Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat, vineri seara, ca agentia de rating Fitch a mentinut ratingul de tara al Romaniei. "In plus, agentia de rating spune foarte clar ca PNL nu creste taxe in 2021", anunta ministrul de Finante.
"Victorie! Fitch a mentinut rating-ul de tara al Romaniei", a scris, vineri seara, pe Facebook, Florin Citu.
Acesta arata ca reprezentantii agentiei de rating au apreciat solutiile pentru reducera deficitului, care nu includ cresteri de taxe.
"In plus, agentia de rating spune foarte clar ca PNL nu creste taxe in 2021: > ", a mai scris Citu.
Aceta a anuntat ca va oferi in curand mai multe detalii.
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat, miercuri seara, la inceputul sedintei de Guvern, ca Agentia de rating Moody's - prima dintre agentiile de profil care a finalizat raportul pentru Romania - a mentinut ratingul tarii noastre, apreciind decizia Guvernului de la Bucuresti de a nu majora cu 40 de procente valoarea punctului de pensie.
...citeste mai departe despre "Florin Citu: Victorie! Fitch a mentinut rating-ul de tara al Romaniei; agentia spune foarte clar ca PNL nu creste taxe in 2021" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 23:51
Liberalul Florin Citu a precizat, sambata, ca Guvernul va creste taxele (si nu va scadea cheltuielile) daca ratingul Romaniei va ajunge in categoria junk. Motivul? Statul nu se va mai putea imprumuta pentru a finanta deficitul bugetar.
Opinia politicianului de la PNL vine dupa ce Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3".
Insa a anuntat ca perspectiva asociata acestor ratinguri va fi anuntata in doua saptamani, in contextul in care Guvernul a facut apel la decizia luata de cea mai mare agentie de evaluare financiara.
"Spre disperarea lui Dragnea, criza economica este confirmata oficial! Trebuie sa va intrebati de ce este asa disperat Dragnea sa opreasca decizia S&P de a schimba perspectivei de la stabil la negativ. Putea foarte simplu sa spuna, asa cum o face de fiecare data, ca este o consipiratie globala iar agentia de rating este infiltrata de agenti ai multinationalelor, statului paralel etc. Asa cum face cand il critica Comisia Europeana, Parlamentul European, opozitia politica, etc.
Inainte sa va explic, trebuie sa intelegeti un lucru foarte clar. PSD+ALDE sunt cei care guverneaza acum Romania. Tot ce se intampla negativ este responsabilitatea lor. Peste tot in Romania, inclusiv la Bucuresti. Sa nu mai existe dubii. Cei care ii ajuta sa ascunda dezastrul sunt partasi la distrugerea Romaniei", isi incepe pledoaria Florin Citu pe Facebook.
El arata... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 12:55
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit, vineri, ratingul de tara al Bulgariei de la "BB plus" pana la "BBB minus", ca urmare a imbunatatirii indicatorilor externi, cresterii exporturilor si a economiilor populatiei.
S&P a subliniat ca in cazul Bulgariei, managementul finantelor publice a fost unul prudent, in conformitate cu consiliul monetar, informeaza Reuters.
"De acea am decis sa imbunatatim ratingul de tara al Bulgariei la BBB minus/A-3 de la la BB plus/B, a informat agentia de evaluare.
In paralel, S&P a revizuit si perspectiva de ating a Bulgariei la "stabila" de la "pozitiva", adaugand ca o noua imbunatatire a ratingului ar putea fi decisa in urmatorii doi ani daca performantele fiscale ale Guvernului de la Sofia se vor imbunatati peste asteptari.
De asemenea, un alt factor care ar duce la o imbunatatire a ratingului ar fi aderarea Bulgariei la Mecanismul Cursului de Schimb (ERM-2), perioada de doi ani care precede aderare la zona euro.
Joi, Parlamentul bulgar a adoptat un proiect de buget pentru 2018 care prevede un deficit fiscal de 1% din PIB, in conditiile in care tara vecina va cheltui mai mult pentru invatamant si salarii. In ceea ce priveste 2017, Bulgaria ar urma sa incheie anul cu un buget echilibrat.
