Romania a atras, miercuri, 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe prin lansarea unei emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, la o dobanda de 3,7 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinta al pietei, au declarat surse bancare.
Indicatorul midswap, care variaza pe tot parcursul zilei, se plaseaza la ora transmiterii stirii usor peste 1,34%, astfel ca dobanda la imprumut este putin peste 5% pe an.
Potrivit unor surse bancare, cererea totala pentru obligatiunile emise de Romania a fost de circa 4,5 miliarde euro.
Finantele vizau initial un pret de 3,75 puncte procentuale peste midswap. mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 17:47
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 599,8 milioane lei prin certificate cu scadenta la 12 luni, la un randament mediu de 6,07% pe an, sub cel acceptat la operatiunea de luni, pentru ceritifacte la opt luni.
Finantele vor sa vanda certificate de trezorerie de 600 milioane lei
Cererea totala a fost de 1,98 miliarde de lei, mult peste valoarea programata, de 600 milioane lei.
Finantele au mai vandut certificate la un an la inceputul lunii august, de 700 milioane lei, la un randament inferior, de 5,66%. In schimb, la inceputul saptamanii, Trezoreria a atras prin titluri la opt luni 931,1 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an.
Ulterior, administratorii datoriei publice au redeschis marti emisiunea de euroobligatiuni pe zece ani lansata in 2008, reusind sa atraga 750 milioane euro la un randament de 5,1%. Ofertele au totalizat 3,6 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mult decat valoarea atrasa,jumatate din eurobonduri fiind preluate de investitori din Marea Britanie, Austria si Germania.
Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 19:32
Romania vrea sa vanda eurobonduri pe pietele externe in urmatoarele doua luni pentru a-si finanta deficitul bugetar, dupa ce luna aceasta a esuat de trei ori in incercarea de a vinde obligatiuni pe piata interna, in conditiile in care disputele politice au crescut costurile de creditare.
Ministerul de Finante urmareste pietele in mod saptamanal pentru a vinde obligatiuni denominate in euro peste hotare, a declarat joi secretarul de stat al Ministerului Finantelor Publice, Enache Jiru.
MFP a respins joi toate ofertele pentru pentru o emisiune de obligatiuni, in valoare de peste 44 milioane de euro (200 de milioane de lei) cu scadenta in 2016, considerandu-le la un nivel neacceptabil al pretului ofertat, transmite Bloomberg.
"Cu o anumita marja de siguranta, pot sa va spun cu siguranta ca vom emite eurobonduri in urmatoarele doua luni. Monitorizam pietele si purtam constant discutii cu investitorii, al caror interes incepe sa creasca", a declarat Enache Jiru.
"Faptul ca am respins toate ofertele nu afecteaza finantarea deficitului bugetar sau a datoriei publice. Continuam sa avem o rezerva adecvata de finantare si suntem hotarati sa o pastram pe termen scurt", a mai spus secretarul de stat.
In ultimele doua luni, Romania a vandut mai putine obligatiuni decat si-a propus din cauza disputelor politice dintre premierul Victor Ponta si presedintele suspendat Traian Basescu. Aceste dispute au condus la cresterea randamentelor cerute de investitori si la... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 11:20
Romania a vandut o cantitate record de obligatiuni denominate in lei, la randamente mai mici, intr-o incercare de a-si proteja finantele de o posibila agravare a crizei datoriilor din zona euro.
Statul roman a vandut bonuri de trezorerie si obligatiuni in valoare de 3 miliarde de euro pe piata locala, mai mult decat suma anticipata, precizeaza Bloomberg, care mentioneaza ca suma este cea mai mare atrasa de Guvern, din luna aprilie 2005.
"Are sens ca Romania sa vanda anticipat obligatiuni, intr-o perioada in care apetitul pentru risc pare ca s-a stabilizat", apreciaza analistul Capital Economics, Neil Shearing.
In opinia sa, daca situatia se va schimba, statul roman ar putea fi foarte puternic afectat, tocmai din cauza dependentei mari de finantare straina.
Anul acesta, Romania este obligata sa refinanteze obligatiuni scadente in valoare de 52,4 miliarde de lei in 2012."Din cauza crizei, va fi greu pentru aceasta tara sa gaseasca bani ieftini.
In aceste conditii, reformele sunt extrem de importante", a precizat un Mark Mobius, directorul general al Fondului Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea. mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 16:33