Primarul Clujului, Emil Boc, a anuntat joi, intr-un briefing de presa, ca orasul va aplica, in acest an, in cadrul competitiei "Capitala europeana a inovarii", competitie care, in 2019, a fost castigata de orasul francez Nantes.
In aceasta competitie se pot inscrie orase europene care au peste 100.000 de locuitori. Candidaturile pot fi depuse pana in data de 23 iunie. Castigatorul competitiei va primi titlul de "Capitala europeana a inovarii - 2020", dar si un premiu in valoare de un milion de euro.
Orasele selectionate in finala vor primi, de asemenea, cate un premiu in valoare de 100.000 de euro.
Decizia administratiei din Cluj-Napoca a fost luata dupa ce comisarul european pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, Mariya Gabriel, a dat startul acestei competitii cu ocazia participarii la conferinta "StartUpCity Cluj-Napoca".
"Sunt incantata sa anunt inceperea cautarii pentru succesorul orasului Nantes, pentru cel mai inovativ oras european al anului 2020, aici, la Cluj-Napoca. Sunt convinsa ca povestea voastra de succes are puterea sa inspire alte orase. Intr-un timp foarte scurt, ati construit ecosisteme dinamice, cu rezultate tangibile pentru cetatenii vostri si ati putea impartasi o lectie valoroasa.
Dorinta mea este sa vad exemple de acest gen pe toata harta Europei, nu doar in unele parti ale sale. Va rog sa fiti curajosi si sa ne aratati ca sunteti foarte inovativi, ca puteti face diferenta si imbunatati viata oamenilor", le-a spus... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 14:05
Romania a retrogradat noua pozitii la usurinta de a derula afaceri, o deterioare deloc dorita a competitivitatii economiei noastre, sustine Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru Competivitate, intr-un comunicat, citand ultimul raport global "Doing Business 2018" publicat de Banca Mondiala.
"Regresul competitivitatii incepe cu deterioarea educatiei si a mediului de afaceri. 'Beneficiem' de ambele. Din pacate, am intrat in faza pe afaceri", avertizeaza Andreea Paul.
Conform raportului, in prezent, Romania se situeaza pe locul 45 in cea ce priveste usurinta de a derula afaceri, fata de editia precedenta cand s-a aflat pe locul 36, din cele 190 de tari analizate, insa ramane pe primul loc in lume la libertatea comertului international, adica la usurinta de a importa si de a exporta.
"Dar in ceea ce priveste usurinta de a deschide o noua afacere am retrogradat doua pozitii, in prezent tara noastra fiind pe locul 64, fata de locul 62 in editia precedenta. Cel mai mare regres l-am inregistrat in privinta obtinerii permiselor de constructie unde Romania a retrogradat 55 de pozitii fata de editia anterioara, in prezent regasindu-ne pe locul 150, fata de locul 95 in editia precedenta", a mentionat Andreea Paul.
Potrivit acesteia, accesul la curentul electric este in egala masura o problema nerezolvata, Romania situandu-se pe locul 147 in lume.
"Cred ca nu se intelege prea bine la nivelul decidentilor publici ca viata romanilor ar fi mult mai usoara cu... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 11:19
Romania ocupa locul 68 in topul celor mai competitive 137 de state din lume, in scadere cu sase pozitii fata de anul trecut, in timp ce Elvetia si-a pastrat pozitia de lider mondial pentru al noualea an consecutiv, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial (WEF).
Scorul general obtinut de Romania este de 4,30 puncte pe o scara de la 1 la 7. Inaintea Romaniei se afla state precum Estonia (locul 29), Cehia (31), Polonia (39), Lituania (locul 41), Slovenia (locul 48), Bulgaria (49), Slovacia (59) si Ungaria (60). Romania devanseaza insa Croatia (74), Grecia (87) si Republica Moldova (89).
Potrivit autorilor raportului, Romania are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (unde se claseaza pe locul 116 in lume), dar si la institutii (locul 86 in lume) si infrastructura (pozitia 83).
In schimb, Romania se claseaza cel mai bine la capitolul mediu macroeconomic, unde ocupa locul 38 in lume, si marimea pietei, locul 41.
Dar cele mai mari probleme cu care se confrunta tara sunt: impozitarea, birocratia, accesul la finantare, forta de munca educata inadecvat, coruptia si furnizarea inadecvata a infrastructurii.
