Primarul Clujului, Emil Boc, a anuntat joi, intr-un briefing de presa, ca orasul va aplica, in acest an, in cadrul competitiei "Capitala europeana a inovarii", competitie care, in 2019, a fost castigata de orasul francez Nantes.
In aceasta competitie se pot inscrie orase europene care au peste 100.000 de locuitori. Candidaturile pot fi depuse pana in data de 23 iunie. Castigatorul competitiei va primi titlul de "Capitala europeana a inovarii - 2020", dar si un premiu in valoare de un milion de euro.
Orasele selectionate in finala vor primi, de asemenea, cate un premiu in valoare de 100.000 de euro.
Decizia administratiei din Cluj-Napoca a fost luata dupa ce comisarul european pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, Mariya Gabriel, a dat startul acestei competitii cu ocazia participarii la conferinta "StartUpCity Cluj-Napoca".
"Sunt incantata sa anunt inceperea cautarii pentru succesorul orasului Nantes, pentru cel mai inovativ oras european al anului 2020, aici, la Cluj-Napoca. Sunt convinsa ca povestea voastra de succes are puterea sa inspire alte orase. Intr-un timp foarte scurt, ati construit ecosisteme dinamice, cu rezultate tangibile pentru cetatenii vostri si ati putea impartasi o lectie valoroasa.
Dorinta mea este sa vad exemple de acest gen pe toata harta Europei, nu doar in unele parti ale sale. Va rog sa fiti curajosi si sa ne aratati ca sunteti foarte inovativi, ca puteti face diferenta si imbunatati viata oamenilor", le-a spus... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 14:05
Suedia este, din nou, lider in domeniul inovarii in UE, fiind urmata de Danemarca, Finlanda, Olanda, Marea Britanie si Luxemburg, in timp ce Romania ocupa ultimul loc, arata datele din tabloul de bord european privind inovarea 2018, realizat de Comisia Europeana (CE).
In raportul publicat vineri se arata ca performanta UE in materie de inovare continua sa se imbunatateasca, dar ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura competitivitatea Europei pe plan mondial. Romania este considerata un inovator modest, iar din 2010 performantele tarii sunt in scadere. Punctele forte ale Romaniei sunt mediul prietenos cu inovatiile si efectele asupra vanzarilor, in timp ce punctele slabe sunt inovatorii si investitiile firmelor.
In fiecare an, CE publica o evaluare comparativa a performantei in materie de inovare a statelor membre si o compara cu concurenta internationala. Datele faciliteaza evaluarea de catre statele membre si de catre UE in ansamblu a domeniilor in care este necesara focalizarea eforturilor.
Elzbieta Bienkowska, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, a afirmat: "Tabloul de bord din 2018 arata inca o data ca Europa are mult talent si spirit intreprinzator, dar trebuie sa ne straduim mai mult sa transformam excelenta intr-un succes. UE, statele membre, regiunile si sectoarele industriale, inclusiv numeroasele IMM-uri, trebuie sa lucreze impreuna pentru a spori eficienta de alocare a economiei noastre, pentru a... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 14:52
Romania a retrogradat noua pozitii la usurinta de a derula afaceri, o deterioare deloc dorita a competitivitatii economiei noastre, sustine Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru Competivitate, intr-un comunicat, citand ultimul raport global "Doing Business 2018" publicat de Banca Mondiala.
"Regresul competitivitatii incepe cu deterioarea educatiei si a mediului de afaceri. 'Beneficiem' de ambele. Din pacate, am intrat in faza pe afaceri", avertizeaza Andreea Paul.
Conform raportului, in prezent, Romania se situeaza pe locul 45 in cea ce priveste usurinta de a derula afaceri, fata de editia precedenta cand s-a aflat pe locul 36, din cele 190 de tari analizate, insa ramane pe primul loc in lume la libertatea comertului international, adica la usurinta de a importa si de a exporta.
