Rusia a primit informatii din partea Statelor Unite privind instalarea temporara a sistemului antiracheta Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) in Romania.
Anuntul a fost facut vineri de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, argumentand ca sunt necesare clarificari suplimentare privind baza de la Deveselu.
"Am primit anumite informatii si explicatii despre motivele instalarii temporare a sistemului THAAD pe durata lucrarilor de intretinere la baza balistica din Deveselu, Romania. Analizam informatiile", a declarat Serghei Riabkov, citat de agentia de presa Tass.
Rusia "nu poate intelege ce sarcini va indeplini sistemul Aegis pentru uz terestru in domeniul apararii balistice. Poate ca problema este ca noi intelegem amenintarile in mod diferit fata de SUA si aliatii acestei tari", a subliniat Riabkov.
"De asemenea, nu este clar pentru Rusia cum pot Statele Unite - daca pot - sa garanteze ca lansatoarele universale Mk-41, incluse in sistemul Aegis Ashore, nu vor fi folosite pentru lansarea rachetelor sol-sol. Am discutat de multe ori despre aceasta problema cu colegii nostri americani in timpul negocierilor pe tema Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), atunci cand inca era posibil sa ajungem la un acord rezonabil si sa mentinem Tratatul. Cu toate acestea, decizia Statelor Unite de a submina Tratatul a prevalat. Tratatul probabil va inceta sa existe pe 2 august 2019", a subliniat Serghei Riabkov.
Sistemul balistic THAAD va fi... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 15:22
Rusia a decis sa desfasoare in Crimeea bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3, capabile sa transporte rachete nucleare, ca raspuns la instalarea de catre Statele Unite a bazei lor antiracheta in Romania, a declarat Viktor Bondarev, seful Comisiei pentru Aparare si Securitate din Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului rus).
Moscova intentioneaza sa desfasoare escadrile de bombardiere strategice Tu-22M3 la baza aeriana Gvardeiskoie din Crimeea, a precizat Viktor Bondarev, luni, pentru agentia de presa RIA Novosti, afirmand ca instalarea mijloacelor sistemului de aparare antiracheta al SUA in Romania reprezinta o provocare serioasa pentru Rusia.
"Acest pas a schimbat in mod cardinal echilibrul de forte in regiune", a mai spus senatorul rus, potrivit caruia bombardierele desfasurate in Crimeea urmeaza sa fie modernizate in decurs de cativa ani, ceea ce va permite strapungerea sistemelor de aparare aeriana si aparare antiracheta "oriunde in Europa", conform RIA Novosti.
"Raza de actiune a unui Tu-22M3 si raza rachetelor de croaziera de la bordul sau vor permite transportarea focosului nuclear oriunde in Europa, lovind astfel orice obiect al sistemelor de aparare antiracheta si al sistemelor de aparare aeriana inamice, iar luand in considerare si modernizarea sa pe parcursul urmatorilor ani la nivelul M3M si echiparea cu noi tipuri de arme de distrugere, acesta devine un vector universal pentru lovituri asupra tuturor tipurilor de tinte la o distanta de... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 15:32
Sistemele antibalistice instalate de Statele Unite in Romania si Polonia constituie incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), acuza Sergei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, avertizand ca Rusia va lua masuri militare pentru a face fata noilor riscuri.
In ultimele zile, Rusia a condamnat cu fermitate decizia Statelor Unite de a vinde Japoniei sisteme antibalistice de tip Aegis. Maria Zaharova, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, a explicat ca elementele antiracheta din Japonia sunt parte a planului SUA de a crea un "sistem antibalistic global". Moscova sustine ca instalatiile antiracheta ale Statelor Unite au dubla utilitate, defensiva si ofensiva.
Japonia argumenteaza ca sistemele antibalistice primite de la SUA vor fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo, avand rolul contracararii amenintarilor Coreei de Nord.
