Bulgaria ar putea reduce TVA la alimente, asa cum a facut Romania, a declarat joi ministrul bulgar al Economiei, Bozhidar Lukarski, la postul de televiziune Nova TV.
Bulgaria aplica o taxa pe valoarea adaugata de 20%, cu exceptia sectorului turismului, in care nivelul TVA este de 9%.
Intrebat despre reducerea de catre Romania a TVA la alimente de la 24% la 9%, Lukarski nu a exclus ca si Guvernul Bulgariei sa ia o astfel de masura.
"Romania a avut TVA de 24% o perioada lunga de timp. Asa cum am spus ieri in sedinta de Guvern, in tot acest timp Bulgaria nu a impus cetatenilor sai o TVA la fel de ridicata ca cea din Romania. In aceasta privinta putem spune ca am avut o situatie mai buna ca Romania. Avand in vedere beneficiile pe care aceasta masura le aduce economiei ...citeste mai departe despre "Bulgaria ar putea reduce TVA la alimente, dupa exemplul Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 16:27
Evaziunea fiscala va fi redusa semnificativ dupa scaderea TVA la alimente, care va intra in vigoare la 1 iunie, iar masura va conduce la o crestere de 0,6% a produsului intern brut (PIB) in acest an, sustine Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.
"Scazand acest nivel de TVA, media la nivel national va fi de 17,5, deja cu acest 9%, ceea ce automat reduce aceasta gaura. Partea de evaziune fiscala scade, pentru ca multi din cei care azi se dedau la astfel de fapte renunta pentru ca n-au de ce sa-si creeze probleme pentru un TVA mult mai mic.
La final de an vom avea un 0,6% crestere la PIB fata de ce s-a prognozat pentru 2015", a declarat ministrul Finantelor la B1 TV.
Guvernul poate sa ia masuri daca retailerii cresc preturile inainte de reducerea TVA? Raspunsul lui Teodorovici
Pe de alta parte, el a spus ca Guvernul nu are instrumente legale de a actiona in cazul in care retailerii "umbla" la preturi inainte de reducerea TVA la alimente.
Scaderea TVA, profit ...citeste mai departe despre "Reducerea TVA la alimente: Teodorovici vede lapte si miere - Cu cat va creste PIB-ul Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Mai 2015, ora 12:28
Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat, marti, ca incepand cu 1 iunie TVA va scadea la 9 la suta pentru toate alimentele agroalimentare si bauturile nealcoolice.
"In urma discutiilor pe care le-am avut si cu Ministerul de Finante, cu BNR, cu FMI, cu Comisia Europeana, am luat decizia prin care, de la 1 iunie, absolut toate produsele agroalimentare din Romania vor avea o cota de 9 la suta. Aici se includ toate bauturile nealcoolice", a declarat Victor Ponta, la debutul sedintei de guvern.
Se cere reducerea TVA la carne la 9% din acest an: Ce efecte benefice va avea masura
Premierul a precizat ca masura este "total sustenabila" si ca impactul bugetar este de 5 miliarde de lei pe an, ceea ce statul isi poate permite.
Potrivit sefului Executivului, 3,3 miliarde de lei au fost deja incasati suplimentar pe primul trimestru.
De asemenea, TVA va fi redusa si la serviciile de alimentatie publica, premierul adaugand ca sustine si reducerea ...citeste mai departe despre "Ponta: TVA la toate alimentele, scazuta la 9%" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 12:26
Reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu un punct procentual ar insemna un efort bugetar de un miliard de lei anual, a declarat marti Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, la o conferinta de specialitate.
"Estimarile pentru reducerea CAS cu un punct procentual sunt de un miliard de lei", a precizat Manolescu care a explicat ca reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS de la 1 iulie ar presupune un efort bugetar de maxim 2,5 miliarde de lei pentru acest an.
