Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost reconectata la Sistemul Energetic marti seara la ora 21:31, dupa finalizarea lucrarilor de remediere, informeaza Nuclearelectrica.
Unitatea 1 a fost oprita controlat in dimineata zilei de 18 septembrie in vederea efectuarii unor lucrari de reparatie a unor neetanseitati (scurgere minora de agent de racire) din sistemul primar de transfer al caldurii al reactorului Unitatii 1.
"Conform procedurilor specifice ale CNE Cernavoda, efectuarea lucrarilor de remediere se poate realiza numai cu Unitatea in stare oprita. Oprirea controlata nu a avut impact asupra securitatii nucleare, personalului, populatiei si mediului inconjurator, lucrarile de remediere fiind realizate in conformitate cu procedurile aplicabile in astfel de situatii", precizeaza Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica opereaza centrala nucleara de la Cernavoda, unde functioneaza doua reactoare de tipul CANDU 6, cu o putere totala de 1.400 de MW. Acestea asigura circa 20% din productia nationala de electricitate.
Reactorul 1 a fost pus in functiune in anul 1996, iar Unitatea 2 in anul 2007.
Princpalul actionar al Nuclearelectrica este statul roman, prin Ministerul Energiei, care detine 82,49% din capitalul social. mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 10:31
Sistemul Energetic National este mai sigur in fata atacurilor cibernetice, pentru ca este mai vechi si nu poate fi controlat de la distanta, iar mie personal digitalizarea, in relatia cu zona industriala, imi da fiori, a declarat, marti, intr-un forum de specialitate, Yugo Neumorni, presedintele CIO Council Romania.
"N-as putea spune cat de pregatita este intreaga umanitate pentru a face fata unui atac cibernetic masiv, nu doar Romania. Singur, un departament de IT nu mai poate face fata unui atac de tipul celui din Ucraina. Sa fim foarte realisti: daca bancile care au fost primele targetate de atacuri pentru ca acolo sunt banii, zona SCADA (Monitorizare, Control si Achizitii de Date - Supervisory Control And Data Acquisition, n.r.) si de Industrial Control este una extrem de vulnerabila. De ce? Lucrurile sunt foarte simple: sistemele au fost dezvoltate acum 30-40 de ani, ca vorbim despre controlul unui laminor, unui cuptor sau unui hidro-agregat. La ora actuala, in intreaga lume, ca vorbim de hidrocentrale sau de metalurgie, toate sistemele industriale sunt foarte nesigure, din acest punct de vedere. In cazul atacului cibernetic din Ucraina, pe langa faptul ca a vizat intrarea prin sistemul IT, din IT s-a mers in zona operationala. Mie, digitalizarea in relatia cu zona industriala, imi da fiori. Asta pentru ca acum 15-20 de ani, tot ce insemna zona SCADA era izolata, nu exista Internet. Acum toata lumea promoveaza ideea de Internet of Things si e normal pe undeva, insa... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 14:12
Sistemul Energetic National este epuizat din punct de vedere moral si are nevoie de un backup, a atras atentia fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, intr-o conferinta de specialitate, organizata vineri.
"Asa-zisele reforme facute in anii trecuti au afectat, de asemenea. Ca s-a gresit nu mai conteaza. Ideea este ca ne dorim cu totii sa avem capacitati de productie curate, insa de doi-trei ani de zile nu se mai investeste in Romania in energia regenerabila produsa de lumina solara sau de vant, din doua motive: o data pentru ca au disparut schemele de suport, iar in al doilea rand ca orice capacitate suplimentara de energie regenerabila are nevoie de sisteme de protectie a Sistemului Energetic National. Sistemul energetic national are nevoie de un backup si acesta este asigurat de partea de carbune. Sistemul energetic din Romania este epuizat din punct de vedere moral. Au fost momente, in timpul iernilor, cu ger foarte puternic, cand nu poti folosi la maxim gazul natural sau cand eolienele se blocheaza, deci esti la limita cu productia. De asemenea, au fost momente in care a trebuit sa apelam la vecini sau cand noi i-am salvat pe vecini. Trebuie sa gasim un echilibru intre dorinta de a furniza energie curata si capacitatea de supravietuire a sistemului energetic si de furnizare pentru populatie. Viitorul nu ne va lasa sa fim confortabili in ceea ce priveste acest domeniu", a declarat Gerea.
