Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a cerut si a primit de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu 5 ani a licentei de concesiune pe care o detine de 20 de ani in vederea exploatarii resurselor de la Rosia Montana.
Statul roman a cerut doar majorarea redeventei percepute din valoarea productiei miniere de la 4% la 6%, potrivit modificarilor legislative ce au intervenit intre timp, potrivit unui comunicat transmis de RMGC.
"ANRM a transmis limpede RMGC ca valabilitatea licentei nu va fi prelungita decat daca RMGC accepta aceasta modificare cu privire la redeventa.
Desi Gabriel Resources si RMGC se opun cu tarie pozitiei ANRM si interpretarii legale a Agentiei si si-au exprimat in scris dezacordul cu aceasta pozitie si cu modul in care ANRM a gestionat procesul de extindere a licentei, Gabriel Resources si RMGC au concluzionat ca, dat fiind actualele circumstante, nu exista nicio alta modalitate de a prezerva drepturile legale existente ale RMGC, inclusiv extinderea licentei, decat sa accepte majorarea redeventei, asa cum a solicitat ANRM.
In consecinta, pe 18 iunie a fost incheiat un act aditional care prevede prelungirea valabilitatii licentei pana pe 20 iunie 2024 si nivelul revizuit al redeventei", se arata in comunicatul Gabriel Resources.
Citeste aici totul despre povestea incalcita de la Rosia Montana. Cine vrea exploatarea si cu ce pret
Prelungirea licentei vine in conditiile in care la finalul anului, in luna decembrie,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 15:52
Ministrul Culturii, Daniel Breaz, sustine ca ideea includerii localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este o "trasnaie" si ca acest lucru ar aduce pierderi de miliarde de dolari Romaniei.
"O alta mare trasnaie a Guvernului Ciolos, vizavi de includerea in patrimoniul UNESCO, asa cu forta, pe repede-inainte. Nu poti, ca sa incluzi in patrimoniul UNESCO ceva de importanta Rosiei Montane, sa faci un dosar intr-un birou, peste noapte si UNESCO sa accepte.
In momentul de fata noi ne luptam, si e implicat si Ministerul Culturii aici, sa castigam acel proces, prin care, daca reusea trasnaia respectiva, haideti sa facem Romania patrimoniu UNESCO, sa fie toata situri arheologice, sa blocam tara, sa nu mai construim nimic, sa nu mai dezvoltam infrastructura. Asa este in mintea unora. Nu se poate asa ceva.
Includerea in patrimoniul UNESCO a Rosiei Montane va aduce pierderi de cateva miliarde de dolari statului roman.
Ne luptam sa castigam acel proces, un proces ce trebuie castigat de statul roman, nu este un proces care sa aduca beneficii Romaniei, trebuie sa ne luptam pana la capat si cu siguranta Rosia Montana, asa cum a fost pregatit dosarul respectiv, total aiurea, nu are ce sa caute in patrimoniul UNESCO. Suntem in judecata tocmai pentru a discuta si a reusi sa blocam acest lucru. A fost acceptat sa fie retras. Daca Rosia Montana ajungea sa fie sit UNESCO, practic era un proces de cateva miliarde de dolari, pierdut din start de catre Romania", a spus Breaz,... mai mult
Duminica, 05 Mai 2019, ora 14:39
Tribunalul de arbitraj international al Bancii Mondiale - ICSID (Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investitii - n. r.) a admis, partial, argumentele localnicilor din Romania in opozitie cu proiectul de exploatare aurifera de la Rosia Montana, in urma unei petitii depusa in octombrie 2018 de mai multe organizatii de mediu, potrivit unui comunicat al Greenpeace CEE Romania, transmis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, instanta a acceptat Petitia amicus curiae depusa in procesul de arbitraj dintre Romania si compania miniera Gabriel Resources in legatura cu proiectul minier Rosia Montana, insa a conditionat admiterea, in sensul ca a exclus toate marturiile si argumentele juridice din partea localnicilor din Rosia Montana si a respins solicitarea lor de a participa la audieri.
Petitia amicus a prezentat noi fapte cu privire la incalcarile dreptului constitutional, de mediu si ale drepturilor omului in legatura cu eforturile Gabriel Resources de a construi cea mai mare exploatare miniera in cariera deschisa din Europa si a inclus marturii ale proprietarilor din Rosia Montana care si-au exprimat opozitia fata de proiectul minier in ultimii 15 ani si care au avut de suferit in urma lucrarilor pregatitoare ale proiectului, inclusiv din cauza relocarii involuntare.
