Ofertele de iarna pentru Republica Moldova, care a fost inclusa in top 10 destinatii turistice de catre New York Times si Lonely Planet, se axeaza pe turismul rural, oenoturism si experiente culinare, fiind pe placul celor care prefera activitatile in aer liber, dar si al celor care cauta gastronomie autentica si vinuri de calitate.
Republica Moldova a fost vizitata in 2018 de 160.000 de turisti din Germania, Polonia, Italia, Marea Britanie, SUA si Romania. Peste 44.000 de turisti romani au trecut Prutul, anul trecut, pentru a descoperi farmecul Moldovei, iar in sezonul 2019-2020 reprezentantii Asociatiei Nationale de Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) se asteapta la o crestere cu 15% a numarului acestora.
"Oferta noastra pentru sarbatorile de iarna, dar si pentru sezonul rece, este vasta si il transpune pe vizitator intr-un spatiu unde traditiile sunt pastrate vii. Ne dorim sa le aratam oaspetilor nostri ce inseamna ospitalitatea si autenticitatea basarabeana, sa ii facem sa isi aduca aminte de sarbatorile de iarna petrecute la bunici, de mirosul de cozonac proaspat si prajituri.
Tocmai de aceea, la majoritatea pensiunilor se organizeaza cursuri de gatit sarmale, coltunasi, placinte si cornulete cu dulceata. La crame, pe langa vizitele standard si degustarile de vinuri, in perioada de iarna, turistii vor avea un program divers de evenimente muzicale, tururi cu bicicleta sau competitii sportive in galeriile subterane, unice in lume.
Moldova este o destinatie... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2019, ora 16:50
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a semnat impreuna cu ministrul Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova, Chiril Gaburici, Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea in domeniul turismului, informeaza, joi, Ministerul Turismului.
Dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, prin incurajarea colaborarii intre industriile de profil din cele doua state, este o prioritate a Ministerului Turismului. Astfel, noul Acord prevede intensificarea cooperarii in domenii cheie pentru dezvoltarea sustenabila a turismului in cele doua state.
"In acest moment, cooperarea intre cele doua guverne este mai intensa ca niciodata. Potentialul turistic al Moldovei si al Romaniei nu poate fi contestat de nimeni. Impartim aceeasi istorie si aceleasi valori. De aceea, acest acord de colaborare s-a nascut dintr-o credinta ca putem avea si un viitor comun. Romania este dispusa sa depuna toate eforturile pentru a sprijini Republica Moldova in a-si pastra traseul european, iar turismul este un domeniu care poate accelera parcurgerea acestui drum cu consecinte benefice si de o parte si de alta a Prutului", a spus Bogdan Trif.
Romania si Moldova s-au angajat sa incurajeze schimburile reciproce de date si informatii cu privire la legislatia si reglementarile din domeniul turismului, de date statistice, precum si schimbul de experienta in domeniul turistic, al organizarii si dezvoltarii activitatilor de turism.
Acordul prevede si... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 16:28
Ministrul delegat pentru IMM-uri si Turism, Florin Jianu, a declarat vineri la Suceava intr-o conferinta de presa ca Departamentul pentru IMM-uri si turism face o campanie pentru promovarea Romaniei ca o destinatie turistica sigura in contextul geopolitic actual.
Jianu a spus intr-o conferinta de presa ca Romania reprezinta o destinatie sigura.
El a precizat ca a fost in Republica Moldova la un eveniment de deschidere al Camerei de Comert Romania-Republica Moldova si a transmis ca Romania este un partener economic solid, dar si o destinatie turistica sigura.
Ministrul a aratat ca datele arata ca Romania se situeaza intre primele zece tari europene dupa cresterea a numarului de turisti, fiind pe locul patru cu crestere de turisti din China si pe primele zece locuri cu crestere pentru turisti din Statele Unite, Olanda, Marea Britanie, Franta sau Italia.
"Un numar insemnat de turisti provin din Republica Moldova", a spus Jianu.
El a subliniat ca Romania este o destinatie sigura si pentru ca doua organisme internationale, Comisia Europeana a Turismului si Organizatia Mondiala a Turismului, au ales ca in toamna sa organizeze doua evenimente in Romania, Adunarea Generala a Comisiei Europene de Turism si o actiune a secretarului general al OMT care va participa la un eveniment de promovare a clusterelor din turism.
