Romania ar putea utiliza o parte importanta din gazele din Marea Neagra pentru a produce ingrasaminte chimice, iar companiile care extrag gazele si autoritatile ar trebui sa colaboreze pentru a atrage investitori in noi combinate, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, intr-o conferinta de specialitate.
"Mi-am propus sa abordez o tema foarte importanta: Ce facem cu gazele pe care le vom extrage din Marea Neagra? De multa vreme exista o serie de voci care spun ca nu vor ajunge in Romania gazele din Marea Neagra. Nu o sa comentez aceste informatii cel putin ciudate. Nu este Romania cea mai apropiata piata de sursa respectiva si nu e aici cel mai usor sa vinzi? Situatia pe piata din Romania nu e la fel cu cea din tarile din jur? Ba da. Oare avem nevoie de gazele din Marea Neagra? Azi consumam 11,5 - 12 miliarde de metri cubi si producem 10,5 miliarde, restul importam. Iata ca avem nevoie de mai multe gaze!", a spus ministrul.
El s-a referit apoi la consumul de gaze al populatiei, amintind ca doar 30% dintre consumatorii casnici din Romania sunt racordati la sistemul de gaze.
"Acest lucru a tinut de istorie, de politica de dezvoltare avuta inainte si dupa 1990. Insa, e pacat ca Romania, a doua tara producatoare de gaze, dupa iesirea Marii Britanii din comunitatea europeana, sa aiba doar 30% din populatie racordata. Ar trebui sa facem ceva", a adaugat Anton.
Potrivit acestuia, Ministerul Energiei va aproba in curand o metodologie in acest sens, astfel... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 11:35
PNL ii solicita liderului PSD Liviu Dragnea sa informeze cu privire la discutiile pe care le-a avut cu oficialii maghiari in legatura cu resursele energetice de la Marea Neagra si ce promisiuni le-a facut acestora astfel incat i-a determinat sa aiba declaratii jignitoare la adresa tarii noastre.
"Ii solicitam lui Liviu Dragnea sa informeze cetatenii romani despre discutiile pe care le-a avut cu oficialii maghiari si mai ales sa ne spuna ce le-a promis oficialilor maghiari, astfel incat ei sa-si permita declaratii de multe ori jignitoare la adresa Romaniei. Nu intelegem unele dintre declaratiile oficialilor maghiari cu privire la un fel de drept pe care l-ar avea Ungaria la resursele de gaz de la Marea Neagra, si mai ales declaratiile lor jignitoare.
Solicitam Guvernului sa prezinte o strategie privind valorificarea in interesul Romaniei a acestor zacaminte. Credem ca Romania, ca stat european, trebuie sa fie mai ferma in discutiile pe care le avem cu Ungaria si nicidecum permiterea unei atitudini cum ca Ungaria ar avea dreptul sa distribuie aceste resurse de gaz catre alte tari", a declarat luni liderul PNL Ludovic Orban, in Parlament.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis sambata ca a luat nota cu preocupare de declaratiile lansate recent in spatiul public, inclusiv de ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetica regionala si a cerut clarificari, prin Ambasada Ungariei la Bucuresti, privind motivatia acestor opinii.... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 19:54
Resursele de gaze descoperite in Marea Neagra de ExxonMobil si Lukoil se ridica la maximum 130 de miliarde de metri cubi si se vor epuiza in 20 de ani, a declarat Alexandru Patruti, expert in resurse geologice si consilier in cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
"Marea Neagra, cu certitudine, nu va fi o a doua Marea Nordului. Lucrarile de explorare au dat rezultate doar in Romania. In Turcia, care detine cea mai mare parte din Marea Neagra, explorarile nu au avut rezultate", a spus Patruti, miercuri, la Forumul Energetic Regional FOREN.
Potrivit acestuia, pana in prezent, cercetarile realizate de ExxonMobil-OMV Petrom si Lukoil au pus in evidenta zacaminte de 130 de miliarde de metri cubi la nivel de resurse geologice.