"Dar in ceea ce priveste usurinta de a deschide o noua afacere am retrogradat doua pozitii, in prezent tara noastra fiind pe locul 64, fata de locul 62 in editia precedenta. Cel mai mare regres l-am inregistrat in privinta obtinerii permiselor de constructie unde Romania a retrogradat 55 de pozitii fata de editia anterioara, in prezent regasindu-ne pe locul 150, fata de locul 95 in editia precedenta", a mentionat Andreea Paul.
Potrivit acesteia, accesul la curentul electric este in egala masura o problema nerezolvata, Romania situandu-se pe locul 147 in lume.
"Cred ca nu se intelege prea bine la nivelul decidentilor publici ca viata romanilor ar fi mult mai usoara cu... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 11:19
Romania ocupa locul al doilea in randul tarilor din Europa Centrala si de Est, intr-un top ce ia in calcul cele mai dinamice companii IT din regiune.
Compania de consultanta si audit a lansat, vineri, clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 2015, informeaza Mediafax.
Potrivit acestuia, zece firme din tara noastra sunt prezente in top, astfel ca o cupam locul al doilea, dupa Polonia.
Ierarhia a fost realizata in functie de cresterea veniturilor obtinute pe o perioada de patru ani.
"Romania inregistreaza cresteri semnificative de la an la an. Acest lucru confirma competitivitatea mediului de afaceri local, dar mai ales faptul ca talentul antreprenorilor romani face diferenta in regiune in ultimii ani.
Mai mult, putem spune ca asistam deja la crearea unei adevarate comunitati a antreprenorilor romani, pe care Deloitte Romania va continua sa o aduca in prim-plan si sa o sustina prin intalniri regulate si transfer de know-how", a afirmat Alina Mirea, partener Deloitte ...citeste mai departe despre "Cu viteza luminii: Romania ia argintul in topul celor mai dinamice companii IT din regiune" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 16:23
Romania se mentine pe locul 47 in clasamentul celor mai competitive economii din lume, potrivit raportului anual al Institutului pentru Management si Dezvoltare (IMD) din Elvetia, publicat miercuri.
Tara noastra a devansat Ungaria (locul 48), Slovenia (49), Grecia (50) si Bulgaria (55), dar se afla in spatele unor tari precum Slovacia (locul 46), Rusia (45), Turcia (40) si Polonia (33).
Performanta pentru Romania: Se intampla pentru prima data - Un loc onorant intr-un top important
Cea mai competitiva economie din lume este SUA, devansand Hong Kong, Singapore, Elvetia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Danemarca Suedia si Germania.
Sursa: Youtube/IMD
Punctajul obtinut de Romania a fost de 57,133% din competitivitatea SUA, considerata nivelul de referinta, se arata in raport.
Detalii despre studiu
Autorii studiului ...citeste mai departe despre "Topul celor mai competitive tari: Romania e depasita de Rusia si Turcia (Video)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 11:42
In perioada 2010 - 2012, Romania s-a situat pe ultimul loc in randul statelor membre UE la proportia intreprinderilor cu activitate de inovare, cu un procentaj de 20,7%.
Raportul Eurostat dat publicitatii saptamana trecuta plaseaza in topul inovarii la nivel european Germania (66,9%), Luxemburg (66,1%) si Irlanda (58,7%).
Alaturi de noi, la coada clasamentului, apar Polonia (23,0%) si Bulgaria (27,4%).
Datele sunt prelucrate pe o perioada de doi ani dupa trecerea perioadei de referinta pentru a se asigura acuratetea si comparabilitatea datelor stranse la nivel national. De remarcat ca tara noastra a pierdut in mod constant teren in raport cu celelalte state europene.
