Romania ar putea sa finalizeze toate pregatirile pentru a deveni anul viitor membru al Mecanismului Unic de Supraveghere, parte a Uniunii Bancare, care va incepe sa functioneze de la 4 noiembrie 2014, dupa ce va transforma legislatia bancara, a declarat marti viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
Banca Nationala este responsabila de procesul de aderare a Romaniei la Mecanismul Unic de Supraveghere.
"Pasii presupusi nu sunt simpli, pe de o parte evaluarea activelor bancilor, care este in curs de derulare, pe de alta parte o reforma institutionala legislativa extrem de complexa care presupune un transfer de suveranitate dinspre Romania inspre acea parte a Uniunii Eropene care decide sa fie parte a Uniunii Bancare, o noua zona euro plus, daca vreti. Foarte onorant pentru Romania este ca probabil, pentru inceput, zona euro plus va fi formata din zona euro si Romania. E posibil ca ulterior sa se alature si alte tari din afara zonei euro, decocamdata suntem primii si inca singurii care si-au manifestat aceasta intentie de a adera la Uniunea Bancara cat mai rapid", a afirmat Olteanu.
Olteanu sustine transformarea legislatiei la nivel national
El a aratat ca trebuie transformata toata legislatia la nivel national, respectiv legea bancara, cea a Fondului de Garantare, legislatia referitoare la masurile de interventie, de rezolutie, de stabilizare, astfel incat prerogativele respective sa poata reveni structurilor europene, in masura in care legislatia europeana o... mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 12:51
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca Romania trebuie sa intre in Uniunea Bancara cat mai curand dupa adoptarea monedei euro, precizand ca acest lucru va duce la intarirea stabilitatii financiare si la cresterea increderii in sistemul bancar national.
Mugur Isarescu a declarat, joi, la Constanta, ca exista un consens politic atat in privinta adoptarii monedei unice, cat si a aderarii Romaniei la Uniunea Bancara.
"De ce Romania chiar trebuie sa intre in Uniunea Bancara? Prima motivatie: 70 la suta din activele nete ale sistemului bancar din Romania sunt in mainile unor entitati bancare financiare din strainatate, majoritatea europene. Ca e bine, ca e rau, acuma este un fapt. Si atunci, in timp ce aceste entitati intra in Uniunea Bancara, ai doua posibilitati. Prima posibilitate este sa afli de la aceste entitati, deci de la BCR Viena, Austria, sa vina Andreas Treichl si sa spuna ce se discuta la Frankfurt si sa-mi spuna ce vrea el sa-mi spuna, imi spune varianta dansului si eu sa stau sa ascult. Sau a doua, sa am curajul sa spun: aceasta este realitatea din Romania mai devreme sau mai tarziu cand voi intra in zona euro trebuie sa intru in Uniunea Bancara si sa iau decizia de pe acuma. Ori la noi s-a ajuns la un consens politic si presedintele, si premierul vorbesc despre intrarea Romaniei in zona euro", a afirmat Mugur Isarescu.
Anul 2019, tinta pentru trecerea la moneda unica
El a spus ca a fost stabilit anul 2019 ca tinta pentru adoptarea monedei euro,... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 08:40
Uniunea Bancara este solutia magica pentru iesirea din criza si pentru ca Uniunea Europeana sa aiba un viitor prosper, a declarat, joi, reprezentantul Fondului Monetar International in Romania, Guillermo Tolosa, intr-o conferinta pe tema noilor reglementari din sectorul bancar.
"Uniunea Bancara este o solutie magica sa iesim odata din criza. Sigur, nu este singura solutie, dar cu certitudine trebuie sa faca parte din peisaj, astfel incat Uniunea Europeana sa aiba un viitor prosper", a spus Tolosa.
El a aratat ca existenta unui supervizor comun al bancilor are avantaje importante, precum faptul ca acest reglementator poate monitoriza daca reglementarile se respecta in intregul bloc comunitar.
Totodata, un astfel de organism este mai putin atras de interesele locale, a mai sustinut reprezentantul FMI.
"Romania a fost afectata de importul de instabilitate din restul Uniunii Europene, asa ca va beneficia si de avantajele unui singur supervizor al bancilor', a continuat Tolosa.
