Franta nu vrea sa ratifice Tratatul fiscal in actuala forma si doreste o renegociere a acestuia. Economistii contactati de Business24 sustin ca o eventuala renegociere ar fi benefica si pentru Romania.
Economistul Mircea Cosea sustine ca, o lipsa de intelegere in Germania si Franta pe tema Tratatului fiscal, in momentul de fata, va ingrijora pietele financiare si ar ingreuna si mai mult situatia economica precara in care se afla acum Europa, mai ales pe fondul problemelor din Grecia.
Totusi, specialistul sustine ca renegocierea tratatului este un lucru bun si ca Romania a facut o greseala ca l-a semnat in forma actuala, fiind un studiu de caz, dar fara o apreciere corecta a situatiei. "Presedintele Basescu a semnat precum "primarul", intr-un consens de imagine cu statele puternice ale Uniunii, insa pentru Romania acest tratat nu este bine-venit", a declarat Cosea.
Romania poate negocia noi facilitati
Analistul economic sustine ca, pentru tari ca Romania este important sa se creeze anumite facilitati sau amanari de la aplicarea unor directive, pentru ca, in opinia lui Cosea, tara noastra nu se poate compara cu Germania, fiindca, la un deficit asa de mic, inseama ca nu vom putea sa platim decat serviciul datoriei externe.
Mircea Cosea asteapta o schimbare a viziuni asupra tratatului, odata cu refuzul Frantei, deoarece, in acceptiunea specialistului, tratatul este in intregime de sorginte germana. El sustine ca Germania este singura tara din UE care a... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 18:01
Senatorul PC Dan Voiculescu crede ca Romania ar trebui sa-si acorde un termen de minim 10-12 ani pana la asumarea deficitului structural de 0.5%, deoarece un asemenea deficit ar bloca orice sansa de recuperare a decalajelor fata de statele dezvoltate din UE.
Liderul PC crede ca masurile de ajustare fiscala sunt potrivite tarilor bogate din UE, nu si celor in curs de dezvoltare, precum Romania. "Timp de 50 de ani, toate statele din Europa Occidentala s-au dezvoltat sustinut asumand cote generoase de deficit bugetar. In limite rezonabile, deficitul este o forma benefica de autofinantare a investitiilor in economie.
Dupa 50 de ani de dezvoltare neintrerupta, finantata, in principal, prin deficite bugetare generoase, garantate de productivitatea muncii si un management macroeconomic eficient, cele mai puternice state europene opteaza astazi, in mod natural, pentru stabilitate. Este o strategie defensiva, prin care isi protejeaza standardul actual de viata, ajuns la un nivel foarte ridicat", spune Voiculescu.
El argumenteaza ca, de exemplu, Germania are de 40 de ori mai multi kilometri de autostrada decat Romania (12813 km fata de 321 in Romania), un copil din Germania primeste o alocatie lunara de peste 16 ori mai mare decat un copil roman (165 euro fata de 16 euro), iar pensia medie din Germania este de 5 ori mai mare decat cea din Romania (800 euro fata de 170 euro).
"Din nefericire, Romania este pe primul loc in topurile subdezvoltarii la nivel European: peste... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 11:02
Autoritatile din Romania ar trebui sa faca eforturi mult mai sustinute, dupa semnarea Tratatului fiscal, pentru a atrage investitorii straini, care sa aduca si bani la buget, dar si sa creeze locuri de munca, considera consultantul financiar Bogdan Baltazar.
"Pentru Uniunea Europeana, vremea relaxarii fiscale s-a incheiat. Dupa trei ani grei de criza, din pacate trebuie sa stranga si mai tare cureaua si sa cheltuie banul public cu atentie maxima. Romania nu face exceptie, iar ca stat semnatar va avea o autonomie redusa in deciziile privind cheltuielile bugetare.
In conditiile in care investitiile nu mai sunt prioritatea statului roman, este cu atat mai important ca autoritatile sa faca eforturi mult mai sustinute pentru a atrage investitori privati, in special investitii straine care sa aduca si bani la buget si care sa creeze locuri de munca, atat de necesare in vremuri de criza", spune Bogdan Baltazar.