Insa Rusia respinge aceasta argumentatie. "Am analizat comunicatul Ministerului nipon de Externe, conform caruia sistemul antibalistic va fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo si nu va ameninta Rusia si alte tari. Insa toata lumea este constienta ca Japonia a fost atrasa de mult timp in crearea segmentului asiatic al sistemului antibalistic global american (...) ", a declarat sambata Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.
"Din punct de vedere tehnic si functional, sistemele antibalistice instalate in Japonia sunt identice cu cele americane, care pot lansa atat rachete de... mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 15:50
China si-a exprimat, miercuri, profunda ingrijorare dupa ce armata americana a inceput in aceeasi zi instalarea sistemului antiracheta THAAD intr-o baza de pe teritoriul Coreei de Sud.
Cu prilejul briefingului de presa zilnic, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a declarat ca Beijingul cere Statelor Unite si Coreei de Sud retragerea acestui sistem.
Washingtonul si Seulul afirma ca unicul scop al sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) este apararea impotriva rachetelor nord-coreene.
China si-a exprimat insa in mod repetat opozitia fata de instalarea THAAD, fiind preocupata ca puternicul radar al sistemului ii poate penetra teritoriul si submina securitatea. E cam aceeasi reactie pe care o are si Moscova de ani de zile referitor la scutul antiracheta al NATO din Europa, inclusiv cel inaugurat la Deveselu anul trecut.
Citeste o analiza scrisa de Dan Dungaciu despre ce vede Rusia cand se uita la Romania
Acordul privind THAAD a fost semnat anul trecut, iar capacitatea operationala completa ar urma sa fie realizata inainte de sfarsitul lui 2017.
Citeste si:
Coreea de Nord da iarasi fiori lumii intregi: Kim a lansat 4 rachete intr-o zi. Una ar fi putut ajunge pana pe teritoriul SUADictatorul Kim e mandru de testul cu rachete: A fost un exercitiu pentru lovirea bazelor americane din Japonia ...citeste mai departe despre "Chinezii le cer americanilor sa-si ia sistemul antiracheta din Coreea de Sud. E cam aceeasi suparare... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 14:41
Instalarea sistemelor antiracheta in tari europene in pofida acordului nuclear cu Iranul confirma cele mai mari temeri ale Rusiei, sustine ambasadorul rus la UE, Vladimir Cizhov, considerand ca este vorba de un proiect militar "ofensiv" al Statelor Unite, informeaza site-ul agentiei TASS.
"Exista o intrebare logica: daca Iranul nu mai reprezinta un pericol - chiar daca nu este un partener, nu mai este un inamic -, atunci de ce mai este construit sistemul antiracheta si impotriva cui", a declarat Vladimir Cizhov, ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeana, intr-un interviu acordat postului Rossiia 24.
Rusia ar putea mobiliza avioane contra sistemului antiracheta din Romania - NATO reactioneaza
"Reactia Statelor Unite fata de aceasta ...citeste mai departe despre "Ambasador rus: Proiectul sistemului antiracheta confirma temerile Moscovei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 19:30
Fortele Aeriene ruse intentioneaza sa stationeze bombardiere strategice de tip Tupolev in Crimeea, ca modalitate de contracarare a instalatiilor antibalistice NATO din Romania, Alianta Nord-Atlantica condamnand suplimentarea fortelor si avertizand ca ar putea fi periclitata stabilitatea regionala.
Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii, un escadron de bombardiere supersonice Tupolev TU-22M3 ar urma sa ajunga in Crimeea in curand.
"Capacitatile de atac ale acestor avioane vor spori apararea in regiunea Marii Negre. Este una dintre masurile luate ca reactie la instalarea unor elemente antiracheta la o baza militara americana din Romania", a declarat oficialul militar rus, sub protectia anonimatului, pentru agentia Interfax. Un escadron are intre 10 si 24 de avioane militare.
11 avioane militare ruse interceptate de NATO in apropierea spatiului aerian UE
In replica, un oficial NATO a condamnat vehement initiativa Rusiei.
