Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca ii va preda lui Klaus Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile de convergenta, in vederea intrarii in zona euro, el apreciind ca vom deveni membri ai zonei euro mai devreme de 2019.
"Astazi, Romania indeplineste criteriile de convergenta de la Maastricht. Ii voi preda domnul Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile de convergenta, in vederea intrarii in zona euro", a spus presedintele Traian Basescu.
"Vom deveni membri ai eurozonei, cred eu, mai devreme de 2019", a adaugat Basescu, precizand ca Romania indeplineste in acest moment conditiile pentru aderarea la euro.
Referitor la Uniunea Europeana, presedintele a aratat ca a primit o Romanie care terminase negocierile de aderare si "avea o lunga lista de probleme care conditionau aderarea si care trebuiau rezolvate in intervalul 2004-2007, cand era programata aderarea".
Basescu, ultima conferinta de la Cotroceni LIVE TEXT
"A fost marele efort cu ...citeste mai departe despre "Basescu: Ii predau lui Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile pentru a intra in zona euro" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 19:46
Liderul Partidului Comunistilor din R. Moldova, Vladimir Voronin, s-a plans de declaratiile "unioniste" ale presedintelui roman, Traian Basescu, comisarului european pentru Extindere si Politica de vecinatate, Stefan Fule.
Voronin s-a intalnit cu Fule si in cursul discutiei s-a plans de Basescu, scrie Tribuna.
Liderul comunist a atras atentia asupra faptului ca Basescu ataca constant statalitatea si identitatea R. Moldova. "Noi cerem Bruxelles-ului deschis sa condamne afirmatiile presedintelui Romaniei. Moldova nu este al doilea stat romanesc, nu ...citeste mai departe despre "Voronin il paraste pe Basescu la Uniunea Europeana" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 16:59
Presedintele Traian Basescu a multumit Frantei si Germaniei pentru sprijinul acordat Romaniei in vederea obtinerii incheierii noului acord de asistenta financiara cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
"Tin sa incep prin a va multumi mult pentru sprijinul pe care Franta, alaturi de Germania, ni l-au dat zilele trecute la Bruxelles sa obtinem un nou acord de asistenta cu UE si Fondul (Fondul Monetar International - n.r.)", a afirmat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii de la Palatul Cotroceni cu premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault.
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit joi dupa-amiaza la Palatul Cotroceni pe premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault, la inceputul vizitei sale oficiale de doua zile in Romania.
Premierul Victor Ponta a declarat, vinerea trecuta, ca a avut o discutie cu presedintele Traian Basescu, joi seara, pe marginea scrisorii privind un nou acord cu FMI si Comisia.
El a afirmat ca decizia de a avea un nou acord cu CE si FMI este una asumata de Guvern, guvernatorul BNR si presedinte.
"Decizia de a avea un nou acord cu CE si FMI e o decizie pe care o asumam cu totii, si guvernatorul BNR si Guvernul si presedintele (...) Am si trimis scrisoarea, a fost aprobata de toata lumea, de guvernator, de Guvern si de presedinte si ministrul de Finante, domnul Chitoiu si cu guvernatorul au semnat deja scrisoarea catre Comisia Europeana si catre FMI", a sustinut Ponta.
Incep negocierile cu FMI pentru un nou acord... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 16:26
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca anticipeaza o revizuire a tratatelor UE, in urmatorii doi-trei ani, iar singura sansa a Romaniei este sa se integreze rapid in zona euro si Schengen, inainte de aceasta revizuire.
"Este esential ca Romania sa accelereze procesul de integrare in Uniunea Europeana. (...) Uniunea Europeana este framantata, decizii ca cea din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum cativa ani. (...) Ce s-a intamplat in Cipru ne arata ca, adesea, putem sa punem sub semnul intrebarii principii pe care le-am afirmat ani de zile.
Mai mult decat atat, ne arata ca structura Uniunii Europene este inca fragila si o Europa cu doua viteze este oricand posibila. De aceea sustin ca accelerarea procesului de integrare in Uniunea Europeana este unul fundamental pentru Romania", a afirmat presedintele Basescu, la Congresul avocatilor.
