Decizia Standard & Poor's de a inrautati perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, din cauza cresterii deficitului fiscal si a celui de cont curent, ar putea pune presiune suplimentara pe cursul de schimb si pe randamentele obligatiunilor guvernamentale, deoarece in urmatoarele zile s-ar putea observa posibile vanzari de active, a apreciat miercuri divizia de cercetare a UniCredit.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, marti seara, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020, care prevede pentru anul viitor un deficit bugetar de 3,6% si de 3,34% pentru 2021.
Conform analistilor UniCredit, nu sunt anuntate in proiect masuri majore de consolidare fiscala, in pofida asteptarilor pietelor (doar majorarea accizei la tigarete si interzicerea cumulului pensiei cu salariul in sectorul public, fara un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare).
Mai mult, MFP a revizuit de doua ori in cateva zile tintele de deficit pentru 2019 si 2020, ceea ce a provocat incertitudine pe piete, sustin analistii UniCredit.
Tinand cont de calendarul finantarii datoriilor, MFP trebuie sa imprumute pana la finalul anului inca 3,1 miliarde de lei, prin urmare este de asteptat o crestere a randamentelor, a apreciat divizia de cercetare a UniCredit. mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 13:37
Standard&Poor's a anuntat ca mentine ratingurile Romaniei la nivel BBB-, ultima treapta recomandata investitiilor, decizia fiind luata datorita scaderii datoriei externe si a deficitului bugetar.
Ratingul pentru imprumuturi in valuta si moneda locala pe termen lung ale Romaniei este mentinut la BBB- cu perspectiva stabila, la fel ca si in cazul Rusiei, Braziliei si Indiei, a anuntat vineri S&P, informeaza Bloomberg.
Agentia anticipeaza ca din acest an pana in 2017 PIB-ul va inregistra o crestere medie de 2,7%, cu o imbunatatire treptata a cererii interne.
In ...citeste mai departe despre "S&P: Ratingul de tara al Romaniei, la limita recomandata investitiilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 17:08
Standard & Poor's (S&P), singura dintre marile agentii de rating care inca evalua Romania in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, a imbunatatit, vineri, calificativul suveran al tarii cu o treapta, la "BBB-", in categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila.
"Romania face progrese in reducerea indatorarii externe. In plus, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar sunt in continuare pe drumul cel bun", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Ratingul pentru imprumuturi in valuta si moneda locala pe termen lung al Romaniei a fost revizuit pozitiv de la "BB+", cea mai ridicata treapta din "junk", la "BBB-", ultima treapta din categoria recomandata investitorilor.
Calificativul pentru imprumuturi pe termen scurt a fost urcat de la "B" la "A-3".
Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabila, reflectand un echilibru intre probabilitatea ca programele fiscale si de reforma sa depaseasca asteptarile S&P si posibilitatea reaparitiei unor dezechilibre externe, noteaza agentia de rating.
S&P era singura dintre cele trei mari agentii de rating, incluzand Fitch si Moody's, care evalua Romania cu rating din categoria "junk". mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 10:25
Ratingul atribuit Romaniei, confirmat la "BB+", reflecta o imbunatatire a fundamentelor economiei si da semnal in piata ca Romania este intr-o perioada de stabilitate economica, potrivit specialistilor contactati de Business24.
Agentia de evaluare financiara, Standard & Poor's, a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "pozitiva" si a confirmat calificativul la "BB+", reflectand cresterea semnificativa a exporturilor, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar.
Confimarea ratingului reflecta progresele constante ale Romaniei in privinta ajustarii economiei catre cererea externa, consolidarea fiscala si intarirea stabilitatii sectorului financiar, se arata in comunicatul S&P.
"In general, agentiile americane ne-au privit mai critic, iar daca acum avem si din partea de peste ocean mai multa favorabilitate, acesta este un mesaj de interes investitional. Suntem pe drumul cel bun" a declarat pentru Business24 Adrian Mitroi, secretar general al CFA (Chartered Financial Analyst - Asociatiei Analistilor Financiari din Romania).
Este o confirmare ca acest gen de mix de politici economice, fiscale si monetare, dar si cu usoara restrictivitate pe fiscalitate este o politica potrivita, sustine analistului economic.
"Perspectiva pozitiva va avea ca si consecinta imediata, o crestere de atractivitate in piata care va insemna in principal imbunatatirea costurilor de finantare de pe pietele externe si se va reflecta intr-o crestere... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 16:16
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "pozitiva" si a confirmat calificativul la "BB+". Imbunatatirea ratingului reflecta cresterea semnificativa a exporturilor, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar.
Calificativul pentru credite pe termen lung, in valuta si moneda locala, a fost confirmat la "BB+", iar cel pentru imprumuturi pe perioada scurta la "B", se arata intr-un comunicat al S&P. Ratingul pe termen lung are perspectiva pozitiva.
Perspectiva pozitiva incorporeaza posibilitatea unei imbunatatiri a ratingului Romaniei, daca Guvernul respecta programul fiscal si cel de reforma.
"Confimarea ratingului reflecta progresele constante ale Romaniei in privinta ajustarii economiei catre cererea externa, consolidarea fiscala si intarirea stabilitatii sectorului financiar", se arata in comunicatul S&P.
S&P este singura dintre cele trei mari agentii de rating, incluzand Fitch si Moody's, care evalueaza Romania cu rating din categoria nerecomandata investitorilor (junk). Calificativul "BB+" se afla cu o singura treapta sub categoria recomandata investitorilor.
Moody's evalueaza Romania cu rating "Baa3", cu perspectiva negativa, iar Fitch cu "BBB-", cu perspectiva stabila. Ambele ratinguri sunt pe ultima treapta a categoriei recomandate investitorilor. mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 11:10
Urmeaza vremuri tulburi pentru Romania, semnaleaza agentia de rating Moody's, prin inrautatirea perspectivei de rating Baa3 a Romaniei pentru creditele pe termen lung, de la stabila, la negativa.