De altfel, luna trecuta, analistul-sef pentru regiunea Europei de Est de la Standard & Poor's, Karen Vartapetov, a apreciat ca in cazul Bulgariei, cresterea economica nu creeaza dezechilibre.
"Bulgaria face ceea... mai mult
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 17:14
PSD a anuntat marti ca agentiile internationale de evaluare financiara si-au rectificat prognozele privind Romania, iar social-democratii constata "cu satisfactie" ca acestea indica cifre foarte apropiate de valorile estimate in programul de guvernare. Insa fostul premier Sorin Grindeanu remarca faptul ca performanta e a guvernului sau si intreaba, astfel, cat de corecta a fost remanierea.
"Saptamana aceasta, agentia americana Fitch si-a imbunatatit perspectiva de crestere a economiei Romaniei in 2017 de la 4,8% in evaluarea anterioara din luna ianuarie, la 5,1% in iunie, in principal datorita avansului semnificativ al Produsului Intern Brut inregistrat in primul trimestrul. Prognoza oficiala a guvernului roman pentru 2017 are in vedere o crestere economica de 5,2%", se arata in comunicatul citat.
Potrivit PSD, "Fitch este ultima dintre agentiile internationale care recunoaste eficienta programelor economice promovate de Guvernul Romaniei, dupa ce Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare au luat decizii similare".
PSD: Romania se incadreaza in tinta de deficit bugetar de 3%
Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a afirmat ca "estimarile economice pe care a fost fundamentat Programul de Guvernare propus de PSD se dovedesc corecte si sunt confirmate si de organismele financiare internationale care si-au revizuit prognozele sceptice de la inceputul anului, iar acum indica cifre mai... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 16:55
Coface a pastrat calificativul B privind riscul de tara pentru Romania, ce indica un mediu microeconomic instabil, se arata intr-un raport al companiei.
"In ciuda echilibrului macroeconomic, a reculului in procesul de euro-izare si a indeplinirii criteriilor de convergenta nominala, Romania ramane vulnerabila ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor interne la nivel microeconomic", se arata in document.
Potrivit acestuia, factorii acestor dezechilibre sunt nivelul foarte ridicat al creditului comercial, interdependenta foarte ridicata dintre companii, intreruperea accelerata a activitatii pentru multe societati, comparativ cu cele nou inregistrate si ...citeste mai departe despre "Instabilitatea inca "planeaza" deasupra Romaniei: Care sunt cele mai mari riscuri" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 14:51
Singura tara din Uniunea Europeana in care a avut loc o ameliorare in general a situatiei in materie de democratie este Romania, unde situatia s-a calmat dupa tentativa de suspendare din functie a presedintelui tarii si dupa tensiunile politice legate de acest fapt in 2012, se arata intr-un raport al Freedom House, dat publicitatii miercuri in Statele Unite.
In raportul institutului american Freedom House, intitulat 'Nations in Transit 2014', au fost evaluate pentru anul 2013 un numar de 29 de tari, dintre care 13 au fost cotate ca avand regimuri democratice, 6 - in tranzitie si 10 - cu regimuri autoritare.
Referitor la tarile membre ale Uniunii Europene, in raport se mentioneaza ca ratingul Ungariei a scazut pentru al saselea an consecutiv si tara aproape ca nu se mai incadreaza in categoria 'democratii consolidate'.
Coruptia s-a agravat in intreaga regiune si in tari precum Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovenia situatia s-a degradat.
De asemenea, presiunile politice si economice a dus la scaderi de rating la categoria 'mass media independente' in Estonia, Lituania si Republica Ceha.
Ratingul in materie de democratie in regiune continua sa scada
In Balcani s-au inregistrat evolutii pozitive in cursul anului 2013, inclusiv aderarea Croatiei la Uniunea Europeana si incheierea unui acord istoric intre Kosovo si Serbia, dar, din cauza guvernarilor disfunctionale, continua sa scada ratingul in materie de democratie in regiune in general.... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:00
Delegatia FMI si-a anuntat vizita in cursul zilei de miercuri, intr-o perioada in care conflictele politice si sociale sunt de mare amploare.
Daca pana acum, Romania a fost privita de catre FMI ca fiind elevul model care si-a indeplinit toate sarcinile inaintea celorlalte state membre UE, acum statul roman s-a inscris pe lista tarilor cu proteste.
