Presedintele Klaus Iohannis si cancelarul german Angela Merkel au avut o convorbire telefonica, la solicitarea acesteia, iar discutiile au vizat bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, transmite Administratia Prezidentiala. Seful statului i-a transmis cancelarului german ca Romania "a sustinut de la inceput instituirea unei conditionalitati privind respectarea principiilor statului de drept in gestionarea bugetului Uniunii Europene si, in consecinta, sustine acordul obtinut de Presedintia germana pe acest dosar".
"Discutia a avut loc in pregatirea reuniunii, din aceasta seara, a membrilor Consiliului European, in format videoconferinta, dedicata aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19. Cancelarul Germaniei i-a transmis condoleante Presedintelui Romaniei pentru victimele incendiului care a avut loc la Sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt si a exprimat speranta ca cei raniti se vor recupera intr-un timp cat mai scurt", arata Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat de presa.
Cei doi au abordat evolutiile din cele doua tari si masurilor luate in contextul pandemiei de COVID-19.
Presedintele Iohannis a subliniat faptul ca raspandirea virusului la nivelul UE ramane ingrijoratoare, situatie in care coordonarea si cooperarea dintre statele membre trebuie consolidata, mai indica sursa citata.
Un alt subiect a fost cel legat de negocierile privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027,... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 18:34
Comisia Europeana a organizat, marti, o dezbatere pe tema situatiei din Romania si va actiona rapid in contextul problemelor care afecteaza statul de drept, afirma un purtator de cuvant al Executivului UE.
Membrii Comisiei Europene au discutat marti despre situatia statului de drept in Romania, a declarat un purtator de cuvant al institutiei.
Intrebat daca Executivul UE va actiona rapid in relatia cu Romania in contextul problemelor statului de drept, purtatorul de cuvant a afirmat, potrivit agentiei de presa austriece APA si site-ului TT.com: "Da, asa se va intampla, Colegiul Comisarilor a fost informat".
Avertismentul lui Timmermans
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, avertizase in urma cu cateva saptamani ca vor fi luate "masuri imediate" in contextul problemelor din Romania.
Vineri, Frans Timmermans a transmis ca Executivul UE si Partidul Socialistilor Europeni (PSE) nu vor accepta ca Romania sa reduca intensitatea actiunilor anticoruptie.
In cursul unei dezbateri organizate de postul Euronews, Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialistilor Europeni (PSE, centru-stanga), a fost intrebat de o persoana din audienta de ce Uniunea Europeana a adoptat o pozitie dura fata de Polonia si Ungaria, dar abordarea este mai blanda fata de Romania, condusa de un Guvern social-democrat.
"Problema in Romania este lupta impotriva coruptiei. Politicienii incearca sa scape de presiunea pe care o simt in aceasta lupta impotriva coruptiei;... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2019, ora 15:35
Comisia Europeana si Partidul Socialistilor Europeni (PES) nu vor accepta ca Romania sa reduca intensitatea actiunilor anticoruptie, a declarat, in cursul unei dezbateri organizate de postul Euronews, Frans Timmermans, prim-vicepresedintele CE si candidat la postul de presedinte al Executivului UE.
In cursul unei dezbateri organizate de postul Euronews, Frans Timmermans a fost intrebat de o persoana din audienta de ce Uniunea Europeana a adoptat o pozitie dura fata de Polonia si Ungaria, dar abordarea este mai blanda fata de Romania, condusa de un Guvern social-democrat.
"Problema in Romania este lupta impotriva coruptiei. Politicienii incearca sa scape de presiunea pe care o simt in aceasta lupta impotriva coruptiei; acest lucru este inacceptabil, iar Comisia Europeana va spune 'nu', chiar si familia noastra politica va spune 'nu' in aceasta situatie", a raspuns Timmermans la dezbaterea Euronews.
Iata si mesajul transmis, vineri, de Joseph Daul, presedintele PPE, privind modificarea Codurilor Penale
"Este un fapt ca atunci cand statul de drept are probleme, cand nu exista un sistem de verificari si echilibru, coruptia va creste", a precizat Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar UE pentru Imbunatatirea Reglementarilor, Relatii Interinstitutionale, Stat de Drept si Carta Drepturilor Fundamentale.