"Pentru a aplica sintagma vom avea evenimente in Bucovina", a spus Jianu care a aratat ca, in colaborare cu CJ Suceava se vor organiza infotrip-uri... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 16:52
Romania poate inregistra, in urmatoarea perioada, o crestere a numarului de turisti din China si Republica Moldova, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Razvan Filipescu, la Romanian Travel Forum.
"Ne asteptam la cresteri de turisti din Republica Moldova si din China, care vor veni in Romania. Acordam o atentie deosebita turismului de incoming, pentru ca acesta poate fi inima economiei. Avem discutii cu operatorii din turism pe problemele care ii preocupa, intre care reducerea TVA la serviciile din turism, legea tichetelor de vacanta pentru cresterea turismului intern. Ne vom zbate ca toate fondurile pe care le avem sa le folosim coerent pentru promovarea turismului romanesc pe plan extern, inclusiv prin campanii TV, in colaborare cu televiziuni internationale. Vom sprijini participarea Romaniei la peste 40 de targuri de turism internationale", a spus presedintele ANT.
Potrivit lui Filipescu, statisticile actuale evidentiaza o evolutie pozitiva a industriei turismului.
"Cifrele arata un trend pozitiv al turismului, cu o crestere de 9,8%, in trimestrul I 2014, fata de trimestrul I 2013. S-a inregistrat o crestere a numarului de turisti din Israel, Polonia, Serbia, Statele Unite, Canada", a aratat Filipescu. mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 16:17
Operatorilor din industria de turism pare a le aduce noroc cifra 13, data la care Targul de Turism al Romaniei si-a deschis portile.
Dupa cateva saptamani mohorate, zilele insorite care incheie aceasta saptamana au incurajat dorinta de calatorii a romanilor, veniti in numar ,,impresionant' la TTR, cu trolere, mai mici sau mai mari, cu rucsacuri sau cu pungi de supermarket.
Au participa 280 d companii>/b>
Cifrele de start suna bine: la targ au anuntat participarea 280 de companii din 24 de tari care expun pe 16.000 de metri patrati.
,,Editia din acest an a Targului de Turism al Romaniei-TTR este foarte animata: am vazut aici foarte multe companii de turism, hoteluri, asociatii de promovare turistica ambasade, tot felul de entitati din industria turismului, jucatori din industria turismului, cu oferte care mai de care mai imbietoare. Am vazut reduceri de 50%, am vazut vacante gratuite oferite la tombola, am vazut reduceri de pana la 70% pentru primii cumparatori de pachete turistice', arata Adrian Voican, director general Bibi Touring Touroperator.
La momentul la care Garda Cetatii Alba Carolina dadea onorul oficialilor prezenti, in multe standuri primele mii de euro din vanzari fusesera deja incasate.
'Fac apel catre natiunea romana: Tara, Tara vrem turisti! Vom astepta turistii cu faleza refacuta, cu plaje luminate ca la Rio, cu spectacole ce n-a vazut Parisul.....veniti la vara la Mamaia pentru un strop de fericire de care avem nevoie cu totii', afirma... mai mult
Duminica, 16 Martie 2014, ora 15:00
Alaturi de manastirile din Moldova, Delta Dunarii si litoral, turismul gastronomic ar putea constitui pentru Romania un brand, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Razvan Filipescu, la deschiderea primul Congres International al Traditiilor Culinare.
"Gastronomia este parte importanta a turismului rural, iar turismul gastronomic este intens promovat la targurile si festivalurile cu acest specific din Europa. Turismul rural s-a dezvoltat in ultimii ani atat pe plan international, cat si in Romania, datorita valentelor sale speciale, printre care conservarea mediului inconjurator, pastrarea traditiilor locale, a valorilor culturale, prin participarea la indeletnicirile gastronomice ale localnicilor", a precizat Razvan Filipescu.
Romania organizeaza, in perioada 13 - 16 martie, primul Congres International al Traditiilor Culinare, la care participa 36 de tari din Europa, America de Nord, America Latina, Asia si Africa.
Pe parcursul celor patru zile, bucatari din tari precum Franta, Israel, Canada, SUA, Mexic, China, Macedonia, Grecia, Azerbaidjan vor trebui sa pregateasca, pe langa meniurile traditionale tarilor pe care le reprezinta, si un meniu specific romanesc. Romania este singura tara care aduce o echipa de bucatari militari, care vor lua parte la concursurile desfasurate cu acest prilej.