Dan Manolescu a mentionat, insa, ca decizia cu privire la reducerea CAS se va lua dupa discutiile din luna iunie cu reprezentantii institutiilor financiare internationale.
Intrebat care ar fi prioritatea, din punctul sau de vedere, intre reducerea CAS si reducerea TVA la toate alimentele, reprezentantul Finantelor a aratat ca, in actualul context, reducerea contributiilor sociale este mai importanta, avand in vedere ca Romania se afla pe o pozitie dezavantajoasa din punct de vedere al taxarii pe forta de munca.
"Este evident ca sarcina fiscala pe forta de munca este mare, dar zona produselor alimentare este recunoscuta ca o zona intrinseca de evaziune fiscala", a mai spus Dan Manolescu. El a precizat ca totul depinde, insa, de rezultatele concrete ale fiecarei masuri, dar in privinta reducerii TVA, efectele nu se vad "peste noapte".
Secretarul de stat din Finante s-a referit, in acest context, la rezultatele reducerii la 9% a TVA la paine si produse de... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 12:22
Masurile fiscale anuntate pentru anul 2014 au fost adoptate fara o consultare suficienta cu reprezentantii mediului de afaceri si cu specialistii in fiscalitate, iar, dintre acestea, in special taxarea suplimentara pentru constructiile speciale se va resimti in buzunarele consumatorilor.
Pe de alta parte, deoarece pana acum exista semnale pozitive in privinta incasarilor de TVA din sectorul de panificatie, s-ar putea avea in vedere introducerea unei astfel de cote reduse de TVA si pentru alte categorii de alimente de baza, a spus Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica din cadrul firmei de consultanta PwC Romania, intr-un interviu acordat Ziare.com.
"Personal, consider ca este nevoie de politici fiscale curajoase si creative care sa ofere economiei stimulul fiscal necesar pentru a incepe sa prinda viteza, dar si pentru a diminua evaziunea fiscala in anumite sectoare, iar agricultura si industria alimentara sunt unele dintre sectoarele cele mai ...citeste mai departe despre "Taxe 2014 Birul cel mai de temut. Pentru ce produse mai poate scadea TVA Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 07:15
O decizie mult asteptata de jucatorii din industria alimentara, care i-au prezentat numeroase avantaje, inclusiv capacitatea de a determina scaderea preturilor, reducerea taxei pe valoare adaugata la alimente, nu este agreata, momentan, de partenerii internationali ai Romaniei, care invoca riscul depasirii tintei de deficit.
Astfel, reprezantantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au respins scaderea TVA la 9% pentru alimentele de baza, in cadrul discutiilor cu membrii Comisiei de buget-finante, motivand ca printr-o astfel de decizie ar fi depasita tinta de deficit de 3% din PIB.
Masura, vehiculata de Guvernul Ponta in luna mai, ar contribui la reducerea evaziunii si ar veni in sprijinul producatorilor agricoli autohtoni, au sustinut atat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cat si premierul Victor Ponta.
La randul lor, reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au afirmat ca preturilor la raft vor scadea cu acelasi procent cu care se va micsora taxa.
Citeste mai multe despre De ce ne refuza FMI scaderea TVA la alimente pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 15 August 2012, ora 09:39
Reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la produsele alimentare ar putea aduce o scadere a preturilor la alimente intre 16 si 20%, a declarat, luni, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Radu Timis.
"Aceasta taxa marita la 24% ne-a adus mari probleme legate de scaderea consumului. O taxa diferentiata pe produsele alimentare de baza s-ar vedea in cresterea veniturilor la buget, dar si in scaderea preturilor intre 16 si 20% si ar insemna relansarea consumului si insanatosirea mediului de afaceri", a precizat Timis.
Acesta a subliniat ca ARC a propus Ministerului de Finante inregistrarea Cod CAEN a tuturor produselor care intra in tara pentru a vedea exact cat se incaseaza din TVA.
