Cea mai mare investitie pe care Moscova intentiona sa o faca pentru a-si pastra suprematia pe piata europeana a gazelor naturale intra intr-un con de umbra.
Gazoductul Turkish Stream, care urma sa lege Rusia de Turcia pana la granita cu UE, intampina noi obstacole in realizarea proiectului, arata cotidianul Hurriyet Daily News.
Blocaj politic
Intalnirea de pe 13 iunie, de la Baku, dintre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau turc, Recep Erdogan pare sa nu fi dat rezultatele asteptate.
De altfel, presa din Rusia a comentat anumite zvonuri care crediteaza ideea unor diferente politice ivite intre cei doi sefi de stat.
Putin a programat, la doar doua zile dupa intrevederea de la Baku, o discutie tete-a-tete cu seful Gazprom, Alexei Miller, temele abordate in conversatia purtata de cei doi fiind pastrate sub tacere.
"La intalnirea de la Kremlin s-a constatat ca sunt anumite incertitudini in ceea ce priveste proiectul Turkish Stream. Au fost sesizate in urma discutiilor cu partea turca", a comentat o sursa din interiorul Gazprom pentru ziarul rusesc Kommersant.
Turcii negociaza la sange
"Am convenit cu distribuitorul de gaze naturale din Turcia, Botas, asupra discounturilor pe care le vom acorda pentru implermentarea proiectului.
Acum, pierderea majoritatii parlamentare si incertitudinea care planeaza asupra componentei noului guvern au blocat din nou proiectul", se plang reprezentantii Gazprom.
In plus, rusii par sa fie la mana... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 13:25
Bratislava a propus Moscovei un proiect in legatura cu realizarea gazoductului Turkish Stream, care sa implice si Romania.
"Noi propunem Rusiei un proiect, care sa fie un proiect comun al Bulgariei, Romaniei, Ungariei si Slovaciei, cu participarea UE. Acesta este legat de gazoductul ruso-turc, proiect ce va fi realizat din 2016", a precizat premierul slovac, Robert Fico, dupa convorbirile avute cu omologul sau rus Dmitri Medvedev, dupa cum relateaza TASS si Interfax.
Rusia instaleaza primele conducte ale Turkish Stream
De amintit ca, la sfarsitul anului trecut, concernul rus Gazprom a anuntat ca a decis sa abandoneze proiectul gazoductului South Stream, ...citeste mai departe despre "Romania ar putea primi gaze de la Rusia printr-o noua ruta - Ne legam de Turkish Stream?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 20:57
O serie de discutii trilaterale intre oficialii din ministerele pentru Energie ale Bulgariei, Romaniei si Greciei se va desfasura in perioada imediat urmatoare la Sofia, pentru a stabili crearea unui coridor comun de transport al gazelor naturale.
Prima reuniune de acest fel este programata miercuri, 22 aprilie, la aceasta participand ministrul bulgar pentru Energie, Temenuzhka Petkova, omologul sau din Grecia, Panagiotis Lafazanis si secretarul de stat Mihai Albulescu, din partea romana, informeaza agentia de presa Novinite.
Proiect comun
Discutiile vizand crearea unui coridor de transport al gazelor intre cele trei tari vin ca urmare a necesitatii de intarire a securitatii energetice in zona si a diversificarii de alimentare cu gaze naturale in regiunea sud-estica a Uniunii Europene.
Oficialii si grupurile de experti din cele trei tari vor lucra sub directa coordonare a grupului de nivel inalt pentru Conectivitatea retelelor de gaz in Centrul si Sud-Estul Europei, (CESEC), organism european care, din februarie, are un birou permanent la Sofia.
Grecii, momiti de oferta Gazprom
In acelasi timp, guvernul elen este tentat sa dea un raspuns favorabil ofertei venite din partea Gazprom, de realizare a unei retele de distributie a gazelor naturale pe teritoriul Greciei, arata reporterii agentiei bulgare Novinite.
Marti, presedintele companiei ruse, Alexei Miller, s-a aflat la Atena pentru a discuta cu ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis, si premierul... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 11:18
Relatia Turciei cu Moscova se schimba vazand cu ochii. O criza economica interna, preturile scazute pe piata de energie si limitarea dependentei Europei de gazul rusesc au facut ca Rusia sa se clatine brusc pe picioare.
Nu in ultimul rand, conflictul din Ucraina, in care Rusia joaca un rol activ, ii face pe turci sa profite de aceasta situatie.
Pe fondul slabiciunilor economice ale Rusiei si al tensiunilor din Ucraina, liderii turci isi fac tot mai mult simtita prezenta in regiune, intr-un mod care schimba si relatiile de pana acum cu Moscova.
Aceasta situatie ar putea face ca Ankara sa aiba un punct de vedere hotarator in desfasurarea conflictelor din Caucaz si Ucraina.
Aceasta si pentru ca Turcia incepe sa se implice din ce in ce mai mult in noua alianta creionata de Washington in Europa Centrala si de Est, arata o recenta analiza Stratfor.
Conflicte istorice
De-a lungul secolelor, pozitiile ocupate pe maulul Marii Negre de catre cele doua state i-au transformat pe rusi si pe otomani in adversari istorici.
In ultimele patru secole, cele doua tari au purtat nu mai putin de 12 razboaie pentru obtinerea unei pozitii dominante din Caucaz pana in Crimeea.
De la mijlocul secolului trecut, intrarea Turciei in NATO a transformat tara intr-o piesa de rezistenta a vesticilor in timpul Razboiului Rece.
In ultimul deceniu insa, Turcia si-a gasit o strategie politico-economica proprie, separata de cea a Statelor Unite.
Acest lucru nu a eliminat insa si... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 10:56