"Prin excluderea marturiilor celor direct afectati, tribunalul submineaza grav scopul esential al petitiei amicus. Pentru localnicii din Rosia Montana, aceasta decizie... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 12:26
Mai multe organizatii componente ale Campaniei "Salvati Rosia Montana" au depus o cerere de interventie in procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources impotriva statului roman, in care sunt prezentate "noi date si perspective referitoare la incalcarile drepturilor omului".
Cererea, depusa pe 2 noiembrie, prezinta punctele de vedere ale comunitatii in procesul de arbitraj de la Centrul International pentru Solutionarea Disputelor legate de Investitii (International Center for the Settlement of Investment Disputes, ICSID), din cadrul Bancii Mondiale, potrivit unui comunicat transmis.
"In aceasta solicitare amicus curiae, echipa juridica prezinta noi date si perspective referitoare la incalcarile drepturilor omului, pe care le-au suferit membrii comunitatii care s-au opus planurilor de constructie a celei mai mari exploatari aurifere in cariera deschisa din Europa.
De asemenea, solicitarea prezinta in detaliu efectele devastatoare asupra comunitatii locale pe care le-a avut proiectul minier al companiei miniere, firma canadiano-britanica Gabriel Resources. (...) In incercarea sa de relocare a comunitatii locale, compania a incalcat numeroase principii internationale de drepturile omului. Daca ar fi fost realizata, exploatarea miniera ar fi nivelat patru munti, ar fi distrus vestigii arheologice si ar fi folosit mii de tone de cianura", se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, pentru ca nu a reusit sa deschida exploatarea miniera, compania incearca acum... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 14:37
Comisia Parlamentara formata pentru a analiza proiectul Rosia Montana va da aviz negativ acestui proiect, au anuntat liderii USL. "Asta este, poate urmatorul va fi mai bun", a declarat resemnat premierul Ponta. Ne asteapta o noua lege, proiectul nu "primeste cartonasul rosu", si doar se are in vedere o alta abordare.
In mod paradoxal, decizia Comisiei Parlamentare a carei rol era acela de a analiza toate aspectele privind exploatarea de la Rosia Montana, depindea de deciza politica a USL. Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana se va reuni, luni seara, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, in conditiile in care termenul fixat de Birourile permanente ale celor doua Camere pentru elaborarea raportului a expirat duminica.
"Cred ca au decis sa abordeze subiectul intr-un stil "european", sa nu dea o lege pentru o firma ci sa creeze o legislatie adecvata in ceea ce priveste exploatarea si extractia minereurilor. Si, in situatia in care si cazul Rosia Montana, se va plia pe aceasta lege globala, se va putea pune in aplicare si acest proiect de investitii. Cred ca este o chestie de normalitate. Nu i se arata cartonasul rosu acestui proiect, ci i se spune ca abordam altfel. Probabil ca vom asista la aparitia unei legi in ceea ce priveste acest cadru de exploatare a resurselor unde probabil vom intalni si extractia aurului pe langa alte minerale", a declarat pentru Business24 Ionel Blanculescu, analist financiar si consultantul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 15:00
Dupa aproape doua decenii de starturi ratate si o batalie cu unele dintre cele mai competente organizatii pentru protectia mediului de pe planeta, a venit momentul adevarului pentru cel mai mare si mai sensibil politic proiect aurifer din Europa, scrie publicatia canadiana The Globe and Mail.
La inceputul lunii noiembrie, guvernul roman va arata, asemenea unui imparat roman la sfarsitul unei lupte intre gladiatori, pumnul cu degetul ridicat sau cu degetul in jos pentru proiectul minier de 1,4 miliarde de dolari al Gabriel Resources de la Rosia Montana, noteaza The Globe and Mail.
Votul ar putea merge in orice directie, insa pretul actiunilor arata ca sansele sunt impotriva companiei din Canada, continua articolul, semnat de jurnalistul Eric Reguly.
Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit in prima parte a lunii septembrie de la 1,47 dolari canadieni la un minim de 41 de centi, dupa ce premierul Victor Ponta a afirmat ca Parlamentul va urma sa respinga, probabil, proiectul de lege care ar fi facilitat realizarea proiectului. In prezent, cotatia bursiera a compainei este de 93 de centi.
Jumatate dintre cele mai mari companii miniere din lume sunt in Canada
Reactia companinei a fost sa ameninte guvernul roman cu un proces de 4 miliarde de dolari, amenintare inca valabila, scrie ziarul canadian.
"Gabriel spune multe despre ce este bine si ce este rau la companiile miniere canadiene, care domina industria", continua autorul.