Citeste si:
Sefa Reprezentantei CE in Romania: Ne punem intrebarea daca instrumentele pe care le avem, inclusiv Art. 7, sunt suficiente... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 18:58
Nathalie Loiseau, ministrul francez al Afacerilor Europene, a discutat, joi, cu prim-ministrul Viorica Dancila despre "ingrijorarile unor institutii europene si internationale privind evolutiile judiciare in Romania".
"Statul de drept este un element fundamental pentru toate statele membre ale Uniunii Europene si este unul dintre criteriile luate in considerare la aderare. Autoritatile romane stiu acest lucru si isi sustin cu tarie atasamentul la statul de drept", a declarat ea dupa intalnirea cu presa la Ambasada Frantei de la Bucuresti.
Loiseau a declarat pentru News.ro ca in dimineata zilei de joi a avut o discutie "lunga" cu Viorica Dancila despre statul de drept si "evolutiile judiciare", despre preluarea si exercitarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene.
"Am abordat toate subiectele privind presedintia romana a Uniunii Europene. Doamna prim-ministru are o experienta europeana si sunt convinsa ca Romania este pregatita sa asigure presedintia Consiliului", a spus ministrul.
Comisia Europeana a emis anumite intrebari, ingrijorari si concluzii legat pe aceasta tema si "cred ca este necesar sa existe un dialog aprofundat intre Romania si Uniunea Europeana".
Ministrul francez a precizat: "Nu putem avea un climat de afaceri fara probleme, nu putem avea o cooperare politieneasca si judiciara eficiente si acces la finantari europene in tari in care statul de drept nu e pe deplin asigurat".
Refuzand sa comenteze dosare aflate in curs de judecare, ea a... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 19:25
Ine Eriksen Soreide, ministrul de Externe al Norvegiei, care a venit, luni, in Romania, s-a declarat foarte multumita de colaborarea dintre cele doua tari, dar a precizat si care sunt motivele pentru care nordicii stau cu ochii pe noi.
Intrebata daca Romania este in continuare un partener de incredere al Norvegiei, Ine Eriksen Soreide a raspuns pozitiv.
"Categoric si cred ca ceea ce vedem, cand avem discutii aici sau cum vom avea in restul saptamanii la nivel NATO, vedem analize similare la multe dintre subiectele pe care le avem pe agenda noastra in acest moment.
Si cred, de asemenea, ca nu impartasim doar analizele, dar as spune ca si punctele noastre de echilibru sunt destul de asemanatoare, ceea ce nu este in cazul altor tari.
Acest lucru imi da multa incredere pentru cooperarea continua. In ultimii 10 ani, cooperarea noastra a devenit mai puternica si mai adanca si datorita granturilor norvegiene, Romania este al doilea cel mai mare beneficiar (din UE - n.red.), aproape 500 de milioane de euro, pentru perioada 2014-2021", a spus ea intr-un interviu acordat Digi24.
Totusi, ministrul a punctat si ceea ce ii face pe liderii norvegieni sa fie atenti la noi.
"Dar am discutat despre un lucru care este foarte sus pe agenda noastra, adica chestiunile legate de statul de drept, chestiunile legate de lupta impotriva coruptiei si alte lucruri asemanatoare pe care le subliniem in cazul multor tari, deci am discutat aplicat si despre aceste lucruri", a punctat... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 12:10
Autoritarismul si populismul nu apar din senin. In spatele lor se ascunde o succesiune de esecuri ale unor lideri si comunitati. Reprezinta un raspuns brutal fata de suferinta din prezent si frica de viitor.
In Polonia, populismul a venit pe neasteptate intr-o dimineata cetoasa de aprilie a anului 2010. In apropiere de orasul Smolensk, Rusia, un avion Tupolev TU-154 (foto) rateaza aterizarea si se prabuseste in padurea din apropierea pistei.
Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, alaturi de sotia sa si de alti 94 de oficiali ai statului polonez, parlamentari si membrii ai echipajului, isi pierd viata. A fost o tragedie peste care poporul polonez n-a reusit sa treaca, iar de atunci tara care nu a fost afectata de nicio criza economica de la prabusirea comunismului se zvarcoleste intr-o profunda criza morala si politica.
Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui mort in accidentul aviatic, conduce formatiunea Lege si Justitie care a castigat alegerile din 2015, bazandu-se pe un discurs populist, anti-european si cultivand teoria conspiratiei cum ca accidentul aviatic a fost provocat de Vladimir Putin si de serviciile secrete din Rusia.