"Dupa cum au aratat ministrii ...citeste mai departe despre "Rusia ar putea mobiliza avioane contra sistemului antiracheta din Romania - NATO reactioneaza" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 23:06
Sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia reprezinta incalcari ale prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), acuza Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.
"Toata lumea care este interesata - nu doar expertii, ci si oamenii de rand care urmaresc stirile de politica externa - este la curent cu recentele acuzatii reciproce, inclusiv cele facute publice. In principal, avem preocupari in legatura cu o serie de aspecte din comportamentul Statelor Unite privind situatia Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF) ", afirma Riabkov, citat de site-ul de stiri Sputnik.
Centre de comanda si control, infiintate de NATO in Romania (Video)
Statele Unite intentioneaza sa construiasca sisteme antiracheta in Romania si Polonia, a amintit Riabkov, subliniind ca aceste instalatii utilizeaza echipamente pentru lansari verticale de tip MK-41 (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis - n.red.). Aceste sisteme sunt utilizate ...citeste mai departe despre "MAE rus: Sistemele antibalistice instalate in Romania incalca un tratat nuclear" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 17:03
Sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF), a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest, respingand astfel acuzatiile Rusiei.
Rugat sa comenteze acuzatiile Rusiei, potrivit careia stationarea sistemului de aparare antiracheta Aegis in Romania ar incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare, purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest a declarat ca scutul de la Deveselu nu reprezinta o incalcare a INF.
"Nu este. Statele Unite isi mentin angajamentul de a respecta acordurile de securitate semnate cu Rusia. Facem acest lucru pentru ca este in interesul securitatii noastre nationale sa respectam angajamentele luate pe scena internationala. Putem face asta, asigurand, totodata, securitate pentru aliatii nostri din Europa, si vom continua in acest sens", a precizat Earnest, intr-o conferinta de presa de la Casa Alba, potrivit Mediafax.
Intrebat de ce nu reprezinta o incalcare a Tratatului INF, purtatorul de cuvant nu a oferit explicatii, precizand in schimb ca SUA iau "foarte in serios" tratatele internationale semnate. "De aceea luam in serios si faptul ca partenerii nostri care semneaza astfel de tratate nu isi respecta angajamentele luate", a spus Josh Earnest.
SUA au acuzat Rusia ca a incalcat Tratatul INF
Statele Unite au acuzat, recent, Rusia ca ar incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare. In replica, Moscova a declarat ca acuzatiile sunt... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 16:35
Noul vicepremier rus Dmitri Rogozin, fost ambasador la NATO, a ridiculizat luni Romania pentru ca a permis instalarea unor elemente ale sistemului american antiracheta pe teritoriul sau, afirmand ca Bucurestiul nu va avea acces la acestea.
"Noi am analizat acordul pe care americanii l-au semnat cu romanii" pentru instalarea de interceptori de racheta apartinand Statelor Unite in Romania, in cadrul sistemului european antiracheta, a declarat luni Rogozin, ambasadorul Rusiei la NATO din 2008, in fata unor ofiteri din cadrul fortelor aerospatiale ruse, in cursul unei vizite la o unitate din Krasnoznamensk.
"Romanii pot sa creada ca sunt operatori importanti in interceptarea rachetelor, dar chiar si comandantul bazei, un militar roman, va avea dreptul sa intre doar in anticamera", a continuat el.
Comandantul roman al viitoarei baze de la Deveselu nu va vizita niciodata statia de control, a apreciat vicepremierul rus, pentru simplul motiv ca baza este americana si nu NATO.
Noul vicepremier le-a mai spus ofiterilor rusi ca, in opinia sa, Washingtonul i-a convins pe europeni ca au nevoie de "implicarea constanta a Statelor Unite in afacerile lor interne", rezultatele unei asemenea relatii fiind mai mult decat defavorabile pentru europeni.
Acestia au devenit "ostaticii si tintele unui (eventual) atac de razbunare", fara ca macar sa aiba acces la tehnologiile americane, a mai apreciat fostul ambasador rus la NATO.
Aceasta situatie este "extraordinar de ironica",... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 07:24