Moody's atrage astfel atentia asupra faptului ca stabilitatea economica a Romaniei este clatinata de contextul european, prin expunerea mare la zona euro.
"Legaturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investitii si financiare amplifica riscurile la care este expusa economia in urmatoarele 12-18 luni", considera Moody's.
Cu toate acestea, agentia de evaluare financiara mentine ratingul in categoria recomandata pentru investitii, datorita progreselor din ultimii ani.
Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta si lei a fost mentinut la nivelul Prime-3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody's a redus insa plafoanele pentru obligatiunile pe termen lung si depozite in moneda locala de la Aa3 la A3, plafonul pentru obligatiunile pe termen lung in valuta de la A1 la A3, iar plafonul pentru obligatiunile pe termen scurt in valuta de la P-1 la P-2.
Ajustarile au fost efectuate pentru a reflecta mai bine vulnerabilitatea tarii la riscuri externe si corelatia de default dintre guvern si beneficiarii de imprumuturi din sectorul privat.
Plafoanele pentru depozitele bancare in valuta pe termen lung si scurt au fost mentinute la nivelul Baa3, respective P-3.
"Semnalul dat de Moody's este legat de faptul ca... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 09:33
Economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,2 procente in 2012, iar pe termen mediu avansul economic va creste la 3,5%, datorita revenirii investitiilor straine si a imbunatatirii absorbtiei de fonduri europene, sustin oficialii agentiei de rating Standard&Poor's.
Agentia de rating recomanda Romaniei sa continue reformele structurale, deoarece acestea au un potential ridicat de crestere pentru tara, arata un raport al S&P transmis la solicitarea The Money Channel.
Economia Romaniei are perspective bune de crestere, iar deficitul bugetar in scadere, nivelul scazut al datoriei publice si progresul in domeniul reformelor structurale sunt doar cateva dintre atuurile pe care Romania le are. In acelasi timp, cei de la S&P evidentiaza si minusurile Romaniei. Pe aceasta lista se gaseste colectarea slaba de taxe, arieratele statului si nivelul mare al datoriei externe, alaturi de o capacitate administrativa limitata, evidentiata de absorbtia scazuta de fonduri europene si nivelul ridicat al coruptiei.
Conform analistilor S&P, produsul intern brut al Romaniei urmeaza sa inregistreze o crestere de 1,2% in acest an si, pe termen mediu, avansul va urca la 3,5% pe an. In acest scenariu, investitiile si fondurile europene vor deveni motoare ale economiei, acestea stimuland consumul si exporturile. De altfel, Romania se va indeparta de modelul de crestere economica pe credit, spun expertii agentiei de rating.
Cu toate acestea, Standard & Poors continua sa pastreze... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 13:23
Decizia S&P de a retrograda noua tari din zona euro ar putea avea ca efect cresterea costurilor de finantare in euro pentru Romania, atat prin contagiunea aversiunii la risc a investitorilor, cat si prin canalul bancar, intrucat institutiile-mama se vor finanta si mai scump, afirma analistii romani.
In ciuda amploarei deciziei S&P, analistii nu vad uniform efectele la nivelul UE sau al Romaniei, iar diferentele sunt observabile inca de la interpretarea anuntului agentiei de rating.
"Decizia S&P de a reduce ratingul suveran pentru majoritatea tarilor din zona euro este una foarte greu de digerat. Teoretic, pentru a repara aceasta situatie, zona euro trebuie sa reduca datoria publica si sa arate cum poate credibil sa creasca veniturile. Pentru ambele este nevoie de timp. O alta solutie ar fi fost cresterea economica, dar aici probabilitatea este mult mai mica", a comentat analistul Florin Citu.
El crede ca pe termen scurt aceste decizii vor afecta negativ cresterea economica din Romania, prin costuri mai mari ale capitalului.
"Efectul imediat al acestor decizii se va simti in costul de finantare. Din pacate pentru noi, faptul ca Franta, Italia, Austria se finanteaza mai scump inseamna ca si pretul capitalului directionat catre Romania va fi mai mare", a spus Citu.
Pe termen lung, daca UE vrea sa ramana competitiva la nivel global, Citu considera ca efectul ar trebui sa fie o crestere a productivitatii si inscrierea pe un canal de crestere economica... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 15:20
Franta si-a pierdut ratingul maxim "AAA", fiind cotata de Standard&Poor's la "AA+", cu o treapta mai jos. Austria, Italia, Spania si Portugalia au fost si ele depunctate de agentia de rating.
"Este o reducere de doar un nivel, acelasi nivel pe care il au si SUA. Nu e o catastrofa", a declarat ministrul de finante francez, Francois Baroin, citat de Bloomberg.
Ora 17,35: Daniel Daianu: exista riscul de contagiune in Romania
- Romania este afectata de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate, a declarat economistul Daniel Daianu.
- Suntem afectati de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate. Faptul ca situatia in sectorul bancar ramane foarte complicata, ca bancile sunt in continuare intr-o goana nebuna pentru a-si reface baza de capital propriu pentru a respecta cerintele de lichiditate, de adecvare a lichiditatilor, sunt un indiciu ca ne vom confrunta cu vremuri grele.
- Pietele bancare locale din Europa Centrala si de Rasarit sunt controlate de grupuri bancare care sunt in acest proces de deleveraging (dezintermediere - n.r), in care incearca sa isi adecveze noile cerinte de capital si de lichiditate, a declarat Daniel Daianu.
- Fostul ministru de finante a amintit ca, la recenta intalnire de la Viena, s-a incercat limitarea... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 09:00