Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni, ca de cand CE a publicat raportul MCV nu a vazut niciun progres, afirmand ca acesta va fi unul dintre subiectele pe care le va aborda la intalnirea cu premierul Viorica Dancila.
"Am spus clar ca vreau sa vorbesc cu reprezentantii Guvernului Romaniei despre recomandarile pe care Comisia le-a dat in raportul MCV. Vrem sa ne asiguram ca exista progrese in privinta Justitiei din Romania, vrem sa ne asiguram ca lupta impotriva coruptiei continua, pentru ca este foarte important pentru viitorul acestei tari. Problema mea este ca de cand am publicat raportul MCV nu am vazut niciun progres", a declarat prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, luni, la Bucuresti.
Intrebat despre activarea articolului 7 din Tratatul UE, cum s-a intamplat in cazul Ungariei si al Poloniei, oficialul european nu a dorit sa speculeze ce se va intampla, insa a zis ca Romania poate utiliza raportul MCV pentru a se pune in acord cu Comisia Europeana.
"Nu voi specula urmatorii pasi. Fiecare tara este diferita si avem o posibilitate unica cu Romania pentru ca poate utiliza raportul MCV pentru a rezolva chestiunile cu care nu suntem de acord astazi. Sa speram ca vom fi de acord maine. Trebuie sa ne asiguram ca facem pasi inainte. Ne-am oferit de multe ori ca atunci cand puneti la cale o legislatie noua sa veniti inainte sa ne sfatuim, asta e ce spun de fiecare data ca Romania sa nu mai faca pasi in directia gresita. Stiu... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 19:29
Prima luna a Presedintiei Romane a Uniunii Europene se apropie de final, iar presa din Belgia face un scurt bilant, insa nu al reusitelor, ci al paradoxurilor observate in acest mandat.
Publicatia belgiana Mondiaal Nieuws deschide editia online de luni cu un articol intitutlat "7 lucruri absurde despre Presedintia Romana a UE".
"Coeziunea, o valoare comuna europeana - acesta este motto-ul ales de Guvernul Romaniei pentru urmatoarele 6 luni. In acelasi timp, abia poate sa asigure coeziune in interiorul sau si incearca sa forteze o amnistie generala.
Guvernul Romaniei a ales coeziunea ca motto al presedintiei europene, dar face tot ce poate sa se asigure ca inclusiv frauda cu fondurile care ar trebui sa asigure aceasta coeziune ramane nepedepsita", isi incep belgienii articolul.
Ei prezinta pozitiile exprimate de liderii UE, amintind ca Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, s-a aratat circumspect in ce priveste capacitatea Guvernului Romaniei de a pune deoparte interesele personale pentru binele comun european.
E amintit si discursul tinut in limba romana de Donald Tusk, presedintele Consiliului European, jurnalistii sesizand ca acesta nici nu s-a mai adresat guvernantilor, ci direct cetatenilor si activistilor romani.
"Depinde doar de voi daca politica romaneasca va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever. Celor care isi imagineaza ca in Uniunea Europeana e un semn de putere sa actionezi in afara regulilor convenite si sa... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 16:25
Un editorial The New York Times prezinta Romania ca o tara care se afla in coliziune cu Uniunea Europeana chiar in momentul in care se pregateste sa preia presedintia Consiliului UE.
Autorul articolului, jurnalistul Kit Gillet, sustine ca guvernul de la Bucuresti merge mai departe cu schimbari aduse sistemului judiciar care au fost criticate aspru de Bruxelles si descrie limbajul oficialilor romani ca fiind "eurosceptic".
Chiar inainte sa preia presedintia Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019, guvernul roman ia in considerare acordarea amnistiei persoanelor condamnate pentru coruptie, se precizeaza in articol.
In editorialul NY Times este precizat ca Uniunea Europeana a criticat dur reformele Justitiei, iar drept raspuns Liviu Dragnea, liderul PSD, a afirmat ca "Romania nu va mai accepta sa fie tratata ca o tara din al doilea esalon", acuzand blocul european de discriminare.
Presedintia Romaniei vine intr-un moment crucial pentru viitorul UE, conform presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Printre problemele importante se numara iesirea Marii Britanii din blocul european pe 29 martie si gestionarea guvernelor autoritare.
In articol este precizat ca in ultimii doi ani, Romania a fost martora unui val de proteste, care au culminat in februarie 2017. Atunci, peste 500.000 de oameni au protestat fata de o Ordonanta de Urgenta care ar fi dezincriminat coruptia. In plus, protestele anti-guvernamentale din august, care au adunat in jur de 100.000 de... mai mult
Luni, 31 Decembrie 2018, ora 09:30
Seful grupului parlamentar al PPE din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, avertizeaza Ungaria ca respectarea drepturilor europene de baza este obligatorie. El critica dur si Guvernul de la Bucuresti.