Romania nu a trecut printr-o tragedie asemanatoare, dar a ajuns in acelasi punct ca Polonia, cu precizarea ca tara noastra a avut crize economice succesive din 1990 si pana azi, iar criza politica e o consecinta a aderarii noastre timpurii la Uniunea Europeana. Politicienii romani nu au acceptat niciodata rigorile Uniunii... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 08:40
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat vineri ca asteapta cu nerabdare sa coopereze "cu prim-ministrul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu pe parcursul urmatorilor ani" pentru a promova reformele necesare.
Presedintele Barroso a facut afirmatia intr-un mesaj de felicitare adresat lui Victor Ponta "pentru victoria sa si a coalitiei USL in alegeri", apreciind ca "poporul roman a facut o alegere clara intr-un mod democratic".
"Presedintele Barroso asteapta cu nerabdare sa coopereze cu prim-ministrul Victor Ponta si presedintele Basescu, pe parcursul urmatorilor ani plini de provocari, pentru a promova reformele necesare, in interesul Romaniei si al Europei", se arata in mesajul sefului executivului comunitar.
Totodata, Barroso saluta angajamentul asumat de toti actorii politici din Romania "in vederea consolidarii statului de drept si respectarii principiului democratic de "checks and balances' (echilibrul puterilor si controlul reciproc)".
La inceputul saptamanii, Jose Manuel Barroso a declarat ca nu vor exista dificultati in a colabora cu primul ministru Victor Ponta, dupa cum a informat Reuters.
"Au fost exprimate de catre noi preocupari cu privire la unele decizii adoptate in Romania, dar cred ca primul ministru Ponta a raspuns preocuparilor noastre si si-a aratat angajamentul de a corecta lucrurile care erau, din punctul nostru de vedere, inadecvate", a afirmat seful executivului comunitar, intr-o declaratie pentru Reuters.... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 09:10
Presedintele Basescu a declarat, la intalnirea cu delegatia Comisiei de la Venetia, ca principala concluzie in urma evenimentelor politice din ultimele doua luni este ca institutiile statului - Curtea Consitutionala , Parchetul General sau DNA - au rezistat presiunii politice, confirmand ca Romania este un stat de drept.
Presedintele Traian Basescu a adaugat ca nu este surprins de faptul ca institutiile romanesti sunt capabile sa reziste presiunilor politice, deoarece le cunoaste bine in urma celor opt ani de cand se afla in functie.
De asemenea, Basescu a afirmat ca Guvernul si majoritatea parlamentara au facut "un lant de abuzuri" in perioada 3 - 6 iulie, insa o parte a acestor abuzuri au fost corectate ulterior de celelalte institutii ale statului, inclusiv de Curtea Constitutionala.
Acest tip de actiuni s-au intamplat in perioada 3 - 6 iulie si parte dintre aceste abuzuri au fost corectate mai tarziu de diferite institutii ale statului, inclusiv Curtea Constitutionala, a spus seful statului.
El a mai afirmat ca spera ca toate institutiile romanesti sa coopereze cu delegatia Comisiei de la Venetia pentru ca membrii acesteia sa poata "avea concluzii corecte" la finalul documentarii pe care o fac in aceste zile la Bucuresti. mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 15:41
Romania trebuie sa aplice "imediat" recomandarile formulate de Comisia Europeana si sa respecte standardele Uniunii Europene, afirma presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
"Suntem o Uniune a valorilor comune si a increderii reciproce: toate statele membre trebuie sa respecte institutiile democratice, independenta sistemului judiciar si statul de drept", a declarat Schulz pentru agentia italiana ANSA, referindu-se la raportul Comisiei Europene privind situatia din Romania.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, in prezentarea raportului elaborat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, ca Romania a facut un pas inapoi de pe marginea prapastiei, dar ca trebuie sa-si respecte angajamentele, situatia urmand a fi monitorizata, un nou raport urmand sa fie adoptat in acest an.
Inaltul oficial european a asigurat ca va fi monitorizata in continuare "cu mare atentie" evolutia din Romania si respectarea angajamentelor asumate de catre premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept si independenta sistemului judiciar.
Barroso a aratat ca evenimentele din ultimele trei saptamani din Romania au fost o sursa de ingrijorare pentru Comisia Europeana si UE, iar acestea "au zdruncinat" increderea in Romania. "Politicienii nu trebuie sa incerce sa ii intimideze sau sa ii atace pe judecatori inaintea deciziilor care ar putea sa nu le convina, iar componenta Curtii Constitutionale nu poate fi... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 10:01