"Daca am putea exploata aceasta cantitate in totalitate, ceea ce este putin probabil, iar pentru a o exploata rentabil este nevoie de o productie de 6 miliarde de metri cubi pe an, am avea o ...citeste mai departe despre "Cand se vor epuiza gazele descoperite in Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 15:18
Scaderea pretului petrolului in ultimele luni a afectat companiile energetice, astfel ca unele proiecte importante din Romania ar putea fi amanate.
In mai putin de 12 luni, cotatia "aurului negru" pe burse s-a injumatatit, iar acest lucru a insemnat o lovitura pentru afacerile in domeniu.
Luni, pretul petrolului tranzactionat la New York a ajuns aproape de cel mai mic nivel din ultimii 6 ani, de 41,93 de dolari pe baril. De asemenea, petrolul Brent, tranzactionat la Londra si relevant pentru piata europeana, a inregistrat o scadere de 65 de centi, ajungand la 48,54 de dolari pe baril, potrivit Business Insider.
Comparativ, in urma cu un an, cotatia "aurului negru" depasea lejer 100 de dolari pe baril.
"Volatilitatea pretului petrolului reprezinta un cosmar pentru investitiile planuite de companiile energetice", se arata intr-o analiza realizata recent de firma de cercetare IHS Chemical.
Toate "astrele" s-au aliniat: De ce s-au prabusit aurul, petrolul, cuprul si ...citeste mai departe despre "Exploatarea resurselor de petrol si gaze din Marea Neagra, in pericol?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 06:50
Activitatea in Marea Neagra se va inteti in acest an, avand in vedere ca firmele din domeniul energetic vor incepe sa exploateze resursele de acolo, cum ar fi cele din perimetrul Domino, arata analistii companiei de cercetare Wood Mackenzie.
Cantitatea de gaze si petrol descoperita in zona va schimba cu totul dinamica in acest sector, dar si mediul de afaceri.
Romania scapa de "jugul" energetic al Rusiei? In acest an am putea sa nu importam deloc gaze
Volumul resurselor din Marea Neagra se afla cu mult peste cererea populatiei din Romania, asa ca tara noastra ar putea deveni exportator net de gaze naturale, pentru prima data, arata analiza Wood Mackenzie, citata de Offshore Engineer.
Expertii estimeaza rezervele la 17,8 milioane de metri cubi pe zi, in 2020.
Ei sustin ca rezervele din Marea Neagra sunt viabile chiar si in conditiile actuale, cand pretul este mult mai mic fata de anul trecut.
"Gazul din perimetrul Domino poate fi livrat cel mai devreme in 2020, la un... citeste mai departe despre "Toti ochii atintiti pe Marea Neagra: Romania ar putea salva regiunea de "jugul" energetic al Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 07:45
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Bucharest Forum 2013, ca exploatarea resurselor energetice din Marea Neagra constituie o alternativa la proiectul Nabucco, subliniind ca Romania trebuie sa inteleaga importanta bataliei pentru independenta energetica.
"Eu cred ca o natiune puternica - vreau sa cred ca Romania e o natiune puternica - in esecul unui proiect vede de fapt oportunitatea dezvoltarii altora. Resursele pe care Romania si celelalte tari le-au descoperit si incearca sa le exploateze in zona Marii Negre reprezinta o alternativa la un proiect in care multi ani am crezut", a declarat Ponta.
El a adaugat ca Romania este hotarata sa se afle printre primele tari care inteleg sa lupte pentru independnta energetica, tinand cont de revolutia energetica realizata de SUA prin descoperirea gazelor de sist si a petrolului de sist.
"Din momentul in care SUA au beneficiat practic de o revolutie energetica prin descoperirea gazelor de sist, a petrolului de sist, prin reducerea dependentei de importuri, Europa si regiunea Marii Negre trebuie sa se adapteze si sa se schimbe in acelasi timp, intelegand ca batalia pentru siguranta energetica, pentru o energie sustenabila, pentru energie la preturi competitive este intr-adevar o batalie esentiala, care tine insa cont in fiecare zi de noile evolutii pe piata mondiala.
