Dupa 20 de ani, 2014 este anul in care agricultura Romaniei va deveni competitiva, dar pentru a stabiliza productia trebuie investit masiv in sistemele de irigatii, a declarat vineri, la Ploiesti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Constantin.
"Din anul 1994, Romania nu a avut niciodata o balanta pozitiva, agricultura Romaniei incepe sa devina competitiva, incepem sa exportam la nivel de tari terte, in Asia, in tarile arabe, pe piata europeana inca mai avem foarte mult de lucrat, dar acest lucru nu se va putea face decat prin sustinerea sistemului de irigatii', a afirmat Constantin.
El a adaugat ca "daca vrem sa fim competitivi in continuare pe langa celelalte masuri stabilite prin Programul National de Dezvoltatre Rurala trebuie sa stabilizam productia la un anumit nivel si sa investim foarte mult in sectorul de irigatii, sectorul de irigatii fiind prioritatea principala a actualei guvernari".
Daniel Constantin a spus ca "jumatate din infrastructura secundara preluata de organizatiile de udatori a fost devalizata, dar se va reface cu fonduri europene".
"Sumele destinate sistemului de irigatii din infrastructura secundara se ridica la 370 de milioane de euro, infrastructura principala nu beneficiaza de fonduri europene, dar avem discutii avansate pentru un program de parteneriat public-privat", a mentionat ministrul Agriculturii.
El a aratat ca "in urmatorii 2-3 ani, putem sa vorbim de reabilitare masiva a sectorului de irigatii, ceea cea va... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 15:41
Refacerea sistemului de irigatii este una din prioritatile autoritatilor. Un sistem performant ar anula scuza "agricultura este meteo-dependenta". Se cauta solutii practice pentru a reface sistemul de irigatii construit de Ceausescu. Lectia intai: modelul spaniol.
In cadrul unei vizite in Spania, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a analizat sistemul de irigatii care functioneaza in aceasta tara. Potrivit oficialului MADR, sistemul de irigatii folosit de agricultorii spanioli s-ar putea aplica si in Romania.
Practic, spaniolii pompeaza apa noaptea in bazinele de retentie atunci cand tariful la energia electrica este mai mic. Pe parcursul zilei spaniolii isi iriga culturile utilizand apa din aceste bazine aflate la inaltime. Pe parcursul zilei, fermierii nu mai folosesc energie electrica intrucat, prin cadere, apa ajunge la culturile lor.
"Prin sistemele de irigatii din Romania se pompeaza in amonte apa din Dunare, aceasta fiind principala sursa. Deci, din acest punct de vedere, cred ca trebuie sa ne gandim si sa studiem daca nu cumva reprezinta o alternativa aceste bazine de retentie si pentru Romania si sa vedem care este efortul, pana la urma, financiar pentru a implementa un astfel de sistem", a explicat Daniel Constantin citat de Agerpres.
La randul sau, consilierul prezidential, Adrian Radulescu, este de parere ca primul pas pe care trebuie sa il faca autoritatile de le Bucuresti este sa investeasca in canalul Siret-Baragan.
"Ca sa facem... mai mult
Luni, 22 Iulie 2013, ora 17:58
Specialistii spun ca agricultura este factorul care influenteaza cresterea economica a tarii, insa lipsa de tehnologizare o face meteo-dependenta. Refacerea sistemului de irigatii ar fi unul dintre principalii piloni ai unei agriculturi perfomante in tara noastra. CE pune la bataie un miliard de euro, insa costurile sunt mult mai ridicate.
Miza este mare, un sistem de irigatii performant ar putea aduce Romaniei independenta de importurile de alimente. Mai mult, numeroase firme romanesti vor participa la crearea infrastructurii.
"Nu am mai depinde de importuri"
"Daca s-ar reabilita intregul sistem de irigatii, ce reprezinta aproximativ 30% din suprafata Romaniei, ar insemna acoperirea necesarului de hrana la nivel intern. Practic, indiferent de capriciile naturii, noi vom putea fi, intr-o oarecare masura, la adapost, deci nu vom mai depinde de importuri", a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.
Romania se afla in negocieri avansate pentru a contracta un imprumut in valoare de un miliard de euro de la Comisia Europeana pentru Agricultura. Suma a fost calculata de expertii Bancii Mondiale intr-un studiu privind refacerea si modernizarea sistemului de irigatii din tara noastra.
Totusi, acesti bani nu ar schimba foarte mult sistemul de irigatii din Romania. Ei pot fi folositi pentru realibilitarea unor loturi care sunt functionale, dar nu sunt eficiente.
"Exista o parte a sistemului care este... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:09
Programele de infrastructura cu fonduri europene si investitiile in agricultura, in special in proiectele de irigatii, constituie un sprijin real pentru piata constructiilor, care ar putea scadea in acest an sub nivelul din 2011, a declarat, duminica, Liviu Neagu, general manager Bergerat Monnoyeur Romania & Moldova.
Bergerat Monnoyeur Romania & Moldova este unul din principalii jucatori pe piata utilajelor pentru constructii din Romania.
Potrivit estimarilor specialistilor, in 2012 piata constructiilor ar putea scedea putin sub nivelul din 2011 in ceea ce priveste afacerilor constructorilor.
"S-au dezvoltat proiectele care au beneficiat de subventiile europene, gen Coridorul 4, proiectele care au fost pe partea de tratare a deseurilor, elemente care au adus vigoare in anumite zone si pentru anumiti constructori.