Acesta a adaugat ca, in urma cu zece ani, Sistemul Energetic National s-a... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:49
Exporturile de energie ar salva sistemul energetic romanesc, dar pretul electricitatii pentru livrarile pe piete straine este necompetitiv, a declarat joi presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Remus Borza.
"Exportul ar salva sectorul energetic, dar megawattul romanesc nu este competitiv ca pret. Am fi avut o portita in Turcia, dar taxa de export este absurda", a afirmat Borza la un seminar pe teme energetice.
El a adaugat ca in Romania exista o atitudine "proletara" care sacrifica, de dragul pacii sociale, competitivitatea economica a companiilor de stat.
"Noi vorbim de ani de zile de proiecte, vorbim de strategii. (...) Intr-o republica a procurorilor te gandesti de mai multe ori inainte sa semnezi sau nu semnezi nimic. Nu putem accepta companii de stat supradimensionate", a spus Borza.
El a spus ca o prioritate a Guvernului ar trebui sa fie refacerea sistemului national de irigatii.
"Eu nu cred in Tarnita (un proiect de constructie a unei hidrocentrale la Tarnita, in judetul Cluj, n.r.). Hai sa refacem sistemul national de irigatii, ar trebui sa fie o proritate. Romania este o tara eminamente agrara, dar nu trebuie sa ne fie rusine cu asta", a mai spus Borza. mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 15:17
Pierderile din sistemul energetic national au ajuns la 40% si sunt pe consumatorul final, in timp ce Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET) are nevoie de investitii de aproximativ un miliard de euro pentru a fi competitiv, conform datelor prezentate, joi, in cadrul dezbaterilor din Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, de catre Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
"Potrivit ultimei evaluari nationale facuta pe eficienta energetica, 40% din consumul final de energie din Romania apartine consumului rezidential. Pierderile sunt in aceeasi proportie, de 40%, si sunt pe consumatorul final. Pe zona de SACET-uri, pierderile inseamna 70% din acest 40%, iar evaluarea care a fost facuta la acel moment arata ca necesitatea de investitii in SACET-urile din Romania, pentru cele 33 de orase aflate inca in sistemul centralizat, insemnau 4,25 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta aproximativ un miliard de euro", a afirmat Calota.
Acesta a adaugat ca, in exercitiul financiar 2014-2020, fondul alocat pentru domeniul eficientei energetice se ridica la 238 milioane de euro.
"Datele pe care le-am primit de la Organismul Intermediar de Energie (OIE) ne spun ca, pentru exercitiul financiar 2014-2020, fondul pentru eficienta energetica inseamna 238 de milioane de euro. Vom vedea ce putem face, iar in acest sens Ministerul de Finante joaca si va juca un rol-cheie in gasirea modalitatilor de... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 15:44
2012 a fost al doilea an consecutiv in care a avut loc aproape o dublare, fata de anul precedent, a capacitatilor instalate in asa-numita energie verde (practic, in covarsitoare majoritate deocamdata, energie eoliana).
Valorile la care s-a ajuns exclud o repetare in 2013 a performantei, dar, tinand cont de proiectele pe rol, se prevede o noua dublare pana undeva prin 2014. Capacitatile instalate in energie verde, de numai 14 MW in 2009, au ajuns spre 2000 MW la sfarsitul lui 2012, respectiv corespondentul a trei centrale de puterea celei nuclearoelectrice de la Cernavoda. Responsabile sunt investitii de circa 3 miliarde euro. Alte miliarde euro stau la rand sa ia avizele pentru instalatii eoliene si solare.
Prin raportare la toate aceste perspective minunate, o anume afirmatie poate parea o ratacire in ape tulburi: o cadere distrugatoare in sistemul energetic ar putea sa nu apuce dublarea din cursul lui 2014 a prezentei energiei verzi in sistem! Este vorba despre un avertisment responsabil, asupra caruia, din pacate, insista public deocamdata doar analisti, si nu specialistii din sistem! Un avertisment deloc exagerat avand in vedere cum se deruleaza lucrurile!
