Guvernul roman intentioneaza sa vanda eurobonduri in valoare de un miliard de euro inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, a declarat ministrul Bugetului, Darius Valcov, intr-un interviu citat de Bloomberg.
Anterior, Diana Popescu, director general al Trezoreriei statului, declara ca vanzarea era programata a avea loc la finele anului, potrivit Agerpres.
Potrivit analistilor, decizia autoritatilor de a urgenta planurile privind accesarea pietelor internationale a fost determinata de teama ca sentimentul investitorilor sa nu se deterioreze dupa alegerile prezidentiale de luna viitoare. 'Riscurile aparute de pe urma alegerilor i-au determinat sa ia in considerare accelerare procedurilor', a declarat Dumitru Dulgheru, analist la Erste.
In prezent, randamentul pentru eurobondurile romanesti cu maturitatea in luna aprilie 2024 se situeaza la 2,71%, in apropiere de minimul record de 2,66% inregistrat in urma cu sapte saptamani.
'Din punct de vedere al emitentului, acum este un moment foarte bun', a declarat Krzysztof Izdebski, manager la fondul mutual Union Investment TFI, cu active in valoare de 2,8 miliarde de dolari. 'Piata este in continuare intr-o dispozitie foarte optimista', a adaugat Izdebski.
Peste jumatate dintre economistii intervievati de Bloomberg au declarat ca se asteapta ca presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, sa anunte in curand un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale similar cu cel demarat de Rezerva... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 14:15
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 599,8 milioane lei prin certificate cu scadenta la 12 luni, la un randament mediu de 6,07% pe an, sub cel acceptat la operatiunea de luni, pentru ceritifacte la opt luni.
Finantele vor sa vanda certificate de trezorerie de 600 milioane lei
Cererea totala a fost de 1,98 miliarde de lei, mult peste valoarea programata, de 600 milioane lei.
Finantele au mai vandut certificate la un an la inceputul lunii august, de 700 milioane lei, la un randament inferior, de 5,66%. In schimb, la inceputul saptamanii, Trezoreria a atras prin titluri la opt luni 931,1 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an.
Ulterior, administratorii datoriei publice au redeschis marti emisiunea de euroobligatiuni pe zece ani lansata in 2008, reusind sa atraga 750 milioane euro la un randament de 5,1%. Ofertele au totalizat 3,6 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mult decat valoarea atrasa,jumatate din eurobonduri fiind preluate de investitori din Marea Britanie, Austria si Germania.
Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 19:32
Investitorii straini au subscris o suma de 3,6 miliarde de euro pentru emisiunea de obligatiuni prin care Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe piata externa, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata in anul 2008 (cu scadenta in anul 2018 si cupon de 6,50%) si a atras fonduri de 750 de milioane de euro, la un randament in scadere fata de emisiunea initiala de la 6,69% la 5,10%.
Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse fiind de 3,6 miliarde de euro, demonstrand interesul extrem de mare al investitorilor pentru Romania.
Tranzactia a fost inermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si Unicredit.
Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat marti ca a fost incheiata "cu succes" o emisiune de euro-obligatiuni care majoreaza rezerva valutara a tarii cu 750 milioane euro pe sase ani.
El a sustinut ca Romania este un stat cel putin la fel de credibil ca in urma cu un an, chiar daca s-a imprumutat.
Georgescu a aratat ca in Romania exista un mediu propice pentru atragerea investitiilor straine si ca Executivul a luat masuri pentru a incuraja mediul de afaceri.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a afirmat in urma cu doua saptamani ca institutia vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 16:52
Romania vrea sa vanda eurobonduri pe pietele externe in urmatoarele doua luni pentru a-si finanta deficitul bugetar, dupa ce luna aceasta a esuat de trei ori in incercarea de a vinde obligatiuni pe piata interna, in conditiile in care disputele politice au crescut costurile de creditare.
Ministerul de Finante urmareste pietele in mod saptamanal pentru a vinde obligatiuni denominate in euro peste hotare, a declarat joi secretarul de stat al Ministerului Finantelor Publice, Enache Jiru.
MFP a respins joi toate ofertele pentru pentru o emisiune de obligatiuni, in valoare de peste 44 milioane de euro (200 de milioane de lei) cu scadenta in 2016, considerandu-le la un nivel neacceptabil al pretului ofertat, transmite Bloomberg.
"Cu o anumita marja de siguranta, pot sa va spun cu siguranta ca vom emite eurobonduri in urmatoarele doua luni. Monitorizam pietele si purtam constant discutii cu investitorii, al caror interes incepe sa creasca", a declarat Enache Jiru.
"Faptul ca am respins toate ofertele nu afecteaza finantarea deficitului bugetar sau a datoriei publice. Continuam sa avem o rezerva adecvata de finantare si suntem hotarati sa o pastram pe termen scurt", a mai spus secretarul de stat.
In ultimele doua luni, Romania a vandut mai putine obligatiuni decat si-a propus din cauza disputelor politice dintre premierul Victor Ponta si presedintele suspendat Traian Basescu. Aceste dispute au condus la cresterea randamentelor cerute de investitori si la... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 11:20