Aproximativ jumatate dintre... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 09:16
Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Alba, liberalul Florin Roman, atrage atentia asupra faptului ca Minvest Deva, care detine 19,31% din actiunile societatii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), este in insolventa. In urma procedurii, statul poate pierde pachetul de actiuni.
"Faptul ca Minvest Deva este in insolventa poate produce (...) un real pericol ca aceste actiuni sa fie pierdute sau disipate", a sustinut vicepresedintele CJ Alba.
Propunerea sa pentru Ministerul Economiei este ca pentru securizarea pachetului minoritar pe care il are statul roman prin Minvest Deva in acest proiect, actiunile sa fie preluate de urgenta fie la Ministerul Economiei, fie la Ministerul Marilor Proiecte.
"Am transmis aceasta atentionare pentru ca eu cred ca lucrurile sunt foarte serioase si, daca tot discutam de o noua participare a statului in acest proiect, este foarte important sa nu cumva sa punem in pericol ceea ce deja avem si sa securizam cele 19,31% din actiuni", a conchis Florin Roman.
RMGC este o companie infiintata in 1997, in care actionari sunt Gabriel Resources, cu 80,69%, si compania de stat Minvest Deva, cu 19,31%. La Rosia Montana s-au investit pana in prezent in proiectul "RMGC" peste 400 de milioane de dolari, in conditiile in care nu a demarat inca exploatarea propriu-zisa a zacamantului auro-argintifer. mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 12:28
Cu toate ca era asteptata de mult timp, vanzarea Cupru Min a starnit controverse legate atat de pretul obtinut, cat si de noul proprietar. Este 200 milioane de euro suma corecta?
Cupru Min Abrud, compania de stat care exploateaza mina de la Rosia Poieni, a fost vanduta, dupa lungi incercari de privatizare, firmei canadiene Roman Cooper Corp. pentru suma de 200 milioane de euro.
Ca si in alte cazuri asemanatoare, tranzactia a starnit controverse legate de valoarea sa si, mai ales, de "vanzarea tarii la straini". Pretul obtinut pentru companie si implicit pentru un milion de tone de cupru, adica 60% din rezervele Romaniei, pare a fi cel corect, acesta fiind rezultatul unei licitatii la care s-au inscris initial 11 companii. Pretul de pornire al licitatiei fusese de 57,3 milioane de euro, suma care a fost depasita in final de 3,5 ori.
Insa suma pare infima daca o comparam cu valoarea cuprului ce va fi scos din zacamant, care ajunge la 6,5 miliarde de euro. In plus fata de pretul de vanzare, statul va obtine redevente anuale de 6% din valoarea materialelor exploatate.
Pretul corect
"Pretul obtinut pentru Cupru Min este mai mult decat bun. Licitatia a pornit de la aproape 60 de milioane de euro si investitorii se asteptau sa obtina maxim 90 de milioane de euro", este de parere analistul economic Ionel Blanculescu.
Legat de comparatia intre valoarea cuprului de la Rosia Poieni si suma de vanzare a Cupru Min, Blanculescu spune ca nu intreaga cantitate de... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 07:59
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, spune ca o decizie privind exploatarea miniera de la Rosia Montana ar putea fi luata la sfarsitul lunii ianuarie si ca in acest moment el este convins in proportie de 90% ca acest proiect este benefic.
"O sa mai avem o comisie tehnica la inceputul acestui an, pentru ca am clarificat pe parcurs aceste probleme (...) Daca aceste conditii de mediu vor fi indeplinite, atunci vom propune Guvernului avizul", a declarat ministrul intr-o emisiune TVR Info.
"Va trebui luata o decizie. Eu cred ca, in ce ma priveste, daca nu intervin alte elemente - va trebui sa am o discutie cu comisia tehnica, din care eu nu fac parte - la sfarsitul lunii ianuarie, vom putea avea un verdict. Mai astept un raspuns si de la Ministerul Culturii... ", a adaugat Borbely.
Intrebat daca el e convins ca acest proiect este benefic, Borbely a raspuns: "Acum suntem 90 la suta". Liderul UDMR a mai afirmat ca in afara de componenta tehnica este si una politica in legatura cu acest caz, si ca presiunile sunt facute pe toate partidele politice, nu doar pe UDMR. "Cealalta componenta este politica. Suntem atacati si din sanul comunitatii maghiare, ca noi suntem cu cianura, ca nu stiu ce... Trebuie sa ne asumam aceasta raspundere. Vorbesc de UDMR si de Coalitie", a admis el.
Ministrul Mediului se declara insa multumit ca aceasta coalitie a avut curajul sa faca niste pasi importanti in legatura cu acest subiect.
"Pana in momentul de fata, am avut discutii si in... mai mult
Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 17:25