"Noi am facut o sugestie la MFP ca tot ceea ce intra pe teritoriul Romaniei sa fie inregistrate Cod CAEN si daca dupa o perioada de trei luni se incaseaza la legume -fructe doar 5% TVA, la carne si produse lactate, doar 20%, este clar ca acest TVA este pagubitor si nu se intoarce la buget. O Taxa pe Valoarea Adaugata diferentiata pe produsele de baza s-ar vedea in cresterea veniturilor la buget, dar si in scaderea preturilor", a explicat Radu Timis.
Potrivit sursei citate, evaziunea fiscala in domeniul carnii reprezinta 70% din totalul pietei.
Noul ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, a declarat imediat dupa investire ca scaderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului in 2012.
'Scaderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 19:47
Nivelul TVA-ului la alimente in Romania este de cinci-sase ori mai mare decat in alte state europene. Beneficiile scaderii taxei sunt vizibile oricui, dar nu si ministerului Agriculturii. Romanii vor manca in curand doar produse importate, dupa cum avertizeaza reprezentantii din industrie.
Romania este pe locul doi in Europa la nivelul taxei pe valoare adaugata (TVA) la alimente.
Cu un TVA de 24%, suntem intrecuti doar de Danemarca. Dupa noi urmeaza Lituania cu 21% si Estonia si Bulgaria cu 20%.
La polul opus, topul statelor cu cel mai redus nivel al TVA-ului la alimente este condus de Marea Britanie si Malta, care nu aplica taxe pe mancare, Luxemburg (3%), Spania (4-8%) si Italia (4-10%). Dupa cum se vede, state cu probleme economice mai mari decat ale Romaniei, cum ar fi Spania si Italia, nu s-au aruncat la a creste TVA-ul la alimente.
"Noi suntem prostii Europei", este de parere Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan). "Chiar azi i-am scris prim-ministrului si i-am explicat situatia din Europa si efectele pe care le-ar avea in Romania scaderea TVA-ului".
Efectele unei taxe mari la mancare sunt binecunoscute oricui are cunostinte minime de economie. TVA-ul crescut duce la sporirea evaziunii fiscale, scaderea banilor care vin la buget, scaderea puterii de cumparare a consumatorilor si scoaterea de pe piata a companiilor care lucreaza cu acte in regula.
Ministerul s-a razgandit... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 08:08
Alianta Confederatiei Patronale din Romania (ACPR) avertizeaza ca in maxim doi ani, Romania va fi afectata de o criza alimentara si a propus o serie de masuri care sa poata ajuta la diminuarea efectelor crizei alimentare.Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei, considera ca printre solutiile care ar putea diminua efectele crizei alimentare, se numara scaderea TVA la 5% pentru intregul lant al productiei agricole si introducerea tichetelor de masa in sectorul de stat."Ca solutie pentru urmatoarea criza care va afecta Romania, criza alimentara, manifestata prin cresterea intre-un ritm accelerat a preturilor produselor, ACPR propune, din nou, dupa ce a facut-o si in urma cu un an, scaderea TVA de la 24% la 5% in domeniul agricol si pe tot lantul, astfel incat sa se simta si in supermarket-uri", a afirmat Agathon, citat de Agerpres.
De asemenea, patronatele au propus majorarea valorii tichetului de masa si introducerea acestora in institutiile de stat. Acesta a mai precizat ca va propune solutia impotriva crizei alimentare Ministerului Muncii si Guvernului, dupa ce masura a fost refuzata de Ministerul Finantelor Publice, conform Evenimentul Zilei.
"Valoarea de noua lei pentru un tichet de masa pe zi este inacceptabila. Propunem majorarea la 12 lei, luand in calcul TVA si inflatia. Acestea ar trebui sa fie introduse si in institutiile de stat, asa cum se intampla in tari precum Franta, Germania, tarile nordice, Ungaria, Spania, Slovacia si in multe... mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 15:39