Declaratia este facuta in contextul in care Romania a semnat vineri, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul uniunii economice si monetare. Prin disciplina fiscala pe care o impune, tratatul este vazut ca un instrument care sa duca sa crestere economica durabila, ocuparea fortei de munca, competitivitate si coeziune sociala in Uniunea Europeana. In acelasi timp, aceeasi disciplina fiscala risca sa limiteze disponibilitatea statelor semnatare catre investitii.
"Este trist si revoltator faptul ca Romania nu are proiecte... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 09:07
Presedintele Traian Basescu a tinut sa spulbere orice fel de speculatii despre Tratatul fiscal si a precizat ca cele 25 de state care au semnat vineri documentul au acceptat "de bunavoie" sa imparta controlul bugetar si fiscal cu Executivul de la Bruxelles.
Tratatul este "un nou pas in ceea ce priveste integrarea politicilor economice. Acest proces se va realiza pe doua cai. Prin cresterea gradului de armonizare politica la nivelul UE si, poate mai important, prin cresterea controlului institutiilor europene in privinta coordonarii politicilor economice nationale, in special a politicilor fiscal-bugetare", a declarat vineri Traian Basescu, adaugand ca astfel Comisia Europeana va avea "un rol de jandarm al respectarii elementelor Tratatului".
La Consiliul European din 1 si 2 martie s-au stabilit si obiectivele Strategiei UE 2020 pe anul 2012 si s-au facut analize ale programelor nationale de reforma.
"Pentru 2012, Consiliul European a stabilit ca directiile de actiune sunt legate de cele cinci prioritati propuse de Comisia Europeana in analiza anuala de crestere: consolidarea fiscala, reluarea activitatii normale de creditare - reamintesc politica BNR care incearca sa stimuleze reluarea creditarii prin scaderea dobanzilor -, promovarea cresterii economice si a competitivitatii, combaterea somajului si a consecintelor sociale generate de acesta si modernizarea administratiei publice.
Toate teme care si la noi sunt in dezbatere, deci suntem in rezonanta cu ideile... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 17:10
Pactul UE, pe care Romania l-a semnat fara sa clipeasca, a fost respins deja de doua tari europene. Incapacitatea de a rezolva problema datoriilor din zona euro si accesul limitat la summit-uri sunt principalele motive.
Astazi, cu cateva ore inainte de summit-ul UE de primavara, in care va fi semnat tratatul de fiscalitate, Cehia a anuntat ca respinge acest pact. Aceasta este a doua tara membra UE, dupa Marea Britanie, care nu vrea sa adopte tratatul.
Ce sta in spatele reticentei statelor anti-tratat?
Nicolas Sarkozy spune ca nu intelege politicile Cehiei si, cu siguranta, nu este singurul lider european in aceasta situatie.
"Prim-ministrul ceh ne-a spus ca, din motive constitutionale, nu crede ca poate adopta viitorul tratat", a declarat presedintele francez, citat de mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 08:20
Tratatul fiscal al UE va fi semnat de Romania, dupa ce a fost aprobat marti de guvern. Astfel, statul si-a asumat, in numele populatiei, tinte extrem de dure, care nu pot fi atinse decat prin noi masuri de austeritate.
"Tratatul pentru stabilitate, coordonare si convergenta in UE", numit mai scurt "Tratatul fiscal", va fi semnat joi de catre Romania, in cadrul summitului UE, fara negocieri sau ajustari. Mentinerea unui deficit structural sub 0,5% este doar una dintre obligatiile pe care ni le asumam incepand cu 1 ianuarie 2013, data de la care va intra in vigoare tratatul, daca va fi semnat de 12 dintre cele 27 de state UE.
Despre modul in care se va mentine acest deficit nu s-a vorbit, insa cea mai plauzibila solutie este cea a cresterii taxelor, masura care va lovi tot in romanul de rand si va incetini economia.
O alta conditie din tratat este sa nu se depaseasca o datorie publica de 60% din PIB, lucru valabil doar pentru 14 state europene in acest moment. Romania are o datorie de 38,6% din PIB.
Abaterile de la aceste reguli vor fi sanctionate cu 0,1% din PIB-ul tarii respective.