Din punct de vedere al constructiilor rezidentiale afecteaza mai putin activitatea noastra ca si furnizor de utilaje, distribuitor, dar si acolo este o usoara revigorare in anumite zone, mai ales in zonele cu potential economic deosebit. Din pacate alte investitii mari, majore, nu au fost facute. Sunt unele pe hartie dar sunt intr-un stadiu atat de incipient incat ne temem sa vorbim de ele ca vor fi deschise anul viitor', a spus reprezentantul Bergerat Monnoyeur, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat ca proiecetele de infrastructura cu finantare europeana pot ajuta piata constructiilor, iar Romania poate actiona in acest sens, astfel incat sa... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 17:31
Deputatul PDL Valeriu Tabara a sustinut duminica intr-o conferinta de presa necesitatea schimbarii filosofiei privind irigatiile, avand in vedere si seceta din acest an, care a afectat productia agricola.
"Anul acesta a fost senzational de rau din punct de vedere climatic. Nu seceta pedologica a fost determinanta a productiei, ci seceta atmosferica. Inseamna ca pe langa sistemele de irigatii trebuie sa construim si alte sisteme, de pilda impaduriri. (...) Trebuie schimbata inclusiv filosofia privind irigatiile", a declarat Valeriu Tabara.
In opinia sa, marea sansa a Romaniei in acest an este faptul ca are ferme cu o dotare impecabila din punct de vedere tehnic.
"Am discutat la nivelul Uniunii Europene anul 2011, avand in vedere rezultatele exceptionale pe care le-am avut pe toate sectoarele, sa se constituie baza de politica agricola de finantare 2014 - 2020.
La aceasta data batalia ministerului (Agriculturii) numarul unu este pentru a obtine aceste fonduri europene la un nivel cat mai convenabil pentru Romania. Nu mai vorbesc ca exista la aceasta data acorduri semnate cu mai multe state pentru a fi sprijiniti in politica specifica pe care o are Romania", a spus fostul ministru al Agriculturii.
Potrivit acestuia, activitatea din agricultura a fost privita superficial.
Valeriu Tabara a mentionat ca Romania dispune in prezent de circa 1,4 milioane de hectare de sisteme de irigatii functionale dintre cele 3,2 milioane.
"Dintre acestea, 740.000 de hectare... mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 14:40
Romania are amenajata pentru irigatii o suprafata de circa 3 milioane de hectare, dintre care doar 258.000 de hectare au fost irigate in 2012, insa nu este necesara instaurarea starii de urgenta, in ciuda secetei.
"Din cele 3 milioane de hectare de amenjate cu sisteme de irigatii, sunt functionabile, la aceasta data, circa 800.000 de hectare, din care, pentru anul 2012, au fost incheiate contracte pentru irigat pe o suprafata de circa 258.000 hectare, au precizat reprezentanti din cadrul Ministerului Agriculturii pentru Business24.
Sistemele de irigatii ar fi putut fi reabilitate utilizand finantare europeana. Romania a avut la dispozitie 550 de milioane de euro pentru investitiile in infrastructura de irigatii, drumuri pentru acces la culturile agricole si amenajari impotriva inundatiilor, dar, pana in prezent, cu un an si jumatate inainte de termenul-limita, au fost folositi numai 7% din bani, adica 40 de milioane de euro.
Cu toate acestea,pentru perioada 2014 - 2020, Ministerul Agriculturii vrea o finantare europeana de 400 de milioane de lei doar pentru reabilitarea sistemului de irigatii, suma care a reiesit dintr-un raport al Bancii Mondiale.
"Sper sa avem si un element de noutate in pachetul financiar 2014-2020. Incercam din anul 2014 sa avem acces la fondurile structurale printr-un program special dedicat sectorului de irigatii", a spus Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii.
Starea de urgenta in agricultura nu a mai fost decretata de 22 de ani... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 09:10
Femierii ar putea sa fie scutiti de plata pierderilor inregistrate in sistemul de apa, ceea ce inseamna o reducere cu 10-15% a costurilor pentru irigatii, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"A fost elaborat si va fi semnat un ordin de ministru prin care Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare va factura Organizatiilor de udatori costul de apa fara pierderile pe care le plateau si le suportau fermierii pana acum pe canalele de distributie.
Am ajuns la un acord cu Apele Romane si, astfel, fermierii nu vor suporta pierderile pe care le avem pe acest traseu al irigatiilor din cauza faptului ca acele canale nu sunt suficient de bine impermeabilizate sau lucrarile nu sunt asa cum ar fi trebuit. Estimam ca va exista, astfel, o reducere a costurilor de 10-15%", a precizat Constantin.
Ministrul a adaugat ca volumul de apa care s-a pierdut pana la data de 7 august, pe aceste canale, este estimat la aproximativ 29 milioane de metri cubi de apa.
"Putem vorbi de o reducere a costurilor cu 20% deoarece toate organizatiile de udatori au posibilitatea sa retehnologizeze motoarele si statiile de pompare pe care le au in administrare, iar motoarele de care vorbim sunt de 20 chiar si de 40 de ani in functiune si costurile pe care le au sunt extrem de mari", a spus ministrul.
Am luat in aceste zile masura ca bugetul initial de 25 de milioane de euro pe care il are masura 125 din PNDR pe ultima sesiune din luna septembrie... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 19:00