Potrivit acestuia, trebuie mai bine definite regulile pentru ajutoarele de urgenta.
"De exemplu, trebuie sa se stabileasca mai clar cine suporta pierderile in cazul caderii unei banci', a sustinut Tolosa. mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 14:15
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca in cadrul Consiliului European a afirmat intentia Romaniei de a participa la Uniunea Bancara, avand in vedere ca 75% din piata bancara a Romaniei este ocupata de banci din zona euro.
Presedintele a mai anuntat ca in cadrul Consiliului a constatat ca a fost adoptat regulamentul privind Mecanismul unic de Rezolutie bancara, ceea ce inseamna ca cei doi piloni au in acest moment, regulament.
"Primul era Regulamentul de Supraveghere bancara, iar cel de-al doilea regulament, care lipsea, era Regulamentul de rezolutie bancara. Speranta este ca va fi validat de Parlament, in asa fel incat, din 2015, Uniunea Bancara sa poata functiona", a spus seful statului.
Presdintele a mai aratat ca 2014 va fi un an in care vor fi evaluate bancile din zona euro in primul rand.
"Cu aceasta ocazie, am afirmat intentia Romaniei de a participa la Uniunea Bancara, avand in vedere ca pe piata bancara a Romaniei isi desfasoara activitatea cele mai multe banci din zona euro, 75% din piata fiind ocupata de banci din zona euro", a spus seful statului.
Traian Basescu a mai aratat ca, in privinta politicilor de ocupare, s-a pus accent pe principala piesa a acestor politici care reprezinta respectarea recomandarilor de tara, din cadrul semestrului european.
"S-a pus un accent deoasebil pe politica de ocupare a fortei de munca. Vreau sa va spun ca Guvernul Romaniei a transmis planul destinat ocuparii fortei de munca tinere, care este... mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 09:00
Tarile dependente de bancile europene si unde sistemul este inca vulnerabil ar trebui sa beneficieze de o perioada de tranzitie in cadrul Uniunii Bnacare, timp in care sa aplice reguli prudentiale nationale mai stricte decat cele de la nivel comunitar, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
Oficialul BNR a explicat ca este normal ca cerintele de prudentialitate sa fie usor mai stricte in unele state din regiune decat in restul Europei, riscul fiind perceput chiar de piata.
Olteanu a dat ca exemplu bancile germane, care atrag imprumuturi la cele mai mici costuri, in timp ce bancile din regiune, inclusiv Romania, platesc dobanzi mult mai inalte.
Viceguvernatorul BNR a aratat ca in aceste conditii este necesar un tratament prudential diferentiat, iar pe masura ce perceptia de risc se ingusteaza sa se limiteze si diferentele in criteriile de supreveghere. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 11:50
Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat, la finalul celei de-a doua zi a Summitului UE, ca Romania si-a atins obiectivul de a avea acces la uniunea bancara.
"As face o precizare de importanta majora pentru noi: ceea ce ne-am propus, sa avem acces la uniunea bancara, s-a intamplat, in concluziile de azi. Efortul nostru este bine reprezentat in concluziile congresului", a declarat Traian Basescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Seful statului a precizat ca supravegherea bancilor prin uniunea bancara vizeaza atat bancile din zona euro cat si cele care nu fac parte din zone euro, asa cum este Romania.
Basescu: Avem obligatia sa adoptam moneda euro
"In interiorul uniunii bancare, problema este legata de supravegherea tuturor bancilor din zona euro, dar si din zona non-euro, pentru statele care opteaza pentru a face parte din acest sistem, mai exact pentru a face parte din Mecanismul unic de supraveghere. Mecanismul iti creeaza si drepturi, si obligatii", a declarat presedintele Romaniei.
Presedintele Basescu a prezentat concluziile discutiilor purtate la Summitul UE care a inceput joi la Bruxelles. mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:23
Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca tarile din afara zonei euro care vor participa la uniunea bancara planificata de statele zonei euro sa aiba aceleasi drepturi cu acestea din urma, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de EUobserver.