Certificatele verzi, magnet pentru investitii
Aceasta dezvoltare aproape halucinanta a energiei verzi in Romania - pe baza extinderii rapide a unor investitii straine, in total contrast cu caderea acestora in restul economiei in ultimii ani - are o singura explicatie: schema de asa-zisa promovare a... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 12:05
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a afirmat, marti, la Cluj-Napoca, ca proiectul constructiei hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti este deosebit de important "pentru echilibrarea Sistemului Energetic National".
"Am prezentat acest proiect foarte important in China, in urma cu patru ani. Este nevoie de aceasta hidrocentrala si cautam investitori, pentru ca suma este mare - aproximativ 1,2 miliarde de euro fara TVA - si statul roman nu isi poate permite in momentul de fata o asemenea investitie. Parteneriatul public-privat este o solutie, la fel o firma care sa poata sa investeasca aceasta suma", a declarat ministrul Constantin Nita, dupa ceremonia de inaugurare a Centrului de Servicii Suport Afaceri al Grupului E.ON Gaz Romania din municipiul Cluj-Napoca.
Referindu-se la liberalizarea pretului gazului pentru consumatorii casnici, oficialul guvernamental a subliniat ca exista un calendar semnat cu Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala si Comisia Europeana care trebuie sa fie respectat. Pentru consumatorii casnici majorarea se va face treptat, pana in 2018, iar pentru cei noncasnici pana la sfarsitul anului 2014.
Romania poate deveni exportator de energie
Ministrul delegat pentru energie a evidentiat, in context, ca pentru a deveni exportator de energie viabil pe piata internationala, Romania are nevoie de retele de interconectare cu Ungaria, Bulgaria si Turcia. Pe de alta parte, Romania are inca probleme legate de eficienta cu... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 16:04
Romania s-ar putea confrunta, in 2020 - 2025, cu o supracapacitate de productie a electricitatii, astfel ca investitia de patru miliarde de euro in reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda ar putea fi inoportuna, potrivit unui studiu privind sectorul energetic national.
"Planul national de investitii (...) ar putea conduce la realizarea unei supracapacitati instalate in sistem de circa 2.700 MW la nivelul anului 2020. (...) Aceasta supracapacitate care ar putea exista la inceputul etapei 2021-2025 ridica semne de intrebare asupra oportunitatii realizarii la acea data a unitatilor 3 si 4 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda", se arata intr-un studu asupra prioritatile noii strategii energetice a Romaniei.
Studiul a fost elaborat de Anton Vladescu, reprezentant al Consiliului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, si de Valeriu Binig, director pentru programe de energie in compania de consultanta Deloitte.
Sistemul energetic national este format din grupuri energetice care cumuleaza circa 20.000 MW instalati, din care functioneaza unitati de aproximativ 16.000 MW. Companiile cu cele mai mari capacitati instalate sunt Hidroelectrica (peste 6.000 MW), Nuclearelectrica (1.400 MW) si complexele energetice din Oltenia (circa 3.000 MW in total).
Planul national de investitii prevede ca pana in 2020 investitiile necesare in sectorul energetic cumuleaza 6,72 miliarde de euro. Din aceasta suma, companiile controlate de stat, prin... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 17:53
Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a declarat marti ca Romania are un sistem energetic cu tehnologii depasite si cu randamente de functionare reduse, fapt ce a dus implicit la preturi si tarife mari pentru energie si gaze. "Important este ca a exploata un sistem energetic acum, cu aceste tehnologii depasite, cu randamente de functionare reduse, inseamna necesar mare de investitii si presupune, din punctul nostru de vedere si al consumatorului, preturi si tarife mari. Trebuie sa ne situam in Europa pe un domeniu concurential bun", a declarat marti presedintele ANRE, Petru Lificiu.
In ceea ce priveste crearea celor doua companii ce vor rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic, Lificiu considera ca acest lucru inseamna ca Romania, din punct de vedere energetic, va putea face fata gigantilor energetici din Europa, dar ca, "din punctul de vedere al reglementatorului, va fi mult de lucru", a subliniat Petru Lificiu.
El a adaugat ca "vor fi foarte atenti la monitorizarea sistemului, la concentrarea anti-trust, la pachetul legislativ, dar si in privinta monopolului de energie". De asemenea, presedintele ANRE considera ca operatorii dadeau dovada uneori de o "nesinceritate tehnica", ceea ce era foarte greu de stapanit.
mai mult
Marti, 08 Septembrie 2009, ora 15:24