In emisiunea Morgenmagazin de la postul public german ZDF, seful popularilor europeni in Parlamentul de la Strasbourg a atras atentia ca drepturile fundamentale prevazute in tratatele comunitare reprezinta "sufletul Europei" si ca respectarea lor este nenegociabila.
Politicianul crestin-social german (CSU) a evitat sa raspunda cu da sau nu la intrebarea daca grupul parlamentar al popularilor europeni va vota in favoarea demararii unei proceduri disciplinare impotriva Ungariei, din cauza nerespectarii acestor drepturi fundamentale.
Problema este dezbatuta marti la Strasbourg, cu participarea premierului ungar Viktor Orban, care va tine un discurs in plen.
Miercuri urmeaza sa se voteze pe aceasta tema, fiind necesara o majoritate de doua treimi pentru a initia procedura impotriva Ungariei.
Weber a aratat ca in grupul parlamentar al PPE au avut loc dezbateri foarte critice la adresa Budapestei si a declarat ca spera ca premierul Orban este dispus sa admita ingrijorarea institutiilor europene fata de situatia din Ungaria si sa ia masurile cuvenite.
Potrivit lui Weber, acuzat anterior ca ar fi fost prea ingaduitor cu seful Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban s-a aratat pana acum mai mereu deschis la dialog si dispus la compromis.
Weber a insistat... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2018, ora 16:14
Protestele antiguvernamentale din Romania s-au mai domolit, in ultimele zile, doar cateva sute de persoane fiind prezente miercuri seara, insa a fost tras un semnal de alarma pentru investitorii straini.
Forbes scrie, intr-un amplu articol, despre controversele legate de coruptie, care subliniaza riscurile tot mai mari pentru investitorii din afara tarii.
Incercarea deschisa a Guvernului de a reduce lupta anticoruptie si de a-si folosi puterea pentru a-si proteja membrii - desi nu surprinzatoare - trimite semnale negative partenerilor straini si investitorilor, scrie Stina Hartikainen, analist pe partea Romaniei al companiei Control Risks.
Autoarea subliniaza ca exista limite in ce priveste cat de mult va putea Guvernul sa reduca eforturile anticoruptie, insa trebuie retinut ca o campanie politica sustinuta in acest sens cel mai probabil va complica lupta anticoruptie, care a fost principalul motor al progresului rapid si constant al Romaniei pana acum.
De asemenea, Control Risks se asteapta sa se extinda gama de agende si interese ascunse, afectand atat mediul de afaceri, cat si politica.
Disponibilitatea de a evita procedurile normale politice si legislative, nesocotirea opiniilor celor din sistemul judiciar si ale altor autoritati experte si adoptarea de legi controversate in sesiuni nocturne fara consultare cu partile cheie reprezinta o alta ingrijorare pentru investitori.
Aceste practici sunt departe de a fi o noutate pentru acest guvern, insa... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 23:35
Michael Roth, ministrul de stat pentru Afaceri Europene in Ministerul german de Externe, a sustinut ca aderarea Romaniei la UE nu a fost o greseala si i-a laudat pe "protestatarii curajosi" din tara noastra, care lupta pentru valorile europene.
Intr-un interviu acordat publicatiei germane Welt, Michael Roth a vorbit despre situatia din tara noastra in contextul european.
Intrebat ce poate face UE in privinta unor tari precum Romania, Polonia si Ungaria, unde guvernele devin din ce in ce mai puternice, Roth a spus ca "in UE cooperam pe baza de incredere".
"Sa nu uitam ca Polonia, Ungaria si Romania inseamna mai mult decat guvernele lor, sunt natiuni vii care ies in strada pentru convingerile lor. Cetatenii implicati din aceste tari ma impresioneaza enorm, traiesc dupa valorile europene si au nevoie de solidaritate", a precizat ministrul german.
Jurnalistul de la Welt a adus in discutie faptul ca, in cei zece ani de la aderare, Romania a facut progrese in lupta impotriva coruptiei, insa tot nu indeplineste toate exigentele.
"Acum, guvernul chiar a incercat sa reduca pedeapsa pentru coruptie printr-o ordonanta. A fost aderarea tarii la UE prematura in 2007?", a intrebat jurnalistul german.