Seful statului a apreciat ca "o revizuire a tratatelor UE este iminenta".
"Am convingerea ca in urmatorii doi-trei ani, desi numai ce a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona, in urmatorii doi-trei ani tratatele UE se vor revizui din nou pentru adaptarea la realitati. Si vor fi doua realitati, realitatea statelor performante si realitatea statelor neperformante. De aceea, Romania trebuie sa isi fixeze prioritatile de integrare ca fiind cele mai mari prioritati ale ei", a mai spus Basescu.
Standardele cerute de MCV nu pot fi negociate
El a afirmat ca accederea in Schengen, in zona euro si consolidarea... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 12:54
Premierul Romaniei s-a declarat retinut in ceea ce priveste uniunea bancara, precizand ca nu a abordat subiectul cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in timpul discutiilor de la Bruxelles, purtate luni seara.
"Nu am discutat cu Barroso despre aceasta uniune bancara. Basescu si-a dat cu parerea. Guvernul, in consultare cu Parlamentul Romaniei si cu Banca Nationala, va avea o pozitie oficiala. Cum putem sa fim prezenti intr-o uniune bancara, in care nu avem dreptul sa ne spunem parerea? Este un gen de reprezentare a Romaniei care ne-a afectat in ultimii ani", a declarat Ponta.
Premierul a dat exemplul Poloniei, ai carei reprezentanti au precizat ca nu isi vor da cu parere despre o posibila uniune bancara atat timp cat tara lor nu se afla in zona euro.
"Noi nu avem o pondere prea mare a sectorului bancar romanesc si de aceea spun, ca nu poti sa te duci sa discuti o jumatate de ora si sa dai verdicte. Parerea Romaniei trebuie sa aiba un punct de vedere aplicat. Romania, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie prezenta la masa", a adaugat seful Guvernului.
Uniunea bancara este un proiect care presupune, in principal, supravegherea bancilor din zona euro de catre Banca Centrala Europeana. mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 13:20
Lupta politica de la Bucuresti a relansat dezbaterea despre extinderea Uniunii Europene si a relevat continuarea controlului detinut de fosta elita comunista, comenteaza publicatia Financial Times pe pagina sa de Internet, intr-o ampla analiza.
Aparuta dupa ce premierul Ungariei Viktor Orban a fortat crearea din 2010 a unei noi ordini constitutionale extrem de criticata, rabufnirea din Romana reflecta cum unele foste membre ale blocului estic inca se lupta cu demonii din era comunista. Aceasta arata ca adoptarea a mii de pagini de legislatie europeana nu poate transforma peste noapte cultura politica si ca progresele democratice obtinute cu greu pot regresa, scrie Financial Times.
Criza de la Bucuresti a relansat, de asemenea, dezbaterea asupra deciziei politizate de a accepta Romania si Bulgaria in UE in 2007, desi reformele erau in urma celor opt stat foste comuniste, care au aderat in 2004.
Totusi, faptul ca unele mecanisme mandatate de UE in Romania au inceput sa functioneze intr-un tarziu - in special in lupta impotriva coruptiei - ar putea, paradoxal, sa fi contribuit si la declansarea certurilor politice. Exista semne, spun unii analisti, ca lupta impotriva coruptiei loveste in legaturile dintre politica si bani, care au caracterizat perioada postcomunista, in special in Balcani.
"In ultimii 20 de ani, am avut o evolutie extrem de importanta: redescoperirea banilor", spune Dorel Sandor, analist politic. "Toate celelalte lucruri - libertate, competitie,... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 11:15
Revenirea in functia de presedinte al Romaniei "nu mai este o prioritate pentru mine", a spus Traian Basescu in cadrul unei conferinte de presa, referindu-se la contextul in care a fost organizat referendumul si la ultimele decizii ale Curtii Constitutionale.
"Pentru mine, revenirea la Palatul Cotroceni nu mai e principala miza. Cred ca, pentru sanatatea democratiei in Romania, e esential ca acest referendum sa fie analizat din toate punctele de vedere legale," a declarat Basescu, in fata sediului sau de campanie.