"Consideram ca statele UE din afara zonei euro ar trebui sa aiba aceleasi drepturi (in viitoarea uniune bancara) precum tarile membre euro. Trebuie sa vedem cum putem realiza din punct de vedere legal acest lucru, dar in aceasta directie lucram", a declarat Draghi, la Comisia pentru economie si afaceri monetare a Parlamentului European (PE).
Autoritatea de supraveghere bancara va avea o perioada de un an in care activitatea sa fie reglata adecvat cu cea a BCE, a spus Draghi.
Seful BCE a subliniat ca este important sa fie convenit cadrul legal pana la 1 ianuarie 2013.
Mai multe state UE din afara zonei euro, intre care Polonia si Ungaria, au ridicat obiectii in privinta planului de supraveghere bancara, afirmand ca actualele propuneri presupun cedarea de atributii ale autoritatilor nationale fara a se obtine in schimb putere de decizie.
Polonia si Suedia nu vor uniune bancara. Se tem de concurenta incorecta
Conform propunerilor actuale, statele din afara zonei euro se pot alatura voluntar BCE, care ar urma sa fie responsabila de supravegherea bancara, se pot angaja sa respecte regulile bancii si sa faca schimb de date, fara a obtine in schimb drept de vot in comisiile de supraveghere.
Comisia Europeana a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 09:18
Romania ar putea avea de castigat de pe urma implicarii mai active a Bancii Centrale Europene si a planurilor pentru o uniune bancara, apreciaza specialistii X-Trade Brokers.
"Construirea increderii in sistemul financiar european printr-o uniune bancara va stimula cresterea economiei de care suntem puternic legati".
Cu toare acestea, brokerii de la X-Trade cred ca trebuie calificat modul in care vor fi tratate bancile din interiorul zonei euro si cele din afara blocului monetar.
"Un acord intre actorii implicati care sa impinga inainte proiectul european si sa respecte drepturile statelor mici din afara uniunii monetare, dar in interiorul UE, reprezinta solutia optima pentru Romania", subliniaza Claudiu Cazacu, analist-sef XTB.
Potrivit sursei citate, evenimentele recente din zona euro au sustinut increderea investitorilor in moneda unica.
"Pietele i-au dat dreptate lui Mario Draghi, care a promis ca va face 'orice este necesar' pentru a salva moneda unica. De la minimele din iulie pana pe 17 septembrie (la inchidere), euro a castigat 8,8 % in fata dolarului american.
Presedintele BCE a primit insa ajutor din SUA, prin politica 'neconventionala' a Federal Reserve de a tipari alte 40 de miliarde de dolari lunar cu scopul de inregistra o revenire a economiei, fapt care a condus deja la deprecieri ale dolarului american", explica analistul Claudiu Cazacu.
Rezultatele pe piete nu se lasa asteptate
Potrivit analistului, Spania reuseste sa se imprumute... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 09:10
Premierul Romaniei s-a declarat retinut in ceea ce priveste uniunea bancara, precizand ca nu a abordat subiectul cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in timpul discutiilor de la Bruxelles, purtate luni seara.
"Nu am discutat cu Barroso despre aceasta uniune bancara. Basescu si-a dat cu parerea. Guvernul, in consultare cu Parlamentul Romaniei si cu Banca Nationala, va avea o pozitie oficiala. Cum putem sa fim prezenti intr-o uniune bancara, in care nu avem dreptul sa ne spunem parerea? Este un gen de reprezentare a Romaniei care ne-a afectat in ultimii ani", a declarat Ponta.
Premierul a dat exemplul Poloniei, ai carei reprezentanti au precizat ca nu isi vor da cu parere despre o posibila uniune bancara atat timp cat tara lor nu se afla in zona euro.
"Noi nu avem o pondere prea mare a sectorului bancar romanesc si de aceea spun, ca nu poti sa te duci sa discuti o jumatate de ora si sa dai verdicte. Parerea Romaniei trebuie sa aiba un punct de vedere aplicat. Romania, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie prezenta la masa", a adaugat seful Guvernului.
Uniunea bancara este un proiect care presupune, in principal, supravegherea bancilor din zona euro de catre Banca Centrala Europeana. mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 13:20