Analistul american George Friedman, presedintele publicatiei de securitate Geopolitical Futures, a afirmat vineri, intr-o conferinta la Sibiu, ca SUA nu este acum in pozitia de a-si deplasa o flota semnificativa in Marea Neagra, iar Romania ar trebui sa urmareasca in primul rand sa isi intareasca propriile capacitati militare de reactie in aceasta zona.
George Friedman a facut o analiza a statelor din jurul Marii Negre, in contextul in care, potrivit acestuia, situatia de securitate la Marea Neagra nu s-a ridicat la un nivel foarte inalt pe scara de interese a SUA pentru a aduce aici forte semnificative, "iar apoi americanii nu ii vor provoca pe rusi."
Analistul a aratat ca Romania este acum intr-o pozitie in care trebuie sa ia in considerare ceea ce multi lideri de la Bucuresti nu prea vor sa inteleaga, o politica independenta.
"Pentru a fi parte a unei aliante militare si sa va bazati pe ea, mai intai trebuie sa aveti o armata pe masura. Daca vreti sa va bazati pe aliante politice, atunci puteti sa va ganditi sa ii trimiteti pe politicieni sa lupte pe front", a evidentiat George Friedman.
Citeste si: George Friedman: Rusia este o superputere intr-o noua realitate, care nu este un nou razboi rece
Situatia Rusia-Turcia
"Rusii nu sunt pregatiti sa se angajeze intr-o operatiune navala in Marea Neagra care sa ii aduca pe americani in zona, vor face tot posibilul pentru a nu ii provoca pe americani.
...
Rusii nu vor nici sa intre intr-un conflict cu Turcia... mai mult
Sambata, 02 Iunie 2018, ora 22:28
Occidentul vrea pace, dar ia "foarte serios in calcul" scenariul unui razboi, asa ca Romania ar trebui sa se pregateasca sa ia "decizii complicate, grele, cu ambele variante proaste", afirma Iulian Fota, directorul Colegiului National de Informatii, fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala.
Intr-un interviu acordat Ziare.com privind perspectivele anului 2018, Iulian Fota remarca, printre altele, faptul ca "se schimba ecuatia EST-VEST in zona Marii Negre", Estul nemainsemnand doar Rusia, ci si China. Mai mult, Romania este definita in studiile de specialitate ca "frontline state", ceea ce inseamna ca, daca va incepe un razboi cu Rusia, el "va incepe pe teritoriul nostru", mai subliniaza acesta.
Militarii romani fac pregatiri, dar politicienii nu inteleg mesajul si, pe "fundalul unei lupte politice interne sterile", "se joaca cu tara", ignorand sistematic securitatea nationala, cea mai importanta politica publica a unei tari.
"Pana cand? Pana cand istoria ne va pedepsi pentru ca o ignoram", avertizeaza Iulian Fota in interviul acordat Ziare.com.
Care sunt principalele provocari ale anului 2018 in privinta evolutiilor pe scena internationala?
Anul 2018 va fi cel putin la fel de complicat, de prost, ca 2017, daca nu chiar mai prost, pentru ca nu vad cai de ameliorare, de scadere a marilor tensiuni globale.
Eu propun sa incercam sa folosim cat mai des cuvantul global, chiar in loc de international sau mondial, pentru a fi in ton cu... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 18:51
Militarii Statelor Unite din Romania si din Bulgaria sunt esentiali pentru ca NATO sa tina piept amenintarii Rusiei in aceasta zona a lumii. Asta sustine comandantul garnizoanei americane din Ansbach, Germania.
Prezenta militara americana permanenta din Bulgaria si Romania "este esentiala pentru o Europa puternica si o descurajare pentru agresiunea rusa", a spus colonelul Benjamin Jones, referindu-se la prezenta fortelor ruse in Crimeea, la doar 300 de kilometri distanta, scrie site-ul United States Army.
Jones, comandant al garnizoanei americane din Ansbach, Germania, care supravegheza bazele de la Mihail Kogalniceanu si Novo Selo, spune ca cele doua tari sunt considerate zone mai izolate ale Europei, astfel ca transportarea trupelor si proviziilor acolo necesita creativitate.
La randul sau, maiorul Brad Stark, de la Mihail Kogalniceanu, spune ca este important pentru aceste unitati sa pastreze o prezenta continua in Romania si in Bulgaria, pentru a da un raspuns imediat unei agresiuni din partea Rusiei.