"Aderarea Romaniei nu a fost o greseala. Este imbucurator ca mult romani cer acum guvernului sa lupte cu hotarare impotriva coruptiei. Acesti protestatari curajosi apara valorile europene: democratia, statul de drept, independenta justitiei", a explicat Michael Roth.... mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 17:57
Dupa ce mai mult de jumatate de milion de oameni au protestat duminica seara pe strazile din Romania, presa externa trage un semnal de alarma in ce priveste o alta mare problema pentru tara noastra, in contextul acestei crize - cea a lipsei de incredere in randul investitorilor straini.
"O alta tara a devenit o bataie de cap pentru UE si pentru investitori", a titrat CNBC, in articolul sau, scris de Silvia Amaro.
Sursa citata aminteste ca, desi seful Guvernului care are doar o luna in functie a anuntat duminica abrogarea ordonantei de modificare a Codurilor Penale, protestatarii nu au plecat acasa, spunand ca si-au pierdut increderea in guvernanti.
Atat oficialii Uniunii Europene, cat si investitorii de pe continent si-au exprimat ingrijorarile din pricina situatiei din tara noastra si ordonantelor anuntate de Guvern, inclusiv cea a gratierii.
"Guvernul din Romania si-a schimbat planurile, insa evenimentele arata clar ca procesul reducerii coruptiei in Romania este inca departe de a se fi terminat", a spus Arko Sen, director la Bank of America Merrill Lynch.
Acesta crede ca evenimentele recente se adauga la "tendinta in general negativa in profilul de risc de credit in Romania din ultimii ani".
In ciuda pasului inapoi al Guvernului, unii analisti cred ca PSD va folosi majoritatea parlamentara pentru a diminua verificarile institutiilor anticoruptie.
"Determinarea guvernului condus de PSD de a merge inainte (...), fara sa-i pese de nemultumirea larg... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 20:48
Premierul Victor Ponta a trecut cu bine peste votul motiunii de cenzura impotriva guvernului sau, in contextul acuzatiilor de coruptie, care insa pun insa in discutie statutul Romaniei in Uniunea Europeana, sustine o agentie de presa rusa.
Prezenta unor asemenea acuzatii au adus in discutie aderarea Romaniei la UE, cu ingrijorari privind guvernarea tarii, relateaza Sputnik News.
Motiunea a picat, Guvernul ramane in functie - ce scrie presa externa: Ponta supravietuieste cu usurinta votului
Asa cum era de asteptat, premierul Ponta a supravietuit motiunii de cenzura depusa de grupurile de opozitie. De altfel, opozitia fata de conducerea lui Ponta a crescut in ultimele luni, premierul fiind urmarit penal pentru acuzatii de evaziune fiscala, spalare de bani si fals in inscrisuri. In ceea ce priveste conflictul de interese, infractiune pe care Ponta ar fi comis-o in calitate de premeir, colegii deputati ai prim-ministrului au respins cererea DNA de incuviintare a urmarii ...citeste mai departe despre "Presa rusa: Suspiciunile la adresa lui Ponta ridica semne de intrebare privind statutul Romaniei in UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 18:23
Romania ramane cea mai corupta tara din UE, desi printre efectele austeritatii se numara si reducerea disponibilitatii de a da bani in schimbul unor favoruri, constata un studiu realizat de universitatea privata "Hertie School of Governance" si publicat la Berlin.
Efectul este resimtit puternic mai ales in Europa de Sud. Din acest punct de vedere, afirma studiul, "austeritatea are un rol pozitiv", scrie La Repubblica.
In mediile establishment-ului german a reinceput sa creasca ingrijorarea cu privire la criza datoriilor suverane din zona euro. Franta pare acum, asa cum se vede de la Berlin, cazul potential mai periculos. Totodata, singurul motiv de usurare, cel putin potrivit amplelor reportaje pe tema crizei euro, publicate luni de "Die Welt", este constatarea ca actuala criza, masurile de austeritate si reducerea cheltuielilor au eliminat terenul fertil pentru coruptie, in special in Europa de Sud.
O observatie cinica, scrie La Repubblica, dar probabil adevarata: toti au mai putini bani, inclusiv pentru a plati in schimbul obtinerii unor favoruri. Prin urmare, fenomenul coruptiei se restrange.
Cealalta fata a monedei, noteaza un studiu publicat de "Hertie School of Governance" la Berlin, este ca lipsa tot mai mare de numerar a dus la secarea surselor de finantare - publice si private - a coruptiei. Toata lumea - cetateni, intreprinderi, autoritati - are mai putini bani si aceasta, conform raportului, reduce entitatea coruptiei mai ales in Europa de Sud,... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 10:59