ne-am obisnuit sa ne concentram pe ce este gresit, ceea ce este extrem de daunator mai ales pentru copiii de pana in 12 ani", a subliniat Dominica Petrovai. In aceeasi logica a venit si observatia Theodorei Cleja: "rolul educatiei este sa formeze caractere, nu sa produca academicieni".
Sesiunea "Tehnologii care schimba regulile jocului" a fost moderata de Bogdan Iordache, chairman How to Web. La dezbatere au participat Alexandru Gliga, CEO & cofondator Box2M; Xenia Muntean, CEO & cofondator Planable si Vladimir Oane, antreprenor si presedinte Innovation Labs.
Vladimir Oane a invitat companiile tehnologice sa aiba o gandire globala, pentru ca pentru un... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 16:01
Pilonul II de pensii se va distruge in cateva trimestre daca se va aplica ordonanta de urgenta pentru noile masuri fiscal-bugetare, iar in 2019 nu vom mai putea vorbi despre acesta, a sustinut, miercuri, Dragos Neacsu, reprezentant al Fundatiei Romanian Business Leaders, intr-o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"Pilonul II, practic, daca va fi formalizat acest proiect de ordonanta, se va distruge in cateva trimestre. In 2019 nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de romani in ultimii 11 ani. La momentul in care ne apropiem de preluarea mandatului pentru presedintia Consiliului Europei, renuntam la una dintre foarte putinele masuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei: faptul ca avem un sistem de pensii complementar, cu componenta publica, componenta obligatorie privata si componenta voluntara privata. Sa renuntam la aceste lucruri doar pentru a acoperi niste gauri de final de an este un pret mult prea mare si-l vom plati cu totii, si-l vom plati foarte multi ani de acum incolo. Stop Ordonanta de Urgenta a Guvernului!", a mentionat Neacsu.
Totodata, el a avertizat ca proiectul de OUG va afecta in primul rand companiile locale si antreprenorii romani.
"Noi vorbim astazi de un proiect de ordonanta care ar insemna o a doua revolutie fiscala a actualei guvernari. Daca este sa se intample, daca este ca in sedinta de guvern sa fie aprobata aceasta ordonanta -... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 10:37
Membri ai Romanian Business Leaders (RBL), cu afaceri cumulate de 3,5 miliarde de euro si peste 30.000 de angajati, vad cu optimism foarte rezervat urmatoarele 12 luni, potrivit rezultatelor Indexului de Incredere Macroeconomica, lansat de RBL in decembrie 2017.
Indexul de Incredere Macroeconomica inglobeaza perceptiile despre conditiile generale pentru afaceri, despre cum este sa fii angajat in Romania si despre cum vor evolua veniturile si averea personale, in urmatoarele 12 luni.
Increderea antreprenorilor si executivilor RBL, care au participat la sondaj, in conditiile macroeconomice din Romania se situeaza la nivelul de 52,3 puncte (unde 0 inseamna neincredere totala, 50 reprezinta neutralitate si 100 inseamna incredere totala).
Respondentii sunt usor mai increzatori in conditiile curente pentru afaceri (54,8 puncte) decat in cele privind conditiile din urmatoarele 12 luni (51,1 puncte).
"Increderea in conditiile macroeconomice este asemenea increderii intr-un grup de prieteni. Daca ai incredere in ei, atunci vei avea curajul sa ii imprumuti, sa investesti in nevoile si obiectivele comune, sa construiti impreuna pe termen lung. Si te poti baza pe aceasta relatie.
Increderea oamenilor de afaceri romani, in conditiile macroeconomice din tara, este sau nu este transferata mai departe in relatia cu statul, perceput ca influentator major al acestor conditii. In prezent, putem vorbi, mai degraba, despre lipsa increderii.", sustine Dragos Neacsu, CEO al Erste... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 17:02
Mediul de afaceri romanesc urmareste cu atentie derularea procesului legislativ de modificare a legilor justitiei si isi exprima dezacordul profund cu graba si modul in care legi organice, care stau la temelia bunei functionari a sistemului judiciar si a statului de drept, sunt votate in Parlamentul Romaniei.
Oamenii de afaceri subliniaza ca, astfel, sunt incalcate regulamente si proceduri parlamentare, fara dezbateri si ignorand total propunerile si avertismentele venite din partea institutiilor statului, a asociatiilor profesionale ale magistratilor, a societatii civile si a partenerilor externi ai Romaniei.
Potrivit organizatiei Romanian Business Leaders (RBL), legile Romaniei, nu numai cele ale justitiei, trebuie tratate de parlamentari cu atentie si responsabilitate - si aprobate numai dupa evaluarea impactului pe care schimbarile operate il va avea asupra bunei functionari a tarii.
"Ca fondatori si manageri de companii care contribuie la formarea PIB-ului Romaniei, sustinem principiul constitutional al separatiei si echilibrului puterilor in stat", se arata intr-un comunicati al Romanian Business Leaders (RBL), remis Business24.
"Credem ca independenta puterii judecatoresti e singura cale catre consolidarea unui ecosistem de afaceri corect, competitiv si eliberat de practici corupte", spun oamenii de afaceri.