Protestele violente din piata Universitatii au facut ca Romania sa intre in vizorul agentiilor de rating care ameninta cu retrogradarea rating-ului de tara. Parlamentarii din opozitie si-au anuntat demisia in cursul zilei de luni, iar pe strazile Capitalei, oamenii cer demisia Guvernului.
In acest context, Romania asteapta cea de-a patra "nota" de la FMI. Va mai ramane statul roman "elevul" model al insitutiei cu sediul la Washington?
In opinia analistului politic Cristian Parbulescu, FMI este responsabil de situatia tulbure din tara fiindca a incurajat Guvernul sa ia masurile de austeritate care au determinat populatia sa iasa in strada.
Potrivit acestuia, in vizita pe care institutia urmeaza sa o efectueze in cursul zilei de miercuri, va dovedi inca o data ca nu este o institutie neutra si va lua partea Guvernului in raport cu manifestatiile din Piata Universitatii.
"Va avea un discurs neutru in care va spune ca intelege problemele sociale, dar, totodata, va sublinia ca suntem pe calea cea buna. Aceasta institutie s-a transformat intr-o banca comerciala cat de poate de rapace, care incearca sa impuna o... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 12:00
Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit ratingul pentru credite pe termen lung, in valuta, al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", Romania revenind astfel in categoria recomandata pentru investitii. Calificativul pentru credite pe termen lung in lei a fost revizuit in urcare de la "BBB-" la "BBB", in timp ce plafonul de tara a fost imbunatatit de la "BBB" la "BBB+".
Ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit in crestere de la "B" la "F3", se arata intr-un comunicat al Fitch preluat de Mediafax.
Prin urmare, Romania are un rating favorabil pentru atragerea investitorilor. O astfel de imbunatatire rating-ului ar fi ajutat Romania sa se imprumute mai ieftin pe pietele externe luna trecuta.
"Imbunatatirea reflecta progresul Romaniei in recuperarea dupa efectele crizei financiare, evidenta intr-o reluare a cresterii economice, rezultate bune in zona exporturilor, reducerea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar.
Pe ansamblu, s-a inregistrat o imbunatatire reala a situatiei de risc a Romaniei, corespunzatoare unei reveniri in categoria recomandata pentru investitii", a afirmat Ed Parker, seful diviziei Fitch pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
Moody's are, de asemenea, pentru Romania rating recomandat pentru investitii, respectiv "Baa3", in timp ce Standard & Poor's este singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor, cu "BB+".
In perioada de criza, cele doua... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 18:09
Moody's considera Romania un stat stabil si nu intentioneaza sa ne schimbe ratingul in urmatoarele 12-18 luni, conform NewsIn."Pentru Romania, ratingul este stabil, astfel ca in urmatoarele 12-18 luni nu intentionam sa schimbam ratingul. Pentru moment avem o imagine stabila pentru Romania", a precizat general manager Moody's Central Europe, Peter Vins. Reprezentantul Moody's a adaugat ca si in ceea ce priveste partea de indatorare a Romaniei, aceasta se stabilizeaza. Vins a mai spus ca tarile dim regiunea Europei Centrale si de Est, inclusiv Romania, se afla intr-o pozitie favorabila pentru a profita de revenirea economica globala, insa cresterea nu va fi la fel de mare ca in anii anteriori.La inceputul lunii mai, vicepresedintele si senior analistul din cadrul Moody's, Atsi Sheth, arata intr-un raport ca o inversare a programului de consolidare fiscala, precum si o stagnare a reformelor structurale ar putea cobori ratingul Romaniei sub nivelul de acum, Baa3. "O inversare a programului de consolidare fiscala combinata cu stagnarea reformelor structurale ar agrava indicii de credit la un nivel care poate sa fie in cele din urma incompatibil cu ratingul curent al Romaniei, Baa3", se arata in raport.De asemenea, analistul Moody's mentiona ca rating-ul ar putea fi ridicat cel mai probabil pe baza dovezilor ca recentele masuri de ajustare bugetara duc la o reducere semnificativa a deficitului fiscal si ca prudenta fiscala poate fi sustinuta pe termen mediu. mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 11:40