Prin mentinerea acestei prezente, daca va aparea un conflict, trupe americane vor fi astfel deja la fata locului, a adaugat Stark.
Julia Sibilla, de la baza militara americana de la Novo Selo, spune ca liderii militari romani si bulgari, dar si civilii au fost extrem de primitori cu soldatii americani.
La randul sau, colonelul Eduard Dodu, comandant al bazei constantene, a spus ca "relatia noastra cu Statele Unite este grozava", adaugand ca spera ca... mai mult
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 14:57
Ministerul de Externe de la Kremlin a anuntat vineri seara ca este treaba comisiei ruso-romane de istorici sa caute tezaurul Romaniei, care a fost trimis in urma cu o suta de ani in Rusia pentru a fi salvat de trupele inamice din Germania, Austro-Ungaria si Bulgaria.
Declaratia vine dupa ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a amintit miercuri ca nu s-a intors inca aurul trimis pentru "pastrare, nu confiscare" in Rusia, la aniversarea a 100 de ani de la plecarea primului vagon spre Sankt Petesburg, transmite TASS.
In timpul Primului Razboi Mondial, autoritatile de la Iasi au decis sa trimita pentru pastrare rezerva de aur a Bancii Nationale, dar si alte bijuterii, colectii de arta, arhive si obiecte de cult, care reprezentau tezaurul Romaniei, in Imperiul Rusiei. Cele doua state au semnat in acel moment un tratat pentru a asigura intoarcerea tezaurului dupa razboi, insa asta nu s-a intamplat in ultimul veac.
"Plecarea aurului nostru este atestata de documente autentice semnate ...citeste mai departe despre "Rusia ii raspunde lui Isarescu: Este treaba istoricilor sa caute tezaurul Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 20:56
Pe masura ce NATO da semne ca vrea sa consolideze flancul estic supus amenintarii expansioniste a Rusiei, Moscova vine cu replici care ameninta securitatea in bazinul Marii Negre.
Fostele baze URSS din peninsula Crimeea sunt repuse treptat in functiune de catre rusi, 18 dintre acestea fiind banuite ca ar fi functionale deja, dupa cum anunta IB Times. Printre ele se numara baze aeriene, navale, statii radar si buncare pline cu rachete.
Direct in coasta Romaniei
In ultimele luni, activitatea militara a Rusiei in Crimeea s-a intensificat, peninsula aflandu-se la 392 de kilometri distanta de cel mai apropiat oras romanesc, Constanta.
Amplasarea scutului antiracheta american pe teritoriul Romaniei face ca fostul teritoriu ucrainean sa devina un punct fierbinte pe harta geopolitica a regiunii, Rusia avand acum un bastion inaintat in bazinul Marii Negre din care poate ameninta tarile membre NATO din vecinatate.
Consolidarea pozitiilor militare ale Rusiei din regiunea Marii Baltice si a Marii Negre a trezit un sentiment de ingrijorare in randul unor state membre ale Aliantei, Letonia, Lituania, Estonia si Polonia reactionand cel mai rapid prin exercitii militare desfasurate in regiune.
In Muntenegru, cel mai nou stat membru al Aliantei, trupele NATO au desfasurat saptamana aceasta un exercitiu de aparare civila, ca raspuns la antrenamentele desfasurate de 150 de militari din fortele speciale aeropurtate ale Rusie pe teritoriul statului vecin, Serbia.... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 17:23
1Ne place sau nu, in preajma noastra se produc schimbari majore, astfel incat trebuie sa urmarim cu atentie si cu ingrijorare actiunile politice ale statelor puternice din vecinatate.
De-a lungul istoriei, ne-am intersectat atat cu Imperiul Otoman, cat si cu Imperiul Tarist, transformat apoi in cel sovietic.
Amandoua si-au pus o amprenta puternica asupra societatii romanesti. Imperiul din miaza-noapte ne-a tinut in asuprire cateva secole si am platit tribut sfant, prin moartea crunta a Brancovenilor, decapitati pentru ca au refuzat sa renunte la crestinism.
De la rasarit am primit in ultimele doua secole doar amenintari. In 1812, au rupt Moldova in doua si ne-au luat Basarabia, transformand-o in gubernie ruseasca. Pana si astazi, Rusia tine captiva populatia romaneasca de la est de Prut.