Vreau sa afirm aici ca Romania este hotarata, Guvernul pe care il conduc, de a fi printre primele guverne, tari care intelge aceasta schimbare... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 15:05
Rezervele mari de gaze descoperite recent in Marea Neagra vor reduce dependenta energetica de Rusia in urmatorii ani, transmite corespondentul agentiei spaniole de presa EFE de la Bucuresti.
El semnaleaza ca acestea sunt planurile cu care lucreaza autoritatile romane, si acest lucru este prevazut de specialistii in energie din mediul public si privat deopotriva, dupa ce compania austriaca OMV a anuntat existenta de "rezerve enorme" in Marea Neagra.
OMV si compania americana Exxon sustin ca au gasit, numai in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania.
Si este doar o portiune din zona romaneasca, la care trebuie adaugate zacaminte de 100 de miliarde de metri cubi, despre care expertii sustin ca se pot extrage din apele teritoriale, si fara a mai pune la socoteala ce se poate gasi in zona corespunzatoare a Ucrainei.
In prezent, Romania importa din Rusia 20% din necesarul de gaze naturale, insa rezervele nationale cunoscute sunt pe cale de a se epuiza. De asemenea, si Bulgaria, si Ucraina depind tot de Rusia pentru a face fata consumului de gaze, astfel ca exploatarea rezervelor din Marea Neagra ar putea incepe pana la sfarsitul deceniului, semnaleaza EFE, si ar schimba brusc situatia Romaniei si a vecinilor ei.
EFE consemneaza ca directorul general al filialei romanesti a OMV Petrom, Mariana... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 16:18
Gazele descoperite de OMV Petrom si Exxon Mobil in Marea Neagra ar putea face ca Romania sa nu mai depinda de importurile de gaze, a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Aceasta descoperire este pentru Romania accesul la resurse noi de gaze. Putem deveni independenti din perspectiva gazelor. Vor fi investitii de miliarde de euro acolo. Este o veste buna pentru toata economia romaneasca. Inca nu stim cat se poate produce de acolo, vom afla in urmatorii ani", a afirmat Gheorghe la semimarul organizat de ZF.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat saptamana trecuta o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului trecut.
Directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, Ian Fisher, declara, in luna august a anului trecut, ca etapa de dezvoltare si productie a perimetrului din Marea Neagra ar putea presupune costuri intre 3 si 10 miliarde dolari, daca faza de explorare se va incheia cu succes. mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 15:59
Producatorul de titei si gaze OMV Petrom estimeaza pentru acest an cresterea productiei cu 300.000 bep in zacamintele Lebada Est si Lebada Vest, situate in blocul Histria din Marea Neagra, folosind o tehnologie noua la trei sonde, din care doua mai vechi si o sonda nou sapata, relateaza NewsIn."In urma acestei campanii offshore, se estimeaza o productie suplimentara in acest an de mai mult de 300.000 bep, care va proveni din doua sonde existente (LO2 si LO3) si o sonda nou sapata (LV05)", potrivit unui comunicat emis marti de OMV Petrom.
Sondele LO2 si LO4 au fost initial sapate in 1998 in zacamantul Lebada Est si produceau la rate scazute din cauza proprietatilor slabe de debit (ex.permeabilitate scazuta) ale rocii din zacamant.
"Am depus mari eforturi si am investit masiv in Romania pentru a asigura un nivel stabil al productiei, avand in vedere ca operam in mare parte zacaminte foarte mature.
Folosim noi tehnologii in cadrul tuturor activitatilor E&P.
In acest caz, folosirea unei tehnologii moderne, fracturarea hidraulica in mai multe etape, ne-a ajutat sa crestem productia a doua sonde vechi si sa punem in functiune cu succes o sonda noua", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Explorare si Productie Zacamintele Lebada Est si Lebada Vest sunt foarte asemanatoare din punct de vedere geologic.
Dupa ce compania a folosit fracturarea hidraulica in cateva sonde situate in Lebada Vest, aceeasi tehnologie a fost aplicata si... mai mult
Marti, 18 Mai 2010, ora 11:17