Elvetia (cu un scor de 5,9 puncte) este urmata de SUA (5,9 puncte), Singapore (5,7 puncte), Olanda (5,7 puncte), Germania (5,7 puncte), Hong Kong (5,5 puncte), Suedia (5,5 puncte) si Marea Britanie (5,5 puncte). La coada clasamentului se regasesc Mozambic (2,9 puncte) si Yemen (2,9 puncte).
Raportul Forumului Economic Mondial... mai mult
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 13:02
Romania ocupa locul al doilea in randul tarilor din Europa Centrala si de Est, intr-un top ce ia in calcul cele mai dinamice companii IT din regiune.
Compania de consultanta si audit a lansat, vineri, clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 2015, informeaza Mediafax.
Potrivit acestuia, zece firme din tara noastra sunt prezente in top, astfel ca o cupam locul al doilea, dupa Polonia.
Ierarhia a fost realizata in functie de cresterea veniturilor obtinute pe o perioada de patru ani.
"Romania inregistreaza cresteri semnificative de la an la an. Acest lucru confirma competitivitatea mediului de afaceri local, dar mai ales faptul ca talentul antreprenorilor romani face diferenta in regiune in ultimii ani.
Mai mult, putem spune ca asistam deja la crearea unei adevarate comunitati a antreprenorilor romani, pe care Deloitte Romania va continua sa o aduca in prim-plan si sa o sustina prin intalniri regulate si transfer de know-how", a afirmat Alina Mirea, partener Deloitte ...citeste mai departe despre "Cu viteza luminii: Romania ia argintul in topul celor mai dinamice companii IT din regiune" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 16:23
Romania ocupa locul 53 in topul celor mai competitive 140 de state din lume, in urcare cu sase pozitii fata de anul trecut, informeaza un comunicat de presa al Forumului Economic Mondial (WEF).
Scorul general obtinut de Romania este de 4,32 puncte (in crestere fata de 4,30 puncte anul trecut) pe o scara de la unu la sapte. Inaintea Romaniei se afla state precum Cehia (31), Polonia (locul 41), Rusia (45) si Turcia (51). Romania devanseaza insa tari precum Bulgaria (54), Slovenia (59), Ungaria (63) si Slovacia (67).
Potrivit autorilor raportului, Romania are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (unde se claseaza pe locul 88 in lume) dar si la institutii si infrastructura (ambele locul 86 in lume).
In schimb, Romania se claseaza cel mai bine la capitolul mediu macroeconomic, unde ocupa locul 34 in lume, si marimea pietei, locul 43.
In topul celor mai competitive state din lume, Elvetia si-a pastrat pozitia de lider mondial pentru al saselea an consecutiv ...citeste mai departe despre "Romania - peste Ungaria, dar sub Rusia intr-un top economic mondial" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 09:29
Romania a inregistrat un avans de 17 pozitii, de pe locul 76 pe locul 59 in clasamentul competitivitatii economice intocmit anual de Forumul Economic Mondial (WEF), plasandu-se peste tari ale Uniunii Europene (UE) ca Ungaria, Grecia sau Croatia, dar sub Bulgaria, Cipru, Letonia sau Polonia.
In ceea ce priveste tarile vecine, Romania este surclasata doar de Bulgaria, aflata pe locul 54, potrivit Indicelui Global al Competitivitatii editia 2014-2015, publicat miercuri de WEF, potrivit Mediafax.
In schimb, Ungaria se situeaza cu o pozitie in spatele Romaniei, pe 60, in timp ce Ucraina, Republica Moldova si Serbia nu se regasesc printre primele 70 de economii ale lumii, dupa criteriile competitivitatii.
Dintre statele UE, Romania depaseste Ungaria, Croatia, Grecia, Slovenia si Slovacia in ceea ce priveste competititvitatea economiei nationale.
Economia romaneasca sta cel mai bine la capitolul eficienta, pe locul 50 in lume, si cel mai prost in ceea ce priveste inovatia - pozitia 78.
Criteriile privind eficienta includ accesul la educatie si calificare, eficienta pietei de consum si a pietei muncii, gradul de dezvoltare a pietei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar si marimea pietei interne.
Capitolul inovatie se refera atat la aspectul implicit al inovatiilor aduse de economia locala, cat si la "gradul de sofisticare" a mediului de afaceri.
Locul 77 la cerintele de baza
In privinta cerintelor de baza ale unei economii de piata, precum... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 15:18
Forumul Economic Mondial (WEF) a prezentat miercuri Raportul Competitivitatii Globale 2013-2014, editie in care Romania a urcat doua pozitii comparativ cu anul trecut, ocupand locul 76.