El a adus critici dure presedintelui interimar, Crin Antonescu, premierului Victor Ponta si ministrului Administratiei si Internelor, Ioan Rus.
"Nu ma intereseaza termenele Curtii Constitutionale. (...) Pentru mine miza cea mai mare, in momentul de fata, este demantelarea retelelor de fraudare a proceselor electorale si stabilirea responsabilitatilor pentru cei care dupa ce au organizat un referendum pe urma il neaga ei insisi", a spus Basescu.
Presedintele suspendat a fost intrebat daca ia in calcul demisia sa din functie, el raspunzand: "Din postura de suspendat, eu n-am cum demisiona".
Traian Basescu a declarat ca nu pot exista "ilegalitate mai mare si prostie mai mare" decat scoaterea din listele electorale a cetatenilor romani plecati in strainatate, el precizand ca detinatorii cetateniei romane au drepturi electorale oriunde s-ar afla.
Basescu a mai subliniat ca Romania nu va mai fi, in aceasta toamna, un partener credibil in cadrul... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 15:01
Romaniei i-a fost cerut sa semneze, recent, impreuna cu alte 24 de state UE un tratat care introduce un set de "reguli de aur" privind disciplina bugetara. Ramane sa luam decizia adoptarii sau respingerii acestui document, in decursul acestui an. Marea Britanie si Cehia au refuzat deja semnarea tratatului.
Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la inceputul lunii martie si se va aplica de indata ce 12 state l-au ratificat. Daca Romania va adopta tratatul in cursul acestui an, va urma introducerea prevederilor documentului in Constitutie.
In cadrul intrunirii recente a Consiliului European, la Bruxelles, pe langa finalizarea tratatului, a fost elaborata si o declaratie care vizeaza crearea de locuri de munca.
"Cele doua documente au o semnificatie impreuna. Tratatul ne impinge pe toti spre a ne corecta obiceiul de a cheltui mai mult decat producem, iar declaratia ne da solutia - crearea de locuri de munca", a spus presedintele Traian Basescu.
Iata care sunt cateva dintre prevederile "Tratatului privind stabilitatea, coodonarea si convergenta in Uniunea Europeana si Monetara":
- Stabilirea unui deficit structural maxim de minus 0,5% din PIB. Deficitul structural pe care si l-a propus Romania pentru anul acesta este de minus 0,7%.
- Statele non-euro participa la intrunirile Zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pentru piata unica, competitivitate sau modificarea strategiei Zonei euro.
- Alte aspecte importante: stimularea... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:00
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, dupa lucrarile informale ale Consiliului European, ca noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de Romania, prin Constitutie, pana la finalul anului 2013, in unele conditii acest lucru fiind necesar de facut chiar si mai repede.
Basescu a spus ca este un lucru "extrem de pozitiv" finalizarea, la Consiliu, a negocierilor legate de incheierea "Tratatului privind stabilitatea, coodonarea si convergenta in Uniunea Europeana si Monetara". "A fost succesul acestei reuniuni", a spus presedintele.
"A mai ramas de clarificat, la nivel national, modul de introducere in Constitutie a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim minus 0,5 % din PIB. Spre exemplu, formularea completa (...)As vrea sa o citesc, sa vedeti unde este interpretarea."
"Spre exemplu, formularea tradusa - inca nu avem varianta in limba romana, dar traducerea din engleza este urmatoarea: Regulile mentionate la paragraful 1, cele legate de deficitul excesiv, vor fi transpuse in legea nationala a partilor contractante cel mai tarziu la un an de la intrarea in vigoare a tratatului, prin prevederi cu forta juridica si caracter permanent, de preferinta constitutional, sau prevederi care prezinta in alt mod garantii ca vor fi respectate si asumate pe tot parcursul proceselor nationale bugetare".
"Au fost state care au si alt tip de legi, legi de tip constitutional si li s-a dat si aceasta posibilitate. Romania nu are astfel de legi. In afara de... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 07:50