Comunicatul subliniaza rezultatele unui studiu intocmit in 2016 pentru Parlamentul European, de catre RAND Europe, conform caruia coruptia ne... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 14:44
2Masurile anuntate de Guvern in ultimele luni, precum legea salarizarii, legea preventiei sau impozitul global pe gospodarii, nu par a se baza in niciun fel pe realitati economice, sustin oamenii de afaceri din cadrul organizatiei Romanian Business Leaders.
In cadrul unei intalniri cu jurnalistii, acestia au subliniat ca masurile economice nu au fost discutate cu antreprenorii.
"Au aparut discutii foarte serioase incepand cu legea salarizarii, continuand cu legea preventiei, care a devenit destul de greu de gestionat, si a urmat impozitul pe gospodarii", a afirmat presedintele Delta Asset Invest, Dragos Rosca.
Oamenii de afaceri din cadrul Romanian Business Leaders spun ca nu vor sustine proiectul de impozit pe venit al gospodariilor.
"Argumentul numarul unu este preocuparea pentru ca duce la un deficit bugetar nesustenabil. Din evaluarea Fondului Monetar Inernational, vorbim despre 12,2 miliarde de lei, adica 1,4% din PIB, strict ca efect al reducerii cotei de la 16% la 0% pentru cei care nu vor mai plati nimic sau 10% pentru cei cu venituri peste plafonul neimpozabil.
La care se adauga o alta suma de 3,48 miliarde de lei, zice FMI-ul, din reducerea TVA propusa pentru anul viitor, de la 19%, cat este acum, la 18%, si inca 8 miliarde de lei din reducerea contributiilor sociale care se vor, per total, a scadea la un total de 35%, adica in total 23 de miliarde de lei", a declarat Angela Rosca, partener Taxhouse.
Oamenii de afaceri se intreaba din ce se va... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 16:52
Romanian Business Leaders (RBL) propune Guvernului sa continue colaborarea institutionala pentru scopul fundamental de crestere a numarului de tineri educati si cu initiativa, intr-un mediu de business curatat de coruptie si birocratie.
Atitudinea antreprenoriala este cea mai buna cale de a accelera evolutia Romaniei, in contextul global de astazi.
De gandire antreprenoriala este nevoie in majoritatea planurilor de functionare ale societatii: economie, comunitate, educatie, politica, administratie. Pentru tineri, ocazia de a-si porni propriul business este o forma esentiala de libertate si poate fi motivul cel mai puternic de a ramane in tara.
Iata care sunt cerintele organizatiei, adunate intr-un comunicat de presa remis Business24:
Concret, pentru INCURAJAREA ANTREPRENORIATULUI, propunem crearea unui Program National pentru Antreprenoriat, construit pe urmatoarele directii:
(1) declararea unor domenii prioritare pentru finantarea initiativelor antreprenoriale: agricultura, industrii creative (printre care si IT&C), turism si cercetare-dezvoltare;
(2) infiintarea unui organism public-privat care sa grupeze toate programele de finantare ale statului pentru start-up-uri si intreprinderi mici si mijlocii (IMM) ;
(3) digitalizarea Romaniei pentru debirocratizare si reducerea coruptiei;
(4) simplificarea reglementarilor fiscale si de functionare a start-up-urilor si IMM-urilor.
Ca antreprenori si manageri, constatam ca majoritatea absolventilor sunt slab... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 15:14
Felix Patrascanu a pus bazele Fan Courier in '98, impreuna cu doi prieteni, iar la inceput afacerea sa nu s-a scaldat tocmai in cele mai line ape. Concurenta a incercat "sa-i puna bete-n roate", insa a invatat si s-a ambitionat. Acum este mentor si sprijina alti mici antreprenori sa treaca peste greutatile din primii ani.
"Daca ar fi sa asemanam acest proiect ("101 companii de la stres la succes" - Fundatia Romanian Business Leaders - n.red.) cu o reteta din cartea de bucate, as spune ca se iau 101 companii fezandate putin in piata romaneasca (nu este vorba de start-up-uri) care au o cifra de afaceri de peste 100.000 euro si cel putin 3 angajati", isi prezinta omul de afaceri din spatele Fan Courier "invataceii", cei pe care ii sustine.
Nu vrea sa-si puna amprenta asupra afacerii lor, ci doar sa-i ajute sa nu faca greseli pe care le-a facut si el, la inceput.
Timp liber ii ramane din ce in ce mai putin, insa gaseste mereu loc pentru putina adrenalina. "Iubesc cursele de off road, avand si o masina pregatita pentru astfel de provocari", spune Felix Patrascanu, care subliniaza, insa, ca este pasionat si de vinuri si coniac: "Sunt nascut in podgoria Panciu si e greu pentru oricine de acolo sa nu vada vinul si vita de vie ca pe o religie".
Apoi, in weekend-uri, isi gaseste izvorul de energie in cei doi copii ai sai, dar si citind carti de istorie politica.
In ceea ce priveste vacantele, cel mai bine se relaxeaza la Miami, impreuna cu prietenii sai, "la pescuit... mai mult
Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 00:00
1