Scorul general obtinut de Romania este de 4,13 puncte (in crestere fata de 4,07 puncte anul trecut) pe o scala de la unu la sapte. Inaintea Romaniei se afla state precum Polonia (locul 42), Cehia (46), Ungaria (63) si Croatia (75). Romania devanseaza insa tari precum Slovacia (78), Republica Moldova (89) si Grecia (91).
In topul celor mai competitive state din lume, Elvetia si-a pastrat pozitia de lider mondial pentru al cincilea an consecutiv (cu un scor de 5,67 de puncte), urmata de Singapore si Finlanda. Germania a urcat pe locul patru devansand SUA.
Indonezia a inregistrat una din cele mai mari cresteri in acest an urcand 12 pozitii pana pe locul 38. In schimb, unele din statele din Orientul Mijlociu au inregistrat cele mai mari scaderi, de exemplu Egiptul a pierdut 11 locuri pana pe pozitia 118 in timp ce Iranul a pierdut 16 locuri pana la pozitia 82.
Studiul WEF a fost realizat pe baza intervievarii a 15.000 de directori de companii din 144 de tari. mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:58
Din punctul de vedere al competitivitatii economice, Romania este codasa, asa cum este in multe segmente ale vietii economice, incepand de la exporturile si pana la gradul de absorbtie a fondurilor europene. Din 59 de tari, Romania a reusit sa ocupe locul 53.
Clasamentul are printre pozitiile de top Hong Kong, SUA, Elvetia, Singapore si Suedia, lasand deoparte orice stat din zona euro, care pare a sta pe un butoi cu pulbere. Germania este statul din uniunea monetara care a reusit sa obtina cel mai bun scor dintre cele 17 tari, ajungand pe locul opt, conform clasamentului realizat de scoala de business IMD din Elvetia, relateaza Bloomberg.
Intre Suedia si Germania se mai afla insa doua tari, Canada si Taiwan, care ocupa locurile sase si, respectiv, sapte.
Situata pe locul 53, Romania a reusit in doar un an sa piarda trei pozitii in topul competitivitatii economice. Tara noastra a pierdut pe toate criteriile principale de departajare, insa cea mai mare schimbare a perceptiei companiilor internationale asupra tarii noastre vizeaza infrastructura. La aceasta categorie, Romania a coborat cu opt pozitii de pe 42 pana pe 50.
Studiul analizeaza in acelasi timp scaderea increderii companiilor internationale in performantele economice, eficienta guvernului si a mediului de afaceri, domenii in care Romania a primit note, care au dus-o pana la locul 52 din 59.
Dintre vecinii Romaniei, Ungaria a reusit sa ocupe un loc 45 in topul competitivitatii, Bulgaria 54 si... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 18:41
Romania a urcat in acest an patru pozitii, de pe locul 54 pe 50, intr-un clasament al competitivitatii economice, care include 59 de state, intocmit de Institutul pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia, informeaza Mediafax.Economia Romaniei a obtinut 57,497 puncte pe o scara a competitivitatii, din 100 posibile, comparativ cu 47,481 puncte in urma cu un an.
Competitivitatea este stabilita in functie de patru criterii: performanta economica, eficienta guvernamentala, eficienta mediului de afaceri si infrastructura.
Pe prima pozitie s-au situat Hong Kong si SUA, cu punctaj maxim, urmate de Singapore si Suedia.
Anul trecut, prima pozitie a fost ocupata de Singapore, cu Hong Kong pe doi si Statele Unite pe trei.
Economia Romaniei este mai putin competitiva decat cea a Ungariei (locul 47), Slovaciei (48) si Rusiei (49), potrivit studiului IMD, insa se claseaza inaintea Sloveniei (51), Africii de Sud (52) si Iordaniei (53). Fata de anul trecut, Romania a devansat Slovenia (51), Iordania (53), Bulgaria (55) si Grecia (56).
Din Europa Centrala si de Est, cel mai bine se situeaza Estonia (33), urmata de Polonia (34), Turcia (39), Lituania (45), Ungaria (47), Slovacia (48), Rusia (49), Romania (50), Slovenia (51), Bulgaria (55), Grecia (56), Ucraina (57) si Croatia (58). Ultima pozitie este ocupata de Venezuela. mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 23:05