"Rutele gastronomice devin produse turistice foarte cautate. Acestea constituie un adevarat sistem, o oferta turistica tematica si complexa.... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 13:25
Majoritatea strainilor care vin in Romania nu sunt interesati de turism si se cazeaza in Bucuresti sau orasele resedinta de judet, si doar un sfert dintre ei prefera marea, muntele, Delta, statiunile balneare si circuitele, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Majoritatea strainilor care vin in Romania nu cauta nici muntele, nici marea si cu atat mai putin Delta Dunarii. Mai mult de trei sferturi dintre straini (1,23 milioane in primele 11 luni din 2013 - n.r.) se cazeaza in Bucuresti si orasele resedinta de judet, unde cei mai multi nu vin pentru turism, ci pentru afaceri sau vizite la rude sau prieteni.
"Cei mai multi straini care vin in orasele mari sunt oameni de afaceri, nu turisti. Aceasta este consecinta faptului ca autoritatile nu se lupta sa incurajeze incomingul. Trebuie mai intai sa dai, sa creezi conditiile, si apoi sa astepti efectele", a declarat agentiei MEDIAFAX Radu Enache, presedintele Federatiei Hotelierilor din Romania (FIHR).
Pentru circuite culturale, sejururi la mare si la munte, excursii in Delta si tratament in centrele balneare, in primele11 luni ale anului trecut au ajuns in Romania aproximativ 390.000 de turisti straini, adica atat cat ar incapea pe 7-8 stadioane de fotbal mai mari.
Potrivit ultimelor date disponibile, in ianuarie-noiembrie 2013 au innoptat in unitatile de cazare din Romania aproximativ 7,4 milioane de persoane, dintre care aproape 5,8 milioane de romani si 1,62 milioane de romani.
In... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 08:41
Romania se afla pe locul al 68-lea intr-un clasament privind competitivitatea turismului in 140 de tari publicat in raportul pe 2013 al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum,WEF.
In raportul anterior, din 2011, Romania se afla pe pozitia 63, informeaza vineri site-ul www.weforum.org.
Potrivit Forumului Economic Mondial, al carui sediu este la Geneva, pe primele 10 locuri in clasament se afla Elvetia, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franta, Canada, Suedia si Singapore. Ultima tara din clasament este Haiti.
La nivel european, Romania ocupa locul al 35-lea, din cele 42 de state evaluate, lista fiind incheiata de Republica Moldova.
Top 10 din Europa cuprinde: Elvetia, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Franta, Suedia, Olanda, Islanda si Finlanda.
Bulgaria se claseaza pe locul 50 la nivel mondial si pe pozitia 31 in Europa.
Cele 140 de state incluse in raport sunt clasate in functie de paisprezece indicatori privind competitivitatea in domeniul turismului, precum legislatia, sustenabilitatea in politicile de mediu, nivelul de sanatate si igiena, infrastructura pentru transporturi, resursele umane, naturale si culturale. mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 09:38
Romania a coborat in perioada 2011-2013 intr-un top al competitivitatii in turism, din cauza unor factori precum atitudinea romanilor fata de turisti, calitatea mediului natural, marketingul ineficient si calitatea deficitara a transporturilor si serviciilor de politie.
Inaintea Romaniei se situeaza tari precum Georgia (locul 66), Bulgaria (50) si Ungaria (39). Elvetia are cel mai competitiv sector turistic din lume, fiind urmata imediat de Germania, Austria, Spania si Marea Britanie. Locurile urmatoare sunt ocupate de SUA, Franta, Canada, Suedia si Singapore, scrie Agerpres.
In conditiile in care turismul este responsabil pentru unul din 11 locuri de munca al nivel global, WEF subliniaza ca sectorul turismului a reusit sa reziste relativ bine la criza economica negativa si poate fi un factor pentru diversificarea activitatilor economice ale tarile emergente.
"Rezistenta industriei turismului a fost sustinuta de cresterea prezentei clasei mijlocii pe pietele emergente", a declarat economistul-sef al WEF, Jennifer Blanke.
Romania inregistreaza cea mai slaba clasare in privinta calitatii drumurilor, pe 138 din 140 de tari, depasind doar Haiti si Republica Moldova. Chiar inaintea Romaniei se situeaza Rusia (134), Ucraina (135), Guinea (136) si Mongolia (137).
Romania este precedata in clasamentul Forumului Economic Mondial de India (65), Georgia (66) si Jamaica(67), in timp ce pe pozitiile imediat urmatoare se afla Liban (69) si Indonezia (70) si Maroc (71).... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 18:08