In intervalul 2006 - 2008 (cand am avut un procentaj de 33,3%), in urma noastra se situau cinci state (Letonia, Lituania, ...citeste mai departe despre "De unde competitivitate? Romania e pe ultimul loc in UE la inovare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 07:15
Romania se afla, in prezent, pe locul 76 din 148 de tari in ierarhia mondiala a competitivitatii a spus, joi, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
"Competitivitatea unei tari se masoara printr-o combinatie de 12 criterii, piloni, iar Romania se afla acum pe locul 76 din 148 de tari in ierarhia mondiala a competitivitatii, in usoara crestere fata de anul trecut. Aceasta este o veste relativ buna, dar trebuie sa consolidam pilonii la care suntem performanti si sa identificam solutii de crestere in domeniile care pot deveni puncte forte si unde suntem in a doua jumatate a clasamentului.
Aici ma refer in special la zone precum eficienta pietei, institutii, piata muncii, infrastructura, sofisticarea afacerilor si inovarea unde Romania la aceste capitole se claseaza mai jos de locul 97", a Florin Georgescu in cadrul conferintei "Competitivitatea Romaniei".
Acesta a subliniat faptul ca Romania are nevoie de prioritati si orientari clare de dezvoltare a societatii atat la nivel macro cat si la nivel microeconomic.
De asemenea, acesta a aratat ca eforturile de consolidare economica din ultimii ani plaseaza Romania pe pozitia 47 la stabilitatea macro, fata de media 76, locul pe care il ocupam la total general. Acesta inseamna ca exista deja conditiile fundamentale pentru o dezvoltare sustenabila, durabila si incluziva.
Georgescu a dat ca exemplu sectorul IT, drept domeniul unde Romania performeaza la nivel international, dar a... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 13:48
Forumul Economic Mondial (WEF) a prezentat miercuri Raportul Competitivitatii Globale 2013-2014, editie in care Romania a urcat doua pozitii comparativ cu anul trecut, ocupand locul 76.
Scorul general obtinut de Romania este de 4,13 puncte (in crestere fata de 4,07 puncte anul trecut) pe o scala de la unu la sapte. Inaintea Romaniei se afla state precum Polonia (locul 42), Cehia (46), Ungaria (63) si Croatia (75). Romania devanseaza insa tari precum Slovacia (78), Republica Moldova (89) si Grecia (91).
In topul celor mai competitive state din lume, Elvetia si-a pastrat pozitia de lider mondial pentru al cincilea an consecutiv (cu un scor de 5,67 de puncte), urmata de Singapore si Finlanda. Germania a urcat pe locul patru devansand SUA.
Indonezia a inregistrat una din cele mai mari cresteri in acest an urcand 12 pozitii pana pe locul 38. In schimb, unele din statele din Orientul Mijlociu au inregistrat cele mai mari scaderi, de exemplu Egiptul a pierdut 11 locuri pana pe pozitia 118 in timp ce Iranul a pierdut 16 locuri pana la pozitia 82.
Studiul WEF a fost realizat pe baza intervievarii a 15.000 de directori de companii din 144 de tari. mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:58
Romania se afla pe locul al 68-lea intr-un clasament privind competitivitatea turismului in 140 de tari publicat in raportul pe 2013 al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum,WEF.
In raportul anterior, din 2011, Romania se afla pe pozitia 63, informeaza vineri site-ul www.weforum.org.
Potrivit Forumului Economic Mondial, al carui sediu este la Geneva, pe primele 10 locuri in clasament se afla Elvetia, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franta, Canada, Suedia si Singapore. Ultima tara din clasament este Haiti.
La nivel european, Romania ocupa locul al 35-lea, din cele 42 de state evaluate, lista fiind incheiata de Republica Moldova.
Top 10 din Europa cuprinde: Elvetia, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Franta, Suedia, Olanda, Islanda si Finlanda.
Bulgaria se claseaza pe locul 50 la nivel mondial si pe pozitia 31 in Europa.
Cele 140 de state incluse in raport sunt clasate in functie de paisprezece indicatori privind competitivitatea in domeniul turismului, precum legislatia, sustenabilitatea in politicile de mediu, nivelul de sanatate si igiena, infrastructura pentru transporturi, resursele umane, naturale si culturale. mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 09:38