Buni de plata
Odata cu semnarea tratatului, Romania va fi intr-un fel mai aproape de zona euro, insa nu va beneficia de toate drepturile aferente acestei apartenente. Mai exact, vom fi buni de plata, in caz de nevoie, insa restrictiile de pe piata muncii vor fi in continuare valabile pentru romani, spre exemplu.
"Romania va trebui sa contribuie la Fondul de stablitate... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 11:15
Guvernul a aprobat, marti, "Tratatul pentru stabilitate, coordonare si convergenta in UE", acesta urmand a fi semnat pe 1 martie si de restul statelor UE.
"Tratatul pentru stabilitate, coordonare si convergenta in UE", document elaborat de curand la Lisabona, a fost aprobat de Guvern, urmand a primi si semnatura presedintelui Traian Basescu, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
Tratatul ar urma sa fie asumat de statele sustinatoare din zona euro, dar si de Romania, pe 1 martie. In acest sens, coalitia de guvernare a adoptat recent un protocol prin care da unde verde semnarii documentului de catre presedintele Basescu.
Statele UE au convenit sa sustina in Parlament si sa adopte Legea de ratificare a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare in cursul anului 2012, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2012. mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 14:19
Romania va semna Tratatul privind stabilitatea in Uniunea Economica si Monetara fara nicio retinere fata de un capitol sau altul al acestuia, a declarat Theodor Stolojan.
Unul din principalele avantaje este ca, avand o datorie publica substantial sub limita de 60% din PIB, tara noastra va putea inregistra un deficit structural dublu fata de cel prevazut pentru statele membre cu probleme de datorie publica, a declarat joi la Bruxelles, eurodeputatul Theodor Stolojan, vicepresedinte al Comisiei de afaceri economice si monetare a PE (ECON).
"In prezent, Romania indeplineste toate rigorile impuse de aderarea la acest tratat, ca urmare a reformelor structurale adoptate in ultimii ani si a celor care sunt in curs. Stabilitatea financiara si economica obtinuta cu sacrificii mari facute de catre oameni trebuie mentinuta in viitor".
"Includerea in Constitutie a noilor reguli privind pactul fiscal va preveni luarea unor decizii populiste, mai cu seama in anii electorali. Cu o datorie publica substantial sub limita de 60% din PIB, Romania va putea inregistra un deficit structural dublu fata de cel prevazut pentru statele membre cu probleme de datorie publica. Aceasta limita mai larga va permite sustinerea efortului de dezvoltare si pe seama finantarii din fonduri publice, in conditiile unui deficit mai mare", explica Theodor Stolojan.
Tratatul prevede si introducerea in Constitutie a "regulii de aur": nivelul deficitului structural trebuie sa nu depaseasca 0,5% din PIB... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:25
Romaniei i-a fost cerut sa semneze, recent, impreuna cu alte 24 de state UE un tratat care introduce un set de "reguli de aur" privind disciplina bugetara. Ramane sa luam decizia adoptarii sau respingerii acestui document, in decursul acestui an. Marea Britanie si Cehia au refuzat deja semnarea tratatului.
Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la inceputul lunii martie si se va aplica de indata ce 12 state l-au ratificat. Daca Romania va adopta tratatul in cursul acestui an, va urma introducerea prevederilor documentului in Constitutie.
In cadrul intrunirii recente a Consiliului European, la Bruxelles, pe langa finalizarea tratatului, a fost elaborata si o declaratie care vizeaza crearea de locuri de munca.
"Cele doua documente au o semnificatie impreuna. Tratatul ne impinge pe toti spre a ne corecta obiceiul de a cheltui mai mult decat producem, iar declaratia ne da solutia - crearea de locuri de munca", a spus presedintele Traian Basescu.
Iata care sunt cateva dintre prevederile "Tratatului privind stabilitatea, coodonarea si convergenta in Uniunea Europeana si Monetara":
- Stabilirea unui deficit structural maxim de minus 0,5% din PIB. Deficitul structural pe care si l-a propus Romania pentru anul acesta este de minus 0,7%.
- Statele non-euro participa la intrunirile Zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pentru piata unica, competitivitate sau modificarea strategiei Zonei euro.
- Alte aspecte importante: stimularea... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:00