Daca dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial ne-am pricopsit cu un regim criminal impus de Moscova, dupa prabusirea comunismului am ales calea cea mai sigura pentru a ne garanta securitatea si ...citeste mai departe despre "Ce face romanul cand se intelege turcul cu rusul?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 10:25
Oficialii de la Moscova sunt tot mai ingrijorati de prezenta NATO in fostele tari comuniste din Europa de Est si iau in calcul varianta in care Alianta se pregateste sa dea o lovitura decisiva Rusiei in aceasta zona.
"Au planuri serioase sa puna la punct un scenariu pentru o asa-zisa lovitura globala. Ne-au luat fostele baze militare din tarile ex-sovietice din regiunea Balticii, din Romania si Polonia si mobilizeaza trupe acolo", sustine Franz Klintsevici, seful Consiliului de Aparare din camera superioara a Parlamentului Federatiei Ruse, citat de Newsweek.
Planuri mari
"De fapt, se pare ca isi amenajeaza un bastion, aranjand echipamentul si platforma pentru pregatirea unor planuri mai mari", a explicat parlamentarul rus in cadrul unui interviu dat agentiei Interfax.
Klintsevici sustina ca Moscova monitorizeaza miscarile NATO si ca, in acest moment, Rusia este protejata de "solutiile tehnologice dezvoltate cu costuri reduse".
In cazul unui razboi conventional, rusii par sa aiba avantajul unui numar mai mare de trupe, estimarile Ministerului Apararii de la Moscova aratand o forta suplimentara de aproximativ 400.000 de soldati in tabara Federatiei Ruse.
Numarul este de 10 ori mai mare decat cel al soldatilor din forta rapida de interventie pe care NATO ar fi gata sa o mobilizeze in Estul Europei in cazul unei agresiuni rusesti.
Pe langa aceasta, fiecare tara are si armata sa, iar alte trupe ale Aliantei sunt deja prezente in flancul estic in regim... mai mult
Marti, 07 Iunie 2016, ora 13:51
Ministerul de Externe al Federatiei Ruse isi exprima ingrijorarea fata de incercari din Romania de a retusa sau a rescrie istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial, indeosebi prin folosirea unei retorici cu pronuntat caracter antirusesc, a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Intr-o conferinta de presa care a avut loc joi, la Moscova, ea a vorbit despre o expozitie organizata recent la Bucuresti, avand ca tema deportarea sasilor din Transilvania in URSS in 1945, in contextul in care pe plan international se comemora Ziua Holocaustului, marcata si la Bucuresti "prin evenimente destul de modeste", conform aprecierilor Mariei Zaharova, se arata pe pagina de web a MAE rus.
In schimb, expozitia despre deportarea etnicilor germani in URSS a avut, in opinia ei, "tonuri fatis antisovietice si antirusesti", punandu-se accentul pe condamnarea actiunilor "crude, inumane" ale "fortelor de ocupatie sovietice" fata de etnicii germani si lasandu-se in ...citeste mai departe despre "Rusia, suparata pe Iohannis: N-am uitat de partea cui a luptat Romania in Al Doilea Razboi Mondial" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 17:00
Analistul ucrainean Thomas Theiner isi continua seria de materiale in care scrie ca Romania este capabila sa se lupte cu Rusia, pentru Republica Moldova.
Thomas Theiner, scriitor si manager de productie, care a lucrat la o filiala a celei mai mari companii de film din Ucraina, scria recent ca Romania intelege ca va fi nevoita sa se lupte cu trupele ruse pe sol ucrainean, dintr-un singur motiv: Moldova.
Acum, Theiner ia in calcul un alt scenariu, intr-o analiza pentru EuroMaidanPress: trupele ruse ar putea veni pe mare, pentru a deschide un coridor catre Transnistria prin trimiterea de forte ruse in Odesa.
De ce Romania se va lupta cu Rusia - Analist ucrainean
Analistul scrie ca Putin nu a renuntat la ideea de a duce un razboi in importantul oras-port al Ucrainei: Odesa. In timp ce are nevoie de Mariupol pentru a crea o punte catre Crimeea, de Odesa are nevoie pentru a crea un coridor direct catre Transnistria.
Theiner noteaza ca Transnistria este accesibila doar prin ...citeste mai departe despre "Scenariul unui analist ucrainean: Romania vs. Rusia, inceputul celui de-al Treilea Razboi Mondial" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Mai 2015, ora 12:39